Duurzame herfstdecoratie voor binnen en buiten | Tips

18 09 2021 | Interieur & Wonen

Duurzame herfstdecoratie met schelpen

Als je een klein budget hebt en toch je huis gezellig wilt decoreren, dan is duurzame herfstdecoratie de oplossing. Met ‘duurzaam’ bedoel ik herfstdecoratie die je niet nieuw koopt, maar op een andere manier op de kop tikt. Alhoewel ik het leuk vind om nieuwe decoratie te kopen, zie je mij echt niet elk jaar honderden euro’s uitgeven aan nieuwe herfstversiering. In deze blog vind je mijn tips om ook met een klein (of zelfs geen) budget het binnen toch op en top herfstig aan te kleden.

Herfstdecoratie zelf maken

Als je een beetje creatief bent, dan is het zelf maken van de herfstdecoratie erg leuk om te doen. Het kost je bovendien niets. Wat je nodig hebt, kun je buiten in de natuur vinden. Plan een tripje naar het bos en verzamel daar bijvoorbeeld:

 • bladeren in allerlei kleuren
 • beukennootjes
 • eikeltjes
 • dennenappels
 • mos
 • takken
 • hulst
 • kastanjes
 • dennentakken
 • hazelnoten
 • boomstronkjes
 • veertjes
Duurzame herfstdecoratie met schelpen
Duurzame herfstdecoratie met schelpen

Het zal je nog verbazen wat je allemaal in het bos, maar zeker ook rondom je huis kunt vinden. En het mooie is: alle herfstdecoratie die je daar vindt, is duurzaam. Wat ook leuk kan zijn, is om een uitje naar het strand te plannen. Met schelpen kun je ook heel veel leuke duurzame herfstdecoratie maken. Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens Theelichthouders met schelpen gemaakt, maar het zelf maken van een herfstkrans met bijvoorbeeld gedroogde herfstbladeren is ook erg leuk om te doen. Maak het eventueel af met een lichtsnoer die je hebt liggen voor een extra wauw-effect.

Nog meer leuke ideetjes voor duurzame herfstdecoratie:

 • bladeren inlijsten
 • slinger maken van gedroogde herfstbladeren in allerlei kleuren
 • dennentak met decoratietouwtjes waaraan je bijvoorbeeld dennenappels en veertjes vastmaakt
 • decoreren van een stronk hout met allerlei materialen incl. theelichtjes

Speur Marktplaats af

Tweede- of zelfs derdehands items via Marktplaats kopen, is ook een ideale manier om aan duurzame herfstdecoratie te komen. Niet alleen voorkom je dat iets in de prullenbak belandt, maar ook profiteer je van fijne kleine prijsjes. Sommige items worden zelfs gratis aangeboden als je ze zelf komt ophalen. Zo kocht ik een tijdje terug nog een schets van de binnenstad van Brielle (uit 1985) via Marktplaats (inclusief lijst) voor een paar euro. Je kunt die mooie schets ook zien in de inspiratieblog ‘Landelijke herfstdecoratie in huis | Inspiratieblog’.

Duurzame herfstdecoratie fotolijst met schets Brielse woningen

Kijk eens op Facebook Marketplace

Als je een Facebookaccount hebt, dan tip ik je ook graag over Facebook Marketplace. Dit lijkt heel erg op Marktplaats eigenlijk, maar is alleen toegankelijk als je een account op Facebook hebt. Ook daar vind je allerlei items die mensen te koop of gratis af te halen aanbieden.

Bezoek een kringloopwinkel

Een andere plek waar je duurzame herfstdecoratie kunt vinden, is natuurlijk in een kringloopwinkel. Tegenwoordig zijn kringloopwinkels helemaal hip en het aanbod is heel divers en wisselt regelmatig. Het leuke is eigenlijk dat je nooit weet wat je precies zult vinden, maar dat er pareltjes te scoren zijn, dat is zeker. Neem dus ook lekker je tijd in de kringloopwinkel als je er bent. Wie weet valt je oog op een geweldig item! Je kunt natuurlijk kijken voor specifieke herfstdecoratie, maar ook denken aan bijvoorbeeld schilderijtjes, potjes, vaasjes en kussentjes die je kunt gebruiken om jouw interieur herfstproof te maken.

Start met duurzame herfstdecoratie bewaren

Inmiddels heb ik heuse herfstdecoratie-verzameling aangelegd. Alle items bewaar ik in boxen op zolder. Zodra een nieuw seizoen begint, pak ik de betreffende boxen en ga ik lekker decoreren in huis. Ik begon natuurlijk met helemaal niets, maar door elk jaar iets te kopen, te krijgen of zelf te maken, is mijn herfstdecoratie-verzameling behoorlijk uitgebreid. Ik gooi opgemaakte (bloem)stukjes bijvoorbeeld ook niet in hun geheel weg. Vaak zitten er leuke accessoires in die je kunt hergebruiken. Van nep pompoentjes tot schalen en van kabouters tot bakjes, ik bewaar altijd wat ik mooi vind. Zo zorg je zelf voor duurzame herfstdecoratie waar je elk jaar lekker mee aan de slag kunt.

Ook kun je denken aan glazen potjes waar bijvoorbeeld saus of groentes in hebben gezeten. Deze kun je ook heel leuk gebruiken om zelf een theelichthouder van te maken.

Ga aan de slag met oud hout

Als je twee rechterhanden hebt en prima uit de voeten kunt met een hamer en wat spijkers of een schroeftol en wat schroeven, dan kun je ook zelf decoratie maken van bijvoorbeeld oud hout. Zo is een houten kistje ideaal om bijvoorbeeld pompoentjes of andere decoratie in of op te zetten. Bovendien kun je dat kistje binnen en buiten gebruiken, maar ook nog eens het hele jaar door tijdens de andere seizoenen. Duurzamer kan bijna niet! Heb je veel takken liggen waar je wat mee wilt doen, dan kun je ook eens proberen om daar bijvoorbeeld een houten stoeltje van te maken. Mogelijkheden genoeg!

Duurzame herfstdecoratie pompoenen en houten stoeltje
Duurzame herfstdecoratie pompoenen op houten kistje

Herfstdecoratie kopen? Shop het in de actie!

De laatste tip is niet helemaal duurzaam te noemen, maar ik wil hem je toch niet onthouden. Wil je toch nieuwe herfstdecoratie kopen waarvan je zeker weet dat je het meerdere jaren gaat gebruiken (dat maakt het al duurzamer), shop jouw decoratie dan in de actie. Veel (web)winkel stunten regelmatig met mooie aanbiedingen als er een nieuw seizoen begint. Wil je echt profiteren van een flinke korting, dan raad ik je aan om de herfstdecoratie pas aan het einde van het seizoen te shoppen. De (web)winkel willen dan van hun voorraad af, zodat ze ruimte krijgen voor nieuwe items. Het positieve gevolg: extra veel korting pakken!

Hieronder nog mijn lijstje met (web)winkels waar ik graag nieuwe herfstdecoratie shop tegen leuke prijsjes (en waar je dus ook prima met een klein budget kunt slagen). Nog een extra tip: in veel van de fysieke winkels die ik benoem staan er meestal vlakbij de kassa’s bakken met daarin een verzameling van items die écht weg moeten tegen hele kleine prijsjes. Zeker de moeite waard om even in te kijken.

 • Xenos.nl (zowel online als in de fysieke winkel)
 • Kruidvat.nl (zowel online als in de fysieke winkel)
 • Kwantum.nl (zowel online als in de fysieke winkel)
 • Dille & Kamille (zowel online als in de fysieke winkel)
 • Action (fysieke winkel)
 • Big Bazar (fysieke winkel)

En tot slot, het kopen van een droogbloemen boeket is ook een duurzame investering voor je herfstdecoratie. Neem eens een kijkje bij de droogbloemen die ik in mijn webshop aanbied!

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers