3 tips om zelfverzekerd keuzes te maken – Gastblog door Lisanne

18 11 2018 | Persoonlijke ontwikkeling

MindandBeauty.nl 3 tips om zelfverzekerd keuzes te maken gastblog door Lisanne

Met zekerheid keuzes maken, wie vindt dat nog meer heerlijk klinken? In onze drukke levens razen de mogelijkheden voorbij en maken we de hele dag door keuzes. Of we nu willen of niet. Niet alleen een ondernemer, manager of een moeder van een groot gezin zal zich hierin kunnen vinden, iedereen heeft te maken met keuzes. De twijfel die nog wel eens de hoek om komt kijken vraagt vaak meer energie dan goed is voor je en kan uiteindelijk zelfs leiden tot keuzestress of zelfs extreme vermoeidheid. In Nederland zijn we opgegroeid in welvaart, waardoor alles mogelijk is en we het leven zo ongeveer zelf kunnen inrichten. Hoe kunnen we goed om gaan met al die vrijheid en de juiste keuzes maken?

Luister naar je hart

Het is vast wel herkenbaar, je kiest ergens voor terwijl je onderbuikgevoel zei dat je beter het andere had kunnen kiezen. Waarom je gevoel dat precies zegt, weet je niet en daarom heb je het genegeerd of je bedacht het je pas achteraf omdat je het op dat moment te druk had. Uiteindelijk bleek dat je beter op je gevoel had kunnen afgaan. Neem de tijd voordat je een beslissing maakt en leg je verstand en gevoel op de weegschaal. Probeer er met een gepaste afstand naar te kijken en hak de knoop door! Eindeloos dubben is tenslotte verloren energie en maakt je niet veel zekerder, een beslissing maken leidt tot verder komen. Of je nu een grote stap verder bent of ervan leert, het maakt niet uit. Het is namelijk bijna altijd mogelijk om de zaken achteraf bij te sturen of je reis naar het doel bij te stellen.

Geloof in jezelf

Kiezen is lastig als je iedereen te vriend wilt houden. Een juiste keuze komt vanuit je échte zelf.  Jij bent degene met de touwtjes in handen, jij beslist, bepaalt en maakt de keuzes. De keuzes bepalen je identiteit en of je je dromen waar maakt. Bedenk met dit in je achterhoofd hoe vervelend het zou zijn als een ander voor jou gaat kiezen…

Balans

Als je in balans bent, gaat het maken van keuzes je beter af dan wanneer je gestresst en onzeker bent. Yoga en mediteren kunnen heel goed helpen bij het vinden van jezelf en zijn goede tools om je leven meer in balans te krijgen. Het vinden van jezelf hoeft niet veel meer te zijn dan dat je weet wat je sterke punten zijn waardoor je met meer zelfvertrouwen in het leven staat. Als je merkt dat je (keuze)stress hebt, observeer dan je ademhaling. Is je ademhaling omhoog gegaan? Dit is namelijk vaak het eerste wat je lichaam doet waneer je onder druk komt te staan.

Heart opener

De heart opener is de perfecte houding om dichterbij je gevoel te komen en je ademhaling weer terug te brengen. Ga op een yogamatje of op de grond zitten en leg een yoga blok, kussen of opgerolde handdoek achter je neer. Laat je rustig zakken en zorg dat je schouders net over het hulpmiddel vallen en leg je handen naast je zij of leg ze in de cactushouding (= je armen volledig uitstrekken als je ligt en ze daarna te buigen zodat je handen langs je oren liggen). Je benen mag je languit op de grond neerleggen.  Observeer je gedachten, ga nergens tegenin maar accepteer dat je ze hebt. Breng je focus telkens terug naar je ademhaling en haal rustig adem door je neus en blaas de adem weer uit door je mond. Voor een meer ontspannen en gefocust effect kun je eventueel een oogkussentje met lavendel over je ogen leggen. Na vijf minuten kom je heel voorzichtig weer uit de houding door voorzichtig op je rechterzij te rollen, vraag jezelf af of je je anders voelt dan vijf minuten geleden. Maak vervolgens de keuze en als je nog te veel twijfels hebt, ga je wat anders doen om de keuze vervolgens op een later tijdstip te maken. Juist door wat anders te doen en je niet enkel en alleen op de beslissing te focussen zal je merken dat het maken van de keuze je beter af gaat.

Welke keuze je ook hebt gemaakt, wees blij met je beslissing. Er zijn gelukkig zoveel manieren om jouw doelen te behalen! En onthoud, wat nu misschien niet de beste keuze lijkt kan in de toekomst heel goed uitpakken.

Hoe gaan jullie om met het maken van keuzes en hanteer je handige trucjes?

Over Lisanne

Ik ben een vrolijk en ondernemend persoon die houdt van smoothies en reizen. Door structuur aan te brengen in mijn dag, voldoende water en groene thee te drinken en gezond te eten probeer ik zo gezond mogelijk te leven. Onder gezond eten versta ik heel veel groenten en eiwitten en af en toe wat fruit. Suikers, koolhydraten, e-nummers en verzadigde vetten probeer ik zoveel als mogelijk (het moet natuurlijk wel leuk blijven) te vermijden. Daarnaast doe ik rustig aan met alcohol en sport ik drie keer in de week, lig ik meerdere keren per week in de studio op mijn yogamat en ga ik elke werkdag thuis (even) op mijn yogamat liggen of pak ik mijn meditatiekussen erbij om tot mijzelf te komen. Ik ben altijd met mijn gezondheid bezig geweest, omdat ik steeds meer ziekten en kwaaltjes kreeg was ik er op den duur iedere dag mee bezig. Door verkeerde voorlichting ging mijn gezondheid juist averechts totdat ik in 2012 het roer heb omgegooid wat mij heel veel geluk heeft gebracht, waaronder mijn webshop Superyoga.nl!

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto door Daria Shevtsova (pexels.com)

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

16 Reacties

 1. Manuela

  Keuzes maken kan soms enorm lastig zijn. Ik onthoud vaak wel dat je soms beter een risico kunt nemen (afhankelijk van de situatie natuurlijk). Als je iets niet doet, kan je het nooit meer terugdraaien.

  Antwoord
  • Amanda

   Daar heb je helemaal gelijk in! Beter achteraf spijt, dan het nooit te hebben geprobeerd en jezelf afvragen ‘wat als…?’ 😉

   Antwoord
 2. Armande

  Gelukkig heb ik meestal geen problemen met keuzes maken. Lang geleden heb ik ergens gelezen: niet kiezen is ook kiezen. Dat was wel een eyeopener en dat maakt knopen doorhakken gemakkelijker.

  Antwoord
 3. MC Kleuver

  Het is heerlijk om even rust te hebben en niks te hoeven doen. Dan is het maken van keuzes inderdaad makkelijker.

  Antwoord
 4. MamaTassel

  Kiezen is altijd moeilijk. Zeker als je moet kiezen tussen twee kwaden. Ikmzeg altijd; kies voor jezelf, dat doet een ander ook. Dat maakt het voor mij wel makkelijker.

  Antwoord
 5. Laura

  Ik ben heel slecht in het maken van keuzes… Niet alleen de grote dingen, maar ook de kleine dingen kan ik uren over twijfelen. En als ik dan naar mijn man kijk, die maakt zo snel een keuze 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Jullie houden elkaar dus goed in balans. Jouw man die snel keuzes maakt en jij die daar wat langer over doet. Bij elkaar kan dat echt een kracht zijn!

   Antwoord
 6. Elisabeth

  Ik vind keuzes maken soms ook lastig, maar kan wel heel lang nadenken. Daar heb ik vaak geen zin in dus volg ik al snel mijn gevoel en beslis ik ook al heb ik geen idee waar het schip gaat stranden.

  Antwoord
  • Amanda

   Ze zeggen ook wel eens dat lang nadenken de beslissing niet beter of gemakkelijker maakt, maar juist moeilijker. Vind het dus best wel knap dat jij lekker je gevoel volgt!

   Antwoord
 7. Daisy Van Dorsselaer

  Keuzes maken kan soms voor mij echt wel lastig zijn. Dat kan gaan van serieuze dingen maar ook over van die onnozeliteiten.
  Handige tips! Thanks!
  – xx Daisy

  Antwoord
 8. Hippiemeisje, een persoonlijke blog

  Ik kan moeilijk keuzes maken en dat is dus echt omdat ik zelf zo onzeker ben.
  Het gekke is dan wel dat bij het kopen van mijn huis, ik wel heel zeker was en meteen “ja” zei… Nog niets spijt van gehad. 😉 Dat was een echte “volg je hart”

  Antwoord
  • Amanda

   De ‘volg je hart’ momenten zijn daarom extra bijzonder. Eigenlijk krijg je er zelf nu na al die tijd nog een heel fijn gevoel van. Koester dat!

   Antwoord
 9. Renata Feyen

  Ik heb wel de neiging mezelf weg te cijferen bij sommige keuzes, maar weet toch goed de balans te houden 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Wat goed dat je toch die balans weet te behouden. Is echt niet altijd makkelijk.

   Antwoord
 10. Giovanna Jansen

  Mooie tips!
  Ik heb toevallig vandaag voor het eerst de Heart Opener gedaan. Een bijzondere ervaring.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers