How to – Haren borstelen/kammen

7 10 2015 | Beauty & Mode, DIY & How-To

How to - Haren borstelen of kammen MindandBeauty.nl
Gespleten punten of veel afgebroken haren? Dat zou kunnen komen door de manier waarop je je haren borstelt of kamt. Het lijkt iets simpels, maar onderschat het borstelen of kammen van je haren niet.

Geef om je haren

Onze haartjes verdienen de nodige aandacht en verzorging om het in goede gezondheid te houden. Het borstelen van onze haren hoort daarbij. Door te borstelen:

 1. Verdelen we de natuurlijke en voedende oliën (talg) die ons haar beschermen
 2. Voorkomen we klitten (en dus gespleten punten en afgebroken haren)
 3. Reinigen we het haar (verwijderen oud haar, dode huidcellen en gebruikte stylingproducten)
 4. Stimuleren we de bloedcirculatie die zuurstof en voedingsstoffen naar de haarvaatjes brengt

Best wel een aantal belangrijke redenen om onze geliefde lokken goed te onderhouden, maar waar moet je rekening mee houden als je je haar borstelt?

Borstel met beleid

Het lijkt eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar als we haast hebben dan ratsen we gauw die borstel door ons haar. Even snel, hop, hop, hop en klaar. Niet meer doen! Juist door (wat) agressiever met je haar om te gaan, kun je gespleten punten veroorzaken en daarnaast haren afbreken. Probeer niet aan je haar te trekken, maar het rustig en met de nodige aandacht te kammen. Wees dus voorzichtig. Dat vind je haar fijn, maar jij zeker te weten zelf ook!

Overdaad schaadt

Borstel je haar niet te vaak, want dat doet meer kwaad dan je lief is. Als je je haar te vaak borstelt, kun je zelfs (extra) haaruitval veroorzaken. Dat komt omdat je extra wrijving creëert tussen het haar en de borstel. Te vaak borstelen, maakt het haar dunner en breekt daardoor makkelijker af. Zonde! Wil je toch wat vaker je haren borstelen, gebruik dan eens je vingers om de boel te ontwarren en in model te brengen.

Beetje, bij beetje

Met beleid borstelen en niet te vaak, oké, maar op welke manier kun je het beste je haar borstelen? Het beste is om je haar in delen te borstelen. Begin bij de punten en werk langzaam omhoog. Dat is voor je gevoel tegenstrijdig, maar toch echt het beste. Als je het haar namelijk van de aanzet naar de punten zou borstelen, dan is de kans groot dat je er meer klitten in trekt en de klitten ook nog eens erger maakt. Niet fijn! Begin bij de punten en werk langzaam omhoog tot je bij de haaraanzet bent. Als je haar helemaal vrij is van klitten, kun je wel gewoon van de aanzet naar de punten kammen.

How to - Haren borstelen of kammen MindandBeauty.nl

Nat haar

Een absolute no go, het kammen van nat haar. De verleiding is groot (ik weet er alles van), maar het is zo ontzettend slecht om te doen. Nat haar is erg kwetsbaar voor beschadiging. Het is zwaar en daardoor moet je (nog) meer kracht zetten om te ontwarren. Met andere woorden het is gewoon een complete workout, zeker met lang haar. Als het niet hoeft, probeer dan te wachten tot je haar (bijna) droog is. Wil je toch iets doen, dan zijn er een paar mogelijkheden die ikzelf ook toepas:

 • Borstel je haar voordat je je haar gaat wassen
 • Breng tijdens het wassen een conditioner of haarmasker aan en verdeel deze al kammend met je vingers door het haar
 • Gebruik een grove kam en borstel voorzichtig!

Juiste borstel

De borstel die je kiest om je haar mee te borstelen is eveneens belangrijk. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende haarborstels en -kammen te koop, dat de zoektocht naar de juiste borstel wel even kan duren. Voor elk haartype is er een geschikte borstel of kam, maar het is sowieso belangrijk dat de borstel geen scherpe haren of pinnen bevat die je haren of hoofdhuid kunnen beschadigen. Daarnaast is het goed om je haarborstel regelmatig te reinigen. Het is namelijk een verzamelplaats van allerlei viezigheid. Denk aan haren, bacteriën en stylingproducten. Geen lekker idee als je dit elke keer opnieuw door je haren haalt, iewh! Het reinigen van je borstel of kam hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Probeer sowieso elke keer als je de borstel of kam gebruikt de haren die erin achterblijven eruit te halen. Wil dat niet helemaal lukken, dan kun je een klein dun voorwerp gebruiken (bijv. een schuifspeltje) om de haren met oude stylingsproducten eruit te halen. Voor het grondige werk maak je vervolgens een sopje in lauwwarm water aan en dompel daar de borstelharen of kam in. Hierdoor dood je de bacteriën. Eventueel kun je nog een oude tandenborstel gebruiken om de boel eens grondig te boenen.

Welke borstel gebruik ik?

Zelf maak ik gebruik van een Mason Pearson B3 Handy Bristle, speciaal voor fijn tot normaal haar, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen een behoorlijke investering is. De borstels zijn namelijk niet goedkoop, maar daar tegenover staat dat ze wel super fijn zijn, goed hun werk doen én levenslang meegaan. Deze borstel neem ik echt overal mee naartoe en ik wil, sinds ik hem gebruik, geen andere meer. Het is echt mijn holy grail!

Bij het borstelen of kammen van je haren komt dus nog best wat kijken. Ik hoop dat dit artikel je daarbij helpt. Als je zelf nog goede tips hebt voor het kammen/borstelen van je haren, deel ze dan zeker bij de reacties!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto 1 door Kevin Schmitz (Unsplash)
Foto 2 door Alexander Shustov (Unsplash)

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

3 Reacties

 1. Femke

  Vroeger borstelde ik mijn natte haren altijd flink door..Maar dat doe ik tegenwoordig dus echt niet meer, zo slecht!

  Antwoord
 2. bymarlayne

  Handige tips geef je! Eerst borstelde ik mijn haar echt ontzettend vaak, maar tegenwoordig doe ik dat ook niet meer.

  Antwoord
 3. Estrella

  Goeie tips! Nu mijn haar langer wordt, merk ik dat ik het inderdaad ook anders ga borstelen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers