DIY | Herfst glazen decoratieballen

27 09 2021 | DIY & How-To, Interieur & Wonen

DIY herfst glazen decoratieballen

Glazen decoratieballen gevuld met leuke herfstdecoratie, dat is nog eens wat anders dan kerstballen! En weet je wat zo leuk is: je kunt deze decoratieballen met van alles vullen. Graag inspireer ik je met mijn creaties die ik heb gemaakt met deze eenvoudige DIY voor de herfst.

De DIY herfst benodigdheden voor glazen decoratieballen

Ik gaf al aan dat het maken van deze herfst decoratieballen eenvoudig is. Dat is het ook echt! Dit is wat je nodig hebt:

 • transparante decoratieballen (of transparante kerstballen)
 • pincet
 • lange satéprikker
 • touw
 • schaar
 • herfstdecoratie (denk hierbij aan droogbloemen, herfstbladeren, veertjes etc. Let op dat de herfstmaterialen niet te groot kunnen zijn, want anders past het niet door de opening van de (glazen) decoratiebal.)

TIP: als je deze herfst DIY wilt doen met (jonge) kinderen, dan kun je kiezen voor plastic ballen dat is minder gevaarlijk dan glas. Hieronder heb ik zowel glazen als plastic ballen neergezet die je kunt kopen via Bol.com.

Optioneel:

 • snoeischaar
 • tafelkleed (ter bescherming van je werkplek)
 • lijm
 • microvezeldoekje
Benodigdheden DIY herfst glazen decoratieballen

Je kunt de glazen decoratieballen vullen met allerlei mooie herfstmaterialen. Zelf heb ik gekozen voor droogbloemen, veertjes, decoratieve mini herfstblaadjes en daarnaast heb ik in onze tuin nog wat heide geknipt om te gebruiken. Als herfstmaterialen kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld:

 • dennentakjes
 • pauwenveren
 • pluimen
 • touw
 • lintjes
 • stukjes krant
 • mos
 • besjes
 • glitters
 • wol
 • pompom balletjes
 • (vogel)zand
 • steentjes

Wil je goedkoop herfstdecoratie inslaan, kijk dan even op Xenos.nl. Daar koop ikzelf ook regelmatig mijn knutselspullen tegen leuke prijsjes. En in de natuur (in je eigen tuin wellicht) vind je ook onwijs veel leuke materialen die niets kosten.

Heide knippen voor DIY herfst glazen decoratieballen
Benodigdheden DIY herfst glazen decoratieballen

Decoratieballen vullen met herfstmaterialen

Ready for some action? Het vullen van de decoratieballen kan beginnen! Haal daarvoor eerst de sluiting voorzichtig van de bal af. Deze sluiting van glazen decoratieballen zit vast met behulp van twee klemmende stalen pinnetjes. Het is vaak een kwestie van knijpen om de sluiting los te halen. Zodra de sluiting eraf is, kan het vullen beginnen!

Je kunt daarvoor gewoon je vingers gebruiken, maar met sommige (wat stugge) items kan een pincet erg fijn werken. Zo kreeg ik de decoratieve mini herfstblaadjes er gemakkelijker in met behulp van een pincet. Andere items kon ik er gemakkelijk met mijn vingers induwen.

DIY herfst glazen decoratieballen vullen

Je kunt de glazen decoratiebal vasthouden met je vingers, of de bal ergens inleggen. Het klosje met touw diende bij mij als ondergrondje. Zo kon de decoratiebal niet wegrollen. Wel zo fijn!

DIY herfst glazen decoratieballen vullen

Je kunt de satéprikker gebruiken om materialen in de decoratiebal te verplaatsen. Dat is soms heel handig als je een item net even anders wilt positioneren. Je bouwt zo je eigen setting. Zodra je de glazen decoratiebal hebt gevuld, kun je de sluiting er weer op bevestigen.

DIY herfst glazen decoratieballen vullen

Afwerking decoratiebal

Het zilveren materiaal van de sluiting vond ik niet passend bij het herfstseizoen, dus daar heb ik wat op bedacht. Met behulp van touw wat ik om de sluiting heen heb gedraaid, verdween het zilveren materiaal uit het oog. Je kunt in plaats van touw hier bijvoorbeeld ook mooi lint voor gebruiken (eventueel in combinatie met lijm zodat het op z’n plaats blijft zitten). Wil je net als ik touw gebruiken, dan kun je ook telkens een knoopje leggen om het touw op zijn plaats te houden.

Het touw kun je heel erg strak om de sluiting draaien, maar het kan ook wat losser. Zelf vond ik het lossere effect wel speels!

DIY herfst glazen decoratieballen

Om de decoratiebal op te kunnen hangen heb ik een lusje gemaakt van het touw. Ook hier kun je eventueel nog kiezen voor lint, of een ophanghaakje die je ook vaak bij kerstballen ziet. Kies voor wat jij leuk of mooi vindt. Lusje gemaakt? Dan is jouw glazen decoratiebal helemaal klaar! Simpel hè, maar oh zo leuk om te doen, want je kunt heerlijk variëren met deze decoratieballen. Welke stijl je ook hebt in je interieur, je kunt deze decoratieve ballen daarop helemaal aansluiten. En ben je de inhoud een keertje beu, dan kun je ze met gemak leeghalen en opnieuw vullen met nieuwe materialen.

Kijk, hieronder het eindresultaat van mijn eerste DIY herfst decoratiebal gevuld met mini herfstblaadjes, heide en wat kleine pluimpjes.

DIY herfst glazen decoratieballen

Glazen ballen met een herfsttintje

Nadat ik de eerste glazen decoratiebal had gevuld, had ik de smaak te pakken. Uiteindelijk heb ik nog twee decoratieballen gevuld met andere herfstmaterialen. Je ziet: elke glazen bal heeft een eigen sfeertje. Zo heb ik onder andere gekozen voor witte veertjes in combinatie met roze heide en voor de andere variant een combinatie van lavendel, gedroogde tarwe en kleine wilgenkatjes. Ik was inclusief het verzamelen van de materialen een uurtje op mijn gemak bezig om deze drie decoratieve ballen te maken.

DIY herfst glazen decoratieballen

DIY Herfstdecoratie

Afhankelijk van hoeveel decoratieve herfstballen je maakt, kun je ze op verschillende manieren in je interieur gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen, of ze bij elkaar in een mooie schaal neerleggen. Zelf heb ik de glazen ballen aan het kastdeurtje van onze buffetkast gehangen. Vond ik er wel gezellig uitzien.

DIY herfst glazen decoratieballen

Zin om zelf aan de slag te gaan na het zien en lezen van deze herfst DIY? Wat leuk! Ik wens je veel plezier met knutselen en hou me altijd aanbevolen om het eindresultaat te zien op bijvoorbeeld Instagram. Tag of DM me gerust via @amanda.mindandbeauty. Vind ik onwijs leuk!

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Dit artikel bevat affiliate links.
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers