Handige tips als er mensen bij je inwonen

26 09 2018 | Interieur & Wonen

MindandBeauty.nl Handige tips als er mensen bij je inwonen

Sinds een aantal maanden wonen mijn ouders bij ons in. Waar sommigen dan direct denken ‘oh mijn god, waar begin je aan?’ hadden wij dat helemaal niet. Integendeel zelfs! We hebben de ruimte en helpen onze dierbaren graag. Natuurlijk heeft het even wat voeten in de aarde en heeft het zowel voor- als nadelen, maar inmiddels weten we precies hoe je dit voor iedereen in goede banen leidt (zonder elkaar in de haren te vliegen ;-)). Praktische zaken zoals boodschappengeld, douchetijden en nog zoveel meer zijn bij ons inmiddels in goed overleg geregeld. Hoe doen wij dat precies?

Er zijn tal van onderwerpen waar je het over kunt hebben met elkaar. Groot en klein, belangrijk en minder belangrijk. Wij zijn begonnen met de grote lijnen. Dat wil zeggen, zaken waar je direct iets van merkt zodra er mensen bij je komen inwonen. Hieronder stip ik ze één voor één aan. Let wel, dit is zoals wij de zaken regelen en hebben afgesproken. Andere manieren die ik hier niet omschrijf, sluit ik niet uit. Ook die manieren kunnen werken! Zie onderstaande tips maar als een leidraad en voel je vrij om daarvan af te wijken. Iedereen is anders en daarbij kunnen ook andere dingen werken. Schroom zeker niet om je tips in de comments te delen!

Boodschappenkosten

Geld kan een moeilijk onderwerp zijn. Bij ons was het dat gelukkig niet. Vanaf dag 1 hebben mijn ouders aangegeven dat we de wekelijkse boodschappen gaan splitten, zij betalen gewoon de helft. Bestellen we een keer eten of gaan we met z’n allen uit eten? Ook dan betalen zij de helft. Eigenlijk heel simpel, maar je gaat niet elke keer dat er boodschappen zijn gedaan de rekening gelijk delen. Dat vonden we net even teveel gedoe. In plaats daarvan hebben wij in de keuken een potje staan waar we alle bonnetjes in bewaren. Elke week halen we de bonnetjes eruit en betalen elkaar het verschil uit. Zo trekken we elke week opnieuw de boodschappenkosten recht.

Een andere manier zou kunnen zijn om bijvoorbeeld een aparte rekening te openen. Je kunt dan elke maand een vast bedrag storten en als het geld op is, dan stort je allebei opnieuw een bedrag bij. Het is dan wel aan te raden om met elkaar af te spreken wat je maandelijks maximaal kwijt wilt zijn.

Overige kosten

Sinds mijn ouders bij ons inwonen, verbruiken we met z’n allen ook meer gas, water en licht. En vergeet daarnaast gemeentelijke belastingen niet! Allemaal bijkomende kosten die je logischerwijs wilt delen. De kosten die we bovenop onze vaste lasten hebben, worden door mijn ouders betaald. Standaard rekenen wij per maand een vast bedrag voor gas, water en licht. Als we de afrekening krijgen moeten we gegarandeerd bijbetalen. Geen probleem, het verschil is voor rekening van mijn ouders.

Wat eten we vanavond?

Zoveel mensen, zoveel wensen. En ook, zoveel smaken! Je kunt ervoor kiezen om elk apart te gaan koken, maar dat is gewoon niet te doen (behalve in de weekenden misschien). Wij stemmen elke paar dagen af wat we willen eten. Waar heb je trek in, en eventueel wat is er in de aanbieding? Op basis daarvan maken we een boodschappenlijstje. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat er iets op het menu staat wat je minder lekker vindt, als dat zo is zeggen wij het gewoon. Meestal is in overleg alles mogelijk.

Tijd in de badkamer

Met één badkamer is het soms even goed afstemmen wie wanneer gaat douchen. De ene moet om 05:00 uur ‘s ochtend weg, de ander pas om 07:00 uur. Doorgaans zijn de tijden wel hetzelfde, maar niet altijd. Op de momenten dat we er vanaf moeten wijken, leggen we de schema’s even naast elkaar. “Joh, ik moet woensdag eerder weg in verband met een afspraak, kan ik om X uur douchen of komen we dan in de knel?”. Communiceren blijft key.

Huishoudelijke klusjes

Met meer mensen in een huis heb je gewoon meer troep. En schoonmaken is nou niet echt onze hobby. Toch moet het gebeuren. Daarom hebben wij afgesproken om de huishoudelijke klusjes een beetje te verdelen. Er zijn namelijk klusjes die sommige mensen minder erg vinden om te doen. Zo vind ik bijvoorbeeld het soppen van de keuken geen probleem. Eén keer in de week krijgt deze dan ook een grote schoonmaakbeurt. Mijn moeder daarentegen is – geen grapje – dol op het wassen van kleding. De wasmachine en droger zijn daarom nu helemaal haar terrein. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij ons gaat het eigenlijk vanzelf, waarschijnlijk omdat het eigen is. Daarbij houden wij wel rekening met het feit dat niet alles exact volgens een specifiek schema moet. De ene keer gebeurt iets op een maandag en soms zelfs op een donderdag. Vind je het wel prettig om met een vast schema te werken, probeer het dan uit.

Hoe ga je om met conflict en irritaties?

De vraag die ik wel eens gesteld krijg is: hebben jullie last van conflicten en irritaties? Ik moet er altijd een beetje om lachen. We zijn mensen, de wereld is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ja, ook wij hebben wel eens een conflict of een irritatie. En die spreken we dan uit naar elkaar, in alle eerlijkheid. Want vaak lijkt een irritatie iets heel groots in je hoofd, maar als je het bespreekbaar maakt, blijkt het ineens klein en gemakkelijk op te lossen. En het mooie is dan dat we van elkaar leren en daarna het (wijn)glas heffen en proosten op het klaren van de lucht. Een meningsverschil? Ook dat hebben we wel eens en weet je, dat is helemaal niet erg. Tot nu toe hebben we er elke keer een weg in gevonden. En als ik alle irritaties en conflicten in al die maanden eens op zou tellen, dan heb ik nog geen handvol. We vechten elkaar dus zeker niet het huis uit 😉

Hebben jullie wel eens ingewoond, of inwonende mensen gehad?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

16 Reacties

 1. Eke

  Wat ontzettend leuk dat jullie dit doen! Mijn (pleeg-)broertje heeft een aantal maanden bij ons ingewoond, maar dat ging net als bij jullie vrij natuurlijk. Denk dat het ook aan je eigen instelling ligt hoor.

  Antwoord
  • Amanda

   Dat denk ik ook! Als je er al met een negatief gevoel ingaat, kun je het beter niet doen. Dan is het gedoemd te mislukken. Wij gingen er vrij open in en vonden het stiekem ook best gezellig, haha!

   Antwoord
 2. alexa

  ah wat goed dat jullie dit doen en zo positief ernaar kijken! ik vind het heel mooi dat jullie het doen, weet niet of ik het zelf heel snel zou doen!

  Antwoord
 3. Karlien - Polished Cats

  oh jee knap dat je het doet!
  maar met een badkamer zal dat inderdaad wel krap worden. Nu ja je doet wat je kunt voor je dierbaren he

  liefs
  Karlien

  Antwoord
  • Amanda

   Toevallig hebben wij onlangs de badkamer laten verbouwen, dat is nu zowaar een balzaal (niet echt natuurlijk, maar wel voor mijn gevoel hihi). Dus ruimte is er genoeg in de badkamer, daarnaast hebben mijn ouders ook een eigen slaapkamer met een badmeubel, dus dingen zoals tandenpoetsen doen ze gewoon daar. Dat scheelt al veel!

   Antwoord
 4. kiki hasselton

  wat super dat jullie dit doen zeg!! Helaas zal dat bij mij niet lukken, want ik heb maar 1 slaapkamer, iedereen mag altijd blijven slapen als ze dat willen, maar ik heb helaas alleen een bank ter beschikking

  Antwoord
  • Amanda

   Dat is ook hartstikke logisch! Als je geen ruimte hebt, houdt het gewoon op, maar wel super lief dat je de bank ter beschikking stelt. Ook dat doet niet iedereen 😉

   Antwoord
 5. Anja

  Ik heb ooit met mijn ouders, zusje, broertje en mijn andere zusje met haar gezin in een huis gewoond, maar dat nooit meer als het aan mij ligt. Dat werkte bij ons gewoon totaal niet.

  Antwoord
  • Amanda

   Dat zijn ook wel een hoop mensen bij elkaar! Het is ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Wel knap dat jullie het geprobeerd hebben! Soms is je eigen stek hebben gewoon het fijnst.

   Antwoord
 6. Nadia

  Wat goed ! Hier zou het ook prima werken denk ik, maar ons huis is gewoon te klein. Stiekem wel jammer haha 😉

  Antwoord
 7. ingrid

  wij hebben drie jaar bij mijn schoonouders gewoond. na onze studie, ons huis moest nog gebouwd worden. kan prima als je maar rekening houdt met elkaar

  Antwoord
  • Amanda

   Drie jaar, dat is een behoorlijke tijd zeg. Dat vind ik persoonlijk heel knap, want ik weet niet of ik het zo’n lange periode zou uithouden.

   Antwoord
 8. Gaby

  Geweldige oplossing. K ben weer zo een typ die zou zeggen, geef ons een x bedrag en we komen eruit maar dit is ook een tof idee. Ga k zeker in mn achterhoofd houden.

  Antwoord
 9. MC Kleuver

  Goed dat jullie uitspraken waar je geïrriteerd van raakt. Dat doen lang niet alle mensen hoor. Je zou bijna een rooster ophangen voor de badkamer. Zo erg is het hier soms ook, haha.

  Antwoord
  • Amanda

   Hahaha! Het is soms een hele logistieke operatie, maar het lukt daar gaat het om 🙂

   Antwoord
 10. Laura

  Wat fijn dat je je ouders zo kan helpen op deze manier. En dat er nog maar zo weinig conflicten zijn geweest!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers