De voordelen van parttime werken voor mij

17 08 2016 | Ondernemerschap, Persoonlijk

MindandBeauty.nl De voordelen van parttime werken voor mij

De tijd dat ik ‘s avonds dacht ‘oh nee, morgen weer werken‘, mezelf ‘s ochtends met moeite uit bed wist te slepen en op werk dacht ‘Is het al 5 uur?‘ zijn voorbij. Twee maanden geleden maakte ik een grote carrièreswitch en naast dat het werk super leuk is én goed bevalt, ben ik ook parttime gaan werken. Tijd om de voordelen daarvan eens op een rijtje te zetten! Lees je mee?

Mijn besluit om van baan te wisselen

Het besluit om mijn functie als secretaresse op te geven en als marketing- en communicatiemedewerker aan de slag te gaan was voor mij een hele stap. Tot op de dag van vandaag heb ik absoluut geen spijt van mijn beslissing. Sterker nog, ik vraag mezelf de laatste tijd steeds vaker af waarom ik het niet eerder heb gedaan! Het werk wat ik nu doe past gewoon bij me. Ik heb er alleen even voor nodig gehad om dat ook in te zien. Veranderen van baan is één ding, maar parttime gaan werken was voor mij ook een hele stap. Ik ben nu 25 jaar én werk 24 uur in de week (3 dagen). Wat een luxe zullen veel mensen zeggen en ik moet bekennen dat dat het ook wel is. Heel eerlijk gezegd had ik werkelijk nooit gedacht dat ik op deze leeftijd al parttime kon gaan werken. Ik zag mezelf eigelijk als iemand die, net als heel veel andere werkenden, altijd fulltime aan de slag was. Parttime was in mijn hoofd iets voor moeders of ‘oudere’ mensen. En ondanks dat ik geen moeder ben (behalve egel-mama, telt dat ook?) en mezelf niet als ‘oudere’ zie, hoor ik nu ook bij de groep die parttime werkt.

En dát bevalt super! Al heb ik zeker de eerste weken wel even mijn ritme moeten zoeken. Ik kon een stapje terug doen en hoefde geen 40 uur (of meer) te knallen. Ik had daadwerkelijk tijd over en merkte dat ik eerst niet zo goed wist wat ik met die tijd aanmoest. Inmiddels ben ik aan het parttime werken gewend en heb ik gemerkt wat het voor voordelen heeft. Dit zijn voor mij de belangrijkste voordelen:

Meer ‘vrije’ tijd

Ik gaf net al aan dat ik in het begin moest wennen aan de extra ‘vrije’ tijd die ik had. Het opnieuw zoeken naar een ritme is dan ook voor mij een dingetje geweest. Opeens was ik op twee doordeweekse dagen thuis. Wat ging ik op die dagen doen? Alleen maar schoonmaken en boodschappen halen? Nee, daarvoor ben ik niet minder gaan werken. Ik sloot een compromis. Van de dagen dat ik thuis ben, besteed ik 50% aan het huishouden zoals schoonmaken en boodschappen doen en de andere 50% besteed ik aan mezelf. Het grote voordeel daarvan is, is dat ik en vriendlief niet in het weekend nog het hele huis moeten  poetsen of op de drukste dag van de week boodschappen moeten doen. We hebben ook samen meer vrije tijd en dus tijd voor elkaar 🙂

Flexibeler zijn

Even een bakje koffie doen bij moeders, nog gauw even langs de tandarts en oh, ik moest dat pakketje nog ophalen. Dat soort dingen plan ik nu op een vrije dag. En als het de ene dag niet lukt, dan wel de andere. Door parttime te gaan werken, ben ik ook flexibeler geworden. Niet alles hoeft meer in het weekend of pas na werktijd. Zo fijn!

Meer tijd voor hobby’s

De dagen dat ik thuis ben, besteed ik dus 50% aan het huishouden en 50% aan mezelf. Ik zie het als een beloning. Eerst schoonmaken en boodschappen halen en dan me-time! Schijnt de zon, dan ga ik lekker in de tuin een boek lezen (daar had ik voorheen amper tijd voor!). Heb ik zin om uren te bloggen of creatief met schelpen bezig te zijn, dan doe ik dat! Ik heb meer tijd voor mijn webshop QueenoftheSea.nl én mijn blog. Jeah!

Productiever

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik ben echt productiever sinds ik parttime werk. Ik krijg zoveel meer gedaan. Zowel thuis als op het werk! Ik denk omdat het komt doordat ik beter ik mijn vel zit en dat brengt me naar het volgende punt.

Beter in m’n vel

Doordat ik meer aan mezelf kan én mag denken, voel ik me ook beter in mijn vel. Ik heb meer rust, ben vrolijker en voel me daardoor ook gewoon veel beter. En het beste is nog, ik zie er ook nog eens nóg beter uit, haha! Geen donkere kringen meer onder mijn ogen (vroeg opstaan) en geen onrustige huid (door stress). Halleluja!

Minder tanken

Waar ik een hekel aan heb? Tanken! Dat heeft overigens niets te maken met mijn vorige werkgever die onder andere actief was in de tankstationbranche, maar met het feit dat ik toen ik fulltime werkte elke week twee keer moest tanken. En als je fulltime werkt, dan wil je gewoon geen tijd ‘verliezen’ met zoiets onbenulligs als tanken. Althans, ik niet! Mannnn, wat vind ik het héérlijk om nu nog maar één of twee keer te tanken in de maand. Het kost niet alleen minder tijd, maar ook nog eens minder geld. Win-win!

Voordelen zijn voor iedereen anders

De voordelen van parttime werken zijn voor iedereen verschillend, want er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen te bedenken. Voor mij zijn dit de belangrijkste en ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat ik parttime kan werken. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar geloof me ik weet hoe zwaar het soms kan zijn om elke week die 40 uur (of meer) vol te maken. Twijfel je of parttime werken ook iets voor jou is? Laat deze voordelen dan eens op je inwerken, wat vind jij belangrijk? Overweeg je om minder te gaan werken om wat voor reden dan ook en heb je een partner? Bespreek het dan samen! Zijn jullie bereid om concessies te doen, of juist niet? Ik hoop dat je iets aan deze voordelen hebt en wie weet helpen ze je ook om een betere keuze te maken, mocht je twijfelen over parttime werken. Heb je nog vragen over het parttime werken, stel ze dan gerust in de comments! Ik beantwoord je vraag graag.

Hoe zit het met jullie, werken jullie al parttime of zouden jullie het graag willen, én waarom?

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

6 Reacties

 1. Fleur

  Wat fijn dat dit goed heeft uitgepakt!
  De juiste of fijne balans ga je vast gauw vinden:).

  Antwoord
  • Amanda

   Het is écht ontzettend fijn! Had ik nooit verwacht. Zo zie je maar, als je iets tijd geeft, komt het altijd goed 🙂

   Antwoord
 2. Lesley

  Ik ben begin van het jaar partime gaan werken of nou ja van 36 naar 32 uur maar het voelt als een verademing! Inderdaad alles wat je noemt heerlijk. Vooral bij het puntje tanken moest ik erg lachen want dat heb ik precies zo hahah

  Antwoord
  • Amanda

   Oh, wat heerlijk dat ook jij parttime bent gaan werken! Dan weet je écht precies wat ik bedoel. Fijn hoor! 🙂 Haha, dat tanken is echt zo’n ding waar je niet direct bij stilstaat, maar toen ik een tijdje terug moest tanken dacht ik ‘Dit mis ik nou echt niet!’ :p

   Antwoord
 3. Robin

  Ik zit al langer erover na te denken om part-time te gaan werken. Puur omdat ik erg vaak moe ben en het gevoel heb dat ik niet alles aankan. 40 uur werken en dan nog thuis koken, schoonmaken, boodschappen en dan nog een sociaal leven ernaast.
  Het voelt beklemmend.
  Ik ben nog niet heel oud, 24 jaar, maar toch zou het fijn zijn als ik 1 dag minder kon gaan werken.
  Alleen ben ik bang dat dit er nog niet in zit. Sinds juli heb ik een nieuwe baan, bij een bedrijf dat net opstart zeg maar dus op het moment ben ik de enige werknemer op deze locatie. Betekent ook nog eens dat ik erg veel verantwoordelijkheid heb.
  Ik hoop dat als ik collega’s krijg, dat ik ook ooit part-time kan gaan werken.
  Het fulltime leventje breekt me erg op, op het moment.

  Fijn dat jij die keuze wel hebt mogen maken 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Ik snap helemaal wat je bedoelt en voelt, Robin! Dat gevoel van dat je overal maar achteraan rent, dat werkt ook beklemmend. Je hebt nooit het idee dat je eens aan jezelf toekomt. Ikzelf ben nu 25, dus zo oud ben ik ook niet hoor 😉 Maar het is best wel een stap om te zeggen dat je een dag minder gaat werken. Naast dat je het financieel natuurlijk merkt, is het ook maar de vraag of je werkgever hier open voor staat. Misschien dat je een middenweg kunt vinden! Is het in jouw functie bijvoorbeeld mogelijk om 1 dag of 2 halve dagen thuis te werken? Je hebt dan geen reistijd, kunt iets langer blijven liggen bijvoorbeeld en als je werkdag erop zit ben je al gewoon lekker thuis. In je eigen domeintje. Het is wellicht niet makkelijk, maar probeer (in de toekomst) eens in gesprek te gaan met je werkgever. Gewoon om te kijken hoe hij/zij er tegenover staat. Zo kun je misschien samen ergens naartoe werken. Een situatie die voor jou, maar ook je werkgever fijn is. En dat je erover begint, wil niet gelijk zeggen dat je ook part-time gaat werken. Maar eens peilen kan altijd, toch? Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers