Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

29 02 2016 | Huisdieren

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

In het artikel “Wij krijgen een witbuikegeltje!” konden jullie al een klein beetje kennismaken met ons witbuikegeltje, Jackie. Het kleine stekelige dametje is zaterdag 20 februari 2016 bij ons komen wonen. Het leek me daarom leuk om jullie haar op maat gemaakte verblijf te laten zien, plus nog wat andere dingen die we voor haar hebben gekocht. Leuk, leuk, leuk én handig als je ook een witbuikegeltje als huisdier wilt/krijgt!

Verblijf witbuikegel

Het zoeken van een geschikt verblijf was nog een hele klus. We hebben letterlijk stad en land afgespeurd, maar niets voldeed aan onze wensen. Omdat de temperatuur in het verblijf niet onder de 20 graden mag komen (in verband met winterslaap), waren we er al wel gauw uit dat het een terrarium moest worden. Die houden de warmte veel beter vast dan bijvoorbeeld een caviakooi. De meeste terraria bestaan volledig uit glas en dat leek ons niet praktisch. Ja, wat doe je dan? Dan laat je een terrarium op maat maken!

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Afmetingen verblijf witbuikegel

En dit is het resultaat! Het verblijf heeft een afmeting van 100 cm (lengte) bij 50 cm (breedte) bij 110 cm (hoogte) en heeft precies dezelfde kleur als onze meubels. Het past dus perfect bij onze inrichting. Daar ben ik wel heel blij mee! Maar het heeft nog meer handige en mooie details. Het verblijf bestaat eigenlijk uit twee delen: boven het verblijf van Jackie en daaronder een handige kast voor al haar spulletjes. Dat leek ons wel handig. Zo hebben we alles bij elkaar en snel bij de hand.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Handige details

De bovenkant wordt afgesloten door een klep die we open kunnen zetten als we het verblijf willen schoonmaken. Zoals je op de foto hierboven ook kunt zien, zijn de wanden mooi bewerkt. Dat geeft toch net even wat extra’s! Aan de achterkant zit ook een ventilatierooster, zodat het verblijf wel kan ventileren, maar er niet te veel warmte verloren gaat.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Warmtelamp witbuikegel

In de klep zitten twee aansluitingen voor een warmtelamp (links) en een lampje (rechts). De warmtelamp hebben we zo ingesteld dat hij gaat verwarmen zodra de temperatuur onder de 21 graden komt. Hij verwarmt dan tot 24 graden. Jackie zit er dus lekker warmpjes bij.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Aan de voorkant zitten twee glazen schuifdeurtjes. Zo kunnen we goed in het verblijf kijken (wel zo leuk om Jackie te bewonderen), maar het is ook handig om bijvoorbeeld snel even haar eten/drinken bij te vullen en om Jackie uit het verblijf te halen om met haar te kunnen knuffelen.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Bodembedekking

En dan natuurlijk de inrichting! Voor de bodembedekking hebben we gekozen voor Back-2-Nature small animal bedding & litter, speciaal voor knaag- en andere kleine dieren. De bodembedekking bestaat uit kleine langwerpige grijze korrels die geen chemicaliën of toevoegingen bevatten, stofvrij zijn en ontzettend goed vocht (en geurtjes) absorberen. Deze korrels zijn ook zeer geliefd bij andere witbuikegelliefhebbers, juist vanwege de goede werking. Het is absoluut niet schadelijk voor de witbuikegel en bestaat daarnaast uit 100% gerecycled papier. Win-win dus! Mocht je op zoek zijn naar een fijne bodembedekking, kies deze! Er zijn verschillende hoeveelheden te verkrijgen, zo kun je kiezen voor de kleinste verpakking (10 liter), maar ze zijn er ook groter (20 en 30 liter). Soms is het ook mogelijk om eerst een proefverpakking aan te vragen. Wij hebben gekozen voor een verpakking van 20 liter en die kostte € 12,29. Met de afmetingen van dit verblijf doen we daar schat ik 5 keer mee. Dus omgerekend zo’n € 2,46 per verschoning.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Natuurlijk tintje

Die grijze korrels vonden we er eigenlijk maar saai uitzien, dus daar overheen hebben we wat natuurlijke bosbodem gestrooid. Het lijkt hiermee ook meer op een natuurlijke leefomgeving en Jackie vindt het ontzettend leuk! Het strooisel is van Vitakraft en heet Waldboden. Voor 10 liter betaalden wij € 4,89 en het is heel zuinig in gebruik, omdat je niet veel nodig hebt. Let wel op, want sommige bodembedekkers zijn wel schadelijk voor de witbuikegel. Het mag absoluut niet scherp (in verband met verwondingen) of stoffig zijn.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Decoratie en speeltjes

Kijk eens hoe leuk dit eruit ziet! In het verblijf zelf staan natuurlijk ook nog wat andere benodigdheden. Het blauwe opvallende loopwiel heet de ‘Flying Saucer‘ en is 30 cm breed. Witbuikegels hebben voldoende beweging nodig, maar het is wel belangrijk dat ze dit op een juiste en veilige manier krijgen. Zo moet de witbuikegel met een rechte rug kunnen rennen en moet het loopwiel bestaan uit een dicht loopoppervlak, anders kunnen de pootjes gewond raken of zelfs breken. Au! De Flying Saucer is daarom ook heel geschikt en kostte € 14,95. Het schattige wilgenbrugje vond ik wel leuk als extra decoratie. Je kunt ze verkrijgen in verschillende groottes, afhankelijk van je huisdier, maar wij hebben die van 28 cm en die kostte € 4,49. Het bruggetje kun je zo bol buigen als je zelf wilt, maar aangezien ze nog klein is, hebben we de brug niet te hoog gemaakt. Witbuikegels zien ook niet zo goed diepte, dus het gevaar van vallen zien ze niet. Het huisje is eigenlijk voor een cavia, maar dat maakt helemaal niets uit! Qua grootte moet je ook een huisje of schuilplaats kiezen waar een dier ter grootte van een cavia in kan. Jackie zal iets kleiner worden dan een volwassen cavia, dus dit kan prima. Deze blokhut heeft ook nog eens twee hellingen, voor als ze wil klimmen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Hij is gemaakt van natuurlijk hout en kan mooi in de hoek worden gezet. De hellingen zijn aan de binnenkant hol, dus ook daar kan Jackie zich lekker in verstoppen om te slapen. Het blokhutje kostte € 9,99.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Overzicht benodigdheden

En dit zijn (bijna) alle spulletjes bij elkaar voor Jackie. Best veel he, als je het zo ziet! Alles op een rijtje:

 • Ren
 • Slaapzakje (Met haar naam erop! Gemaakt door een hele lieve buurvrouw)
 • Blokhutje
 • Speelrol met een belletje
 • Wilgenbrug
 • Nagelschaartje
 • Transportbox
 • Back-2-Nature bodembedekking
 • Vitakraft Waldboden
 • Meelwormen (gedroogd)
 • Royal Canin Kitten

Veel van de spulletjes hebben we gekocht bij DRD Knaagwinkel, Zooplus en Avonturia in Den-Haag, maar ook bij de plaatselijke dierenwinkel kun je een hoop krijgen.

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

Het past allemaal precies in haar onderkast! We hebben zelfs nog veel ruimte over, altijd handig voor nieuwe aankopen. We zijn echt super blij met dit mooie verblijf en zo te zien vindt Jackie het ook helemaal fijn. Hieronder een foto toen ze de eerste keer haar verblijf aan het verkennen was. Zo schattig!

MindandBeauty.nl Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel

En wat vinden jullie van haar verblijf? Het lijkt een beetje op een riante villa, haha! Ach, als zij het maar naar haar zin heeft dan hebben wij het ook. Mochten jullie trouwens vragen hebben over Jackie of de benodigdheden, stel ze dan gerust!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen: 

Dit artikel bevat affiliate links.
Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

27 Reacties

 1. Dinja

  Gaaf zo’n verblijf zeg! En ook wel leuk dat het bij jullie interieur past.
  Volgens mij heeft Jackie het wel naar haar zin in haar gave verblijf 😉

  Antwoord
  • Amanda

   Ja, madammetje heeft het goed voor elkaar hier. Het enige wat ze hoeft te doen is eten, slapen, een beetje rennen en aandacht ontvangen. Wat een leven hè 😉

   Antwoord
 2. Beaudine

  Wat een ontzettend gaaf verblijf zeg! En wat is Jackie een gaaf beest!??

  Antwoord
  • Amanda

   Aaaah, dankjewel! Jackie heeft het ook helemaal prima naar haar zin. Ze is nu nog echt een baby-egeltje, zo cute!

   Antwoord
 3. Nicole

  Nou wat leuk! Dat hoor ik niet vaak dat iemand een egeltje in huis heeft haha. En een super mooi verblijf heel leuk dat het ook bij je interieur past. En de kast eronder super handig zo heb je alles bij elkaar!

  Antwoord
  • Amanda

   We zijn er ook echt heel blij mee en Jackie gelukkig ook, hihi 🙂 Dat is toch wel het belangrijkste!

   Antwoord
 4. didi

  Supermooi verblijf! waar heb je dat laten maken en wat kost dat? Mijn egeltjes zitten in een terrarium maar dit is wel mooier voor in de woonkamer!

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel, Didi! Jackie is nog steeds heel blij met haar verblijf 🙂 Via Marktplaats heb ik iemand gevonden die dit soort verblijven helemaal op maat en naar wens maakt. De prijs is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt. Voor dit verblijf hebben we ongeveer 250 euro betaald. Best wel een bedrag, maar het is wel op maat, in de juiste kleurstelling, met de benodigde aansluitingen en een extra onderkast. Als je wilt kan ik je het e-mailadres wel sturen 🙂

   Antwoord
 5. Lorena

  Wat een mooi verblijf! Mijn witbuikegel van 4,5 jaar zit in een cavia/konijnenhok, maar met de koude dagen leggen wij hier altijd een warmtemat voor reptielen onder. Dit vind ze altijd helemaal geweldig want ze gaat dan languit op die plek liggen met haar kop langs de rand in de lucht haha

  Antwoord
  • Amanda

   Ah, 4,5 alweer joh! Ik ben nu al benieuwd hoe Jackie dan zal zijn. Jackie is ook gek op warmte, maar zoekt die vooral lekker in d’r slaapzakje. En ze heeft natuurlijk een warmtelamp die alles automatisch regelt. Hoe heet jouw witbuikegel? 🙂

   Antwoord
 6. Emiel

  He Amanda,

  Ik heb een vraagje over de warmtelamp, want je zegt dat je hem hebt ingesteld dat ie gaat verwarmen als het terrarium onder de 21 graden komt ? Hoe en welke warmtelamp gebruik jij? En gaat de warmtelamp ook vanzelf weer uit als de gewenste temp is bereikt??

  Groetjes en super mooi terrarium btw !

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Emiel, bedankt voor je leuke reactie! Om je vraag te beantwoorden: het is niet de warmtelamp die aan- en uitschakelt, maar de stekker van deze lamp is aangesloten op een thermostaatschakelaar. Aan deze schakelaar zit een lange draad met een sensor die in het terrarium hangt en de temperatuur meet. Op de schakelaar zelf kun je een minimum en maximum temperatuur instellen, zodat de lamp inschakelt wanneer de temperatuur de minimumtemperatuur bereikt en weer uitschakelt als het terrarium de maximumtemperatuur bereikt. Ik hoop zo je vraag te hebben beantwoord en anders mag je me altijd een berichtje sturen hoor! Succes!

   Antwoord
 7. Renske de Vries

  Hoi Amanda,

  Ik mag als alles mee zit a.s. vrijdag mijn vriendje ophalen. Echter zoek ik nog een warmte lamp. Nou heb ik gelezen dat het beste is deze van keramiek te kopen zodat hij geen licht en ook geen rood licht af geeft. Maar nu zit ik met het aantal watt voor de lamp. Je hebt er zo veel dat ik niet goed weet of ik de 250w of de 40w moet nemen.

  Welke lamp hebben jullie erin zitten?

  Mvg,
  Renske

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Renske! Oooh, wat spannend dat jullie vrijdag (vandaag?) jullie egeltje gaan ophalen. Ik snap dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. De mogelijkheden zijn ook best wel uitgebreid. In het verblijf van Jackie hangt een warmtelamp van 150 watt, maar sommigen verwarmen ook met 100 of 60 watt. De ruimte waarin het verblijf staat speelt namelijk ook een kleine rol. Jackie staat bij ons bijvoorbeeld in de woonkamer, daar is het eigenlijk altijd rond de 20 graden (of warmer). Heel hard nodig is die 150 watt dus niet, want we zouden het ook kunnen redden met 60 watt. Staat het verblijf bijvoorbeeld op een slaapkamer waar de verwarming niet aanstaat, dan heb je zeker 150 watt nodig (soms wel 2 lampen). Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen! Mocht je nog vragen hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen (via mijn blog, Facebook of Instagram). Veel plezier met jullie egeltje! Liefs, Amanda

   Antwoord
 8. Tonni Jansen

  Hallo Amanda
  Het verblijf ziet er wel heel gezellig uit, mogen jullie voor mij ook maken.
  Ik vind die diertjes zo schattig,ik ben steeds aan het kijken op internet.
  Maar momenteel heb ik 3 honden en een Gerbil.
  Dat heeft ook de ruimte nodig.
  Nou,veel plezier met je egeltje
  Groet Tonni Jansen

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Tonni, bedankt voor je leuke reactie! Met 4 huisdieren heb je zeker wel wat ruimte nodig. Wij hebben alleen Jackie en qua verblijf kunnen we haar gemakkelijk kwijt in huis. Ze voelt zich helemaal thuis in haar gezellige verblijf gelukkig 🙂

   Antwoord
 9. Bo

  Goedemorgen,

  Wat een prachtig verblijf, wij zijn ook nogal aan het stoeien met een mooi onderkomen voor onze 8 wkn oude witbuik egel, niets vinden wij mooi 🙁
  Heb je voor ons misschien de naam of website van de persoon/bedrijf die deze mooie kast/terrarium voor jullie heeft gemaakt? Misschien kan hij ons ook helpen?

  Alvast bedank!!! Groet, Bo

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel, Bo! Ik zal je persoonlijk even mailen met de gevraagde gegevens. Wie weet kan de maker van ons verblijf jullie ook helpen! 🙂

   Antwoord
 10. Juul

  Goedemorgen,

  Wij zijn gisteren gaan kijken naar een witbuikegeltje.
  Maar we willen ook graag een mooi verblijf voor haar.
  Ik vind die van jou echt heel mooi. Zou je ons ook het adres willen sturen van degene die deze gemaakt heeft?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Juul, dankjewel! Ik zal je een mailtje sturen met de informatie! 🙂

   Antwoord
 11. Laura

  Hoi Amanda,

  Wat een prachtig hok hebben jullie voor Jackie!
  Ik zou ook graag willen weten waar jullie die hebben laten maken ;).

  Groetjes, Laura

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Laura, bedankt voor je reactie en lieve compliment! Ik zal je via e-mail even de gevraagde informatie toesturen 🙂

   Antwoord
   • Laura Visser

    Heel fijn, dankjewel!

    Antwoord
 12. Leslie

  Hi ,
  Ik vind dit echt prachtig !
  Ik ben namelijk ook opzoek naar een vervlijf want ik krijg namelijk 25oktober op men verjaardag een witbuikegeltje ! ? ik ben al helemaal in Love. Zou je mij ook eens de gevens kunnen bezorgen van de persoon die deze gemaakt heeft ?
  Alvast bedankt ! ?

  Antwoord
  • Amanda

   Wat onwijs leuk, Leslie! Dat gaat al opschieten naar 25 oktober toe. Ik zal je de gegevens per e-mail vandaag even doorsturen 🙂 Geen probleem hoor!

   Antwoord
 13. Juul

  Hoi Amanda,

  Ik heb hetzelfde terrarium ooit besteld. Blijft mooi hè!
  Heb je eigenlijk keramische lampen of gewone warmtelampen? En heb je je egel nog?

  Hartelijke groeten, Juul

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Juul! Wat leuk om te horen dat jij hetzelfde terrarium hebt besteld. Wij hadden keramische lampen incl. een fitting die daarvoor geschikt is. Helaas is Jackie vorig jaar overleden op bijna 5-jarige leeftijd. Gelukkig heeft ze al die jaren veel plezier van haar verblijf gehad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers