Wat de meeste mensen niet doorhebben (of weten) is dat dieren het coronavirus kunnen krijgen. Even die lieve hond aaien kan dus behoorlijk negatieve gevolgen hebben. Het lijkt zo onschuldig, maar dat is het dus niet. Ook wij hebben hier met onze Berner sennenhond Bollie mee te maken. Als je het hebt over sociale honden dan is Bollie er absoluut één van. Hij vindt alles en iedereen leuk dus ja, ook die aaitjes over zijn bol. Ik snap heel goed dat de meeste mensen hem graag even willen kroelen, maar met het coronavirus – wat nog steeds actueel is (helaas) – gaan wij hier ook anders mee om. Wat we voorheen helemaal prima vonden, proberen we nu te voorkomen. Hoe tegenstrijdig dat ook is.
Hond aaien? Liever niet!
Bollie is nu ruim 1 jaar en heel goed gesocialiseerd met mensen en andere honden. Hij is een echte allemansvriend en zodra hij volwassen of kinderen ziet, begint zijn staart sneller te kwispelen. Volgens mij gaat er in zijn koppie dan echt een soort feesttoeter af. Dat hij zo sociaal en lief is, is natuurlijk heel fijn, maar in deze tijd met het coronavirus best lastig. Je kunt een hond moeilijk uitleggen waarom hij nu ineens niet meer naar andere mensen toe mag om aaitjes te halen of om even te snuffelen. Het is heel tegenstrijdig, want voor maart 2020 vonden Wout en ik het altijd prima als andere mensen Bollie wilden aaien. Graag zelfs! Voor zijn sociale ontwikkeling en ervaring is dat juist belangrijk. Hoe meer verschillende mensen, geuren en situaties hoe beter. Zo krijg je de makkelijkste honden. En alhoewel we het zelf ook helemaal niet leuk vinden, proberen we nu echt te voorkomen dat anderen Bollie aaien.
Je leest het goed: we proberen het te voorkomen. Het lukt ons niet altijd. Als we bijvoorbeeld met Bollie los in het bos lopen, vindt hij andere mensen maar wat interessant. Hij loopt er al snel op af en het eerste wat mensen doen is hun hand uitsteken om hem te aaien. Die lieve kop van hem laat ieders hart smelten natuurlijk. Ik heb al een paar keer geprobeerd om te roepen “Niet aaien! Niet aaien!”, maar dat horen mensen toch (net) te laat. Hun eerste aandacht is bij Bollie. Ik merk wel goed verschil als Bollie aan de lijn zit. Dan gaat het beter. Kinderen vragen het altijd heel netjes of ze hem mogen aaien, maar volwassen doen het gewoon. Eigenlijk heel vreemd, maar dat is een ander onderwerp. Als Bollie dus aan de lijn loopt – wat 95% het geval is – dan ben ik korter bij en kan ik beter ingrijpen. De meeste mensen begrijpen het heel goed en schrikken zelfs een beetje van zichzelf, maar ik merk wel dat ik mezelf soms net een belerende hondenmoeder vind, haha!
Kan een hond het coronavirus overdragen?
Toen corona net top of mind was, kregen we allemaal de boodschap: 1,5 meter afstand en contact beperken. Ik vroeg me toen al direct af of dat ook voor honden van toepassing was. Als ‘bezorgde’ hondenmoeder ben ik daarom naar informatie gaan zoeken over dieren en COVID-19 op de website van het RIVM. Wat bleek? De kans dat honden mensen kunnen besmetten met het coronavirus is heel klein, maar mensen kunnen honden wèl besmetten met het coronavirus. Dat vond ik best verontrustend. In Nederland zijn enkele honden daadwerkelijk besmet geweest met het coronavirus. Het ging dan met name om honden uit huishoudens met besmette personen, maar het dus niet onmogelijk dat Bollie tijdens het uitlaten wordt besmet als hij door een vreemde wordt geaaid die het coronavirus bij zich draagt. Geen fijne gedachte. Honden kunnen elkaar onderling waarschijnlijk niet besmetten. Vooralsnog lees je hier en op de website van het RIVM veel het woordje ‘waarschijnlijk’. Ze kunnen dus geen 100% garantie geven, want daarvoor is meer onderzoek nodig. In mijn ogen geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.
Hoe beschermen wij onze hond tegen het coronavirus?
Naast dat wij ons gezond verstand gebruiken, proberen we Bollie te beschermen door:
- regelmatig onze handen te wassen (elke keer bij thuiskomst voordat we hem aaien)
- te voorkomen dat onbekenden hem aaien
- Bollie uit te laten als het geen hondenspitsuur is
- regelmatig alle deurklinken te ontsmetten
Het belangrijkste in deze tijd is onze gezondheid, zowel voor mens als dier. Daar wilde ik met deze blog eens extra bij stilstaan. Ik denk namelijk dat veel hondeneigenaren het net als wij soms best lastig vinden. Waar doe je goed aan? Vinden mensen het niet stom of raar? Er is wat dat betreft nog best wat onbekendheid over het coronavirus. Ik hoop dat deze blog bijdraagt extra bewustwording op dit gebied, al is het maar een beetje.
Liefs,
Amanda
Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:
- Piekercursus helpt tegen piekeren
- Deze mooie dingen brengt Bollie in ons leven
- Puppy fotoshoot? Mijn ervaring: zeker doen!
0 reacties