Waar je wasgoed in de zomermaanden onwijs snel droogt, is dat in de winter wel anders. Ikzelf vind het heerlijk om de was buiten te drogen. Zodra dat zonnetje in het voorjaar begint te schijnen, begint het bij mij weer te kriebelen. Mijn man verklaart me voor gek, maar ik word dus heel blij van wasjes buiten ophangen en laten drogen. Als ik het zo lees, dan moet ik zelf ook wel een beetje gniffelen. De ultieme huismus komt dan weer in me naar boven, haha! Maar goed, in de winter is het drogen van de was net even wat meer uitdaging. Laat ik nou een aantal tips hebben waarmee jij je wasgoed ook in de winter prima droogt krijgt. En dan bedoel ik droog zonder nare geurtjes.
Buiten drogen kan nog steeds
Ooit hoorde ik de uitspraak “als de regen op straat opdroogt, dan kun je buiten je was drogen“. Geen idee meer waar ik dit hoorde of wie het heeft gezegd, maar het klopt wel. Zelfs als het vriest kun je buiten je was drogen. Dit alles heeft te maken met de luchtvochtigheid.
Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe langer het duurt voor je was droog is. In de zomer is de luchtvochtigheid vaak laag (door de vele zonuren verdampt water snel) en daardoor is dat wasje ook binnen een mum van tijd opgedroogd. In het najaar – in de herfst en in de winter – ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger. Dit komt omdat er dan meer vocht in de lucht zit door de vele regenbuien en de lagere temperatuur. In het najaar duurt het dan ook vaak een stuk langer voordat je was buiten compleet droog is. Wel heb je nog steeds het voordeel van de wind die het droogproces buiten bevordert.
Maar je zei toch net dat ik zelfs mijn was buiten kan drogen als het vriest? Jazeker! Dit is dan weer een heel bijzonder proces. Zelfs als het -6 graden buiten is, kun je buiten nog je was drogen. Sterker nog: het werkt super goed. Als je ooit scheikunde hebt gehad dan herken je de term sublimatie wel.
Sublimatie betekent dat een vaste stof (in dit geval water) direct overgaat in een gasvormige stof. Oftewel, het water verdampt direct. Vriesdrogen noemen ze het ook wel. Daar moet je wel even wat voor doen! Je hangt namelijk eerst je natte was buiten op waardoor dit zal bevriezen. Dat klinkt gek, maar zodra je het bevroren wasgoed naar binnenhaalt, zal het water (wat nu ijs is geworden) direct verdampen door de hogere temperatuur in huis. Je krijgt dus geen smeltwater (en dat is wel zo fijn!). Kortom: je was is binnen no time opgedroogd!
Mocht je trouwens nog een hele fijne droogtoren zoeken voor binnen en buiten, dan kan ik je de Jubbly uitschuifbare droogtoren aanraden. Deze gebruik ikzelf en ik vind ‘m heel fijn. Hij is op wieltjes, heeft veel hangruimte, is zelfs uitschuifbaar voor nog meer droogruimte en hij is bovendien niet zwaar.
Schaf een luchtvochtigheidsmeter aan
Helaas hebben wij als mensen geen ingebouwde luchtvochtigheidsmeter in ons systeem. Beetje jammer natuurlijk, maar gelukkig kun je er ééntje met een paar simpele klikken aanschaffen. Een luchtvochtigheidsmeter is wel echt een dikke tip als je in de winter je was binnen snel wilt laten drogen. Een normale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40% en 60%. Als je weet wat de luchtvochtigheid in de ruimte is waar jij je was droogt, dan kun je snel inspelen als deze te hoog of te laag wordt. Hoe je daarop in kunt spelen leg ik je in de verdere tips uit. Voor het drogen van de was kun je onthouden: hoe lager de luchtvochtigheid, hoe beter. Dit betekent namelijk dat het vocht in je wasgoed sneller wordt afgegeven aan de lucht.
Nog een tip: de was droogt het meest optimaal als de ruimte in huis zo’n 20 graden Celsius is. Veel luchtvochtigheidsmeters laten naast de luchtvochtigheid, ook de temperatuur zien. Win-win dus!
Verlaag de luchtvochtigheid
Het probleem wat je vaak hebt als je was binnen droogt in de herfst of winter, is dat het wasgoed er te lang over doet voordat het droog is. Dit geeft vaak van die viezige muffe luchtjes aan je kledingstukken. Je eerste impuls is om het kledingstuk nog maar een keer te wassen. Vooral bij spijkerbroeken of zware truien gebeurt dit vaak. Ik heb het zelf ook vaak zat gehad en ik zal je heel eerlijk zeggen, het gebeurt me nog wel eens. Gelukkig een stuk minder vaak! 😉
Gebruik een vochtvreter
Mijn tweede tip als je je was binnen droogt is: koop een vochtvreter! Zet de vochtvreter in de ruimte waar jij je was droogt en je zult zien dat je wasgoed een stuk sneller droog is. Maar goed, welke vochtvreter moet je dan hebben? Dat ligt eraan. In eerste instantie aan hoe groot de ruimte is waar jij je was droogt en daarnaast hoeveel was je hebt. Heb je een groot gezin met bijbehorende hoeveelheid was, dan is een simpele vochtvreter niet afdoende.
De meest ‘simpele’ vochtveter is er ééntje op korrels. Deze kun je navullen en is eigenlijk heel goedkoop. Voor een paar tientjes heb je een vochtvreter met direct een paar zakjes extra korrels. Een verpakking met korrels gaat zo’n 2 tot 3 maanden mee. Een beetje afhankelijk van hoe vochtig de ruimte is natuurlijk. De Bison vochtvreter is een hele fijne in dit geval. Kost nog geen €15 en daarmee kun je zeker een halfjaar vooruit. Hij absorbeert zelfs nare luchtjes. En na een halfjaar gaan we het mooie weer weer tegemoet, dus kan hij weer in de kast tot de volgende ronde.
Daarnaast bestaan er ook elektrische vochtvreters. Deze zijn professioneler en kunnen ook meer vocht uit de lucht halen. Uiteraard kosten deze wel wat meer, afhankelijk van je wensen.
Zelf vind ik de Luxoo Luchtontvochtiger fijn. Deze is geschikt tot 20 m2, heeft een laag energieverbruik, een reservoir van 600 ml en is fluister stil (33 decibel). Ze hebben ook een zwarte-variant. Een elektrische vochtvreter is fijn als je vaak wast en veel was hebt waardoor de luchtvochtigheid aan de (zeer) hoge kant is.
Keertje extra centrifugeren
Om je was in de winter sneller te laten drogen, is het ook aan te raden om een keertje extra te centrifugeren. Deze losse optie zit eigenlijk op vrijwel iedere wasmachine. Sowieso als je wasmachine bijna klaar is, hoor je de machine in de laatste minuten heel hard en snel rondjes draaien. Dit is centrifugeren en het zorgt ervoor dat er extra vocht uit je wasgoed wordt gedraaid en je wasgoed dus droger uit de wasmachine komt. Je kunt na het wasprogramma nog een keer apart kiezen voor centrifugeren. De wasmachine draait dan nog een keer heel snel rondjes voor een bepaalde tijd en verwijdert daardoor nog meer vocht uit je was. Ook dat helpt mee in het versnellen van het droogproces.
Raamwering open voor de zon
Onze wasmachine en droger staan op zolder en daar hebben we een groot dakraam. In de zomermaanden heb ik vrijwel altijd de zonwering voor het raam zitten, maar in de wintermaanden haal ik die bewust weg. Als de zon dan schijnt, warmt de zon de wasruimte lekker op. En door die extra warmte droogt het wasgoed sneller. Let wel op dat het niet te warm wordt, want in een sauna waar de luchtvochtigheid heel hoog is blijft alles ook nat 😉
Ventileer voldoende
Bovendien is het belangrijk om voldoende te ventileren als je binnen droogt. Als je de ruimte waar jij droogt potdicht houdt, dan loopt de luchtvochtigheid alleen maar op en krijg je – zoals ik al eerder zei – een sauna-effect. Zet dus het raam en/of de deur altijd een klein stukje open. Zo zorg je ervoor dat de lucht in de ruimte kan circuleren. De beweging van lucht zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd en er nieuwe frisse lucht wordt toegevoegd. Sommigen zeggen dat je pas nadat je wasgoed helemaal droog is een raam of deur open moet zetten, maar daar ben ik geen voorstander van. Het is namelijk ongezond om een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte te hebben. Hierdoor gaan namelijk schimmels groeien.
Drogen en de droger aan
Sommige (grote) items stop ik toch het liefst in de droger. Bij mij gaat het dan om beddengoed en handdoeken. In de droger worden deze items veel sneller droog en komen ze er ook lekker zacht uit. Ik ben nu eenmaal geen fan van handdoeken die voelen als schuurpapier, haha! Als ik weet dat ik de droger ga gebruiken, dan plan ik het wassen zo dat ik daarvoor eerst een andere was ophang en daarna pas de droger aanzet. Door de extra warmte van de droger verdampt het vocht van het hangende wasgoed sneller. Uiteraard heb ik dan ook altijd een deur of een raam een stukje openstaan. Ventilatie is namelijk key!
Hang je kleding wat meer uit elkaar
De manier waarop je je natte wasgoed ophangt, speelt ook een rol. Als je alles dicht op elkaar hangt, dan duurt het droogproces een stuk langer. Of het ene kledingstuk wordt weer vochtiger doordat het andere kledingstuk sneller droogt. Kies er daarom voor om het wasgoed wat meer te spreiden. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht tussen de kledingstukken kan stromen en het vocht in je wasgoed sneller opdroogt.
Gebruik kledinghangers en andere gadgets
Kledinghangers helpen ook bij het sneller laten drogen van je was in de winter. Het vocht in je items ‘zakt’ naar beneden en doordat het item aan een hanger hangt, kan er goed lucht bij om het vocht op te nemen. En vergeet ook zeker niet dat het eventueel strijk- of stoomwerk bespaart. Voor overhemden bestaan er kledinghangers met brede schouders waardoor het overhemd als het ware aan de binnenkant open gaat staan. Hierdoor kan de lucht nog beter circuleren en droogt het overhemd sneller.
Daarnaast bestaan er ook andere gadgets die heel handig zijn om je wasgoed op te hangen. Naast de droogmolen die ik je eerder tipte, zijn ook wanddroogrekken heel fijn om je was wat meer te spreiden.
Lees ook: Strijken voor beginners | Tips die het leuker én makkelijker maken
Verwarming aan of uit?
Ik gaf al eerder aan dat het drogen van je wasgoed binnen het meest optimaal gebeurt bij een temperatuur van zo’n 20 graden Celsius waarbij de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ligt. Eigenlijk is het dus continu een balans zoeken en deze factoren in de gaten houden. Ik kan me voorstellen dat je het liefst de verwarming niet aanzet als daarnaast ook het raam nog openstaat. Gelukkig hoeft het raam niet wagenwijd open. Een kiertje is genoeg. Het is dus wel aan te raden om de verwarming – als je die hebt – op een constante temperatuur te zetten. Hij hoeft niet gloeiendheet, maar wel net voldoende om de ruimte rond die 20 graden Celcius te houden.
Was drogen in de winter het kan echt
Om je was droog te krijgen in de winter moet je wel wat meer moeite doen, maar als je eenmaal snapt hoe het werkt, dan gaat het je echt lukken. Daarvan ben ik overtuigd. En nog een bijkomend voordeel: volgens NIBUD.nl bespaar je €1,95 per droogbeurt als je ervoor kiest om je was zonder droger te drogen, dus het is zeker de moeite waard om het te proberen.
Liefs,
Amanda
Foto 1 door DaKo Fotografie
Dit artikel bevat affiliate links.
0 reacties