Aandelen in wijn kopen: ik deed het! Dit is waarom.

19 05 2021 | Wijn

Wijn aandelen Neleman MindandBeauty.nl

Ik mag mezelf eigenaresse noemen van een stukje van een wijngaard in Spanje. Hoe dat komt? Ik heb aandelen in wijn gekocht! Als enorme wijnliefhebber geniet ik niet alleen onwijs van het mooie goedje in het wijnglas, ik wil het ook heel graag delen. Nu en later. Ik leg je daarom graag uit waarom ik wijnaandelen heb gekocht, waarom ik juist voor Neleman heb gekozen en wat ik hoop te bereiken met mijn investering.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Neleman –

Waarom aandelen in wijn?

Je kunt overal aandelen in kopen, maar waarom kies ik uitgerekend voor aandelen in wijn? Nou, dat zal ik je vertellen. Wijn bestaat al ontzettend lang en is in al die tijd steeds verder ontwikkeld. Ik geloof dan ook dat wijn een product is dat blijft bestaan. Vroeger dronk men het omdat water niet veilig was en vandaag de dag drinken we het (met mate) om ervan te genieten. Het is een luxeproduct wat meer en meer gewaardeerd wordt. Over het algemeen genomen hebben mensen ook steeds vaker meer geld over voor een goede fles wijn en willen ze meer informatie over waar de wijn vandaan komt, hoe hij gemaakt is en ga zo maar door. Even ‘een’ wijntje kopen, is er niet meer bij.

En dan is er nog de trend in verduurzamen. Ik merk dat steeds meer mensen hun steentje willen bijdragen aan de natuur, zodat we de aarde op een goede manier kunnen doorgeven. Elke bijdrage helpt en heeft impact. Zo zie ik mensen bijvoorbeeld vaker kiezen voor een vleesvervanger, maar ook mensen die investeren in een volledig duurzaam huis. Zelf vind ik duurzaamheid ook heel belangrijk. Van kleine veranderingen zoals meer groen in onze tuin tot grote investeringen zoals zonnepanelen op ons dak, ook wij verduurzamen.

Kwaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste redenen voor mij geweest om te investeren in wijn. Wist je dat slechts 3% van de wijngaarden biologisch is? Food for thought! Ik ben fan van goede wijn die op een duurzame manier wordt geproduceerd, zodat Moeder Natuur niet uitgeput raakt. En het mooie is: wijn is een natuurproduct. Waarom zouden we gaan rommelen met iets wat de natuur ons in de meest pure vorm geeft? You get my point? 😉 Kortom: als de kans zich ooit voor zou doen dat ik aandelen in wijn kon nemen, dan zou ik het doen. Die kans deed zich dus dit jaar (2021) voor!

Biologische en vegan wijnen stimuleren

Vorig jaar (2020) kwam ik voor het eerst in aanraking met Neleman Organic Wine. Via social media kwam ik een artikel tegen waarin stond dat Neleman middels een sharefunding aandeelhouders zocht. Er stond letterlijk “Word wijnboer(in)!”. Je snapt, ik was direct getriggerd. Helaas was ik net te laat. Echt binnen no-time waren alle aandelen al verkocht. Bizar! Binnen 1 week haalde Neleman 1 miljoen euro op en waren 938 aandeelhouders eigenaar van een stukje van Neleman. Ik was dus zeker niet de enige die hier onwijs veel potentie in zag.

Wat mij van het begin enthousiast maakt over Neleman is hun missie: Good Wine to Save the World. Met alles wat ze doen, dragen ze bij aan de natuur en aan de wijn(wereld). Dat doen ze op een unieke manier. Hun doel is niet om de grootste te worden en om zoveel mogelijk geld te verdienen. Integendeel. Deze pioniers denken in samenwerking. Vandaar ook een sharefunding en geen crowdfunding. Iedereen kan eigenaar worden van een stukje van Neleman en het geld wat via de aandelen verkregen wordt, gaat terug het bedrijf in. Elke euro wordt gebruikt om de wijnwereld te verbeteren met biologische wijnen welke afkomstig zijn van het Neleman wijnhuis en de wijngaarden in het Spaanse Valencia. Met name hoe ze dat allemaal doen vind ik fantastisch. Zo…

 • behoeden ze inheemse druivensoorten van uitsterven (goed voor de biodiversiteit)
 • gebruiken ze geen dierlijk materiaal om de wijnen te klaren (alles is vegan)
 • maken ze gebruik van een kurkretourprogramma
 • zetten ze duurzame bezorging in
 • planten ze een boom voor elke 173 flessen wijnen om zo CO2 uitstoot te verminderen, alle wijnen van Neleman zijn klimaatneutraal

Hoeveel aandelen heb ik gekocht?

In maart dit jaar (2021) deed zich EIN-DE-LIJK weer de kans voor om wijnaandelen van Neleman te kopen. Ik stond met ruim 2000 andere geïnteresseerden op de wachtlijst, dus het was wachten op het moment dat de tweede sharefunding van start ging. Toen de e-mail binnenkwam, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. In overleg met Wout heb ik €1.601,40 aan aandelen gekocht via het platform Eyevester. Dat bedrag staat gelijk aan 628 eyecons. Daarmee ben ik voor 0,01% mede-eigenaar van Neleman. Super tof!

Verdien je ook nog iets aan je wijnaandelen?

Ik heb de investering gedaan omdat ik geloof in de missie en visie van Neleman. De gedachte dat ik met mijn investering kan bijdragen aan het verbeteren van de wijnwereld en het laten groeien van deze fantastische coöperatie, vind ik het belangrijkste. De impact die mijn investering maakt, is voor mij belangrijk. Maar, natuurlijk is het een investering die hopelijk gaat renderen. Er zijn 2 manieren waarop het rendement wordt uitbetaald en dat hangt samen met hoeveel je hebt geïnvesteerd. Tot €1500,- krijg je rendement uitbetaald in flessen wijn (hoe gaaf!) en alles daarboven in geld. Op dit moment is het verwachte dividendrendement zo’n 3% gemiddeld per jaar. Dit kan dus hoger en lager zijn. Dat is nu eenmaal altijd het risico dat je draagt. Wat de waarde van mijn investering over een jaar is, ga ik zeker met je delen.

Wat gaat Neleman met mijn investering doen?

Je las het net al even: Neleman heeft een wijnhuis en wijngaarden in Valencia (Spanje). Met de eerste crowdfundingsactie zijn ze erin geslaagd om hun bodega (= proefhuis) te bekostigen en om deze duurzaam te verbouwen. Zo kunnen ze nog beter wijn produceren en mensen een plek bieden om de wijnen te proeven. Het proefhuis is nu geïsoleerd (warmte blijft buiten) en voorzien van zonnepanelen waarmee op duurzame wijze stroom wordt opgewekt. Bovendien heb ze een laboratorium gemaakt waar Neleman wijnen getest worden. Allemaal om de wijn nog beter te maken!

Met de tweede sharefundingsactie verlegt Neleman letterlijk de grenzen. Zo willen ze uitbreiden naar Frankrijk en Italië, het wijnhuis nog verder verbouwen en verduurzamen, het gastenverblijf afmaken, zich nog meer inzetten om oude druivensoorten te behouden, de biodiversiteit verbeteren en nog veel meer mooie ambities. Ambities waar ik heel blij van word.

Mijn favoriete Neleman wijnen

Het meest blij word ik natuurlijk als ik kan genieten van de mooie en bijzondere wijnen die Neleman produceert. Wanneer al het harde werken samenkomt in een prachtige fles wijn met een inspirerend verhaal, dan ben ik helemaal in mijn element. Ik wil dan ook graag nog mijn top 3 rosé wijnen met je delen. Zo heb je direct inspiratie voor een wijnproeverij thuis. 

 1. Derrick Tempranillo Rosé: al zeg ik het zelf, dit is een heerlijk frisse rosé met prachtige geuren en smaken. Ik vind vooral de afdronk heel lekker. Die is zacht en heeft iets kruidigs, maar op een uiterst fijne manier. Als ik deze rosé schenk, zegt eigenlijk iedereen ‘goh, die is lekker!’.
 2. Neleman Just Fucking Good Wine Rosé: ja, de naam van deze rosé zeg het natuurlijk al. Dit is gewoon verdraaid lekkere rosé. Wel iets scherper dan de Tempranillo, maar dat geeft hem ook wel weer wat meer pit. 
 3. Neleman Cava Rosé Brut Organic: dit is een leuke bubbel! Ik proef met name een frisheid van rood fruit een vleugje vanille en wat zoetigheid. Deze Cava kun je prima schenken voor een receptie met wat lichte hapjes. 

En mocht je nu niet kunnen kiezen, dan kan ik het bestsellers-pakket van harte aanbevelen. Die zijn niet voor niets heel populair 😉

Mocht je trouwens vragen hebben over mijn wijnaandelen-avontuur, stel ze gerust in de comments hieronder!

UPDATE: inmiddels heb ik een update geschreven over mijn investering in wijnaandelen. Ben je benieuwd? Lees dan ook de vervolgblog ‘Mijn Neleman aandelen: investeren in wijn 1 jaar later‘. 

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

2 Reacties

 1. Chris

  Goedenavond Amanda,

  Ik heb je artikel over investeren in Neleman wijnen gelezen.
  Wij hebben ook geinvesteerd in 2021 en waren ook enthousiast.

  Leuk natuurlijk zo’n (eventueel) rendement in flessen wijn !
  We kregen echter zo ontzettend veel reclame mail van Neleman
  en onze aandelen werden begin dit jaar naar Broccoli verhuist.
  Dat we een beetje een nare smaak eraan beginnen te krijgen (te commercieel) i.p.v. biologisch en duurzaam.
  Jij zou de waarde ontwikkeling na een jaar delen zoals geschreven in je artikel.
  Wij hebben 1000 Euro p.p. ingelegd en dat zou nu 1673 Euro waard zijn.
  Echter wij vernemen niets op gestelde vragen over rendement etc.

  Ben benieuwd wat jouw ervaring is ?

  Mvg,

  Chris Almekinders

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Chris, bedankt voor je leuke en uitgebreide reactie als mede-wijnaandeelhouder 😉 De vervolgblog is in de maak! Ik moest daarvoor nog wat informatie inwinnen bij Neleman waaronder de waarde van de aandelen nu en wat extra informatie over het platform Broccoli. Ik heb gelukkig goed contact met Neleman via e-mail en ook telefonisch kan ik ze goed bereiken. De huidige koers van 1 aandeel is op dit moment €4,27. Als je vorig jaar op hetzelfde moment bent ingestapt als ik, dan heb je dus een toprendement! De aandelen zijn inmiddels volledig verhuisd van Eyevestor naar het nieuwe platform Broccoli. Die verhuizing heeft wat ‘ruis’ veroorzaakt, althans bij mij wel. Dus ik snap je wel een beetje hoor. Vooralsnog ben ik nog steeds heel enthousiast over Neleman en vind ik het juist goed dat ze qua marketing/verkoop mails sturen. Uiteindelijk moeten ze van de verkoop natuurlijk weer opnieuw investeren etc. Wat ik wel bij Neleman heb aangegeven – via een enquete die ze laatst stuurde – is dat ik wat meer zou willen zien van de mensen achter het bedrijf. Denk aan de mensen die de druiven plukken.

   Heb je trouwens de kwartaalupdate (Q3 en Q4 van 2021) van Neleman gelezen? Ik kan je anders het linkje wel even sturen als je wilt. Daarin kun je lezen wat ze allemaal gedaan hebben qua investeringen en lees je ook veel meer terug over het biologische en duurzame-aspect. Ik denk persoonlijk dat jullie gevoel dan wel zal veranderen, want na het lezen van die update kun je bijna niet anders dan super enthousiast zijn. Afijn, laat maar even weten of ik je dat linkje kan sturen en ik hoop binnenkort ook het vervolg van mijn blog te publiceren.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. sell weapons - ... [Trackback] [...] There you can find 93685 more Info to that Topic: mindandbeauty.nl/aandelen-in-wijn-kopen-ik-deed-het-dit-is-waarom/ [...]
 2. เรียนต่อต่างประเทศ - ... [Trackback] [...] Find More here on that Topic: mindandbeauty.nl/aandelen-in-wijn-kopen-ik-deed-het-dit-is-waarom/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers