Autovakantie met een dreumes? Dit namen wij mee!

13 11 2023 | Mama & Kind, Reizen & Uitjes

autovakantie met dreumes

In september 2023 gingen wij als gezin van drie voor het eerst op zomervakantie naar Italië. Lindey was toen ruim 1,5 jaar oud en we durfden het wel aan om deze autovakantie met onze dreumes te maken. Alhoewel we eigenlijk een overnachting hadden gepland zijn we in één keer doorgereden. Het ging op een paar kleine momentjes na heel voorspoedig. Samen met Lindey zat ik achterin en ik zou de reis zo weer doen. Onze goede voorbereiding heeft daarbij wel echt het verschil gemaakt. Daarom deel ik in deze blog alle gadgets die ik niet had willen missen tijdens deze lange autorit, maar ook gadgets die ik heel fijn vond om te hebben op de plek van bestemming.

Gadgets voor in de auto

Elektrische koelbox

Wij zijn gek op handige gadgets, zo ook voor op reis. En we beginnen gelijk goed met een dikke tip, namelijk een elektrische koelbox. Wij hadden een formaat van zo’n 20 liter die we zowel in de auto konden aansluiting op 12V als in de hotelkamer op 230V. Een elektrische koelbox is ideaal om etenswaren koel in te bewaren en te houden. Voor de heenreis hadden wij er bijvoorbeeld melk, boter, beleg en snacks ingedaan. Tijdens onze autovakantie kon ik gewoon een boterhammetje smeren voor onze dreumes en haar dagelijkse portie melk in haar bekertje geven. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, sloten we de koelbox aan op 230V in de hotelkamer en bewaarden we daarin onze boodschapjes. Met name natuurlijk boodschapjes voor Lindey, maar uit ervaring weet ik nu ook dat het heel fijn is om een flesje wijn of water in koud te zetten.

Organizers

Nog een hele fijne gadget voor in de auto is een autostoel organizer. Je hebt veel verschillende varianten en wij hebben er eentje met veel vakjes aangeschaft. Het bleek uiteindelijk een topaanschaf te zijn. Voordat we vertrokken had ik de organizer al helemaal ingedeeld met snacks, speelgoed en andere items die handig zijn voor onderweg.

Als je wat nodig hebt, heb je het zo te pakken en bovendien blijven alle spullen netjes opgeruimd. Het scheelt je dus ook een hoop losse troepjes in de auto.

Het bevestigen van een autostoel organizer is heel simpel. Boven en onder zitten riemen met clips die je aan de hoofdsteun van de stoel en onder de stoel vastklikt.

Met een dreumes neem je behoorlijk wat extra items mee tijdens je autovakantie. Het is net een complete volksverhuizing. Om nog beter gebruik te maken van de ruimte die je hebt, is een bagagenet heel handig. Deze bevestig je met de bandjes aan de handgrepen die aan het plafond van je auto zitten. Eigenlijk gebruik je de loze ruimte boven je hoofd dus extra nuttig. Je hebt verschillende bagagenetten. Wij hadden een simpel bagagenet zonder rits gekocht, maar je hebt ook een bagagenet met rits. Zo weet je zeker dat er geen spullen van het net vallen. Wij gebruikten het net om bijvoorbeeld het verschoonkussen en broodjes op neer te leggen.

Een andere tip voor als je met de auto op reis gaat, is een auto prullenbak. Snoetendoekjes, blikjes, snoeppapiertjes, afgekloven koekjes, etc. je wilt het niet door je auto heen hebben liggen. Een centrale plek is dan ideaal. Ook wij hadden deze autoprullenbak en ik vond het heel handig. Zodra je ergens stopt om bijvoorbeeld te tanken, maak je hem aan de onderkant open en mik je al het vuil in een prullenbak langs de weg. Je maakt deze handige prullenbak vast aan je hoofdsteun (of een andere plek) en je kunt altijd je afval kwijt.

Gadget tegen de zon

Niets vervelender dat een felle zon die door je autoraam brandt, zeker niet voor de kleintjes. Mijn tip: koop niet zo’n zelfklevend zonnescherm, maar een zonnescherm die je compleet over je autoruit trekt. Zo houd je alle zon buiten en hoef je niet telkens opnieuw het zonnescherm op te plakken of te verplaatsen (je weet wat ik bedoel). Wij hadden deze hoezen gekocht en ik heb ze nu standaard in de autodeur zitten. Deze hoezen passen zelfs op de grootste ramen en je hoeft niet bang te zijn dat ze gaan klapperen. Als je ze goed strak trekt, bewegen ze niet eens.

AeroMoov Air Layer

Ondanks de airco kan je dreumes het nog wel behoorlijk warm krijgen in het autozitje tijdens de autovakantie. Wij hebben eigenlijk al vanaf kleins af aan de AeroMoov Air Layer in de kinderwagen of het autostoeltje liggen. Deze reguleert de warmte zodat er meer luchtcirculatie mogelijk is. Geen natte ruggentjes meer! Plus, de mat is erg zacht, kan in alle autostoelen, je kunt ‘m wassen en het zorgt ervoor dat je autostoeltje ook langer mooi blijft. Eigenlijk heeft ‘ie alleen maar pluspunten dus. Wij gebruiken ‘m trouwens ook in de kinderwagen.

Wel even opletten, je hebt namelijk meerdere varianten. De Air Layer is verkrijgbaar in in diverse kleuren in Group 0 (vanaf geboorte tot 15 maanden), Group 1 (van 1 tot 4 jaar), Group 2/3 zonder benen (van 3 tot 12 jaar), Group 2/3 met benen (van 3 t/m 12 jaar) en group B (speciaal voor de buggy van 1 t/m 3 à 4 jaar).

Reistafel

Een lange autorit met een dreumes of peuter kan pittig zijn. Naast lekkere en voldoende snacks is entertainment één van de belangrijkste factoren om de rit soepel(er) te laten verlopen. Een klein reistafeltje kan daarbij helpen. De reistafeltjes hieronder kun je op de schoot van je kleintje zetten en vervolgens met een riempje vastmaken zodat het niet van zijn of haar schoot afglijdt. De opstaande rand van de reistafel zorgt ervoor dat speelgoed er niet gemakkelijk af kan vallen en de zakjes aan de zijkant zijn ideaal om items in op te bergen. Zo kun je het niet alleen in de auto gebruiken, maar ook in een restaurant bijvoorbeeld. Heb je het reistafeltje niet meer nodig? Dan kun je hem opvouwen tot een compacte tas. De riem wordt dan een hengsel die je over je schouder kunt dragen. Oftewel: een multifunctioneel en ideaal ding om te hebben voor een lange autovakantie met je dreumes.

Misschien is deze tip overbodig, maar ik ga hem er toch bijzetten, want je zult net zien. Wist je dat je naast gewone luiers ook luierbroekjes hebt? Wij gebruiken de Pampers Premium Protection al een hele tijd. Tijdens een lange autoreis kan een gewone pamper gaan knellen, terwijl een pamperbroekje om het buikje een elastische band heeft die meebeweegt. Kortom: ze zitten een stuk lekkerder voor die kleintjes, zeker als ze lang in een autostoeltje moeten zitten.

Een luierbroekje verschonen is trouwens ook heel simpel. Afhankelijk van de inhoud (plas op poep) kun je het broekje gewoon uittrekken of aan de zijkanten scheuren (daarvoor is een speciale scheurnaad aangebracht).

Speelgoed voor in de auto

Onze meid is gek op boekjes. Daarom had ik speciaal het Kiekeboe auto boekje gekocht. Zo kon ze aspecten van de autorit uit het boekje herkennen. Bovendien is het een interactief boekje. Je kunt aan elementen trekken, maar ook draaien en schuiven voor een leuk effect. Het is voor die kleintjes fijn om met hun handjes bezig te zijn als ze lang stil moeten zitten.

Spinners zijn trouwens ook een bron aan vermaak geweest tijdens de lange autorit. Eigenlijk zijn het super simpele items, maar doordat je ze kunt vastplakken aan het raam kan je kleintje met zijn of haar handjes ze wel aanraken en laten ronddraaien. Je kunt ze op de plek van bestemming trouwens ook gebruik in de douche, in het bad of op een tafel.

Ben je bekend met montessori speelgoed? Dit speelgoed stelt ontdekken, experimenten en leren centraal. Via mijn Instagram kreeg ik de geweldige tip om een activiteitenbord aan te schaffen voor onderweg. Ik koos voor een roze speelmap met daarin 14 verschillende oefeningen. Van een rits open- en dicht ritsen tot een gesp vastklikken, allemaal activiteiten die we in het dagelijks leven ook tegenkomen. Onze dreumes is er heel wat uurtjes zoet mee geweest tijdens de lange autovakantie.

Ook kleuren is een fijne tijdsbesteding voor de kleintjes. Je kunt natuurlijk kiezen voor een kleurboek met verschillende kleurpotloden, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te laten kleuren met een waterpen. Dat laatste heeft als grootste voordeel dat je niet bang hoeft te zijn dat je auto ondergekalkt wordt. En een flesje water heb je toch vaak wel bij je en die kun je ideaal gebruiken om de pen te vullen met water.

Nog een top tip is een magnetisch tekenbord. Hieraan zit al een pennetje vast en die kleintjes kunnen er heerlijk mee aan de slag. Zijn ze klaar met een tekening, dan wissen ze het uit en kunnen ze opnieuw beginnen. Lindey heeft hier ook heel veel plezier van gehad.

Extra tips voor speelgoed vind je in mijn eerder geschreven blogs ‘Leukste badspeelgoed voor kinderen van 0 t/m 4 jaar‘ en ‘Cadeau eerste verjaardag | Het verlanglijstje voor onze dochter‘.

Gadgets voor op je bestemming

Zonnebescherming

Smeren, smeren, smeren. Het huidje van je kleintje wil (en moet) je goed beschermen. Zonneschade die is ontstaan gaat nooit meer weg, dus je smeert als ouder alsof je leven er vanaf hangt. Nu heb ik je in zonnebeschermingsland onwijs veel producten. Zoveel dat je niet meer wat wat je moet kopen. Waar doe je goed aan? Wij kozen voor La Roche-Posay Anthelios 50+ Kids. Deze zonnebescherming is heel fijn. Hij smeert makkelijk uit, laat geen witte strepen of waas achter én hij is waterresistent. Het is bovendien geschikt voor de gevoelige huid en daarmee extra vriendelijk voor het jonge kinderhuidje.

En dan nog een dikke tip van mij: koop deze foundation brush om de zonnebescherming mee aan te brengen. Als je het één keer hebt geprobeerd, wil je niet anders meer. De grootste voordelen: 1. je krijgt zelf geen vieze handen en 2. je komt echt overal met zo’n borstel, geen plekje wordt vergeten.

Zwemtrainer

Behalve in bad een beetje spetteren, had Lindey nog nooit echt gewonnen in een zwembad. Ik vroeg me dus oprecht af waar ik nou goed aan deed. Moest ik zwembandjes kopen, of was ze daar nog te jong voor? Uiteindelijk stuitte ik op van alles: zwembandjes, zwemvesten, zwemvesten met zwembandjes eraan vast… Eerlijk? Ik was een beetje overweldigd. Uiteindelijk heb ik bewust gekozen voor een Zwemtrainer. Het bleek een goede keuze. Lindey vond het heerlijk om in de zwemtrainer te drijven en te spetteren en jij als ouder hebt ook nog je handen vrij. Bovendien ondersteunt de zwemtrainer gelijk een goede zwemhouding in het water. Iets wat natuurlijk mooi meegenomen is voor als die ukkepuk straks op zwemles gaat.

Antislib zwemschoentjes

Lindey was een goede 1,5 jaar toen we met haar op onze eerste zomervakantie gingen en ze begon ook net met stappen. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende grip had bij het zwembad, kocht ik een setje van de handige waterschoenen van Slipstop. Ze heeft ze in het begin veel gedragen en ze zijn nooit afgegleden. Ze zijn handig voor rondom het zwembad maar ook in het zwembad, waar het soms spekglad is. En het leuke is, ze hebben allerlei verschillende printjes.

Speelkleed

Op de hotelkamer, in het gras, op het strand… een speelkleed is altijd makkelijk. Zo heeft je kindje een eigen ruimte om te spelen en weet jij zeker dat ze comfortabel zijn met een zachte ondergrond. Wij hadden een speelkleed van Love by Lily meegenomen en daarop heeft Lindey elke dag meerdere keren gespeeld. Thuis stop je kleed in de wasmachine en hij kan er weer een poosje tegenaan.

Diverse verzorgingsproducten

Op het lijstje van verzorgingsproducten staan bij ons heel wat items, maar ik zal de producten waaraan je misschien niet direct denkt hieronder neerzetten. Of wij alles hebben gebruikt? Nee, gelukkig niet. Maar het is wel heel fijn om te weten dat als er iets gebeurt, je het gewoon bij de hand hebt en niet in blinde paniek op zoek moet naar een apotheek.

Antislip badmat

Ook op vakantie wil je je kleintje natuurlijk lekker badderen of douchen. Nu ligt het aan de accommodatie of je een bad of douche tot je beschikking hebt, maar wat echt ideaal is om mee te nemen, is een antislip badmat. Deze kun je zowel in de douche als in een bad neerleggen en je weet zeker dat je kindje niet uitglijdt en zich bezeert. Zelf ben ik fan van de HEVEA Badmatten. Deze zijn gemaakt van 100% natuurrubber (vegan), hebben veel zuignappen aan de onderkant, het formaat is precies goed en je kunt ze heel gemakkelijk schoonhouden.

Mis je nog een gadget in deze blog? Stuur me gerust een berichtje, dan vul in de blog met jouw tip(s) aan.

Liefs,
Amanda

Dit artikel bevat affiliate links.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers