Instagram, ik ben er gek op! Menig vrij minuutje scroll ik door mijn Instagram-feed én regelmatig plaats ik ook foto’s. De ene keer een foto van mezelf de andere keer van iets dat me blij maakt of wat ik graag wil delen. En het leuke is, mijn volgers (veel van jullie, mijn lezers), waarderen het! Dat zie ik terug aan de hartjes en comments onder de foto’s, maar ook in de toename van het aantal volgers. Voor mij een teken om door te gaan en leuke nieuwe foto’s voor jullie te plaatsen. Toch heeft Instagram ook een keerzijde. Sommige bedrijven maar ook bekende en onbekende ‘influencers’ zijn (helaas) nog steeds gericht op zoveel mogelijk volgers krijgen. Het trucje dat ze daarvoor gebruiken, heb ik omgedoopt tot de ‘volg en ontvolg’-trend. Ik schreef er al eerder het artikel ‘Volg en ontvolg trend op Instagram & Handige app tip Volgers+‘ over, maar ik merk dat er behoefte is aan een deel 2. Oftewel, hier komt de (veel gevraagde) update!
Het vervelende volg en ontvolg-trucje op Instagram
Oké, echt een trucje is het niet. Eerder een doortrapt plan om de (organische) groei – die eigenlijk vanzelf gaat als je leuke content plaatst – een flink handje te helpen. In het kort werkt het als volgt: persoon/bedrijf X gaat jouw Instagram-account volgen in de hoop dat jij hen terugvolgt. Zodra je dat doet – en nu komt de aap uit de mouw – ontvolgt persoon/bedrijf X jou direct weer. Beetje achterbaks he? En dat is het eigenlijk ook! Door jouw ‘terugvolg’-actie krijgen zij er een volger bij en groeien ze sneller in het totaal aantal volgers. Waarom ze dat doen? Simpel, zodat ze interessanter ‘lijken‘ (en dat plaats ik bewust schuin en tussen aanhalingstekens) voor bedrijven om mee samen te werken. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer bereik je hebt en dat laatste is waar het geld aan verdiend wordt. Ik kan het niet mooier maken dan het is, en dat doe ik ook niet. Influencer zijn is een beroep, een mooi beroep zelfs, maar alleen met de juiste intenties. Iets wat juist ontbreekt bij bedrijven/personen die het volg en ontvolg-trucje toepassen.
Verschil tussen #instagood en #instabad
Als blogger zet ik Instagram in om mijn blogartikelen te delen en om mijn lezers (jullie dus!) op de hoogte te houden van wat mij bezighoudt. Zo laat ik een persoonlijk stukje van mezelf zien en leren mensen mij beter kennen. Daarnaast is Instagram voor mij een soort portfolio, een visitekaartje. De stijl van de foto’s en wat ik plaats op Instagram zegt iets over mij, wat ik doe, waar mijn interesses liggen en wie ik dus eigenlijk ben. Ook bedrijven zullen, naast mijn blog, mijn social media kanalen bekijken. Zo kunnen ze precies zien of ik als blogger aansluit bij hun merk. Als ze een match zien, word ik benaderd voor een mogelijke samenwerking en kan dat leiden tot interessante, waardevolle en creatieve content (bijvoorbeeld een post op instagram waar je product X van merk Y promoot en vernoemd). En ja, daar krijg ik voor betaald. Soms in de vorm van een gesponsord product en soms in de vorm van een geldbedrag. Even een disclaimer: ik werk alleen met bedrijven samen waar ik enthousiast over ben, die ik vind passen bij mijn blog en lezersdoelgroep en ik ventileer altijd mijn eerlijke mening, óók als die mening negatief is.
Ik steek veel tijd, liefde en energie in mijn blog en houd mezelf voor ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’. Zo ook mijn volgers. Gaat dat snel? Nee, dat kost tijd. Maar door die tijd te nemen, groeit je betrouwbaarheid, de kwaliteit van je content en uiteindelijk ook je volgers als ze je content leuk vinden of je mensen persoonlijk inspireert (op wat voor manier dan ook). Door samen te werken met bedrijven ontstaan soms hele mooie dingen (denk bijvoorbeeld aan bijzondere winacties of fijne kortingscodes) wat fijn is voor de lezer, maar ook voor de ‘influencer’ die kosten heeft om zijn of haar blog te onderhouden, maar in steeds meer gevallen ook om brood op de plank te krijgen. Want ja, influencer zijn is wel degelijk een beroep en je kunt er dus je fulltime job van maken. Super tof! Maar daarin zie je dus wel duidelijk een verschil tussen influencers met oprechte bedoelingen en influencers die minder oprechte bedoelingen hebben. Bij die laatste groep gaat het simpel gezegd om bijvoorbeeld gratis spullen, uitnodigingen voor events en om het geld. Al hebben ze bijvoorbeeld helemaal niets met product X en merk Y, maar krijgen ze er wel een leuk geldbedrag voor, dan plaatsen ze ‘gewoon’ een afbeelding op social media. De volgers die ze hebben zijn dan meer een middel tot een doel. Of plat gezegd: ze worden gebruikt. Iets wat ik en veel meer hardwerkende bloggers, vloggers, instagrammers etc. gewoonweg niet zou(den) kunnen.
Trap er niet in met deze app (voor iPhone en Android)
Je denkt misschien dat het onmogelijk is om dit überhaupt bij te houden op je Instagram, maar niets is minder waar. Tegenwoordig bestaan er tal van apps die je onder andere inzicht geven in wie jou heeft ontvolgd op Instagram. Met één simpele druk om de knop kun je hen ook weer ontvolgen. In mijn vorige artikel over ditzelfde onderwerp tipte ik jullie al over ‘Volgers +’. Helaas werd deze app na enige tijd verwijderd en was hij niet meer beschikbaar in de AppStore. Ik ben dus op zoek gegaan naar een andere, vergelijkbare app. En ik heb er één gevonden! De app moest voor mij aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De app moet gratis zijn
- De ‘ontvolg’ mogelijkheid hebben
Ik kwam uit bij ‘Reports+ for Instagram‘ (iPhone) en ‘Reports+ Followers Analytics for Instagram‘ (Android). Een gratis te downloaden app die inzicht geeft in wie jou volgt en ontvolgt, én zelfs nog meer. Na het downloaden voer je jouw Instagram-gegevens in en je kunt aan de slag. Het fijne aan deze app vind ikzelf dat hij er modern uitziet (niet zo hakkie-takkie) en simpel te bedienen is. Elke keer als je de app opent, ververst hij de gegevens. Zo zie je naast de (ont)volgers ook:
- welke personen jou wel volgen, maar jij niet terugvolgt
- welke personen jij wel volgt, maar jou niet terugvolgen
- statistieken van nieuwe (ont)volgers
Mocht je behoefte hebben aan meer statistieken, dan is dit tegen betaling mogelijk. Ikzelf gebruik alleen de basics, omdat dit voor mij voldoende is. Je kunt bijvoorbeeld daarnaast zien wie jou heeft geblokkeerd en welke likes en reacties van jou zijn verwijderd. Mogelijkheden genoeg dus en absoluut de moeite waard! Ik hoop dat deze uitleg en tip(s) jullie helpen. Mocht jezelf nog goede tips hebben voor apps of wellicht goede adviezen, voel je vrij deze te delen in de comments!
Liefs,
Amanda
Dit artikel bevat affiliate links.
Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:
He, wat handig zo’n app! Ik ga eens kijken of die er nog bij past met het chronische geheugengebrek van mijn iPhone.
Haha, deze is het écht waard om te downloaden! Hopelijk past hij er nog net op 😉
Ik gebruik de app ook. Vind het zo jammer dat mensen er op deze manier mee omgaan
Sluit ik me helemaal bij aan. Het is gewoon jammer dat zo’n app überhaupt nodig is.
ik gebruik deze app helaas ook. Ik heb soms in fbgroepen een callout om instagramprofielen te volgen, maar heel veel ontvolgen je daarna weer. dat vind ik erg jammer en zo kan ik dat zien. Helaas (als het geen leuk profiel is voor mij) ontvolg ik ze daarna ook.
Ja, jammer is dat he! Snap ook niet waarom die mensen er dan voor kiezen om mee te doen.
Hoe krijg ik deze app in het Nederlands? Ik snap er nu niks van! Alles in het Turks ofzo… Haha
Heb ik helaas ook last van. Best irritant haha
Same here ! Nu durf ik niet in te loggen haha
Hi Roelfien, de app is niet verkrijgbaar in het Nederlands. Wel in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans en Turks. Wellicht heeft de app de verkeerde taal gepakt. Je kunt een paar dingen doen. Eerst inloggen en kijken of de app dan de juiste taal pakt, of de app verwijderen en opnieuw installeren (check ook even of de locatie van bijvoorbeeld je Apple ID juist staat). Laat het even weten als het gelukt is?
Super interessant! Ik was al een tijdje opzoek naar zo’n app dus ga deze zeker uittesten!
Deze app ken ik nog niet maar zo fijn als er geen reclame tussen zit haha! Daar irriteer ik me altijd kapot aan. Vorig jaar heb ik een tijdje bijhouden wie mij volgde en ontvolgde maar dat was best stressvol en ik merkte vooral dat ik er enorm geïrriteerd van werd, al die nepvolgers de hele tijd. Nu probeer ik het maar een beetje te laten gaan. Ik kijk altijd bij mensen die mij volgen of er wat interessants bij zit en zo ja dan volg ik terug, Als die persoon mij dan weer ontvolgt dan is het jammer. Accounts met 20.000 of 30.000 volgers vertrouw ik niet haha. Vooral als ze zelf maar 400 mensen volgen en dan ineens mij erbij 😛 Kan nooit echt zijn.
Die reclame vind ik ook helemaal niets. Heb dan ook behoorlijk wat apps verwijderd omdat er wél reclame inzat, vreselijk! Ik begrijp je frustratie helemaal hoor. Soms raak ik ook flink geïrriteerd door dat ontvolgen, dus ik kijk eigenlijk om de paar dagen. Dan werk ik het lijstje weer bij. Van die nepvolgers met zoveel volgers en die dan zelf (bijna) niemand volgen, dan vind ik echt kansloos. Zegt ook iets over hoeveel interactie je wilt aangaan en wat voor een band je wilt opbouwen met je volgers.
Wat een handige app, deze ga ik zeker even onthouden!
Wat een goed en informatief artikel!
Ik ga zeker eens kijken naar deze app! Niks is vervelender dan spookvolgers!
Ik gebruik deze app ook. Want ik merk dat bij mij ook vaak ontvolgd wordt. Ik vind het ook jammer dat er zoveel naar aantallen gekeken wordt. Ik zit rond de 4500 en daar blijf ik steken, en vaak bij samenwerking MOET je over de 5000 of meer hebben. En soms vind ik dat zo stom van bedrijven. Ik heb mooie nagels en weet ze ook mooi te lakken binnen de randjes met schone nagelriemen, echt foto’s waar je blij van wordt. En dan krijgt zo iemand met meer dan 5000 volgers en afgebeten nagels de nagellakjes opgestuurd omdat zij meer aantallen heeft. Ik snap het soms gewoon niet.
Oh, die aantallen. Dat slaat soms helemaal nergens op. Ik vind kwaliteit persoonlijk véél belangrijker, dat zouden (meer) bedrijven ook moeten inzien. Staar je niet blind op die 5.000 volgers er zijn echt nog bedrijven die letten op de details. Ligt helemaal niet aan jou!
Wat handig om zo’n app te gebruiken, ik ben er eigenlijk niet zo mee bezig, misschien toch maar eens doen
Verschrikkelijk vind ik het! Je hebt soms ook op FB groepjes dat je elkaar moet liken, en je ziet gelijk al aan sommige accounts dat ze je nooit gaan volgen, of de volgende dag weer ontvolgen grr…
Blegh, ja! Die doen het vaak alleen maar om hun eigen gewin, maar de band tussen bloggers vind ik zelf juist veel belangrijker. Als we elkaar helpen, komen we veel verder! 🙂
Werkt super deze app! Bedankt, ik was er al even naar op zoek – om dezelfde reden: het ontvolgen van ‘fake’ volgers. Heel blij mee!
Fijn om te horen, hoop dat je hem niet al te vaak nodig hebt natuurlijk, haha! 😉
Die volg-ontvolg trend is helaas al even gaande en ik heb er een ontzettende hekel aan. Evenals dat het tegenwoordig vooral om ‘populair zijn’ en zoveel mogelijk volgers hebben lijkt te draaien op Instagram. Kwantiteit boven kwaliteit. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik onlangs erg twijfelde of ik uberhaupt wel verder wilde met Instagram. Ik denk dat ik mijn account wel aanhoud, maar ik merk dat ik het toch minder leuk vind dan eerst.
Die twijfel begrijp ik wel! Er zijn ook perioden dat ik het soms even als wat minder ervaar, maar probeer de focus altijd op het positieve te houden. Instagram brengt ook heel veel leuke interactie met zich mee, online vriendschappen en mooie verhalen die anders onontdekt blijven 🙂
Dank je voor alle tips! Ik vind het alleen altijd een beetje eng om je accountgegeven in te vullen . Daar kunnen ze niks mee doen? Maar wil heel graag deze ontvolg app gebruiken. Ben ook een beetje zat van die volg-ontvolg trend nl.
Hi Pauline, ik hoop dat je wat aan de tips hebt! Ik gebruik de app nu al lange tijd en er is nog nooit iets geks met mijn gegevens gebeurd. Ze vragen enkel toestemming tot je accountgegevens, zodat ze kunnen inladen hoeveel volgers en ontvolgers je hebt.