Berner Sennen puppy – (P)update augustus 2019

31 08 2019 | Huisdieren

Puppy benodigdheden berner sennenhond

Het is zover: we krijgen een Berner Sennen puppy! Na maanden van geduld hebben en (veel) duimen draaien is hét moment nu echt daar. Iets waar we al zo’n tijd naartoe leven, gaat binnen niet al te lange tijd gebeuren. En dat betekent: inkopen doen, voorbereidingen treffen en natuurlijk puppy’s knuffelen. Ik praat jullie weer even bij met te schattige puppyfoto’s!

Van dekking naar pups!

Eerst een sprong in de tijd, naar 7 mei 2019. Die ochtend werd ik namelijk vroeg wakker met een super leuk berichtje via WhatsApp: het teefje (Beauty) was loops geworden de dag ervoor (6 mei 2019)! Toen ik dat las, was ik helemaal in de gloria. Een spannende tijd zou nu beginnen en dat voelde best even onwerkelijk. Zou de bevruchting gaan lukken, zouden er voldoende pups zijn, en ga zo maar door. De start van de loopsheid luidde een spannende periode in.

Ons geduld werd flink op de proef gesteld. Zodra de loopsheid bij een teefje namelijk is begonnen, bouwt zich in het lichaam het stofje ‘progesteron’ op. De waarde van dat stofje is bepalend voor het moment van dekking. Beauty nam daarvoor lekker haar tijd. Ze had geen haast en om de waarde goed in de gaten te houden, is er zelfs meerdere keren op gecontroleerd. Totdat ze uiteindelijk precies de juiste waarde had en ze ‘gedekt’ kon worden.

De dekking verliep ontzettend goed. Daar zijn we niet bij geweest hoor, maar via de fokster hoorden we dat alles super was verlopen. Weer eens stapje dichterbij en weer afwachten. Het is een onwijs leuk proces om te volgen, maar soms ook echt zenuwslopend. We wilden het namelijk zo graag! Op donderdag 27 juni hoorden we dat de dekking was gelukt en dat Beauty, het teefje, zwanger was. Weer sprongen we een gat in de lucht: YES!

Maar nog steeds hadden we geen zekerheid natuurlijk. De vraag was hoeveel pups er zouden worden geboren (ervan uitgaande dat alle pups gezond zijn) en natuurlijk hoeveel reutjes er uiteindelijk zijn. Wij willen namelijk heel graag een reutje. Een hondenzwangerschap duurt ongeveer 9 weken en aan het einde van de dracht zijn Wout en ik nog een keer op visite geweest om te kijken hoe het met de toekomstige moeder was. Ze deed het onwijs goed gelukkig en haar buik was flink gegroeid. Ergens had de fokster het vermoeden dat er meer pups in de buik zaten, dan de dierenarts in eerste instantie had gezien. En ze bleek gelijk te hebben!

Berner Sennenhond met puppies
Foto van Janny Burgers – Van Jamina Hof: De pups 1 dag oud

Op 25 juli 2019 is het teefje (Beauty) bevallen van maar liefst 10 pups: 9 jongens en 1 meisje. Een flink nest met prachtige viervoeters blakend van gezondheid! En aangezien wij als derde op de wachtlijst stonden nog meer goed nieuws, want er zit dus zeker een pup voor ons bij. Van blijdschap heb ik dus wel even een traantje gelaten. Het is gewoon zover! Kan het haast nog niet geloven, maar het is echt waar. We krijgen een pup! ?

Berner Sennenhond met puppies
Foto van Janny Burgers – Van Jamina Hof

Puppy inkopen doen!

De hoogste tijd om inkopen te doen voor onze trouwe viervoeter. Dus met een lijstje reden Wout en ik onlangs naar Avonturia De Vogelkelder in Den-Haag, de grootste dierenwinkel van Nederland (zo zeggen zij zelf). Daar hebben we behoorlijk wat items ingekocht die ik jullie graag laat zien. Puppybenodigdheden zijn nou eenmaal ontzettend schattig!

Hondenhalsband bruin Berner Sennen puppy

Halsbandje en riem

Eén van de dingen die we natuurlijk nodig hebben, is een halsband met een (bijpassende) hondenriem. Wout en ik houden wel van een beetje een stoere look en ons oog viel direct op deze bruine, leerachtige riem met halsband. Beide items zijn goed stevig en van prima kwaliteit voor de eerste maanden van onze pup. De riem is zo’n 1 meter lang, wat niet heel lang is, maar wel goed voor het trainen van de gehoorzaamheid en volgzaamheid van onze harige viervoeter. De halsband kan ook nog versteld worden zodra het nekje van de pup water breder wordt.

Honden snackzakje bruin van Breeztees

Nog een handige accessoire die we spotten in de winkel is dit bruine snackzakje van Beeztees. Past qua kleur weer goed bij de riem hè. Alsof we het zo hebben uitgezocht ;-). In dit zakje kun je kleine hondensnoepjes bewaren en meenemen tijdens het uitlaten. Als die kleine rakker dan braaf is of goed luistert naar een commando (zoals zit, poot, blijf, etc.) dan kunnen we hem belonen. Het snackzakje is ook nog waterdicht, wat weer heel handig is als het regent!

Comfortabele beige hondenkussen

Natuurlijk moet ons nieuwe gezinslid ook een fijn slaapplekje hebben. We zaten eerst te denken aan een (grote) hondenmand, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor een hondenkussen van Dreamboy. Eigenlijk om een paar redenen. Zo weten we ten eerste nog niet of onze pup überhaupt straks op een kussen of kleed gaat liggen (misschien ligt hij liever gewoon op de vloer) en ten tweede is een hondenmand best groot en ook best duur. In het begin is de pup natuurlijk nog niet zindelijk en als er dan een ongelukje gebeurt in de hondenmand – wat helemaal niet erg is – vinden we dat toch een beetje zonde van de dure aanschaf.

Hondenmat beige van Dreamboy Berner Sennenhond

Het hondenkussen is beige van kleur en past goed bij onze vloer, zoals je ziet. Daarnaast is het materiaal ook kras- en slijtvast, geurvrij en water- en vuilafstotend. Een heleboel fijne eigenschappen! Net als het feit dat je de hoes eraf kunt ritsen. Is de hoes vuil, dan kan deze gewoon lekker gewassen worden in de wasmachine (op 30 tot 40 graden). Nog een voordeel is dat we dit kussen ook buiten kunnen neerleggen.

Ritssluiting beige hondenmat van Dreamboy

De eerste speeltjes van onze pup

Puppy’s houden van spelen! Een voorraadje leuke speeltjes kan dan ook niet ontbreken. Zelf heb ik onwijs hard gelachen bij de veelzijdigheid aan speeltjes. Je ziet echt de grappigste, leukste en idiootste hondenspeeltjes die je maar kunt bedenken. Wij hebben een paar knuffels gekocht, waaronder de hilarische angry cat, een lekker zacht schaapje en een trekduif (haha!).

Hondenknuffels en hondenspeeltjes

Trekspeeltjes voor de pup

Naast de knuffeltjes hebben we ook een paar trekspeeltjes meegenomen. We hebben liever dat de pup zijn tanden hierin zet als hij last heeft van zijn tanden, dan in onze meubels. Beide trekspeeltjes zijn goed stevig en niet al te groot, zodat ze ook echt geschikt zijn voor een puppy. En je ziet, ook deze speeltjes passen weer bij onze meubels. Matchy, matchy!

Hondenspeeltjes trekspeeltjes

Voor de vacht

Dan de wat serieuze zaken, zoals een goede borstel en kam voor de vacht. Wij hebben voor nu gekozen voor drie verschillende borstels/kammen. Zo is de meest linker kam erg geschikt voor klitten, de middelste voor het laten glanzen van de vacht en de rechter handschoen is handig voor bij het wassen in het begin. Als de haren straks wat langer worden als de pup opgroeit, kopen we er nog een borstel bij die beter past bij de wat langere haren. Het is ook een kwestie van ervaren en proberen.

Hondenbenodigdheden kam borstel handschoen

Etensbakken op hoogte

Vanuit de fokster kregen wij de tip om etensbakken op hoogte te kopen. De hoogte van de etensbakken groeit als het ware met de hond mee. Ook vermindert het voor een gedeelte het knoeien van eten en drinken. Bovendien is het beter voor de nek en de gewrichten van de hond. De roestvrijstalen bakken zijn ook gemakkelijk schoon te maken en dat is wel zo hygiënisch.

Etensbakken honden verstelbaar

Puppyspam!

Na al die ‘serieuze’ en ook schattige benodigdheden is het nu tijd voor het aller schattigste gedeelte, namelijk: PUPPYSPAM! Ze zijn immers maar zo kort klein. Daarom gaan Wout en ik regelmatig naar de fokster om even bij te kletsen en natuurlijk om alle pups te bewonderen en te knuffelen. Toen de pups 3 weken oud waren, mochten we voor het eerst gaan kijken. Ze waren al zó gegroeid vanaf hun geboorte. Kijk dan hoe cute ze hier liggen te slapen! ?

MindandBeauty.nl Berner Sennen puppy 2019

Het hoogtepunt was eigenlijk wel toen we mochten helpen om de pups de fles te geven. Natuurlijk drinken ze ook bij hun moeder, maar dat gaat niet met alle tien tegelijk. De pups worden dus bijgevoerd en dat ontlast de moeder ook een beetje. Moet je voorstellen: tien pups die tegelijkertijd willen drinken. Dat is een hele invasie, haha!

MindandBeauty.nl Berner Sennen puppy 2019

De manier waarop pups de fles opdrinken is onwijs grappig. Volgens de fokster doen ze ‘de superman’-houding. Je houdt de pups een beetje schuin omhoog op je arm – zodat de voorpootjes vrij zijn – en zodra de pups aan de fles beginnen te zuigen, gaan de voorpootjes om en om trappelen in de lucht. Dit doen ze – zo leerde ik – van nature om de tepels van de moeder te stimuleren voor de melk. Slim en super schattig tegelijk!

Nog maar een paar weken!

Inmiddels zijn de pups alweer 5 weken oud. De tijd vliegt! Het is nog even spannend welke pup uiteindelijk van ons wordt, maar in de tussentijd treffen we dus zeker de nodige voorbereidingen. Zo kijken we voor goede puppycursussen, een lokale dierenarts waar we onze pup kunnen inschrijven en natuurlijk naar een goede hondenverzekering. Mocht je tips hebben voor onze voorbereidingen, voel je vrij om ze te delen in de comments, via een mailtje of via social media. Vinden we erg fijn! Ook vragen die ik kan meenemen voor de volgende (p)update mag je insturen natuurlijk 🙂

Tot de volgende (p)update!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

6 Reacties

 1. Romy

  Wat ontzettend leuk om deze pupdate te lezen. Jullie puppy komt volgens mij in een heel warm bedje terecht waar hij al van alle gemakken voorzien is met leuk speelgoed en een fijne, grote mand. Heel spannend dat jullie over niet al te lange tijd echt een van deze lieve, schattige pups hebben rondlopen. Ik ben héél benieuwd naar jullie fluffy gezinsuitbreiding binnenkort. Sterkte nog even met de laatste loodjes met wachten tot dé dag 😉

  Antwoord
  • Amanda

   Oh, en dat wachten is echt een dingetje hoor! Ik kan haast niet meer wachten, zo spannend en leuk tegelijk. Al zal het straks ook echt wel een periode best pittig zijn. Een pup opvoeden is niet niets, maar hij zal zeker niets tekort komen zoals je al zei 😉 Wat dat betreft is het nu al een (verwend) warm nest, haha!

   Antwoord
 2. Bart

  Wat leuk!! zijn er al nieuwe foto’s van je pup beschikbaar??

  onze Berner Sennen pup is op 2-aug geboren, dit betekend dat we hem komende vrijdag, 27-sept op mogen halen.
  onze fokker is 2 uur rijden van onze woonplaats, dus helaas zijn we na het eerste bezoek, toen de pups 3 weken waren, niet meer langs geweest, maar kregen regelmatig foto’s van onze reu Woebel toegestuurd en leuke verhalen over zijn avonturen. alles staat hier ook klaar om hem te ontvangen.

  Antwoord
  • Amanda

   Oooh, wat leuk Bart dat jullie ook een Berner Sennenpuppy krijgen. Nog heel even geduld, want morgen is het dus al zover. Spannend! Vind de naam ook heel erg tof. Woebel, past echt bij een Berner. Twee uur rijden, is best een eindje. Onze fokker woont op 1 uur en 15 minuten rijden bij ons vandaan, maar we waren altijd welkom om te komen kijken. Dat hebben we dan ook graag gedaan. Niets leuker dan die kleine hummeltjes te zien opgroeien. Het gaat al zo snel! Jullie verheugen je vast enorm op de komst van Woebel. Zeker na het lezen van al zijn avonturen en het zien van zijn foto’s. Bollie is nu bijna een weekje bij ons en het is onwijs leuk. Ook wel pittig hoor. We zijn er behoorlijk druk mee. Spelen, corrigeren, eten geven, lopen, zindelijkheid trainen etc. Maar je weet wat ze zeggen: alles wat je er nu instop aan energie, krijg je er laten dubbel en dwars uit. We doen het dus met liefde. Vandaar ook dat mijn reactie op jouw reactie wat later is. Ik ben blij als ik even kan gaan zitten, haha! 😉 Binnenkort plaats ik weer een nieuwe update over Bollie. Op mijn instagram vind je trouwens ook een paar leuke foto’s van Bollie mocht je benieuwd zijn. Heel benieuwd hoe de eerste periode met Woebel gaat zijn. Stuur me gerust een berichtje! Vind ik leuk 🙂

   Antwoord
 3. Sharon Hendriks

  Wij krijgen halverwege april onze pup. Zo leuk om te lezen dat jij ook niet kon wachten! Wij krijgen een kruising Berner Sennen. Helemaal de periode gevolgd en dat vergt inderdaad wat geduld

  Antwoord
  • Amanda

   Oooh wat spannend, Sharon! Jullie tellen vast de dagen af totdat het zover is. Ik kan alleen maar zeggen: GENIET, GENIET, GENIET!!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers