Duurzame planten en bloemen via Fair Flora

12 06 2019 | Interieur & Wonen

Duurzame planten en bloemen via Fair Flora MindandBeauty.nl

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. We krijgen er steeds meer oog voor. Dat komt natuurlijk ook omdat er steeds meer aandacht aan wordt besteedt. Een goede zaak vind ikzelf, want met elke bewuste keuze kunnen we ons eigen steentje bijdragen aan het behouden van de aarde. In dit artikel staan duurzame planten en bloemen centraal. Alhoewel veel planten en bloemen ‘groen’ zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze duurzaam zijn geproduceerd. Daar wil Fair Flora verandering in brengen! Hoe ze dat precies doen en wat deze prachtige Croton op de foto ermee te maken heeft, leg ik je dan ook uit in dit artikel.

Een plantenmoeder houdt van groen

Ik noem mezelf wel eens gekscherend een ‘plantenmoeder‘. Bij ons in huis zie je veel verschillende soorten planten. Soms is het zelfs zoeken naar een plekje voor een nieuwe aanwinst. Die nieuwe aanwinsten koop ik online, bij de bloemist, het tuincentrum of – en dit gebeurt het meest – ik ontvang een stekje van een andere plantenmoeder (of -vader). Als dat stekje vervolgens uitgroeit tot een mooie plant, spring ik een gat in de lucht. Wat zeg ik? Als ik een nieuw stekje bij één van onze planten ontdek, ben ik net een overenthousiaste voetbalmoeder die haar kroost vanaf de zijlijn staat aan te moedigen. Ik praat dus zelfs tegen mijn planten. Ach, er zijn gekkere dingen toch? 😉 En ik durf te wedden dat veel plantenliefhebbers dit herkennen.

Duurzame planten en bloemen via Fair Flora MindandBeauty.nl

Er is altijd wel plek voor een nieuwe plant

Dat is dan ook gelijk een beetje mijn valkuil. Bij het zien van een nieuwe soort plant gieren de gelukshormonen door mijn lichaam. Zo breidt de verzameling aan planten in huis dus ook steeds verder uit. Wat soms leidt tot wat zoek- en verbouwwerk, maar een plekje kan ik altijd vinden of creëren. Als Fair Flora je dan vraagt of je een nieuwe plant wilt uitzoeken, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Dat begrijp je wel. Maar, deze keer was ik met name geïnteresseerd in het duurzame aspect wat bij dit bloemen- en plantenlabel hoort. Het is namelijk een label die zowel kwekers als consumenten samenbrengt om zo, stapje voor stapje, het produceren, vervoeren en aankopen van planten en bloemen te verduurzamen. Want dat dat er nog een hoop dingen beter kunnen is een feit. Ze omschrijven het op de website eigenlijk heel mooi (beter dan ik zou kunnen verwoorden):

Een Fair Flora plant is een plant die wordt geproduceerd met oog voor duurzaamheid op het gebied van mens, milieu en grondstoffen. Daarnaast wordt continu gewerkt om deze plant nog duurzamer te produceren. Fair Flora beloont kwekers daarvoor: bloemen en planten die volgens onze criteria worden gekweekt kunnen onder onze naam worden verkocht, voor de prijs die de kweker zelf nodig denkt te hebben om door te gaan met verduurzamen! Zo kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld nieuwe teelttechnieken en betere mogelijkheden voor het personeel. Dit alles gebeurt op transparante wijze: de resultaten van de Fair Flora eisen zijn ten alle tijden online te bekijken, inclusief een plan om verder te verduurzamen.

Duurzame planten en bloemen via Fair Flora MindandBeauty.nl

Duurzaam bloemen- en plantenlabel?

Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, had ik nog nooit stilgestaan bij het kopen van duurzame bloemen en planten. Ik kocht tot op heden altijd gewoon wat ik mooi en leuk vond. Duurzaamheid speelt wel bij ons, zo hebben we ook een regenton voor het opvangen van regenwater (houden de plantjes van), ruil ik met enige regelmaat stekjes (in plaats van ze te kopen) en hebben we in ons hele huis LED-verlichting om een paar dingen te noemen. Maar of onze al planten duurzaam zijn? Ik heb werkelijk waar geen idee. Dat maakt me toch wel een klein beetje een plantenloeder. Oeps!

Duurzame Croton?

Toen ik deze prachtige Croton Petra van Fair Flora binnenkreeg ben ik me eens meer in het ontwerp duurzame planten gaan verdiepen. Want, hoe duurzaam is deze plant eigenlijk? Daar heeft Fair Flora dus een sterrensysteem voor ontwikkeld. Er zijn in totaal 5 sterren te verdienen aan de hand van 5 belangrijke duurzame onderwerpen, namelijk:

 • Footprintberekening (hoeveelheid CO2 uitstoot per product)
 • MVO-verklaring
 • Bewust duurzaam (denk aan afvalscheiding, kassen verwarmen d.m.v. aardwarmte, etc.)
 • Oog voor de omgeving (ontlasten van de omgeving d.mv. biologische bestrijding, geen water lozen, sponsoring, etc.)
 • Duurzame bronnen (alleen gebruik van hernieuwbare grondstoffen, bijv. zonnepanelen)

En mijn nieuwe, groene vriend heeft dus 3 van deze 5 sterren behaald! Er is dus nog ruimte voor groei – #woordgrapje 😉 – maar het is zeker geen slechte score! Kwekers kunnen constant verbeteren en verduurzamen doordat ze onder de naam van Fair Flora hun planten of bloemen kunnen verkopen tegen een prijs die ze zelf denken nodig te hebben. Met dat geld investeren ze weer in een stukje duurzaamheid en kan het aantal sterren groeien. Een plant of bloem moet minimaal 3 sterren hebben gehaald om onder de naam van Fair Flora verkocht te worden.

Kweker Fachjan heeft deze prachtige ‘Croton Petra’ met kleurrijke bladeren mijn kant op gestuurd. De plant vindt zijn oorspring in Zuidoost Azië, dus dan hebben we het echt over een tropisch stukje aarde. Er zijn wel 100 verschillende varianten! En in het wild kunnen ze wel 3 meter hoog worden. Zo gaaf! Aangezien ik wel van een blikvanger hou, snap je vast wel dat ik voor deze plant heb gekozen. Nouja, uiteindelijk was mijn moeder er zo weg van dat ik de plant haar cadeau heb gegeven. Blij dat ze ermee is!

Duurzame planten en bloemen via Fair Flora MindandBeauty.nl

Duurzame planten en bloemen kopen

Dit duurzame bloemen- en plantenlabel groeit volop en juist omdat ze zich zo inzetten voor duurzaamheid, vond ik dat ze een plekje op mijn blog verdienen. Ook omdat ik er zelf voorheen nooit bij stil had gestaan dat er een label is wat zich daar juist voor inzet. Mocht je Fair Flora dus eens voorbij zien komen, dan weet je dat zij zich hard maken voor 100% eerlijke en duurzame bloemen en planten. En de prijs die jij betaalt voor een bloem of plant wordt gebruikt door de kweker om nog verder te verduurzamen. Dat vind ik nou een mooie kringloop. Mocht je nou denken ‘waar kan ik Fair Flora planten of bloemen kopen?’, kijk dan even op de pagina ‘Waar te koop?‘ daar vind je alle verkooppunten.

Duurzame planten en bloemen via Fair Flora MindandBeauty.nl

Een plant voor het leven

En Peetje (afgeleid van Croton Petra) heeft inmiddels een mooi plaatsje gekregen bij het raam in de woonkamer van mijn ouders. Over een tijdje ga ik toch wel met toestemming een klein (jong) stukje tak met een paar bladeren afknippen om te stekken. Ik wil zelf toch ook wel zo’n mooi exemplaar kweken, maar dan vanaf begin af aan.

Houden jullie ook zo van planten en stekken?

Liefs,
Amanda 

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd.
Volg op Bloglovin

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

14 Reacties

 1. Angela

  Bijzonder om te lezen. Hier was ik mij nog niet bewust van. Gek eigenlijk. Bedankt voor het creëren van mijn bewustwording.

  Antwoord
  • Amanda

   Graag gedaan! Ik vond het zelf wel de moeite waard om over te bloggen, zeker omdat ik het ook niet wist.

   Antwoord
 2. Mandy

  Wauw! Wat een interessant artikel en wat een mooie plant.

  Antwoord
 3. Lodi

  Ik ben dol op planten in huis, alleen ik ben erg slecht qua water geven ( ik geef te veel of te weinig), dus hier maar erg wieling groen in huis. Ik vind het wel heel leuk om dit artikel te lezen en doet me ook wel nadenken om misschien toch eens te gaan voor groenere vingers.

  Antwoord
  • Amanda

   Je kunt niet meer doen dan je best, toch? Ik ben ooit begonnen met 1 plantje en zo steeds verder gaan uitbreiden. Gedurende die tijd is er ook zeer wel eens een plant gesneuveld door teveel of te weinig water. Al doende leer je 🙂

   Antwoord
 4. ingrid

  ik hou wel van mooie en bijzondere planten. deze heeft ook een erg mooi blad zeg

  Antwoord
 5. Nicole Orriëns

  Nee, niet echt omdat ze bij mij altijd dood gaan. Daarom heb ik nu allemaal planten van stof….

  Antwoord
  • Amanda

   Hahaha! Maar dat is ook gezellig!

   Antwoord
 6. hippiemeisje

  In mijn appartement had ik heel veel licht en ook veel planten…
  Hier gaan ze allemaal dood omdat het hier veel te donker is…
  Dat is zo jammer

  Maar het is wel goed dat er nu ook aandachtl is voor duurzaamheid bij planten.

  Antwoord
 7. Dee

  Nog nooit eerder van gehoord, dus een mooi artikel! Je maakt mij nog eens bewust van zaken;)

  Antwoord
 8. Mieke | mieksmind

  Mooie plant is dit! Ik houd zeker van planten in huis. Heb ook drie orchideeën staan

  Antwoord
 9. Frederique

  Een goede zaak om de aandacht erop te vestigen dat een plant/bloem niet per definitie duurzaam is. Daar zijn veel mensen zich denk ik niet bewust van. Ikzelf meegerekend!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. ฟิล์มกรองแสง - ... [Trackback] [...] Read More to that Topic: mindandbeauty.nl/duurzame-planten-en-bloemen-via-fair-flora/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers