Creatief bezig zijn met schelpen is toch wel één van mijn favoriete hobby’s. Het werkt ontspannend, ik kan lekker mijn creativiteit kwijt en ik krijg er ook nog iets moois voor terug. Ik heb natuurlijk al verschillende DIY-projecten met schelpen gedeeld (zoals de schelpenspiegel en de theelichthouders), maar ik kan daar nu weer een heel leuk project aan toevoegen. Iets wat iedereen die een beetje geduld en een gezonde dosis creativiteit heeft ook thuis kan doen: het maken van een sieradendoos(je) met schelpen! In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe ook jij een prachtig uniek exemplaar kunt maken.
De benodigdheden
Laten we gelijk aan de slag gaan met de benodigdheden. Je hebt nodig:
- Schelpen (je kunt ze zelf gaan rapen op het strand, maar één van mijn favoriete webshops, Only Deco verkoopt ze ook voor een fijne prijs!)
- Lijmpistool + lijmpatronen (te koop bij o.a. Xenos en Praxis)
- Doos(je) (te koop bij o.a. Xenos, Blokker, Action of Big Bazar)
Optioneel:
- Verf
- Stof om de binnenkant te bekleden
Ik koos voor een variatie van grote en kleine schelpen. Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen welke schelpen je gebruikt, hoe groot of klein ze zijn en welke kleur ze hebben. Het wordt immers jouw sieradendoosje met schelpen, dus het is wel belangrijk dat jij het mooi vindt 🙂 Ik kocht een hartvormig houten doosje bij de Action voor een paar euro met een afmeting van 17 cm (lengte) x 14,5 cm (breedte) x 6 cm (hoogte) en ging aan de slag. Waar kun je leuke doosjes vinden? Ga eens snuffelen bij de Action, Xenos, Big Bazar of de Blokker. Ik weet zeker dat je zult slagen ;).
Het houten doosje wat ik heb gebruikt, heeft scharniertjes aan de achterkant waardoor ik de deksel gemakkelijk open en dicht kan doen. De deksel blijft dus aan het doosje vastzitten. Het hoeft niet per se een houten doosje te zijn, maar ik heb gemerkt dat de lijm beter hecht aan hout in plaats van aan stof. Dan zijn er nog een paar optionele benodigdheden. Als je al een doosje hebt met een mooie kleur, dan heb je in feite geen verf nodig, maar heb je net zoals ik een houten doosje en ben je toch niet helemaal blij met de kleur, dan kun je ervoor kiezen om het doosje ook nog te verven. Daarnaast heb je de keuze om de binnenkant van de sieradendoos te bekleden met een zachte stof om zo je sieraden te beschermen tegen beschadiging.
Aan de slag
Heb je alles? Aan de slag! Dat vind ik het leukste, maar je hebt voor dit klusje wel even geduld nodig. In totaal ben ik 3 uur bezig geweest met het plakken van de schelpen op de gehele deksel (bovenop de deksel en de dekselrand aan de zijkant). Het is ook geen wedstrijd, dus doe rustig aan. Het eindresultaat zal er alleen maar mooier van worden. Nog een tip: laat je lijmpistool goed warm worden voordat je de schelpen gaat plakken, anders laten de schelpen heel snel weer los. En ja, de lijm wordt echt heel heet, dus pas op dat je jezelf niet brandt! Ik leg ook altijd een kleed op tafel en iets extra’s als een stuk karton onder het lijmpistool zodat ik zeker weet dat de lijm niet op de tafel komt en doorbrandt.
Werkwijze
Voor het mooiste resultaat ben ik begonnen met het plakken van schelpen vanuit het midden van het doosje. Zo kon ik de schelpen goed in verhouding brengen en zien waar bijvoorbeeld een bepaalde schelp mooi zou staan. Teveel van dezelfde schelpen bij elkaar vind ik persoonlijk niet mooi, daarom werkt deze werkwijze voor mij het fijnst. Tussen het plakken van de schelpen door nam ik af en toe even afstand om te kijken of ik nog blij was met het resultaat en ging dan weer rustig verder. De uitdaging kwam voor mij toen ik bijna aan de rand van het doosje kwam, want ik wilde de rand van het doosje eigenlijk niet meer zien. Daarom zocht ik telkens naar een schelp(je) die de juiste afmeting had en net iets over de rand van het doosje zou vallen, zowel aan de zijkant als aan de bovenkant van de deksel. Een behoorlijk priegelwerkje, maar wel leuk!
Wat tips
Ik gaf net al aan dat je voorzichtig moet zijn met de lijm. Hoe kleiner de schelp, hoe lastiger het is om je niet te branden. Het aanbrengen van de lijm kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Je wilt niet teveel aanbrengen want dan krijg je lijmranden, maar zeker ook niet te weinig want dan laat de schelp weer los. Ik heb me voornamelijk gefocust op hoe ik de schelp wilde vastplakken. Afhankelijk daarvan bracht ik de lijm voorzichtig aan. Met name aan de binnenkant van de schelprand, want als je een hele dot lijm in de schelp zelf aanbrengt, vul je de schelp alleen maar op en zal hij niet goed vastplakken. Focus je dus op de binnenkant van de schelprand, het gedeelte wat het doosje als eerste raakt. Zodra ik de lijm had aangebracht, plakte ik de schelp op het doosje en drukte de schelp voorzichtig nog een paar seconden aan. Op de foto’s kun je zien dat ik de schelpen heb aangebracht voordat ik het doosje heb geverfd. Ik wist op het moment dat ik het doosje ging beplakken nog niet welke kleur ik het doosje wilde verven, maar het is handiger als je het doosje van tevoren al verft, haha! Ik heb daarnaast ook nog wat kleinere schelpjes bovenop andere grotere schelpen geplakt, voor wat meer diepte.
En tada: het resultaat! Ik ben verliefd… 😉
Op de foto hierboven kun je goed zien dat het sieradendoosje twee scharniertjes heeft aan de achterkant. En daardoor kan ik het doosje gemakkelijk openen, zonder gelijk de gehele deksel eraf te halen. Leuk he, al die schelpjes!
En wat bewaar ik er dan in? Sieraden met schelpen natuurlijk, haha! Ik vind het er zo schattig en mooi uitzien! Ook de dekselrand vind ik erg mooi gelukt. Zou Ariël de kleine zeemeermin ook zo’n sierandendoosje hebben…? 😉
Als ik het sieradendoosje helemaal openklap, zie je goed dat ik alleen de binnenkant van de deksel wit heb geverfd. Ik vond het contrast zo wel erg mooi en natuurlijk in combinatie met de kleur van het hout. De onderste helft van het doosje heb ik zowel aan de binnen- als buitenkant wit geverfd. Op de bodem van het sieradendoosje heb ik nog wat zacht fleece neergelegd, zodat de sieraden meer beschermd zijn tegen beschadigingen. Je kunt er natuurlijk ook allerlei andere dingen in bewaren, maar puur als decoratie in huis staat het ook prachtig. Het is zeker weten een echte eyecatcher!
Helemaal uniek
Ik ben helemaal blij met mijn unieke sieradendoosje. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Eén ding is zeker: er bestaat geen tweede! En ik heb al zoveel complimentjes gehad over het doosje. Mensen zijn toch elke keer weer benieuwd waar ik heb heb gekocht en dan kan ik helemaal verheugd vertellen dat ik het zelf heb gemaakt 🙂 Als je net als ik gek bent op creatief bezig zijn met schelpen probeer deze DIY dan zeker eens! En vergeet natuurlijk niet om mij te laten zien hoe het eindresultaat is geworden. Vind ik erg leuk om te zien!
Wat vinden jullie van mijn gemaakte sieradendoosje met schelpen? Ga je ook zelf aan de slag?
Liefs,
Amanda
Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:
Wat een creatief idee, het ziet er ook echt super leuk uit!
Bedankt voor je compliment! Ben er zelf ook best trots op en blij mee natuurlijk 🙂
Wat heb je dat mooi gemaakt!
Dankjewel!
Wow! Erg mooi gemaakt! Ik wil me na verhuizing er ook aan gaan begeven (ter grootte van een schoenendoos), maar denk dat ik het niet zo mooi krijg als jij.
Dankjewel voor je lieve compliment! Ik denk dat jij dit ook net zo mooi kunt maken hoor. Maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt! 😉