Ecologisch vaatwaspoeder van NaturalSenz: is het wat?

21 10 2023 | Lifestyle

ecologisch vaatwaspoeder van NaturelSenz in de vaatwasser

Hier staat de vaatwasser elke dag aan. Bizar eigenlijk als je erover nadenkt. Soms zelfs twee keer op een dag als ik gezellig met Lindey lekkere baksels heb gemaakt. Gelukkig hebben wij een hele fijne vaatwasser die mij een hoop werk bespaart, maar die helaas met elke draai wel impact heeft op het milieu. Uiteraard hebben wij bij de aanschaf gekeken naar het energielabel en draaien we zoveel mogelijk ‘s nachts (want: goedkoper), maar milieuvriendelijk is het natuurlijk niet. Laten we eerlijk zijn: dat gaat het voorlopig ook niet worden, maar we kunnen er wel naar streven om de vaatwasser zo milieuvriendelijk mogelijk te benutten.

Het draaien op ECO-stand ken je vast wel, maar wist je dat er nu ook vaatwaspoeder bestaat wat ecologisch en vegan is? Jep! De afgelopen tijd heb ik uitgebreid het NaturelSenz vaatwaspoeder mogen testen. Echt iets voor mij natuurlijk, als ultieme huismus! In deze blog lees je of het ecologische NaturelSenz all-in-1 vaatwaspoeder de ‘huismusmagic-test’ heeft doorstaan. En geloof me, ik ben kritisch geweest 😉

Van blokje naar poeder, even wennen!

Al zolang ik vaatwassers gebruik, ben ik een vaatwasblokjes-mens. Van los poeder had ik nog nooit gehoord. Ik kocht ook – eigenlijk tot nu – altijd een hele rits voordeelpakken met vaatwasblokjes als ze in de aanbieding waren. Lekker makkelijk. Vaat in het machine, blokje erin en draaien maar. Geen gedoe en vooral simpel. Ik hoefde er nooit over na te denken. Maar… toen ik de pakken vaatwaspoeder van NaturelSenz ontving, viel het me op dat het los poeder is. Oei, dat was even slikken voor mijn blokjesgewenning. Ik had het idee dat het vooral veel gedoe ging zijn met overal los poeder, haha. Toch bleek niets minder waar.

Als je erover nadenkt is de verpakking juist heel slim! Het vaatwaspoeder zelf is verpakt in FSC-karton en kan dus als het leeg is zo bij het oud papier, maar – en nu komt het – het doseren is mega handig. Zeker als je geen volle vaatwasser hebt. Dan halveer je gewoon de hoeveelheid vaatwaspoeder. En daarmee bespaar je dus ook nog eens. Ja, een vaatwasblokje kun je ook doormidden breken, maar dan zit je met poeder aan je handen (en op de grond) en je moet er een stuk meer moeite voor doen. Kortom: een vaatwasblokje is in dit geval een stuk minder handig en minder zuinig.

Nog een pluspunt vind ik dat het all-in-1 vaatwaspoeder is. Oftewel: het vaatwaspoeder bevat ook zout en glansmiddel. Je hoeft dus niet apart nog zout en glansspoelmiddel te kopen. Daarmee bespaar je natuurlijk geld, maar ook afval! Want het glansspoelmiddel zit 9 van de 10 keer in een plastic fles.

Heb ik helemaal kritiek dan? Jawel, een klein puntje van kritiek: toen ik de pakketten ontving, zat er wel plastic om de 8 pakketten heen. Dit kan komen door de tussenpersoon die het product naar mij toestuurde, dus ik weet niet of dit normaal ook zo is als je de pakken koopt.

Het poeder zelf

De verpakking is dus een flink pluspunt, maar hoe zit het met het poeder zelf? Wat maakt het zo verantwoord? Ik ben geen specialist, maar op de verpakking staat duidelijk: NaturelSenz vaatwaspoeder bestaat voor 94,8% uit natuurlijk ingrediënten*. En die zijn allemaal biologisch afbreekbaar. Bovendien is het vegan en dierproefvrij. De geur is zoals je zou verwachten lekker fris: het ruikt naar limoen.

*Vaatwaspoeder bestanddelen:

Zuurstofbleekmiddelen 5-15%;  niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, Polycarboxylaten <5%. Bevat: Enzymen (protease, amylase), Parfums

ecologisch vaatwaspoeder van NaturelSenz in het vaatwasserbakje

Het resultaat op onze vaat

Zelfs op lage temperaturen zou dit ecologische vaatwaspoeder goed reinigen, maar om heel eerlijk te zijn: dat heb ik niet kunnen testen. Ik ben gevoelig voor het krijgen van een koortslip, dus hier gaat de vaatwasser standaard op het heetste programma. Ja, I know, niet de beste keuze voor het milieu, maar ik wil ook niemand besmetten met het virus. Mijn bevindingen zijn dus gebaseerd op een hoog programma, maar ik vond het wel zo eerlijk om het te vermelden.

Aan het einde van elke dag hebben wij een volle vaatwasser. Nu Lindey er is lijkt er alleen maar meer vaat te zijn, haha! Dus zoals elke avond na het eten, ruimen we de tafel af, poetsen we de keuken en laden de vaatwasser in. Het was even schakelen, want ik wilde in het begin nog steeds mijn trouwe vaatwasblokjes pakken, maar ik raakte al vrij snel gewend aan het pak met poeder. Afijn, beetje poeder in het bakje en inplannen voor de nacht.

De volgende ochtend was ik positief verrast. Ik heb het ook op mijn Instagram laten zien in de stories: het glaswerk blonk enorm (ja ook mijn wijnglazen!) en alles was keurig schoon. Eigenlijk zoals je mag verwachten hè, maar het is wel extra leuk om dan in elk geval met een nieuw product een beetje verrast te worden op een positieve manier. En, wat mij ook opviel: het rook extra fris toen ik de vaatwasser opende. Altijd goed als je het mij vraagt.

Er waren wel twee momenten waarop ik iets minder positief verrast werd. Moment 1 was toen we een viscurry hadden gegeten en ik de volgende ochtend de combinatie van vis met limoen rook, haha. Nou is vis natuurlijk wel een sterke geur. Zelfs als ik een blokje gebruik ruik ik bij het uitruimen van de schone vaat nog wel een beetje die visgeur. Maar goed, ik wil wel eerlijk blijven en het vermelden.

Moment 2 was toen we gehaktballen hadden gemaakt en de pan met daarin het bakvet in de vaatwasser deden. Die vaat kwam er helaas niet schoon uit. Waar het aan lag? Ik vermoed dat we de gebruikelijke dosering van 18 gram (dat is een eetlepel) hadden moeten verhogen. De vaat was ook wel viezer dan normaal, dus ja, als je erover nadenkt is het logisch. Daarom vond ik dat testen dus ook zo leuk! We hebben de vaatwasser daarna opnieuw laten draaien met meer poeder en ja hoor, helemaal schoon.

Wat betaal je er dan voor?

Verpakking, vaatwaspoeder en werking: check! Hoe zit het met het prijskaartje? Uiteindelijk mag het dan beter zijn voor het milieu, maar is het ook beter voor je portemonnee? Je weet als je mij al langer volgt dat ik gek ben op besparen. Zo schreef ik al de blogs ‘Hoe besparen op boodschappen? Nou, zo!‘ en ‘Geld besparen op huishoudelijke producten? Zo doe ik dat!‘. Hoe zit het met het vaatwaspoeder van NaturelSenz?

Ik ben dus even gaan vergelijken. Een pak van 720 gram (= 40 wasbeurten op basis van 18 gram per wasbeurt) kost €8,99. In ons geval kunnen we daar een maand mee vooruit als je bedenkt dat wij 1 keer per dag de vaatwasser aanzetten en soms een draai extra doen. Als ik uitga van die 40 wasbeurten, kost het €0,22 (€8,99/40) aan vaatwaspoeder per wasbeurt. Niet verkeerd!

Zet ik dat af tegen een ander welbekend vaatwasblokjes-merk, dan zijn de blokjes wel wat goedkoper. Het gaat hier over een paar cent, maar deze merken stunten ook vaak met de prijzen waardoor het toch nog meer scheelt. Maar goed, die merken bieden vaatwasblokjes aan die niet per se ecologisch zijn en plastic bevatten (ja, ook die blokjes waarvan ze beweren dat het folie oplost). Ik vergelijk het eigenlijk een beetje met alle duurzame en meer natuurlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan de alternatieven voor vlees of biologisch fruit in de supermarkt. Die zijn (vaak) duurder dan de andere ‘gewone’ of bewerkte producten. Kies je voor duurzaam, dan betaal je meer. Krom, maar waar.

ecologisch vaatwaspoeder van NaturelSenz in de vaatwasser

Is het dus echt wat?

De pluspunten op een rij:

  • Milieuvriendelijke verpakking (geen plastic, minder afval en minder vervuiling)
  • Makkelijk te doseren (en dus zuiniger)
  • All-in-1 poeder (geen zout en glansspoelmiddel apart kopen)
  • Het poeder wordt gemaakt in Nederland (dat scheelt transport en dus CO2)

De nadelen (ik blijf immers kritisch):

  • geen ontkalkfunctie
  • iets duurder in aanschaf

En ja, dan kan ik uiteindelijk alleen maar concluderen dat het vaatwaspoeder een meer dan prima product is en eigenlijk een geweldig product waarmee we het milieu een stukje minder belasten. Alle beetjes helpen, toch?

WINACTIE: win NaturelSenz vaatwaspoeder!

Nadat ik het vaatwaspoeder van NaturelSenz zelf uitgebreid heb getest, heb ik nog iets leuks geregeld. Ik mag namelijk 8 dozen milieuvriendelijk vaatwaspoeder van NaturelSenz weggeven en die ga ik verloten onder mijn instagram-volgers. En daarbij kies ik niet 1, maar 2 winnaars. Beiden krijgen dus 4 pakken vaatwaspoeder thuisgestuurd. Hoe leuk is dat! Zo kun je dus zelf het vaatwaspoeder testen én Moeder Natuur iets ontlasten.

Wil je meedoen? Ga dan naar mijn instagram en laat een reactie achter bij ondergaande post. Op vrijdag 27 oktober om 12.00 uur sluit ik de winactie en maak ik later die dag de winnaars via instagram bekend.

DEZE WINACTIE IS GESLOTEN.

Liefs,
Amanda

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers