We kunnen zoveel doen om andere vrouwen te empoweren. We doen het alleen bij lange na niet altijd. Ik denk dat één van de redenen waarom niet te maken heeft met onwetendheid. We weten simpelweg niet HOE we kunnen empoweren, misschien denken we wel te moeilijk. Je hoeft echt niet met spandoeken en toeters de straat op, het zijn juist de kleine dingen die het grootste verschil maken. Daarom deel ik in dit artikel maar liefst 11 tips om vrouwen te empoweren. Remember: when women support each other, incredible things happen!
1. Koop bij een vrouwelijke ondernemer
Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland neemt toe! De KVK publiceerde in maart 2021 resultaten van een onderzoek naar vrouwelijk ondernemerschap en de cijfers liegen er niet om. Waren er in 2016 nog 519.613 business ladies, in 2021 is dat aantal gestegen naar 667.876 female entrepreneurs. Even snel rekenwerk: dat is een toename van 29%. Dat wil in relatieve getallen zeggen dat op de 100 vrouwen maar liefst 37 vrouwen een eigen bedrijf hebben. I love it! Om deze groeiende groep ambitieuze vrouwen extra te ondersteunen en te laten groeien, kun je voor elke aankoop die je doet, kiezen om die aankoop te doen bij een vrouwelijke ondernemer.
TIP: in de MindandBeauty-webshop vind je allerlei items die speciaal voor vrouwen zijn gemaakt.
2. Concurreer niet, werk samen
Een grote valkuil is dat vrouwen elkaar als concurrentes zien, in plaats van dat vrouwen elkaar empoweren. Dat begint eigenlijk al zo’n beetje op de middelbare school. Echt, why? Ik heb het oprecht nooit begrepen. Elkaar beconcurreren op uiterlijk, vrienden, diploma’s of klanten het brengt alleen maar frustratie, jaloezie en – in zeer uitzonderlijke (maar niet ondenkbare) situaties – zelfs wraak. Laten we daar dus een groot kruis doorheen zetten en ruimte maken voor samenwerking. Juist als je krachten bundelt, kom je zóveel verder. Dan lift je elkaar omhoog en groei je samen. Er is ruimte voor ons allemaal! En het grappige is vaak dat je versteld staat van de impact van zo’n samenwerking. Naast dat je er beiden beter van wordt, groeit ook je begrip en inlevingsvermogen voor de ander. Je gaat het elkaar gunnen in plaats van misgunnen. Dat is het grote verschil tussen elkaar beconcurreren en elkaar verder helpen. En al zou je actief zijn in het zelfde vakgebied, je kunt al die potentiële klanten nooit allemaal bedienen. Dus wees blij dat er voor die klanten ook iemand is.
3. Geef credits (review, like, share, reageer)
Andere vrouwen empoweren kan ook op een kleine schaal. Het liken of sharen van een social mediabericht kost echt 2 seconden van je tijd. Over inspanning valt nauwelijks te spreken, maar de impact daarentegen ebt lang na. Zie je een toffe post of een aansprekende tekst van een andere vrouw? Laat dat dan niet ongemerkt voorbijgaan. Hit die like-button, deel het bericht of schrijf een mooie reactie. Niet alleen de dame die het bericht in eerste instantie maakte en plaatste empower je daarmee, je empowert ook jezelf én de vele andere vrouwen die jouw like, share of reactie zien. Geef een andere vrouw dus credits voor haar moeite, tijd, energie en liefde en zaai daarmee weer een stukje extra empowerment. Wil je een business woman extra helpen? Schrijf dan een oprechte review! Jouw positieve beoordeling onderstreept haar kunnen waardoor zij in de toekomst nog makkelijker aan samenwerkingen kan komen.
4. Sta op tegen genderongelijkheid
Discriminatie op basis van geslacht, het gebeurt anno 2021 nog steeds. Compleet ondenkbaar, maar het is nu eenmaal de realiteit. Natuurlijk hebben we al onwijs veel positieve veranderingen gerealiseerd, maar er is nog steeds werk aan de winkel. We hebben als vrouwen dezelfde rechten als mannen, maar onze (maatschappelijke) positie is niet altijd gelijk. Om een paar voorbeelden te noemen:
- vrouwen verdienen gemiddeld 14,6% minder dan mannen in dezelfde functie (= loonkloof, bron: Europees Parlement)
- vrouwen zijn vaker dan mannen slachtoffer van geweld én seksuele intimidatie
- slechts 50% van de vrouwen is financieel onafhankelijk
Hoor of merk je dat er ergens oneerlijk wordt gesproken of gehandeld met betrekking tot dit onderwerp? Maak kenbaar dat dit niet normaal is. Soms zijn het hele kleine dingen, zoals de opmerking “Nu ze zwanger is zal ze straks wel minder gaan werken om voor haar kind(eren) te zorgen”. In deze opmerking zit de aanname verborgen dat zorgtaken meer voor vrouwen zijn, dan voor mannen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wie weet wil deze vrouw wel fulltime blijven werken en gaat haar partner minder werken, of brengen ze hun kind(eren) naar de opvang. Feit blijft dat zorgtaken net zo goed voor de man zijn als voor de vrouw. Dat is échte gelijkwaardigheid.
Het kan ook iets groters zijn waarbij je jouw stem letterlijk mag laten horen. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen. In Nederland is meer dan 50% van de Tweede Kamerleden man. Sterker nog, in februari 2021 was slechts 31% van de Tweede Kamerleden vrouw. Dat zijn slechts 47 vrouwen van de 150 zetels die er te verdelen zijn. Inmiddels zijn er nieuwe verkiezingen geweest en is het percentage vrouwen toegenomen naar 39%, oftewel 59 vrouwen zitten nu – anno 2021 – in de Tweede Kamer. Je ziet, door te gaan stemmen maak je een verschil. En als vrouw is het mooi om te weten dat een vrouw jou vertegenwoordigt en niet een man. Empoweren op grote nationale schaal dus!
5. Business oproepje? Tag haar!
Als ondernemer zie ik regelmatig oproepjes van mede-ondernemers (zowel man als vrouw) die op zoek zijn naar een freelancer die hen kan helpen. Van hulp bij het schrijven van teksten tot het compleet inrichten van een kantoorpand. Als ik zulke oproepjes zie, dan tag ik altijd een andere vrouwelijke ondernemer die ik ken. Ik gun haar deze mooie opdracht van harte en het helpt ook om te laten zien dat vrouwen de klus ook prima kunnen klaren. Het mooie is dat ik hierdoor ook weer wat vaker genoemd wordt als er een business oproep is waarbij ik goed kan helpen. Zo bouw je niet alleen een mooi netwerk op, maar bouw je ook nog eens aan elkaars zichtbaarheid.
6. Join communities
Er zijn zoveel mooie empowering communities voor vrouwen. Van Facebookgroepen voor de ambitieuze fempreneurs tot fora waar moeders onder elkaar tips uitwisselen. En alles er tussenin natuurlijk, want er zijn ook groepen voor spirituele vrouwen, plantenmoeders en bijvoorbeeld ook groepen voor vrouwen die dezelfde ziekte of aandoening delen. Al die communities gedijen op empowerment. Vrouwen in hun kracht laten staan, elkaar helpen en ondersteunen. Voor elke vrouw is er wel zo’n prachtige community te vinden. Ik deel graag een paar van mijn persoonlijke favorieten:
- Ambitieuze meisjes (Facebookgroep voor ondernemende vrouwen)
- Dutch girlboss (Facebookgroep voor echte girlbosses (to be))
- Business Babes NL (Facebookgroep voor vrouwelijke ondernemers)
- Alfavrouwen (Instagram-community voor ambitieuze & ondernemende vrouwen)
- Stemopeenvrouw (Instagram-community speciaal gericht op meer vrouwen in de politiek)
Zo zijn er nog tal van communities te benoemen, dus als je een mooie toevoeging hebt laat het me gerust weten. Dan voeg ik die toe! Hoe meer communities er bekend zijn, hoe groter de kans dat elke vrouw haar perfecte community met gelijkgestemden vindt.
7. Werk aan je vooroordelen
Ja, vooroordelen. We hebben ze allemaal. Groot en klein. Van het idee dat schoonmaken en koken typisch vrouwelijke (zorg)taken zijn tot het idee dat vrouwen veel emotioneler zijn. Het zijn zaadjes die ooit in ons hoofd zijn geplant en daar zijn gaan wortelen. En wat dacht je van ‘vrouwen kunnen niet autorijden’, ‘vrouwen zijn het zwakkere geslacht’ en ‘vrouwen zijn minder geschikt in leidinggevende functies’? Zelfs ik merk dat ik nog steeds aan mijn vooroordelen werk. Ik ben me er de laatste tijd ook veel meer bewust van. Soms worden er uitspraken gedaan op bijvoorbeeld televisie en dan denk ik ‘huh, hoezo wordt hier aangenomen dat dat een typisch vrouwending is? Waar komt dan vandaan?’ Als je heel bewust gaat opletten, dan schrik je eigenlijk hoeveel vooroordelen om je oren slingeren. Ik zal nog een paar voorbeelden noemen van uitspraken die mij onlangs opvielen:
- “Schoonmaken heb je vast wel van je moeder geleerd”. Waarom zou ik het niet van mijn vader geleerd kunnen hebben?
- “Als het een jongetje wordt, kan je man lekker samen met hem gaan vissen”. Waarom zou een meisje niet ook van vissen houden? Ikzelf ging altijd graag met mijn vader mee naar de waterkant om een hengeltje te gooien (en nog, #viswijf). En waarom kan ik mijn zoon (of dochter) niet meenemen om te gaan vissen? Waarom is dat een mannenactiviteit?
- “Je ziet nooit mannen bij de receptie werken, dat hoort niet”. Uhm, waarom ‘hoort’ dat niet?
Het gaat met name om onbewuste vooroordelen. Meestal heeft de persoon die zoiets zegt het totaal niet door en bedoelt hij of zij er ook geen kwaad mee. We plaatsen mensen nu eenmaal graag in hokjes om het voor onszelf logisch te houden. Iedereen heeft vooroordelen, maar probeer je er zoveel mogelijk bewust van te zijn en te worden. Dat helpt echt om vrouwen te empoweren.
8. Geef een shout-out
Ere wie ere toekomt, zeg ik altijd. En daarom las ik met enige regelmaat op mijn instagram ook een empower-rondje in waarin ik vrouwen een shout-out geef voor hun werk, hobby, passie etc. Vaak zijn de vrouwen die ik noem helemaal verbaasd, maar bovenal heel dankbaar. Ik geef ze namelijk – zonder daar iets voor terug te verwachten – een podium om even te shinen. Het feit dat je genoemd wordt is natuurlijk ook een prachtig compliment. Gewoon even een pluim voor zij die het verdienen om gezien te worden. Zeker onderneemsters die net beginnen vinden zo’n stukje extra bereik heel fijn. Het helpt hen om te groeien. En het mooiste is: mij kost het helemaal niets en het is een kleine moeite.
9. Moedig andere vrouwen aan
Empowered women, empower women. Daar geloof ik écht in. Het aanmoedigen van andere vrouwen realiseert een domino-effect. En dat aanmoedigen of empoweren kan in allerlei vormen. Van een simpel welgemeend compliment tot het sturen van een kaartje. In de webshop vind je trouwens super toffe kaartensets (A6) die perfect zijn om te versturen naar een vrouw om haar aan te moedigen of om haar even een hart onder de riem te steken. Moedig een vrouw aan door te laten weten dat je haar ziet, zodat ze zich gezien voelt. Dat alleen al kan een enorme boost geven!
10. Bied je hulp/expertise (gratis) aan
Een andere tip om vrouwen te empoweren is door gratis je hulp/expertise aan te bieden. Zie je bijvoorbeeld dat een vrouw wat hulp kan gebruiken, help haar een handje! En je hulp/expertise aanbieden kan ook op allelei niveaus. Van oppassen op de kinderen, het maken van een maaltijd tot het geven van bijvoorbeeld strategisch advies over hoe zij beter zichtbaar kan worden of hoe ze haar social media beter kan inzetten. Het bieden van een helpende hand kan een enorm verschil maken voor de dame die je helpt.
11. Vier je vrouwelijke superkrachten
Het laatste wat ik graag wil meegeven, is dat je jouw vrouwelijke superkrachten mag vieren. Wees er trots op dat je een vrouw bent, want daarmee kun je ook andere vrouwen empoweren!
Liefs,
Amanda
Foto 1 & 4 door Studio Annemarije.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks