How to – Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

23 02 2017 | Beauty & Mode, DIY & How-To

MindandBeauty.nl Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

Ja, je ziet het goed en nee, je bent niet op een ‘kookblog’ beland. Ik kan me helemaal voorstellen dat je nu denkt ‘Huh, een Beautyblender in een pan?!’. Dat klopt. In de blog ‘Tips tegen een stinkende beautyblender‘ gaf ik al aan dat je een stinkende Beautyblender kunt verhitten en daarmee de vieze geur wegkrijgt. De reacties die ik kreeg waren een beetje overweldigend, maar wel heel leuk! Veel mensen gingen het ook proberen (en met succes!), maar vroegen zich wel af hoe ik het nou precies doe. Daarom speciaal voor jullie een how-to waarin ik jullie stap voor stap laat zien hoe ik het doe!

Theorie reinigingsmethode

De theorie die achter deze reinigingsmethode zit heb ik al eens uitgebreid uitgelegd in het artikel ‘Tips tegen een stinkende Beautyblender‘, maar ik zal het nog even kort samenvatten. Door bacteriën die zich steeds vermenigvuldigen gaat de spons ‘stinken’. Deze bacteriën komen in de spons doordat je de beautyblender op je huid gebruikt waar bacteriën zitten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je vingers waarmee je de beautyblender aanraakt. Bacteriën leggen letterlijk het loodje bij verhitting. Denk maar eens aan het uitkoken van babyflesjes. Dit gebeurt in een pan met water die aan de kook wordt gebracht voor (ongeveer) 10 minuten (lees dit artikel maar eens op de website Oudersvannu.nl). Water kookt bij 100 graden Celcius. Is dat genoeg om alle bacteriën te doden? Nee, maar wel héél veel! Om een vergelijking te maken: ziekenhuizen reinigen medische apparatuur ook door middel van verhitting. Zij gebruiken hiervoor een autoclaaf die tot 134 graden Celcius verhit. Hot, hot, hot! 

Benodigdheden

Eigenlijk heb je voor deze reinigingsmethode helemaal niet zoveel nodig. Dit is wat ik gebruik:

 • Pan met deksel
 • Water
 • Zeef
 • Tang of lepel
 • (Schone) handdoek

MindandBeauty.nl Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

Aan de slag

Stap 1
Vul een pan met water en breng dit aan de kook. Let daarbij op dat er in de zeef een klein laagje water te zien is. Je kunt ervoor kiezen om de zeef al in het water te leggen als je het water aan de kook brengt, maar je kunt de zeef ook pas in het water leggen wanneer het water kookt. Dat maakt vrijwel niet uit.

MindandBeauty.nl Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

Stap 2
Zodra het water kookt kun je de beautyblender in de zeef neerleggen met behulp van een tang (of lepel). Zo voorkom je dat je jezelf zeer doet door de hitte (stoom). Voordat je de beautyblender in de zeef legt, maak je de beautyblender even goed nat onder de kraan met (koud) water zodat hij doordrenkt is. Leg dus geen droge beautyblender in het water. Zoals je op de foto ziet ligt de beautyblender niet onder water, maar ligt alleen de onderkant in een klein laagje (kokend) water. Als je de beautyblender helemaal onder water legt, zal deze kapot gaan en dat wil je niet 😉

MindandBeauty.nl Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

Stap 3
Stel je timer in op 10 minuten en leg (optioneel) de deksel over de spons heen. Zo blijft de warmte iets beter behouden. De stoom slaat als het ware tegen de deksel aan en druipt terug over en door de beautyblender. Om de paar minuten draai ik de beautyblender met behulp van een tang om. Zo worden alle kanten goed verhit.

MindandBeauty.nl Reinigen stinkende Beautyblender door verhitting

Stap 4
Zodra de 10 minuten om zijn, draai je het vuur uit. Leg een schone handdoek neer en haal de beautyblender met een tang voorzichtig uit de zeef. Met de tang kun je de beautyblender uitknijpen voordat je deze op de schone handdoek neerlegt om af te koelen. Knijp de beautyblender nooit uit met je handen als deze net uit de zeef komt. Kun je de beautyblender niet uitknijpen omdat je geen tang hebt, leg de natte beautyblender dan direct op de handdoek en laat deze afkoelen. Zodra de beautyblender is afgekoeld kun je deze met de hand uitknijpen of gebruik hiervoor de schone handdoek.

Schone beautyblender

Als je al deze stappen goed hebt doorlopen en je aan de beautyblender ruikt, stinkt hij niet meer! Maar… ‘schoon’ is hij nóg niet helemaal. Er zitten namelijk nog make-up resten in van bijvoorbeeld foundation, concealer etc. Daarom sluit ik altijd af met een laatste stap… (deze stap kun je ook als eerste doen).

Stap 5
Als de beautyblender voldoende is afgekoeld, geef je deze nog een extra badje met bijvoorbeeld babyshampoo zodat ook alle productresten uit de spons zijn én de spons weer lekker ruikt. Helemaal schoon? Zet de beautyblender op zijn oorspronkelijke verpakking om te drogen. Heb je deze niet meer? Geen probleem, leg de beautyblender op een droge handdoek en laat de beautyblender daarop helemaal drogen (af en toe omdraaien helpt om het drogen te versnellen).

Ik hoop dat ik jullie door middel van deze how-to heb geholpen om de stappen duidelijk te maken. Ga je het ook proberen? Laat me dan zeker via een reactie weten of het heeft geholpen.

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

4 Reacties

 1. Sofie Katelijne

  Handig, wist dit helemaal niet! Ik heb onlangs voor het eerst eentje aangeschaft bij kiko en ben er superblij mee 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Ik ben benieuwd of je net zo’n fan wordt als ik. Mocht hij gaan ‘stinken’ dan weet je nu wat je kunt doen 😉 Veel plezier met je beautyblender!

   Antwoord
 2. Valerie

  Heel handig! Ga ik zeker eens proberen 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers