Veel mensen kopen een product, omdat ze afgaan op een reclame of op (vaak goedbedoeld) advies van een bekende. Logisch, maar klopt het wel? Voordat ik een beautyproduct koop, kijk ik altijd even naar de ingrediënten. Ik vraag me af of je dit al weet over de ingrediëntenlijst van jouw beautyproducten.
Ingrediënten in beautyproducten
Als beautyblogger kijk ik vaak net even wat verder dan mijn neus lang is als ik een product koop. Niet oneerbiedig bedoelt, maar ik zie het als een soort verantwoordelijkheid om jou/jullie te voorzien van correcte informatie. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen scheikunde gestudeerd (al haalde ik op de havo wel altijd goede cijfers ;)), maar met Google en logisch verstand kom je een heel eind. Uiteraard helpen mijn vrouwelijke detective vaardigheden hier ook een aardig handje mee. Ontken het maar niet. Iedere vrouw heeft die. Of je het nu intuitie noemt of een onderbuikgevoel, vrouwen komen overal achter. Power to us, ladies!
Wat doen de ingrediënten in dit product eigenlijk?
Zo hebben velen van ons ook een neusje voor het vinden van goede en fijne beautyproducten. “Dat product bevat ingrediënt X en is ontzettend goed voor Y en Z, probeer het ook!”. In reclames wordt vaak een specifiek ingrediënt van een product belicht, omdat het goed werkt voor de verkoop. Denk bijvoorbeeld aan hyaluronzuur, hét beautyingrediënt van het jaar. Wat zeg ik? De ontdekking van de eeuw! Alle gekheid op een stokje, daar trappen we natuurlijk niet in, maar TOCH willen we het masaal proberen. Hyaluronzuur wordt veel gebruikt in anti-age producten vanwege de vochtvasthoudende werking en gaat daarmee dus rimpels tegen. Een super middeltje dus, maar hoeveel bevat product X nou daadwerkelijk aan ingrediënt Y?
INCI
Daarvoor kijken we natuurlijk op de verpakking, want daar staan de ingrediënten. Leuk detail is dat er een internationaal naamgevingssysteem bestaat voor cosmeticaproducten! Huh? Ja, echt waar. Men noemt het INCI, wat een afkorting is voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Fabrikanten van cosmetica en lichaamsverzorging zijn verplicht om de ingrediënten op het product te vermelden, zodat de consument precies weet wat erin zit. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld alergisch bent voor een bepaalde stof. Nou heb ik een leuke uitdaging voor je! Ren even naar de plek waar jouw dagcrème staat en probeer zonder fouten de ingrediënten op te lezen. Ik zou het oprecht knap vinden als het je lukt, want ik heb het geprobeerd en heb de hoop inmiddels opgegeven, haha. De INCI-namen zijn afkomstig uit het Engels of zelfs Latijn. Hyaluronzuur bijvoorbeeld heeft al INCI-naam “Hyaluronic acid”. Die valt qua uitspraak nog wel mee 😉
Welk ingrediënt is het meest actief?
Dus je hebt ein-de-lijk het beautyproduct met het ingrediënt van de eeuw gekocht. Top! Je bent er helemaal blij mee. Tijd om dat goedje eens te gaan testen, want volgens merk X of vriendin Y zit het bomvol met (om bij het voorbeeld te blijven) Hyaluronic acid. Zeg maar gedag tegen die rimpels! Maar voordat je een anti-age feestje gaat bouwen, bevat dat product echt wel zoveel hyaluronzuur? Nu komt de volgorde van de ingrediëntenlijst om de hoek kijken. Simpel gezegd bepaalt de volgorde van de ingrediënten de hoeveelheid van elke stof. Het ingrediënt wat als eerste op de ingrediëntenlijst wordt genoemd, heeft het grootste aandeel in het product. De ingrediënten die volgen hebben een steeds kleiner aandeel, wat betekent dat de laatst genoemde ingrediënten het kleinste aandeel hebben. Ingrediënten die voor minder dan 1 % een aandeel hebben in het product mogen in willekeurige volgorde worden genoemd aan het einde van de ingrediëntenlijst. Heb je wel eens gelet op de volgorde? Vanaf nu dus zeker doen!
Mocht je nou benieuwd zijn naar de functie van een specifiek ingrediënt, dan kun je dit heel handig controleren op de website van NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging).
Liefs,
Amanda
Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:
- Review – Elie Saab Girl of Now
- Dior Addict Lip Glow 005 Lilac Color Reviver Balm
- How to – Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting
Handig artikel, die link naar het NCV sla ik even op :-)! Als het om ingrediënten gaat kan ik nog een hoop leren namelijk!
Dankjewel! Die link is echt super handig! Toch fijn om even te checken wat voor ingrediënten er in een product zitten.