Jackie de witbuikegel gaat logeren tijdens onze vakantie!

4 09 2016 | Huisdieren

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Kijk dat koppie dan, zo schattig! Ik ga haar echt missen, maar tijdens onze vakantie wordt er goed én met veel liefde voor Jackie (onze witbuikegel) gezorgd. Dat is iets wat ik absoluut zeker weet. Toch wil ik even stilstaan bij het feit dat er mensen zijn die het belangrijker vinden om op vakantie te gaan, dan ervoor te zorgen dat hun huisdier een goed onderkomen heeft tijdens hun vakantie. In dit artikel leuke foto’s van Jackie (ze heeft super schattige cadeautjes gehad) én een serieuze boodschap voor iedereen die huisdieren heeft.

Witbuikegel goed verzorgen

Kun je je voorstellen dat er mensen op deze wereld bestaan die hun huisdieren aan een boom binden, door het toilet spoelen óf zelfs zonder voldoende eten thuis achterlaten als ze op vakantie gaan? Het gebeurt! Ik kan niet begrijp hoe mensen dat überhaupt kunnen. Hebben ze dan helemaal geen gevoel? Ik zal maar niet vertellen wat ik met deze mensen zou willen doen, maar veel goeds is het niet. Ook deze zomer heb ik weer genoeg nieuwsberichten voorbij zien komen waarbij een huisdier aan zijn lot was overgelaten, puur en alleen omdat zijn baasje te ‘bedonderd’ (mag ik dat zo zeggen?) is om voor opvang te zorgen. Het wordt helemaal een apart verhaal als je ‘het baasje’ vraagt waarom hij geen goed onderkomen heeft gezocht voor de tijd dat hij op vakantie is. De antwoorden variëren van:

 • ‘Ja maar, ik had eten en drinken neergezet’ (Alsof het eten en drinken zichzelf ververst!)
 • ‘Oh, daar had ik eigenlijk niet aan gedacht, ik ben het vergeten’ (En voor jezelf regel je wel een mooi hotel en lekker eten…)
 • ‘Ik vond het zo’n gedoe, dit leek me de beste oplossing’ (Ik zal jou eens aan een boom binden, kijken hoe leuk je het vindt na 4 dagen zonder eten en drinken oh, en niet te vergeten dat je mag slapen in je eigen uitwerpselen. Enjoy!)
 • ‘Opvang regelen kost geld’ (Oh, en op vakantie gaan niet?!)
 • ‘Ik wist niet wat ik anders moest doen’ (Wat dacht je van de dierenbescherming bellen als je écht niemand bereid kan vinden om voor jouw huisdier(en) te zorgen)

Dierenmishandeling moet stoppen

Mijn bloed begint te borrelen en mijn handen beginnen te jeuken als ik dit soort uitspraken hoor. Ik vind het ontzettend egoïstisch, dom én idioot! En daarnaast ook nog eens nergens voor nodig. Als je (bewust) kiest voor een huisdier dan weet je dat daar ook verplichtingen en verantwoordelijkheden bij komen kijken. Niet alleen de lusten, maar ook de lasten. De advertenties op Marktplaats nemen exponentieel toe, de telefoon bij de dierenbescherming staat roodgloeiend en dit elk jaar opnieuw. Dit MOET stoppen! Ik kan onmogelijk alle dieren in huis nemen, maar ik kan mijn blog wel inzetten om een duidelijke boodschap over te brengen. Jackie, onze witbuikegel, is een perfect voorbeeld van hoe het wel kan en hoe het eigenlijk zou moeten. Ik laat het je zien.

Jackie gaat logeren!

Op het moment dat dit artikel online komt op mijn blog logeert Jackie al bijna 2 weken bij mijn ouders. Iets waar ik en vriendlief ontzettend blij mee zijn. We weten nu zeker dat ze de beste verzorging krijgt en dat ze in goede handen is. Hierdoor zijn we ook met een goed gevoel op vakantie gegaan. De uitdaging voor ons zat hem in het feit dat Jackie niet zonder haar (verwarmde) verblijf kan. Zoals je wellicht hebt gelezen in het artikel ‘Het verblijf van onze Jackie de witbuikegel‘ is het verblijf van Jackie op maat gemaakt. Het bestaat uit een boven- en ondergedeelte, waarbij het bovengedeelte haar verblijf is en het ondergedeelte een opbergkast voor al haar spulletjes en benodigdheden. Op onderstaande foto kun je dat goed zien.

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Wat gaat er mee?

De twee gedeeltes zijn los van elkaar en daardoor is het voor ons makkelijk om het bovenste gedeelte te vervoeren in de auto. We kunnen het gewoon optillen en in de auto zetten. En dat hebben we dan ook gedaan! Uiteraard hebben we eerst het verblijf helemaal schoongemaakt (wel zo fijn voor mijn ouders) en hebben we Jackie voordat ze ging logeren nog even in bad gedaan en haar nageltjes geknipt. Zo ging ze helemaal fris en fruitig naar haar logeeradres. Het onderste gedeelte, de opbergkast, hebben we thuisgelaten. Jackie zelf hebben we natuurlijk niet in het verblijf vervoerd. Stel je voor dat je hard moet remmen en ze komt klem te zitten of iets dergelijks! Nee, daarvoor hebben we de transportbox gebruikt. Lekker dekentje erin, haar slaapzakje erbij en gewoon bij mij op schoot in de auto. Hieronder zie je duidelijk wat een transportbox is. Zo’n transportbox is precies groot genoeg voor een witbuikegel, Jackie kan gewoon bewegen maar is wel beschermd. Plus het is ook makkelijker voor ons om haar daarin te vervoeren. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat ze geen lucht krijgt, want er zitten meer dan voldoende ventilatiegaten in.

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Een autoreis met een witbuikegel

Gedurende de autoreis was Jackie wel wat onrustig. Ze vond het hobbelen en de geluiden van de auto niet zo fijn en kon niet echt in slaap komen. Gelukkig duurde de rit maar 40 minuten en kon ze daarna heerlijk bijslapen in haar eigen vertrouwde verblijf. Sommigen denken misschien ‘Ja, maar je kunt toch ook een caviakooi kopen en dat gebruiken als logeerverblijf’, maar dat is absoluut niet zo! Een caviakooi houdt totaal geen warmte vast, omdat deze teveel openingen heeft. De temperatuur in het verblijf moet boven de 20 graden zijn voor een witbuikegel anders gaan ze in winterslaap en daardoor zullen ze overlijden. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk dat een witbuikegel zich bezeerd aan de tralies van de kooi, wat het des te meer ongeschikt maakt. Doe dit dus absoluut niet!

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Na de autorit hebben we Jackie direct in haar verblijf gezet. Ze herkende vrijwel meteen haar geur in het haar verblijf en maakte gelijk een sprintje naar haar nieuwe slaapzakje. Slapen! Maar dan wel geheel in stijl 🙂 We hadden namelijk twee nieuwe items voor haar gekocht bij slaaplekkerzacht.nl, een leuke puntmuts-slaapzak en een buis.

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Leuke slaapitems voor witbuikegels

Hoe leuk is deze puntmuts! Hij is net als de buis geheel van fleece gemaakt wat het lekker zacht maakt voor Jackie om in te slapen. Witbuikegels zijn dol op lekkere zachte stoffen! De breedte van de puntmuts is 24 cm en de hoogte is 30 cm.
MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Aan de bovenkant is een lusje gemaakt waarmee je het slaapzakje eventueel zou kunnen ophangen aan een haakje.

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

En je kunt het dus gewoon wassen op 40 graden, wel zo hygiënisch!

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Het verblijf van onze witbuikegel

Kijk nou eens hoe leuk dit staat in haar verblijf. Het grappige is dat Jackie het dus presteert om niet bovenop het kussentje in de puntmuts te gaan liggen, nee, zij gaat er dus onder liggen. Hahaha! Lekkere eigenwijze dame is het hoor. Maar zolang zij het naar haar zin heeft, vinden wij het prima.

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Bij slaaplekkerzacht.nl kun je zelf de stoffen uitzoeken en dan wordt het voor je op maat gemaakt door Milou de Jong. Echt een aanrader als je op zoek bent naar iets leuks voor jouw huisdier. In haar webshop zijn leuke items te vinden voor zowel kleine als grote huisdieren. En qua prijs is het ook nog eens leuk!

MindandBeauty.nl Witbuikegel Jackie gaat logeren tijdens onze vakantie

Variatie in witbuikegel verblijf

Af en toe wisselen we de items in haar verblijf om. De buis hebben we nu verruild voor een loopbruggetje, waar ze ook echt dol op is. Vooral omdat ze er onderdoor kan lopen. Soms gaat ze er zelf onder liggen!

Stiekem ben ik de dagen alweer aan het aftellen dat we Jackie weer gaan ophalen, maar gelukkig krijg ik regelmatig (dagelijks) updates van hoe het met haar gaat. Ze eet en ze drinkt goed, slaapt veel en kan soms lekker chagrijnig zijn, haha! Precies zoals onze Jackie is, maar als ze eenmaal wakker is dan is het een lieve schat. Ze moet gewoon even de tijd krijgen om wakker te worden. En zo heeft elke witbuikegel een gebruiksaanwijzing en een eigen karakter.

Mocht je vragen hebben over Jackie, over witbuikegels in het algemeen of naar aanleiding van dit artikel, laat het me dan zeker weten! Ik beantwoord je vraag graag en vind het leuk om onze ervaringen te delen. Voor ons staat het welzijn van Jackie altijd op nummer 1 en dat geven we graag door!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

4 Reacties

 1. Mireille

  Wat ontzettend geweldig een egel als huisdier.
  Een aantal jaren geleden hebben ik en een vriendin een egel naar de egelopvang in Zundert gebracht met zware verwondingen ( waarschijnlijk van Roofvogel) . We hadden de wond al schoongemaakt en heel vies maar het is niet anders van Made ontdaan. Toen de egel in een grote ton met hooi vervoerd. En wat denk we kwamen aan in Zundert maken de achterklep open en denken allebei wat horen we nou. Onze egel lag te snurken als een oude opa. Wat een geluid kan zo klein diertje maken. Helaas heeft hij het niet gered ondanks onze zorg en wekenlange zorg in Zundert. Ze hielden ons zo netjes op de hoogte en kregen een mailtje toegestuurd toen hij overleden was. Sindsdien heb ik een zwak voor snurkende egels.
  Alle dieren welke dan ook verdienen de beste zorg en een heel dierenleven lang. Maar helaas is er nog veel leed.

  Antwoord
  • Amanda

   Hahaha! Wat een lief, grappig maar ook sneu verhaal. Echt heel goed dat jullie de egel hebben geprobeerd te redden, jullie hebben het heel goed gedaan! Dat snurken wist ik helemaal niet joh. Was het zó hard? Wel heel grappig! Jackie snurkt gelukkig niet ? maar ze maakt soms wel hele zachte knorrende geluidjes, super schattig! Ik ben blij dat er mensen zijn die het hart voor dieren op de juiste plek hebben, zoals jij! ❤️

   Antwoord
 2. Robin

  Wat fijn dat je zo’n fijn logeeradres hebt voor Jackie 🙂
  Wij zelf hebben een hond, 2 katten en 2 parkieten. Daar regelen wij ook altijd een logeeradres voor.
  Onze hond gaat dan naar de vader van mijn vriend, daar heeft hij een speelmaatje. De katten naar mijn moeder, die heeft zelf ook een kat en die vind dat leuk. En voor de parkieten komt dan de broer van mijn vriend iedere dag kijken of ze nog eten en water hebben.

  Over enkele weken krijgen wij ook een klein witbuikegeltje. Voor haar hebben we al een terrarium klaar staan, hoeft alleen nog ingericht te worden! Mijn vriend maakt een loopwiel voor haar, hij wilde er een die nog stiller is dan de Silent Wheel, dus met een nog betere lager. Is ook vrij groot, 30cm diameter. Ben benieuwd als hij klaar is!

  Ik volg je al even stilletjes aangezien jullie ook een witbuikegel hebben. De bodembedekking die jullie hebben pak ik ook. De Back-2-nature. Ik zag dat onze dierenwinkel die ook verkoopt. Maar verder qua inrichting vind ik zo’n puntmuts wel leuk (of misschien de theemuts). Ik heb al even rondgekeken op de website 🙂
  Alleen welke maat is ideaal voor een witbuikegel?
  Zou ik dan moeten kijken naar een maat voor een kleine cavia of een grote cavia?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes Robin

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Robin, wat ontzettend leuk dat je een reactie achterlaat! Jullie zijn echte dierenvrienden als ik het zo lees. Fijn dat jullie ook goede logeerplekjes hebben voor jullie huisdieren. Goed geregeld! Ik vind het altijd toch een beetje lastig om weg te gaan, maar als ik weet dat ze echt in goede handen is, maakt dat het wel makkelijker. Oooh, spannend dat jullie ook een witbuikegeltje krijgen. Jullie zijn ook vast al aan het aftellen. Ze zijn ook zo leuk! Knap dat jouw vriend zelf een loopwiel maakt, zo heb je straks wel iets waar jullie zelf helemaal blij mee zijn. Het inrichten van het verblijf is ook nog een klusje. En stiekem zijn er teveel leuke items, haha! De puntmuts die Jackie heeft is voor een ‘grotere’ cavia. Hij is 24 cm breed en 30 cm hoog en dat geeft haar ook wel lekker wat ruimte. Het ligt er ook een beetje aan hoe groot je witbuikegel wordt. Jackie is gewoon een mooi middenmaatje, maar er zijn ook grotere witbuikegeltjes. Zelfs die grotere witbuikegeltjes zouden in deze puntmuts kunnen 😉 En ze is er echt helemaal weg van. Soms zien wij uit het niets de puntmuts heen en weer gaan en dat weet je precies dat ze even wakker is. De theemuts is op zich ook wel leuk, maar daarin is het nooit echt helemaal donker, volgens mij. Zeker omdat witbuikegeltjes overdag slapen, is dat wel belangrijk. Qua maat zou ik zeggen dat je dan aan ongeveer 24 cm breedte genoeg hebt, in dat geval zou je dus uitgaan van een grote cavia. Nu is het witbuikegeltje als het bij jullie komt nog wel klein en zal het eerste jaar zeker nog groeien, dus iets kleiner zou kunnen. Maar ik zou persoonlijk voor de puntmuts gaan. Jackie die duwt het kussentje wat in de puntmuts zit ook voor de opening en dan gaat ze onder het kussentje liggen zodat het helemaal donker is. Dat geeft wel aan dat een theemuts misschien niet de juiste keuze is, maar wel leuk als extra speelitem bijvoorbeeld. Alvast onwijs veel plezier met jullie witbuikegeltje. Als je vragen hebt, kun je me altijd berichten hoor! Liefs, Amanda

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. fiwfans - ... [Trackback] [...] Here you will find 58718 more Info on that Topic: mindandbeauty.nl/jackie-de-witbuikegel-gaat-logeren-tijdens-onze-vakantie/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers