Klachten van bruiloftsgasten die je als bruidspaar (vaak) hoort

29 05 2019 | Trouwen & Relatie

klachten bruiloftsgasten die je als bruidspaar vaak hoort MindandBeauty.nl

Klachten van bruiloftsgasten? Sommige bruidsparen horen ze helemaal niet (of willen ze niet horen), maar veel bruidsparen krijgen er vroeg of laat mee te maken. Ongevraagde tips, vreemde verzoeken en klachten waarvan je denkt ‘dit is een grapje zeker?’, je gaat ze als bruidspaar (to-be) mogelijk horen. Nee, dat is niet leuk, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Hoe? Door de ervaringen die in dit artikel staan te lezen, want deze ervaringen zijn afkomstig van brides (to-be) die hebben gereageerd op mijn Facebookoproepje. Echte mensen met echte ervaringen die voor, tijdens en na hun bruiloft plaatsvonden. En alvast een disclaimer, onder elke klacht heb ik met een knipoog nog wat nadere toelichting gezet. Neem dit vooral niet te serieus. Ik zou niet willen dat jullie ook nog gaan klagen 😉

Klacht #1: Gaan jullie trouwen? Je kunt toch ook gewoon gaan samenwonen?

De hint is duidelijk lijk me. Wees erop voorbereid dat niet altijd iedereen happy is dat jullie gaan trouwen. Desondanks, trek je hier gewoon niets van aan! Het is jullie leven, dus leef het, getrouwd en wel met de liefde van je leven.

Klacht #2: Als je bruidsjurken gaat passen, dan nodig je mij wel uit hè? Net als persoon A, B, C en D. Daar horen wij bij te zijn.

Als je denkt dat jij met slechts een paar mensen bruidsjurken gaat passen, heb je het mis. Er zullen regelmatig mensen zijn die vinden dat ze daarbij horen te zijn. Het is ook super leuk om te ervaren, maar jij bepaalt wie erbij is en wie niet.

Leestip: Tips – Wanneer je (voor het eerst) trouwjurken gaat passen

Klacht #3: Waarom sturen jullie de uitnodiging voor de bruiloft zo laat?

Zodra mensen weten dat je gaat trouwen, branden ze van verlangen. Waar vier je de bruiloft? Hoe laat begint het? Wat moeten ze aantrekken? Dat het heel normaal is dat je 6 á 8 weken van tevoren pas de officiële uitnodiging voor de bruiloft stuurt, valt dan niet altijd in goede aarde. De klachten van bruiloftsgasten stromen binnen.

klachten bruiloftsgasten die je als bruidspaar vaak hoort MindandBeauty.nl

Klacht #4: Kunnen jullie de bruiloft niet verzetten, want het valt niet in het weekend/op een feestdag?

Trouwen jullie op een doordeweekse dag, of op een feestdag? Bah, wat vervelend. Dan moet ik vrij vragen en dat vind ik zonde van mijn vrije dagen. Of, ja maar dat is een feestdag. Kunnen jullie het niet gewoon verzetten? Het zou handiger zijn als jullie het in het weekend vieren. Dat de gasten van de bruiloft er dan even niet bij stilstaan dat trouwen in het weekend misschien wel duurder is, of dat jullie wel naar andere data hadden gekeken, laten we dan maar even achterwege.

Klacht #5: Mogen onze kinderen toch mee, want we kunnen geen oppas regelen (ondanks dat kinderen niet zijn uitgenodigd)?

Oh leuk, we zijn uitgenodigd voor de bruiloft! Hmm… kinderen mogen niet mee. De mijne toch wel? Want ja, ik kan geen oppas regelen of, mijn kinderen zijn nooit vervelend. Jep, dit gebeurt echt. Ook als het heel nadrukkelijk op de trouwkaart staat vermeld. De klachten van bruiloftsgasten lopen onwijs uiteen.

Klacht #6: Een dresscode? Dat kan echt niet! Je kunt je gasten niet verplichten iets nieuws te kopen.

Hoezo een dresscode? We mogen toch gewoon zelf wel bepalen wat we aantrekken? Dan zijn we uitgenodigd en dan jagen jullie ons ook nog op kosten. Dat kan echt niet. Je moet blij zijn dat we überhaupt erbij willen zijn.

Klacht #7: Als jullie persoon X uitnodigen dat moeten jullie ook persoon Y uitnodigen, want anders kijken ze mij erop aan.

True story. Met name ouders hebben de neiging om zich met de gastenlijst te bemoeien, zo blijkt uit meerdere verhalen die ik hierover las. (Schoon)moeders die vinden dat je ook oom X en tante Y moet uitnodigen, omdat de andere oom en/of tante ook is/zijn uitgenodigd. Dat je totaal geen band met die mensen hebt, dat vergeten we voor het gemak even. Met neven en nichten is het precies hetzelfde. Mensen zullen gekrenkt zijn als je de ene neef wel uitnodigt en de andere niet. Dat je die ene neef nooit ziet of spreekt, doet niet ter zake. Het is familie, punt.

Klacht #8: Wat vervelend dat we helemaal niets mogen delen via social media van jullie bruiloft op de dag zelf. Dat is toch juist leuk?

Zo’n mooie dag wil je natuurlijk via je telefoon beleven en zelf in het moment genieten, dat is er tegenwoordig soms niet meer bij. Verban je telefoons, dan kun je erop rekenen dat er klachten van bruiloftsgasten komen. Zij zijn immers vergroeid met hun telefoon en jullie zorgen ervoor dat de verbinding met de (online) wereld wordt verbroken. Voor een hele dag! Ongekend.

Leestip: Tips voor een ‘unplugged’ bruiloft

klachten bruiloftsgasten die je als bruidspaar vaak hoort MindandBeauty.nl

Klacht #9: Ik wil echt niet bij die persoon/personen aan tafel! Daar houd je toch wel rekening mee?

Tafelschikkingen kunnen horror zijn. De ene tante mag die andere tante niet of gescheiden ouders kunnen elkaar niet luchten of zien. Dat je er even rekening mee houdt, want zij willen echt niet met die persoon aan tafel.

Klacht #10: Wil je geen vrijgezellenfeest? Waarom niet, dat is toch juist leuk? Jouw vrienden zullen zwaar teleurgesteld zijn dat je dit voor hen verpest. Je gunt ze geen lol.

Vrijgezellenfeesten zijn een must natuurlijk. Vooral zo gek, idioot en belachelijk mogelijk. Dat hoor je jouw vrienden te gunnen. Je doet het voor hen. Is toch super leuk in een idioot pakje rondlopen en vreemde mensen zoenen? Voor je vrienden wel ja, maar als jij dat niet vindt: gewoon lekker niet doen. Ook niet als ze je ermee verrassen op een dag. Geef gerust jouw grenzen aan. Die hebben ze te respecteren.

Klacht #11: Waarom mogen mijn kinderen geen bruidsmeisjes of bruidsjonkers zijn?

Ja, waarom eigenlijk niet? Nou, misschien omdat jullie al andere bruidskinderen hebben (die van jezelf bijvoorbeeld) en je geen weeshuis aan bruidskinderen wilt. Of dat je gewoon helemaal geen bruidskinderen wilt omdat je niemand wilt achterstellen of voortrekken. Maar, komt er dan achteraan… ik heb ze al verteld dat ze bruidsmeisje of bruidsjonker mogen zijn! Je kunt toch wel gewoon net doen alsof, speel het spelletje voor mijn kinderen dan mee. Uhm… nee.

Leestip: Hoe ik mijn bruidsmeisje heb gevraagd

Klacht #12: Jullie draaien toch niet van die 70/80/90 muziek hè?

Voordat jullie überhaupt een DJ of band hebben geboekt, horen jullie al wat de gasten op jullie bruiloft niet willen. Want ja, zij willen wel een leuk feestje. En als je daar geen rekening mee houdt, dan kun je de klachten van de bruiloftsgasten wel tegemoet zien…

Klacht #13: Onze hond kan niet de hele dag alleen blijven, mogen we de hond meenemen naar de bruiloft?

Neem de kippen, geiten en koeien ook mee zou ik zeggen.

Klacht #14: Ik kom niet naar je bruiloft als ik geen getuige mag zijn!

Chantage is helaas soms ook onderdeel van trouwen. Deze situatie komt trouwens van een trouwambtenaar die dit echt heeft meegemaakt. Broers of zussen die dreigen dat ze niet naar de bruiloft komen als ze geen getuige mogen zijn. Bizar, maar waar.

klachten bruiloftsgasten die je als bruidspaar vaak hoort MindandBeauty.nl

Klacht #15: Waarom mogen we geen zwart of wit dragen?

Dat bruiloftsgasten klachten hebben over een dresscode is één ding (iets met kosten), maar als je verder geen wensen hebt en alleen niet wilt dat bruiloftsgasten zwart of wit dragen dan is dat een heel ander ding. Je kunt ze het toch niet verbieden?

Klacht #16: Waarom zijn zij wel de hele dag als bruiloftsgast uitgenodigd voor de bruiloft en wij niet?

Knoop één ding heel goed in je oren: je zult ALTIJD mensen teleurstellen tijdens je bruiloft. Zelfs als je denkt dat je het nog zo goed geregeld hebt. Heb je een grote familie of vriendengroep? Maak je borst maar nat! Bruiloftsgasten staan niet stil bij kosten (hoe meer mensen hoe meer kosten) en vergelijken zich altijd met andere genodigden, al helemaal als ook zij familie of vrienden zijn.

Klacht #17: Waarom zijn wij niet uitgenodigd? We zijn toch familie/vrienden?

Heb je net te horen gekregen dat mensen zich achtergesteld voelden omdat ze niet voor de gehele dag zijn uitgenodigd op jullie bruiloft, krijg je ook nog eens te maken met mensen die je verwijten dat je ze überhaupt niet hebt uitgenodigd. Ze roepen je echt ter verantwoording, dus wees voorbereid.

Klacht #18: Je moet familie en vrienden wel aan aparte tafels zetten tijdens het diner.

Het diner. In je hoofd zie je hier jullie bruiloftsgasten lachen, drinken en genieten van het lekkere eten. Dat het je bloed, zweet en tranen heeft gekost om een leuke tafelschikking te maken, daar hoor je niemand over. En dan hoor je ook nog rekening te houden met naaste familie die per se bij jullie aan tafel wil zitten. Maar ja, die hebben weer niet zo’n band met jullie vriendengroep en die willen jullie juist weer graag dichtbij aan tafel. Kortom: gedoe, omdat mensen bang zijn voor het onbekende (of beter gezegd onbekenden).

klachten bruiloftsgasten die je als bruidspaar vaak hoort MindandBeauty.nl

Klacht #19: Ik kon bijna niets eten tijdens het diner, jullie wisten toch dat ik niet alles lust?

Zoveel bruiloftsgasten, zoveel klachten. En ja, daar horen ook klachten over eetwensen bij. Alleen heb je soms van die bruiloftsgasten waarbij het nooit goed (genoeg) is.

Klacht #20: Waarom werd er meer over de bruid verteld dan over mij, haar schoonmoeder? We zijn allebei belangrijke vrouwen in zijn/haar leven.

Ook deze situatie kwam van een trouwambtenaar die dit had meegemaakt. Ongelooflijk he? De schoonmoeder van de bruid vond dat ze werd achtergesteld door de trouwambtenaar, want ook zij blijft een belangrijke vrouw in het leven van haar kind. Iets met #loslaten.

Klacht #21: Waarom deden jullie geen openingsdans?

Er zullen gasten op jullie bruiloft zijn die vinden dat jullie een openingsdans horen te doen. Dat deden ze vroeger ook zo en aangezien we nog steeds in de prehistorie leven, moeten jullie dat nu ook doen. Gewoon, omdat het zo hoort. Het is gek als jullie dat niet doen.

Klacht #22: Jullie horen als bruidspaar de hotelkamers van de gasten te betalen.

Na het feest kunnen de bruiloftsgasten echt niet meer naar huis rijden, al is het om de hoek. Dat komt door jullie bruiloft, dus jullie moeten hotelkamers regelen en die uiteraard betalen. Van een taxi bellen heeft natuurlijk niemand gehoord. Of deze klachten van bruiloftsgasten terecht zijn? Nee, natuurlijk niet, maar het gebeurt echt. Begin dus maar met sparen, haha!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto 1 door Jenny Russel (Unsplash)
Foto 2 door Micheile Henderson (Unsplash)
Foto 3 door Photo’s by Lanty (Unsplash)
Foto 4 door Jason Briscoe (Unsplash)
Foto 5 door Natalie Thornley (Unsplash)

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

10 Reacties

 1. Romy

  Ik heb je artikel met een glimlach, maar ook met verbazing gelezen. Wat kunnen mensen soms brutaal zijn! De gastenlijst bepalen lijkt me al een enorme uitdaging. Er zijn natuurlijk altijd mensen teleurgesteld of verontwaardigd. Een vriendin van mij is net ten huwelijk gevraagd en gaf ook al aan dat het nogal lastig is om te bepalen wie je wel en niet uitnodigt. Want als iemand net een vriend heeft die jij niet kent, nodig je die dan ook uit? Pff, lijkt me nog een hele uitdaging! 😉

  Antwoord
  • Amanda

   Het is haast niet te geloven dat sommige van deze situaties echt voorkomen, en daarom is het goed om dit wat meer aandacht te geven (denk ik). Trouwen is een heel mooi en bijzonder evenement, maar het heeft soms ook een donker randje doordat je met zoveel mensen te maken hebt. Dat begint al bij de gastenlijst. Kan me heel goed voorstellen dat jouw vriendin hier moeite mee heeft. Het is ook een hele klus! En dat allemaal voor 1 dag.

   Antwoord
  • Amanda

   Echt bizar hè. Toen ik sommige verhalen las van bruidsparen heb ik echt met open mond naar mijn scherm zitten staren.

   Antwoord
 2. Eke

  “Ik kom niet als mijn kinderen ook niet mogen komen, ze zijn een onderdeel van ons, horen erbij”. NEEM JE ZE DAN OOK MEE NAAR JE WERK DAN????

  Antwoord
  • Amanda

   Zie het al helemaal voor me: kind(eren) op je rug binden, vergaderingen houden, sales-gesprekken, koffie halen… #hilarisch!

   Antwoord
 3. Miranda

  Wij gingen op zaterdag trouwen, Ons Is juist gevraagd om NIET op zaterdag te trouwen ( we zijn gewoon op zaterdag getrouwd hoor )
  Omdat schoonvader in de horeca werkt, vroeg hij kan je het niet verzetten, en zwager werkt ook in de horeca en die weer moeilijk over vrij krijgen want zaterdag is het druk en zijn baas kon niet zonder hem etc. Hij kon het een week van te voren pas zeggen als het mogelijk was ( wij moesten onze planning gewoon even aanpassen aan hem ) en mischien kwam die als die niet vrij kreeg wel wat later of ging eerder weg. En als hij niet kwam miste we toch ook niks aan hem . En zijn vrouw moest zijn dochtertje tussendoor ook even naar kamp brengen dus die ging ook even 3 uur weg. En haar redenering was ook dat ik even weg ben mis je toch niks aan! Nou onze redenering was toen. Als je de hele dag niet komt missen we nog minder aan! ( Dus ze waren niet meer welkom) waar gebeurd.

  Antwoord
  • Amanda

   Wat een verhaal zeg, Miranda! Jammer dat jullie dat zo moesten meemaken, dus ik snap jullie keuze heel goed. Je gaat op je eigen bruiloft geen rekening lopen houden met de agenda’s van andere mensen.

   Antwoord
 4. Rosa

  Wij zijn sinds kort getrouwd… het was een prachtige dag alles verliep heel vlotjes.. echter dat dacht ik. Bij het avondfeest ging het mis met het eten en drank. Achteraf kreeg ik te horen van tot nu toe 30 man (terwijl we er 85 hadden) dat bepaalde eten gewoon op was, drank niet op voorraad was en dat terwijl we 65euro pp voor 4u betaalde en daarna zelfs extra kosten waren omdat we toen per consumptie betaalde. Onze bruidstaart die over was van de middag was niet op maar hebben ze weggegooid ipv uitgedeeld… De hapjes en drank werden uitgedeeld terwijl we onze openingsdans en vaderdochterdans deden dus als we nu naar die foto’s keken verschiet je van hoeveel volk met open mond erop staat. Gewoon jammer… ik krijg er nu gewoon hartpijn van. En de eindfactuur moet nog komen. Ja, soms klagen mensen maar soms is het terecht als je bedenkt dat zelfs wij (het bruidspaar) niet al het eten heeft gezien (1/4). Moeten wij nu ook gaan klagen? Mijn man vraagt zich af of het nog wel zin heeft. Graag jullie mening. ~Rosa

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Rosa, allereerst gefeliciteerd met jullie huwelijk! Ik hoop dat je op de dag zelf wel enorm hebt genoten van alle liefde en dierbaren om jullie heen. Er zullen natuurlijk op zo’n dag altijd wel dingen zijn waarover je kunt klagen, als gast of als bruidspaar, maar wat je hier omschrijft vind ik wel degelijk een gegronde klacht. De catering hoort gewoon in orde te zijn en daar hoort absoluut het weggooien van een deel van de bruidstaart niet bij. Het beste advies wat ik je hierin kan geven is ga wel het gesprek aan. Als niemand zijn mond opentrekt, zal er nooit iets veranderen. Misschien haal je er financieel niets uit en krijg je zelfs geen excuses, maar je hebt wel even je hart gelucht en het kenbaar gemaakt. Daarnaast, kijk nog even wat je zwart op wit hebt afgesproken met de locatie. Wellicht kun je daar nog iets mee. Als zij afspraken op papier hebben gezet en ze hebben zich hier niet aan gehouden, dan kun je dan wel bewijzen. Ik hoop dat jullie eruit komen en natuurlijk hoop ik ook dat je ondanks deze klachten toch nog met een fijn gevoel kunt terugkijken op jullie dag. Laat het alsjeblieft niet overschaduwen door klachten van bruiloftsgasten.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers