DIY – Theelichthouder van (kokkel)schelpen

9 03 2017 | DIY & How-To, Interieur & Wonen

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Soms zit ik dagen achter elkaar te knutselen met schelpen, en zo ook een hele tijd niet. Maar… ik heb de smaak weer te pakken hoor! Toen ik laatst mijn schelpenkast (ja, die heb ik echt) opendeed, viel mijn oog op een grote zak kokkelschelpen. De frisse, vrolijke kleuren maakte me spontaan blij en deden me denken aan een heerlijke lente- of zomerdag. Daar wilde ik iets mee! Eerst wist ik nog niet precies wat, maar toen ik naar de een prachtige bos bloemen keek op tafel wist ik het: theelichthouders van (kokkel)schelpen geïnspireerd op de waterlelie! Hoe je ze stap voor stap zelf kunt maken, laat ik je in deze blog zien.

Benodigdheden

Voor deze DIY heb je maar een paar items nodig. De items op een rij:

 • (Kokkel)schelpen
 • Een ondergrondje (ik gebruik hiervoor een platte Capiz schelp)
 • Lijmpistool + lijmpatronen (o.a. te koop bij Xenos of een bouwmarkt)
 • Waxinelichtje

Optioneel:

 • Tafelkleed (ter bescherming van je werkplek)

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Stap 1

Dek je werkplek af met een (oud) tafelkleed of gebruik eventueel wat (oude) kranten. Zo voorkom je dat er lijmresten of stukjes schelp achterblijven die mogelijk je werkplek beschadigen. Dat willen we niet! 😉 Leg alle benodigdheden klaar (binnen handbereik) en laat het lijmpistool goed opwarmen.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Stap 2

Leg het ondergrondje voor je op tafel en zet het waxinelichtje in het midden (plak deze niet vast). Als ondergrond gebruik ik een platte Capiz schelp, maar je kunt hiervoor ook een stuk plat hout, glas of kunststof gebruiken. Let er wel op dat je geen ondergrond kiest die niet tegen de warmte/hitte van het waxinelichtje kan.

Zoek vervolgens 6 kokkelschelpen van ongeveer dezelfde grootte en leg deze om het waxinelichtje heen. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, sluiten de kokkelschelpen mooi op elkaar aan. Zodra ze mooi op elkaar aansluiten, plak je de schelpen één voor één vast. Breng hiervoor aan de onderkant van de schelp een laagje lijm aan met behulp van het lijmpistool. De lijm breng je alleen aan op de voorkant van de schelp (het gedeelte met het puntje). Aan de achterkant (het ronde gedeelte) hoeft geen lijm, anders zouden de schelpen vast komen te zitten aan je werkplek.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Stap 3

De eerste laag schelpen is nu vastgeplakt. Tijd voor de tweede ronde! Zoek weer 6 kokkelschelpen van ongeveer dezelfde grootte. Deze mogen even groot zijn als de schelpen op de ondergrond, of een slag kleiner (maar zeker niet groter). Gevonden? Dan komt nu het iets lastigere gedeelte, maar geen paniek dit komt helemaal goed! De tweede laag schelpen komt namelijk rechtop te staan. Zo creëren we echt de vorm van een mooie, zomerse bloem!

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Breng op de punt van de schelp die je gaat vastplakken een laagje lijm aan met het lijmpistool. Plak de schelp vervolgens met de punt naar beneden (en de bolle kant naar buiten) in de inkeping van twee schelpen die op de ondergrond zijn geplakt. Houd ongeveer 1 cm ruimte tussen de schelp en het waxinelichtje. Tijdens het vastplakken zul je merken dat de schelp even tijd nodig heeft om zich goed te hechten. Houd de schelp daarom tijdens het vastplakken ongeveer 15 seconden vast en druk deze licht aan.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Ga door met het vastplakken van de schelpen totdat ook de tweede rij schelpen vastzit. De zijkanten van de schelpen hoeven elkaar niet te raken, er kan een beetje ruimte overblijven. Dit komt omdat elke schelp een andere vorm heeft.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Zit ook de tweede rij schelpen vast, dan ziet het er ongeveer zo uit van bovenaf.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Het begint er nu al echt op te lijken!

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Stap 4

De laatste ronde is eigenlijk een herhaling van de vorige stappen. Zoek weer 6 kokkelschelpen van dezelfde grootte. Het liefst even groot als de tweede rij schelpen, maar een slag kleiner mag ook (groter liever niet, want dat geeft een vertekend beeld van de bloemvorm). Doordat deze laatste ronde iets lastiger is, heb ik de schelpen om en om vastgeplakt. Zo krijgen ze iets langer te tijd om goed te drogen, maar doe vooral wat je zelf fijn vindt!

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Ook de derde rij schelpen plak je weer vast met de punt naar beneden en de bolle kant naar buiten. Maar… dit keer plak je ze niet in een inkeping (tussen twee schelpen), maar juist bovenop de schelp die vastgeplakt zit aan de ondergrond. Wanneer je naar bovenstaande afbeelding kijkt, zie je goed waar de schelpen vastgeplakt zijn. Ook zie je hier duidelijk waarom je bij de tweede rij schelpen ongeveer 1 cm ruimte overlaat tussen de schelpen en het waxinelichtje. Zou je dit namelijk niet doen, dan heb je geen ruimte meer voor de derde rij schelpen én is er geen plaats voor het waxinelichtje.

MindandBeauty.nl DIY Theelichthouder kandelaar van kokkel schelpen

Genieten!

Na ongeveer een halfuurtje is het eindresultaat ontzettend leuk, maar laat de theelichthouder nog wel even goed drogen voor minstens 1 uur. Ik kon het niet laten en heb in de tussentijd uiteraard nóg een theelichthouder gemaakt. Zo heb ik een mooi setje voor op tafel wat er niet alleen overdag heel leuk uitziet, maar ook ‘s avonds wanneer het waxinelichtje aan is. Het licht valt erg mooi op de schelpen en dát geeft ook nog eens een bijzonder effect!

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om zelf aan de slag te gaan. Alvast veel plezier en mocht je het eindresultaat willen delen, ik houd me aanbevolen hoor!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

9 Reacties

 1. Ilse van Kreanimo

  Ahhh, dat is een mooie!
  Zeker voor in de zomer op de tuintafel of zo!

  Je kan heb ook nog linken in de crea-cross linkparty van deze week, die gaat over klein. En dit is een knutselwerkje dat je met kleine dingen hebt gemaakt. (Staat bij mij elke donderdag een creatieve linkparty online.)

  Heel tof gedaan!

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel, Ilse! Deze theelichthouders zouden zeker leuk staat op een tuintafel. Ik kan al niet wachten op de zomer. Lekker gezellig buiten eten en drinken met dit als sfeerlicht 🙂 Ik zie het voor me!

   Antwoord
 2. Linda

  Wat een fantastische theelichthouder heb je gemaakt, ze zien er prachtig uit! Ik ga het ideetje opslaan voor in de verre toekomst, als mijn jongens wat meer geduld hebben… want ik denk dat zij na een dagje schelpen zoeken het ook wel leuk vinden om te knutselen 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Dat is een goed idee zeg! Dan hebben ze na het knutselen ook echt iets blijvend waar mama dan weer heel blij mee is 😉

   Antwoord
 3. Maureen

  Wat een prachtige theelichthouder heb je gemaakt. Super leuk artikel, ik kom hier zeker vaker langs.

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel! Ik zie hier je graag terug hoor, welkom!

   Antwoord
 4. Gaby

  Super gaaf idee !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers