Wist je dat een insectenhotel zelf maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is? Je hoeft er zelfs niets voor aan te schaffen, want waarschijnlijk heb je alle materialen al in huis. Dan ga ik er natuurlijk wel even vanuit dat je wat gereedschap in huis hebt om het insectenhotel zelf in elkaar te zetten. Hoe je dat doet en welke materialen je allemaal kunt gebruiken, vertel ik je in deze blog.
Waarom een insectenhotel zelf maken?
Als we het hebben over insecten, dan krijgen veel mensen direct de kriebels. Onder andere wespen, pissebedden en gaasvliegen hebben nou niet echt een positief imago. Toch hebben alle insecten een functie, en zeker in een tuin zijn ze onmisbaar. Een insectenhotel zelf maken heeft daarom ook een aantal belangrijke voordelen:
- je stimuleert de diversiteit aan insecten in je tuin en (woon)omgeving
- insecten hebben een plekje om zich voort te planten, maar ook om te schuilen
- er vindt meer bestuiving van bloemen en gewassen plaatst (helemaal fijn als je veel bloemen wilt of graag aan moestuinieren doet)
- je bestrijdt op een natuurlijke manier ongedierte in je tuin, zoals luizen
- je leert meer over de functie van insecten zelf en wat zij nodig hebben
Eigenlijk wil je minstens één insectenhotel in je tuin. En dat kun je prima zelf realiseren! Een insectenhotel zelf maken is super simpel, leuk en daarnaast dus ook heel nuttig. Ook voor kinderen is dit een tof en leerzaam project om samen uit te voeren.
Welke insecten trekt een insectenhotel aan?
Ik zou zeggen: maak je insectenhotel en kijk eens wat daarop afkomt, haha! Maar om je een idee te geven: er komen heel wat verschillende soorten insecten op af. Welke soorten? Dat hangt ook samen met de materialen die je kiest en de plek waarop je het insectenhotel plaatst. Om je een idee te geven:
- Vlinders (houden van open ruimte na een verticale ingang in het hout)
- Hommels (bamboestokjes)
- (Metsel)bijen (bamboestokjes)
- Wespen (stammen met gaatjes)
- Lieveheersbeestjes (boomschors en houtsnippers)
- Gaasvliegen (stro en hout)
Welke materiaal voor insectenhotel?
Moeder Natuur voorziet je in al het materiaal wat je nodig hebt om zelf een insectenhotel te maken. Elk materiaal zal weer andere insecten aantrekken, dus wissel lekker af. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je uitgaat van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hout (waar je gaatjes in boort)
- (Kleine) boomstronkjes en takjes
- Boomschors of kleine houtsnippers
- Riet
- Hooi en stro
- Holle stengels van bamboo of zonnebloemen
- Dennenappels
- Gedroogde bladeren, bloemen en gras
- Mos
- Schelpen
- Jute
- (Kleine) stenen
Daarnaast zijn er ook een paar minder natuurlijke producten die je kunt hergebruiken, zoals:
- Bakstenen
- Bloempotjes
- Wijnkistje (als frame voor een insectenhotel)
- Gaas
Nog een paar belangrijke punten:
- Als je hout gebruikt, zorgt er dan voor dat er niet teveel rafels en splinters aan het hout zitten. Deze kunnen de vleugels van insecten beschadigen.
- Kies voor hout wat niet is behandeld met bijvoorbeeld verf, olie of beits.
- Je kunt gaas gebruiken om bepaalde stukken van het insectenhotel af te schermen. Dit doe je met name om de materialen te beschermen tegen de vogels die het graag gebruiken als nestmateriaal.
- Je kunt jouw zelfgemaakte insectenhotel behandelen met olie op natuurlijke basis om het langer mee te laten gaan.
- Maak je een klein insectenhotel, kies dan ook voor kleine materialen. Ga je voor een (extra) groot insectenhotel, dan kun je grotere materialen gebruiken. Denk hierbij aan grote boomstronken etc.
- Wil je veel vlinders en bijen aantrekken? Zorg dan voor lekker veel bloemen in de buurt van je insectenhotel. Dat is voor hen een extra reden om van jouw insectenhotel gebruik te maken.
Hoe maak je een insectenhotel?
Er zijn tal van manieren om een insectenhotel zelf te maken. Zo kun je simpel pallets op elkaar stapelen, een hotel maken van bakstenen of hout zagen en echt zelf een huisje timmeren. Zoals ik al eerder zei: je hoeft niet naar de winkel om een insectenhotel te kopen, want in een mum van tijd heb je er zelf eentje gebouwd. Ik geef je een paar ideetjes. Voel je vrij om er zelf je creatieve draai aan te geven.
Traditioneel klein insectenhotel
Deze insectenhotels zie je veruit het meeste in de tuin. Ze zijn gemaakt van hout en lijken eigenlijk op een mini huisje. Door het compacte formaat kun je ze overal ophangen. Deze insectenhotels maak je door een frame van hout te maken en vervolgens in het frame verschillende ruimtes te creëren die je opvult met materialen.
Mini insectenhotel
Heb je nog een vogelhuisje ergens wat je niet meer gebruikt of wat je nieuw leven in wilt blazen? Je tovert het zo om in een mini versie van een insectenhotel. Zo hoef je het vogelhuisje niet weg te gooien, maar kun je het hergebruiken. Je kunt zowel hangende vogelhuisjes gebruiken als voederhuisjes die op een voet staan.
Groot insectenhotel
Ben je wel in voor een flink project? Dan is zelf een groot insectenhotel maken ook tof om te doen. Hier gaat natuurlijk wel een stuk meer tijd in zitten, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Hergebruik een oude houten kast of blaas een oude drinkplek voor vee nieuw leven in door deze te transformeren. Natuurlijk kun je ook een heel nieuw insectenhotel maken. Geef er je eigen draai aan!
Insectenhotel met pallets
Ook pallets zijn ideaal materiaal om te gebruiken als een frame voor een insectenhotel. Je stapelt een paar pallets op elkaar en vult deze met verschillende materialen. Van boomstronken tot stenen en van hooi tot dennenappels. Hoe meer verschillende materialen hoe meer diversiteit aan insecten je bij jouw hotel zult zien.
Waar het insectenhotel ophangen of plaatsen?
Is je insectenhotel af en vraag je je simpelweg af waar je een insectenhotel het beste kunt plaatsen, dan hoef je niet te moeilijk te denken. Insecten houden van een warme plek, dus een plek op het zuiden is het beste. Vol in de zon is perfect (maar een beetje schaduw mag ook hoor)! Waar insecten niet van houden? Van teveel wind. Dus als het even kan, plaats of hang jouw insectenhotel op een plek waar geen of weinig wind komt. En dan natuurlijk nog de hoogte. Hang jouw insectenhotel op minimaal een halve meter tot maximaal 2 meter hoog. Waarom? Zo houdt je mieren en vogels op afstand.
Wanneer insectenhotel ophangen?
Het maakt niet uit wanneer je een insectenhotel ophangt of plaatst. Het kan elk seizoen van het jaar! In de lente en zomer worden de eitjes gelegd en in de winter is het een fijne plek om te schuilen en te overwinteren.
Moet je een insectenhotel schoonmaken?
Als je insectenhotel eenmaal in gebruik is, heb je er weinig onderhoud aan. Je hoeft het insectenhotel niet zelf schoon te maken. Dit doen de insecten al voor je! Je kunt wel zo nu en dan even kijken of er spinrag aan het insectenhotel hangt en dit even weghalen om te voorkomen dat er insecten in het web verstrikt raken.
Verder kun je materialen aanvullen als deze zijn vergaan. Gooi zeker geen materialen weg, want hier kunnen nog gelegde eitjes inzitten. Enkel aanvullen dus! Doe dit het liefst pas nèt voordat de lente begint, zodat je het natuurlijke proces van de insecten niet verstoord. De zomer is namelijk het hoogseizoen voor insecten en dan wil je ze echt niet storen.
Wil je het toch een beetje schoonmaken – bijvoorbeeld omdat er vogelpoep op het dakje zit – doe dit dan heel voorzichtig met (regen)water. Gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen! Ook geen schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis. De reden? De geur van het schoonmaakmiddel schrikt de insecten af. Blijf tijdens het schoonmaken ook uit de buurt van de houtblokken met gaatjes en holle stengels, hier kunnen namelijk larven inzitten die nog uitkomen. Soms kan dat tot wel en jaar duren.
Ik wens je heel veel plezier met het maken van je insectenhotel!
Toch geen zin om zelf aan de slag te gaan?
Misschien denk je na het lezen van deze blog wel ‘Nou, laat maar zitten dat zelf maken’. Je kunt natuurlijk ook voor een paar tientjes een insectenhotel online shoppen. Zo maak je de bijen, vlinders en andere insecten ook gewoon heel blij!
Liefs,
Amanda
0 reacties