Afvallen na zwangerschap | Bij mij ging het niet vanzelf

29 06 2023 | Mama & Kind, Persoonlijk

afvallen na zwangerschap

Het type wat alleen maar naar de kilo’s kijk, dat ben ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat ik lekker in mijn vel zit. Zoiets kun je niet aflezen van cijfers op de weegschaal. Toen ik zwanger raakte van onze dochter Lindey zat ik lekker in mijn vel. Ik woog 65 kilo met een lengte van 165 cm en mijn kledingmaat was S/M.

Tijdens de zwangerschap kwam ik ruim 16 kilo aan. Ik weet niet wat ik op mijn zwaarst woog, want de laatste weken ging ik niet meer op de weegschaal staan. De laatste keer – dat was 2 weken voordat ik ging bevallen – woog ik 81 kilo. Ik zou het allemaal wel zien als ik bevallen was. Op dat moment was ik helemaal niet bezig met ‘zo snel mogelijk weer in shape komen’ of überhaupt afvallen.

Ik had maar één belangrijk doel: onze dochter op de wereld zetten. Nu, 1,5 jaar verder, is mijn afvalproces pas echt begonnen en daarover wilde ik graag wat delen. Al is het maar om het beeld van ‘gelijk weer in shape na je bevalling’ op een andere manier te belichten. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend en dat is niet erg, maar ik vind het belangrijk dat deze andere kant net zo normaal is. Daarnaast deel ik ook een aantal persoonlijke tips die mij helpen tijdens het afvallen.

afvallen na zwangerschap
Een foto met een knipoog! Mijn zwangerschapscraving was vooral ZOETIGHEID.

Zware bevalling

Dat ik een zware bevalling heb gehad, heeft niet echt meegeholpen aan het verliezen van de extra kilo’s. In mijn bevallingsverhaal vertelde ik al dat mijn bevalling 47 uur heeft geduurd vanaf het moment dat mijn vliezen thuis in bed braken. Ik heb ik weet niet hoelang weeën gehad en ik was echt helemaal op toen ik eindelijk volledige ontsluiting had. Toen onze dochter Lindey was geboren, liet de plancenta op zich wachten. Ik weet niet meer hoeveel tijd ze hebben gewacht, maar heel lang was het niet voordat ze aan de navelstreng begonnen te trekken en op mijn buik begonnen te duwen.

Uiteindelijk zorgden die handelingen ervoor dat de placenta eruit kwam, maar ik ook een heftige fluxus (= een overmatige bloeding) kreeg. Ik verloor zo’n 1200 ml bloed door de fluxus. De normale hoeveelheid is maximaal 500 ml. Niet echt een lekker begin van de kraamperiode zullen we maar zeggen. Uiteindelijk moest ik door de langdurig gebroken vliezen en de fluxus een nachtje in het ziekenhuis blijven ter observatie. Op dat moment vond ik het allemaal wel best. Ik was zó ontzettend moe en mijn lijf voelde alsof ik het door meer dan 100 vrachtwagens was overreden. Alles voelde zwaar, beurs en niet van mezelf.

De kraamweek

Je kunt je voorstellen dat ik na deze rollercoaster helemaal niet bezig was met afvallen na de zwangerschap. Natuurlijk heb ik wel mijn buik bekeken, zowel in het ziekenhuis als thuis. Die voelde leeg en zacht. Eenmaal thuis heb ik een potje gehuild van ontlading in de armen van mijn moeder, heb ik een goede kop koffie gedronken met daarbij de zelfgemaakte kaakjestaart (= Monchoutaart) van mijn moeder en ben ik naar bed gegaan. Natuurlijk kwam de kraamzorg en bij onze kraamverzorgster Anja had ik gelijk een heel warm gevoel. Ik merkte aan haar dat ze met me te doen had. Ze zei ook “Nou meid, je hebt het wel zwaar gehad hè. Je mag nu rusten en genieten van jullie prachtige dochter. Het komt allemaal goed”. En dat vond ik zo lief op dat moment.

De eerste dagen was ik helemaal niet mobiel. Wouter hielp me met naar de wc gaan en wassen. Het was pittig en ik was om hoe ik me lichamelijk voelde soms ook wel eens verdrietig. In mijn hoofd zaten ook de verhalen van vrouwen die binnen een X aantal uur bevielen en diezelfde week nog lekker buiten liepen met hun pasgeboren baby. Het voelde op momenten wel eens oneerlijk. Ik had het mezelf zo anders gegund. Ik had het Lindey en Wouter zo anders gegund. Maar het was zoals het was. Mijn lichaam had tijd nodig om te herstellen van de vele weeën, het persen, de gezette knip, de bloeding etc. Door de flinke bloeding had ik ook een ijzertekort (= bloedarmoede) waarvoor ik tabletten moest slikken om dit weer op niveau te krijgen.

afvallen na zwangerschap
9 en 13 februari 2021. Ik voel me een vaatdoek en zo zie ik er ook uit.

Het is natuurlijk logisch dat zoiets niet in een paar dagen genezen is. Geduld dat was in mijn geval het sleutelwoord, maar vertel dat maar eens tegen een kersverse moeder. Ik voelde me als een leeuwin. Had voor mijn gevoel hemel en aarde bewogen om onze dochter op de wereld te zetten en ik liet me in geen geval tegenhouden door wat er nu aan de hand was. Ik was beurs, moe, slap, futloos, sloom en ja, ik had pijn, maar ik kan met woorden niet omschrijven hoe sterk ik me geestelijk voelde. Al was ik nog zo gebroken en kapot, Lindey haalde iets in mij naar boven wat ik alleen maar als oerkracht kan omschrijven.

De kracht om door te gaan, om je eigen grenzen te verleggen om jezelf te pushen waar anderen opgeven. Ik zou daar een complete blog over kunnen schrijven, maar ik ga nu even verder want je wilt natuurlijk meer lezen over hoe ik ben gaan afvallen na mijn zwangerschap.

Toen ik na een paar dagen wat mobieler werd heb ik een foto van mezelf gemaakt. Je weet wel zo’n foto met daarop je buik, een netbrokje met daarin grote kraamverbanden en een kapot moe hoofd. Die foto ga ik hier niet delen, die is voor mezelf. Maar ik wilde die foto wel hebben, om ooit te kunnen bekijken naar waar ik vandaan kwam. Een soort nulpunt.

afvallen na de zwangerschap voor en na de bevalling gewicht

Zo’n 2 weken na de bevalling ben ik pas op de weegschaal gaan staan. Met die 81 kilo in mijn achterhoofd hoopte ik ergens dat ik nu 71 kilo zou wegen. Of nouja, in elk geval een heel stuk lichter. Lindey woog 3,5 kilo, dan nog de liters vruchtwater, de placenta, de extra liters vocht die ik vasthield etc. Je snapt mijn hoofd dacht ‘zo, dat zal wel lekker aantikken’. De weegschaal was voor mijn gevoel onverbiddelijk. Ik woog 76,2 kilo. Na de bevalling was ik 5 kilo kwijt. Pas 5 kilo. Dat viel – ik zal heel eerlijk zijn – echt tegen.

Ik stond met 3-0 achter en het zou tijd kosten voor ik weer een beetje mijn oude energieniveau zou benaderen, laat staan dat ik kon beginnen met afvallen na de zwangerschap.

Focus op herstel

Mijn belangrijkste doel was om eerst lichamelijk te genezen. Ik slikte trouw mijn ijzertabletten, paste mijn voedingspatroon aan en zorgde waar ik kon voor extra rust. Dat laatste was best lastig, maar gelukkig hielp mijn moeder me ‘s middags en kon ik een dutje doen om even bij te laden. Om je een idee te geven, pas na een maand kon ik een klein rondje lopen achter de kinderwagen. Dat was ook de eerste keer dat ik buitenkwam, als je de achtertuin niet meerekent. Ik was zo trots! Eindelijk, eindelijk, eindelijk kon ik met onze dochter naar buiten. Al was het maar 5 minuten. Vanaf dat moment kon ik het langzaam gaan opbouwen.

5 minuten werden 7 minuten, 7 minuten werden 10 minuten en zo door. Ons rondje werd telkens een stukje langer. Het ging echt niet vanzelf, want na elke wandeling had ik weer tijd nodig om te rusten. Mijn bekken was zo zwak. Toch hoopte ik dat elke meter die ik extra liep zou bijdragen aan het verliezen van gewicht. Op dat moment hield ik trouwens nog steeds veel vocht vast. Als ik ‘s morgens opstond, had ik pijn in mijn handen door het vocht en ‘s avonds had ik nog steeds opgezwollen voeten. Ik leek wel nog steeds zwanger wat die symptomen betrof. Ik vond dat verre van leuk en soms baalde ik er ook wel van hoor. Waarom duurde het zo lang?

afvallen na zwangerschap rondje lopen buiten met de kinderwagen
27 februari 2021 – De eerste keer wandelen met Lindey!

Inmiddels waren we 2 maanden verder en had ik mijn kuur met (vieze) ijzertabletten afgerond. Ter controle heb ik bloed laten prikken en mijn ijzergehalte was inderdaad weer op peil. Super fijn! Het voelde alsof ik iets van mijn lijstje kon strepen. Eigenlijk stond niets me nu nog in de weg om af te vallen, behalve dan natuurlijk mijn bekken want die had echt een opdonder gehad. Ik ben hier niet mee naar de huisarts geweest, omdat ik het idee had dat dit met tijd beter zou worden. En dat was ook zo. De huisarts had me waarschijnlijk naar de fysio gestuurd en die had me vervolgens met oefeningen naar huis gestuurd, dusja, ik vond dat ik dit prima zelf kon aansterken. Dus ging ik op onderzoek uit hoe ik dit het beste kon aanpakken.

Afvallen na zwangerschap hoe ik begon

Vanaf 6 weken na de bevalling mag je weer (langzaam) beginnen met sporten is het advies. Uiteraard wel met voldoende rust en met oefeningen die passen bij jouw lichaam. Die 6 weken was ik natuurlijk al gepasseerd en voor mij was het belangrijk dat ik vooral thuis kon bewegen. Gewoon in mijn eigen tijd, eigen ruimte en met de babyfoon dichtbij. Nu hadden wij het geluk dat wij een jaar eerder een crosstrainer hadden aangeschaft en dat de crosstrainer eigenlijk perfect is om langzaam weer wat te gaan bewegen.

Eén van de voordelen van de crosstrainer is dat je je hele lichaam traint. Bovendien verband je veel calorieën en worden je gewrichten minder belast. Ideaal dus als je wilt afvallen na je zwangerschap. Ik besloot daarom om weer op onze crosstrainer te stappen! Halveweg april 2022 begon mijn eerste afvalavontuur. Ja, je leest het goed: eerste avontuur. Ik woog toen 75,9 kilo. In 2 maanden tijd was ik dus 0,3 kilo afgevallen. Amper een verschil dus, ondanks dat ik meer bewoog door het wandelen en op mijn voeding lette. Maar ach, dat kleine verschil boeide me eigenlijk niet echt. Met frisse moed begon ik met sporten op de crosstrainer.

afvallen na zwangerschap met de crosstrainer

Ik begon met 7 minuten en bouwde dit steeds verder op. Op mijn instagram deelde ik via de stories mijn behaalde resultaten, uiteraard met de nodige dosis humor. Ik ben namelijk geen fan van sporten, dus ik benader dat hele sporten ook gewoon met een vleugje hilariteit. Na een rondje sporten zei ik dan ook gerust dat ik even een wijntje ging drinken of dat het nu tijd was voor een tompouce (mijn favoriet!). Afijn, natuurlijk ging ik niet zonder doelen weer beginnen met sporten. Ik wilde vooral wat kilo’s kwijt en voor mij nog belangrijker: mijn trouwring weer passen. Halverwege de zwangerschap kon ik mijn ringen niet meer dragen en ik wilde zo graag mijn trouwring aan. Ik deed het dus niet voor niets.

Vanaf april 2022 begon ik ook met calorieën (kcal) tellen en een stappendoel. Ik hield voor mezelf maximaal 1.250 kcal aan (ik heb dit berekend aan de hand van mijn caloriebehoefte) en een stappendoel van 7.000 stappen per dag. Op basis van deze gegevens zou ik 0,5 kilo per week kwijt ‘moeten’ raken. De combinatie van meer bewegen (op de crosstrainer) en letten op hoeveel kcal ik binnenkreeg, zou hopelijk leiden tot gewichtsafname. De dingen die mij daarbij hebben geholpen zijn mijn Garmin-horloge waarop ik mijn stappendoel kon bijhouden en workouts kon registeren en de app Fitnesspal waarin ik mijn eten registreerde.

Mijn doel met de crosstrainer was om uiteindelijk 20 minuten te kunnen volhouden. Dat ging echt niet vanzelf. Ik heb ervoor moeten strijden. Langzaam opbouwen, een minuutje erbij en volhouden terwijl ik een heerlijke playlist van Snollebollekes in mijn oren hoorde dreunen. Op 12 juni, 2 maanden later, haalde ik mijn doel van 20 minuten.

Ik heb gejankt van trots, geluk, opluchting en ontlading. Dit voelde als zo’n enorme prestatie. Ik ben 1000 doden gestorven op die crosstrainer, maar ik heb nooit opgegeven. Ik heb doorgezet, geluisterd naar mijn lichaam en uiteindelijk mijn doel gehaald. Die 20 minuten is voor anderen misschien easy, maar voor mij was het dat niet. De weegschaal gaf op dat moment 73,95 kilo aan. Ik was dus in 2 maanden tijd 2 kilo kwijt. Helemaal niet slecht, maar die 0,5 kilo per week haalde ik dus bij lange na niet. En dat terwijl ik heel strikt was.

Afvallen na de zwangerschap ging niet vanzelf

Vanaf dat moment had ik door dat mijn lichaam haar eigen tempo bepaalde. Ze gaf me eigenlijk heel duidelijk door dat ze het gewicht wel verloor, maar niet zo snel als dat ‘volgens het boekje’ werd voorgeschreven. Nou bezit ik best wel een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen, dus ik ging gewoon door met waarmee ik bezig was. Wel gunde ik mezelf iets meer calorieën, want 1250 kcal laat weinig tot zelfs geen ruimte over voor bijvoorbeeld een wijntje en een kaasplankje.

Ook merkte ik in die maanden dat mijn lichaam allerlei andere veranderingen onderging. Zo ging mijn haar ineens heel erg krullen. En ik heb het niet over een beetje slag, maar echte pijpenkrullen! Ik zweette ‘s nachts nog behoorlijk en ik voelde mijn eisprong ineens heel goed. Die hormonen van mij gingen behoorlijk alle kanten op. Wout en ik grapten vaak dat dit allemaal wel bij het ‘ontzwangeren’ zou horen.

Halverwege augustus 2022, een maand later, bewoog ik nog steeds lekker op de crosstrainer. De weegschaal gaf nu 72,3 kilo aan. Weer was ik afgevallen met een mooie 1,6 kilo, maar ik merkte ook dat ik wat minder motivatie had dan voorheen. Ik moest mezelf vaker aanzetten om te gaan sporten en merkte dat ik er nog weinig zin in had.

Even niet bezig zijn met afvallen na de zwangerschap

Het is niet zo dat ik ineens stopte met alles, maar ik voelde dat ik een pauze nodig had. Ik werd hier namelijk niet heel gelukkig van. Ik besloot om het sporten dus even te laten voor wat het was. Die motivatie zou vanzelf wel weer komen en het voelde goed om even de druk eraf te halen. In september 2022 gingen we een weekje lekker op vakantie. Voor mij was dat het perfecte moment om even met andere dingen bezig te zijn. Vanaf die vakantie heb ik eigenlijk nog maar weinig gesport. Wel hield ik mijn kcal en mijn gewicht in de gaten.

De tijd vloog voorbij en voor ik het wist zaten we in december 2022. De ‘vreet’-maand met pepernoten, schuimpjes (jummy!), speculaas, kerststol, kerstkransjes, oliebollen en vooral veel wijn en champagne. Nu ben ik niet de persoon die zich volpropt. Snoepen op z’n tijd vind ik wel lekker, maar ik kan alles ook goed laten staan. Ik pak meestal als ik er echt trek in heb, dus die decembermaand kan ik altijd prima aan. Ik besloot om in januari weer eens op de weegschaal te gaan staan. En dat deed ik op 31 januari 2023. Mijn gewicht? 70,5 kilo!

Je zult begrijpen dat ik drie keer heb gekeken en opnieuw heb gewogen om er zeker van te zijn dat dit getal wel klopte. Maar het was echt zo. Voor mijn gevoel had ik voor 1,8 kilo die er sinds augustus 2022 af waren gegaan niets bijzonders gedaan. Ik was er eigenlijk wel heel happy mee en voelde nog steeds niet de motivatie om opnieuw het sporten op te pakken. Nu moet ik er wel aan toevoegen dat wij in het begin van 2023 heel druk hadden. Er liepen allerlei belangrijke projecten en ik was totaal niet bezig met mijn gewicht. In april 2023 woog ik 70,2 kilo en ik was dus heel stabiel. Ik vond het helemaal prima zo.

Afvallen na de vakantie

In mei 2023 gingen we wederom een weekje weg en Wout en ik hadden tegen elkaar gezegd dat we na die vakantie het diëten (ik vind dat echt een rot woord) weer op zouden pakken, maar dit keer samen. We wilden allebei afvallen en daarom spraken we af dat we in de vakantie alles mochten eten en drinken waar we zin in hadden. We keken nergens naar en gingen los. Dat heb ik geweten, want toen ik thuiskwam tikte de weegschaal op 1 juni 2023 maar liefst 72 kilo aan. Nu is dat niet iets om van te schrikken als je net een week heb zitten schransen, want die eerste kilo gaat er eigenlijk binnen een week weer vanaf als ik weer op mijn kcal let. Maar ik merkte wel dat het weer een vuurtje in mij aanwakkerde.

Bij thuiskomst hebben we dan ook gelijk de knop omgezet. Tijd voor een gezondere levensstijl. Even weer terug naar de basis. Niet elke keer een koekje bij de koffie, een toetje na het eten of ‘s avonds een wijntje met blokjes kaas erbij. We wilden een andere invulling en gingen op zoek naar iets wat daarbij paste. Het liefst iets wat niet voelt als een dieet en waarbij je ook niet teveel moet nadenken over hoeveel je ergens van mag.

Project Gezond van start

Na wat zoekwerk kwam Wout uit bij Projectgezond.nl en het sprak ons allebei gelijk aan. Met name omdat je gemakkelijk je caloriebehoefte kunt uitrekenen en complete dag- en weekmenu’s kunt kiezen die daarbij passen. Zelf nadenken over wat je gaat eten hoeft dus niet. Oprecht ideaal als je naast een druk gezinsleven wilt letten op je voeding en niet wilt terugvallen op ‘we bestellen wel iets’ om daar de volgende dag spijt van te hebben (je weet wat ik bedoel, hè?).

Bovendien zijn de menu’s zo ingericht dat je niet alleen maar gezond eet, er is ook ruimte voor lekkernijen en snacks. Zelf omschrijven ze dat als de 80/20-regel. 80% gezond en 20% lekker, maar niet per se gezond. En ik moet je heel eerlijk zeggen: wij zijn nu begonnen aan week 5 en het voelt niet eens als een dieet. Ik geniet zelfs van al het lekkere en gevarieerde eten dat ik ‘mag’. Geen dag eet je hetzelfde en dat maak het in mijn ogen ook best leuk. Ik vind het eigenlijk elke keer een verrassing als ik de app open en kijk wat ik wanneer mag eten.

De eerste week moesten we wel even schakelen met de boodschappen. Het boodschappenlijstje was langer en ook wat prijziger, maar als je eenmaal de eerste boodschappen in huis hebt is het vrij gemakkelijk en hoef je niet alles elke keer opnieuw te bestellen. Je hebt vaak wel items over die je in de week erna ook eet. Plus, als een menu je niet aanspreekt, kun je deze ook omwisselen voor iets anders. Je zou voor de gein even moeten kijken op de instagram-pagina van Project Gezond om een indruk te krijgen van het eten. Laatst had ik heerlijk luchtige pancakes als ontbijt en smulde ik ‘s avonds van krokante kipnuggets.

Project Gezond is overigens niet gratis. Het kost €9,95 per maand, maar dat is het ons helemaal waard aangezien we niet na hoeven te denken over wat we gaan eten. Ik wil hierbij wel even vermelden dat wij dit abonnement zelf betalen en niet gesponsord worden om dit te promoten. Eerlijk gezegd zou ik nooit iets promoten wat met afslanken te maken heeft en waarvoor ik betaald word. In mijn ogen maakt dat me niet oprecht. Dit is puur gebaseerd op onze persoonlijke ervaring.

Overigens heeft Project Gezond ook meerdere boeken uitgebracht met daarin van die heerlijke recepten. Die kosten natuurlijk wel iets meer dan €9,95, maar feitelijk gezien ben je wel goedkoper uit op de wat langere termijn. Op mijn verlanglijstje staat op dit moment Heerlijke zomer – Afvallen met Project Gezond, omdat het buiten standje tropisch is. Maar ze hebben ook de variant Heerlijke winter – Afvallen met Project Gezond voor de koudere maanden, en er is zelfs een vegetarische variant!

1,5 jaar later afvallen na de zwangerschap

Lindey is nu bijna 1,5 jaar en ik weeg dus nog steeds meer dan voor mijn zwangerschap. Dat is niet iets waar ik me voor schaam. Ik schaam me er ook niet voor om aan te geven dat ik bezig ben met mijn gewicht en lichaam. Sinds we zijn gestart met Project Gezond heb ik ook het bewegen op de crosstrainer weer opgepakt. Ik heb weer motivatie om lekker te bewegen en ik geniet er inmiddels ook van. Voor mezelf heb ik als doel gesteld om per keer 15 minuten op de crosstrainer te bewegen en dit nu qua tijd niet verder op te bouwen, maar juist in weerstand en helling. Uiteraard doe ik dat nog steeds lekker onder het genot van de Snollebollekes-playlist, haha! Daar ga ik gewoon echt goed op.

Ik wissel de tijd op de crosstrainer ook wel eens af met een leuke online body work-out via YouTube. Gewoon om ook even wat anders te doen en andere spiergroepen aan te spreken. Kanalen op YouTube die ik daarvoor gebruik zijn POPSUGAR FITNESS en Zumba Class. Tussen de vele gratis videos kies ik meestal een work-out die tussen de 20 of 30 minuten is. Dat is voor mij lang genoeg en zo hou ik het ook leuk voor mezelf. Een heel uur sporten is voor mij niet weggelegd. Niet omdat ik het niet zo kunnen, maar meer omdat ik dat gewoon niet prettig vind.

Ik ben nu dus bezig met de 5e week en voel me al een stuk fitter en bovenal sterker. Dat zie ik ook terug in mijn spierkwaliteit. Onze luxe TANITA-weegschaal registreert dat namelijk allemaal. Zo heb ik inzicht in mijn vetpercentage, spiermassa, spierkwaliteit, botmassa en nog veel meer. Ik zal de weegschaal hieronder neerzetten. Ze zijn wel prijzig, maar ik vind ‘m ideaal omdat je zoveel inzicht krijgt met de bijbehorende app. Zo kun je precies tracken hoe jouw voortgang is. De afbeeldingen in dit artikel met daarin mijn gewicht komen ook daarvandaan.

Nu ik dit hele proces eens heb opgeschreven, word mij ook steeds meer duidelijk dat elk vrouwelijk lichaam haar eigen weg kiest. Je kunt er net als ik vol voor gaan in het begin, maar uiteindelijk kiest je lichaam zelf of en wanneer het de kilo’s verliest. Een zware bevalling, ijzertekort, bekkenbodemproblemen en vergeet zeker de hormonen niet, maken het niet altijd een makkelijk proces.

De uitspraak “9 maanden op, 9 maanden af” is in mijn geval zeker waar. En zelfs na die 9 maanden hoef je niet verbaasd te zijn dat je er nog niet bent, of dat je je nog niet jezelf voelt. Het heeft bij mij meer dan een jaar geduurd voordat het vocht uit mijn vingers was en zelfs mijn haar werd daarna pas weer een beetje normaal. Ik heb nu soms nog pijpenkrullen die ik voorheen niet had en mijn buik is ook zeker niet strak. Dat hoeft ook zeker niet van mij hoor. Ze hebben niet voor niets corrigerend ondergoed uitgevonden, haha! Klein grapje tussendoor moet kunnen he 😉

Wat ben ik nu afgevallen?

Afijn, ik heb nu nog helemaal niet gedeeld wat ik nu (28 juni 2023) weeg en eigenlijk vind ik dat er ook niet zo toe doen, maar ik snap de nieuwsgierigheid en ik ben graag open. Ik ben sinds dat we gestart zijn met Project Gezond (we zijn nu met week 5 bezig) 3,1 kilo afgevallen. Moet je voorstellen: 3 pakken suiker van 1 kilo! Snel gerekend is dat meer dan een halve kilo per week. Mijn huidige gewicht is 69,35 kilo en ik kwam van de 72,4 kilo. Je kunt wel stellen dat ik mooie resultaten behaal met Project Gezond en de combinatie van sporten. Daarom ga ik er ook zeker mee door zolang het goed voelt en ik de motivatie heb.

afvallen na zwangerschap huidige gewicht

Wat is mijn streefgewicht?

Mijn eerste doel qua gewicht is om de 68 kilo te bereiken. Dat zou voor mij een geweldige mijlpaal zijn en dat zou ook betekenen dat ik een normaal BMI heb. Omdat ik nu zeker een halve kilo per week afval, zou ik dat streefgewicht over 2 weken bereiken. Heel gek eigenlijk want dat voelt zo dichtbij, dus ik denk dat ik daarna gewoon nog doorga. Ik eet gevarieerder, vaker en gezonder dan ik voorheen deed én het is ook nog eens onwijs lekker. Tja, ik ben gewoon enthousiast omdat het zo goed vol te houden is. Het voelt niet eens als een dieet.

Extra tips die ons helpen met afvallen

Het scheelt ook dat Wout en ik het samen doen. We sturen elkaar elke dag foto’s van onze maaltijden om zo committed te blijven. En we sturen elkaar ook een berichtje als we een lekkere traktatie afslaan en herinneren elkaar waar we het voor doen. Nu die kilo’s eraf betekent straks weer extra genieten van lekkernijen die we nu laten staan.

Oh, en ik vergeet helemaal te zeggen dat ik in het weekend gewoon nog een wijntje drink en bij de koffie een koekje pak. Geen chocolade sprits, maar gewoon 1 Lotus-koekje. Die zijn lekker zoet, niet te groot en qua kcal ook prima te doen. Slechts 37 kcal per stuk! En zo zijn er natuurlijk nog meer gezondere vervangers voor bijvoorbeeld sauzen, crackers en snackrepen. Kleine aanpassingen maken op termijn ook een groot verschil. Zo heb ik onlangs mijn Dolce Gusto koffie vervangen voor zwarte koffie met een beetje magere melk. Dat scheelt de helft in kcal en enorm in extra suikers die ik nu niet meer binnenkrijg.

Dit is een behoorlijk lang en uitgebreid artikel geworden. Iets wat eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling was, maar misschien is het wel goed zo. Het hele afvallen na een zwangerschap is altijd en nu des te meer een hot topic geworden waarover we te weinig andere verhalen horen. We horen vaak dat ‘zij’ gelijk alweer op haar oude gewicht was of dat ‘zij’ weer lekker dun is, maar laten we eerlijk zijn. Dat is bij heel veel vrouwen ook gewoon niet het geval. En dat is niet erg. Het is geen wedstrijd. We zijn geen topmodellen met een streng eet- en beweegpatronen. We hebben niet allemaal goede genen op dat gebied. Maar waar een wil is, is een weg. En hoelang die weg is, boeit niet.

Het gaat erom dat jij je lekker in je vel voelt en trots bent op jezelf en je lichaam. Dus ga alsjeblieft niet afvallen voor de buitenwereld, of een ander. Als je wilt afvallen zou de motivatie vanuit jezelf moeten komen. Dat is iets wat je voelt. Dan gaat het je gewoon lukken. En als het even niet lukt en tegenzit, laat het dan gewoon los en begin later opnieuw. Met kleine stapjes kom je er ook, want dat laat mijn verhaal je hopelijk ook zien.

Liefs,
Amanda

Foto 1 en 2 door DaKo Fotografie.

Dit artikel bevat affiliate links.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers