Mijn Neleman aandelen: investeren in wijn 1 jaar later

12 07 2022 | Wijn

Neleman aandelen investeren in wijn

Een jaar geleden kocht ik Neleman aandelen, oftewel aandelen in wijn! Daarover schreef ik de blog ‘Aandelen in wijn kopen: ik deed het. Dit is waarom‘. We zijn nu iets meer dan een jaar verder en ik wil je graag een update geven over hoe het met mijn investering gaat.

Neleman aandelen rendement

Het eerste wat je wilt weten is natuurlijk wat het behaalde rendement is van mijn Neleman aandelen. Of even platgeslagen: heb ik winst gemaakt/is mijn investering meer of juist minder waard geworden? Ik kan je vertellen… *tromgeroffel* mijn investering is gegroeid! Dat betekent dat mijn aandelen meer waard zijn geworden dan waarvoor ik ze vorig jaar (2021) kocht. Dat is super goed nieuws natuurlijk! Ik betaalde vorig jaar €2,55 per aandeel en inmiddels is de huidige koers nu (juli 2022) €4,27 per aandeel. Een rendement van +67,45%.

Weet je nog hoeveel aandelen ik heb gekocht? Ik zal je geheugen even opfrissen: ik heb op dit moment 628 aandelen in mijn bezit. Zou ik mijn aandelen nu verkopen, dan kan ik aan euro’s €2.683,56 cashen. Dat betekent dat ik in een jaar tijd €1.080,16 heb ‘verdiend’. Whoohoo! Een geweldig resultaat natuurlijk, maar ik zeg je er wel bij: als je in aandelen gaat dan kan de koers elk moment stijgen én dalen. Dit is dus echt een momentopname en dat is ook het risico wat je neemt. Je investering kan meer, maar ook minder waard worden. In dit geval is mijn investering fors meer waard geworden dus en dan ben ik maar wat blij mee.

Ga ik mijn Neleman aandelen verkopen?

Net als vorig jaar heb ik nog steeds heel veel vertrouwen in de missie van Neleman. Ze zijn het afgelopen jaar zo goed bezig geweest op allerlei vlakken, dat mijn vertrouwen alleen maar is gegroeid. De aandelen houd ik dus gewoon vast. Je kunt niets met 100% zekerheid zeggen natuurlijk, maar ik geloof oprecht dat mijn aandelen verder zullen groeien. Waarom ik dat denk? Omdat biologische wijnen nog steeds enorm aan marktaandeel winnen en duurzaamheid vandaag de dag nog belangrijker is geworden dan vorig jaar. Persoonlijk denk ik dat beide aspecten alleen maar verder gaan toenemen en daarbij is Neleman in mijn ogen een echte pionier. Zij durven het anders te doen en dat ook te laten zien.

Wat heeft Neleman met mijn investering gedaan het afgelopen jaar?

In mijn blog van vorig jaar kon je lezen wat de plannen waren van Neleman. Zo wilden ze onder andere uitbreiden naar Frankrijk en Italië, het wijnhuis verder duurzaam verbouwen, het gastenverblijf afmaken, zich nog meer inzetten om oude druivensoorten te behouden, de biodiversiteit stimuleren en nog zoveel meer. Het is eigenlijk teveel om hier allemaal op te noemen, maar ik kan je wel vertellen dat ze al deze punten hebben afgevinkt. Onderstaande video laat in 1 minuut precies zien wat Neleman heeft gedaan met de investeringen.

Italiaanse wijnen

Zelf wil ik natuurlijk ook nog een paar gerealiseerde doelen uitlichten, want er zijn er een paar die er voor mij persoonlijk uitspringen. Om te beginnen de Italiaanse wijnen! Neleman maakt sinds 2021 ook biologische wijnen in Italië, één van mijn favoriete wijnlanden. Vooral de biologische wijn HYPOCRITE PRIMITIVO (rechts op de afbeelding hieronder) is het proberen waard!

Neleman Italiaanse wijnen

Duurzame banderol

Ook de flesafsluiting is er een mooie innovatie! Vrijwel alle flessen wijn worden afgesloten met (niet duurzaam) plastic of aluminium, maar bij Neleman hebben ze daar iets op bedacht. Zij hebben nu in Spanje machines waarmee ze een sealing kunnen aanbrengen van papier. Een heel stuk duurzamer en nog in een leuk herkenbaar zebraprintje ook. Als de papieren banderol niet kan worden aangebracht, dan brengen ze vooralsnog een duurzame sealing aan bestaande uit 1 laag aluminium (in plaats van de gebruikelijke 3 lagen). Nu kun je denken ‘oh, maar dat is helemaal niet zo spannend eigenlijk’, maar ik vind het veelzeggend. Als je aan dit soort kleine innovaties denkt, dan heb je oprecht oog voor duurzaamheid. Want het is niet één flesje wat voorzien wordt van een afsluiting, maar alle flessen bij elkaar tikken behoorlijk aan.

Neleman banderol voorbeeld
Neleman banderol voorbeeld

Overname van een bottelarij

Overnames zijn meestal heel saai, vind ik, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Want Neleman heeft een bottelarij in Spanje overgenomen, een paar uur rijden vanaf het wijnhuis en het gerealiseerde boutique hotel.

Een slimme zet, want bij het bottelen van wijn is snelheid geboden. Zeker met de vraag die Neleman krijgt naar hun geweldige wijnen! Door de overname van de bottelarij kan Neleman sneller en efficiënter wijn bottelen én direct exporteren. Vanaf de bottelarij rijden ze zo naar hun klanten of warehouse. Een slimme zet dus waarbij ze de keten ook nog eens zo klein mogelijk houden.

Neleman aandelen banderol machine

Biodiversiteit stimuleren

De bij komt altijd terug in de communicatie van Neleman. Ik moet er altijd om glimlachen, maar we vergeten vaak genoeg dat de bij noodzakelijk is voor de bestuiving van gewassen. Maar niet alleen de bij is belangrijk, ook andere dieren spelen een rol voor Moeder Natuur. Daarom heeft Neleman lavendel en vogelhuisjes geplaatst en zelfs een biodynamische tuin aangelegd.

Neleman lavendeltuin
Neleman lavendeltuin

Ontwikkelingen op het gebied van financiën

Neleman realiseert op verschillende manieren omzet. Toch was vorig jaar (2021) een jaar waarin verlies werd geleden. Dat is op zich niets om van te schrikken. Wie veel investeert duikt al gauw in de min. Uiteindelijk gaat het erom dat de investering zich gaat terugbetalen en de cijfers positief worden. In totaal heeft Neleman in 2021 een omzet neergezet van €7,1 miljoen, een groei van 46% ten opzichte van het jaar ervoor. Die groei zie je op verschillende gebieden terugkomen, waaronder de online verkopen via de webshop. In 2021 heeft Neleman via e-commerce zo’n €3,3 miljoen omzet gerealiseerd. Een groei van 23% ten opzichte van 2021. En ook in de zakelijke markt zie je een groeitrend terug: 18,3%. Eigenlijk kan ik zo nog wel even doorgaan, maar je kunt het veel beter zelf lezen en zien in de Aandeelhoudersupdate van Q3 & Q4 van 2021 die ik als mede-wijnboerin ontving.

Nieuw aandelenplatform Broccoli

In juni 2022 is Neleman overgestapt naar het nieuwe sharefundingplatform Broccoli. Ik kocht in 2021 mijn Neleman aandelen nog via Eyevestor, maar inmiddels is er een duurzamer alternatief. Leuk om te weten is dat Derrick Neleman één van de oprichters is van dit sharefundingplatform. En dat is natuurlijk niet zonder reden, want alleen de wijnwereld verduurzamen is niet waar het stopt. Samen met oprichter Wouter Hagoor brengt hij via Broccoli duurzame ondernemers en investeerders samen. Of, zoals ze zelf zeggen:

Bij Broccoli vinden we het niet meer dan logisch om te investeren in een duurzame wereld. Daarom mobiliseren we groeikapitaal voor ondernemers die het lef hebben om het écht anders te doen. Voor pioniers die bouwen aan eerlijkere voedselketens, die productieprocessen verduurzamen, voedselverspilling bestrijden en consumenten wereldwijd verder helpen met gezonde en eerlijke voeding.

De verhuizing veroorzaakte wat ‘ruis’ op de lijn, want voor mij als aandeelhouder kwam het een beetje uit de lucht vallen. Via een e-mail werd gecommuniceerd dat de aandelen gingen verhuizen en dat je daarvoor zelf ook acties moest ondernemen. Het is uiteindelijk allemaal goedgekomen, maar qua communicatie had het iets beter gemogen. Ik miste een soort aanleiding en voorbereiding, maar goed, er zullen altijd punten van verbetering zijn.

Alhoewel ik mijn aandelen nog niet wil verkopen, is het via Broccoli ook nog niet mogelijk om de aandelen te koop aan te bieden. Ik heb daarover contact gehad met Neleman zelf en zij gaven aan dat dit te maken heeft met veranderde wet- en regelgeving op het gebied van verhandelbaarheid van aandelen. Het platform Broccoli zal nu eerst een vergunning moeten behalen voordat het verhandelen van de aandelen mogelijk wordt. Naar verwachting is dit een tijdelijke beperking die binnen zo’n 6 tot 8 maanden wordt opgelost. Mocht je je aandelen willen verkopen, dan kan dat direct aan Neleman. Zij zijn bereid om de aandelen voor de huidige koers á €4,27 terug te kopen.

Nog een leuk weetje: via het platform Broccoli heb ik inmiddels ook een tweede investering gedaan in Yoghurt Barn. Naast Neleman aandelen heb ik nu ook Yoghurt Barn-aandelen!

Brand vlakbij Bodegas Neleman

Op dinsdag 5 juli 2022 ontvingen alle aandeelhouders van Neleman een e-mail met daarin schokkend nieuws. Er woedde een brand vlakbij Bodegas Neleman en de wijngaarden. De foto’s logen er niet om. Door een blikseminslag was er brand ontstaan in natuurpark Hoces del Gabriel. Helaas is 1300 hectare aan biodiversiteit hierdoor verloren gegaan. Een enorm verlies. Om het moment dat ik de mail ontving, wisten we nog niet wat de status was van de ruim 80 jaar oude wijnstokken die Neleman verspreid over het natuurpark heeft staan. Inmiddels weten we dat die wijnstokken ongeschonden zijn gebleven, maar dat andere stukken wijngaard wel geraakt zijn. Gelukkig zijn er geen menselijke slachtoffers gevallen, maar het verlies aan natuur voelt er niet minder verdrietig om. Des te meer reden om te koesteren wat we hebben aan natuur en daarin net als Neleman continu te blijven innoveren.

Zo zie je maar: succes kent naast prachtige hoogtepunten ook zeker dieptepunten. Dus, tel je zegeningen en proost op al het moois dat deze (wijn)wereld te bieden heeft!

Update!

Er is alweer een jaar voorbij gevlogen, dus dat vroeg om een vervolg op deze blog. Ben je benieuwd hoe het er na 2 jaar wijnaandelen voorstaat? Lees dan mijn blog: Neleman aandelen: update na 2 jaar wijnaandelen!

Liefs,
Amanda

Foto 1 door DaKo Fotografie.
Foto 2 t/m 6 door Neleman.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

2 Reacties

 1. Maarten

  Hi, ik kocht in 2020 ook aandelen. Het idee om jaarlijks dividenden uitgekeerd te krijgen in wijn leek me zeer aantrekkelijk. Tot op vandaag heb in nooit iets ontvangen.

  Heb jij ooit flessen wijn uitgekeerd gekregen?

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Maarten, wat tof dat jij ook aandelen Neleman hebt gekocht. Daarop heb je tot nu toe een mooi rendement! Om jouw vragen te beantwoorden:

   – Nee, ik heb geen flessen wijn uitgekeerd gekregen. Neleman zou wijnflessen als dividend uitkeren als je minder dan €1.500 aan aandelen had gekocht. Zit je boven dat bedrag dan ontvang je bij eventueel rendement een % in geld.
   – Het klopt dat je tot op de dag van vandaag nog niets hebt ontvangen. De verwachting voor het dividendrendement is voor de eerste 3 jaar nihil. Dus als jij in 2020 hebt gekocht, dan kun je pas in 2024 een mogelijke uitkering verwachten. Maar dit laatste is wel afhankelijk van de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders. In die vergadering bepalen ze namelijk hoe hoog de uitkering is (want dit hangt ook weer samen met de winst) en wat ze ermee doen. Herinvesteren is namelijk ook een keuze en dan wordt er geen dividend uitgekeerd. Kortom: pas in juni 2024, want dan is de jaarlijkse vergadering – weet je of je uiteindelijk dividend krijgt uitgekeerd.

   Maar, vergeet niet: jouw aandelen stijgen nog steeds in waarde. Ook al krijg je geen dividend uitgekeerd jouw aandelen zijn meer waard geworden. Die kun je natuurlijk altijd verkopen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers