Mijn tips voor productief thuiswerken

21 09 2017 | Ondernemerschap

MindandBeauty.nl Mijn tips voor productief thuiswerken

Ook mijn vakantie zit er officieel op. Na een klein weekje in Italië te hebben genoten van de zon, roept de plicht weer. Die eerste paar dagen aan de bak vallen dan toch net iets zwaarder dan ik zou willen. Aan het einde van de werkdag voel ik me voldaan, maar wel helemaal leeg. De start is het zwaarst, maar na die eerste week ben ik weer helemaal gewend aan de routine van vroeg opstaan, werken en het huishouden. Nu vrijwel alle (school)vakanties voorbij zijn, deel ik daarom mijn tips om productief thuis te werken. Kun jij wel wat tips gebruiken van een ervaren ‘thuiswerker’? Duik dan maar eens in deze blog!

Tip 1. Sta op tijd op

Het is zó verleidelijk, nog even blijven liggen en snoozen tot je er écht uitmoet. Tóch werkt het (vaak) contraproductief. Je staat met een zwaar en duf hoofd op en je moet dan ook nog eens gelijk aan de slag. Voordat je helemaal wakker en aan de slag bent, ben je een halfuur verder. Sta daarom op tijd op! Mijn werkdag begint om 09:00 uur en mijn wekker gaat al af om 07:00 uur. Zo heb ik alle tijd om mezelf aan te kleden, te ontbijten en zelfs nog wat klusjes in huis te doen. Zodra de klok 09:00 uur slaat, draai ik al op volle toeren en dat is een heel prettig begin van de werkdag.

Tip 2. Match je outfit bij de werkdag

Thuiswerken in je huispak, want je hoeft toch niet weg én het zit ook nog eens heerlijk. Ik snap dat, maar – en daar is ‘ie weer – ook dat werkt contraproductief. De kleding die je draagt, is van invloed op je productiviteit. Een huispak geeft je toch al gauw het gevoel dat je rustig aan kunt doen. Kleed je daarom aan en match je outfit bij je werkdag. Wat zou je aantrekken als je daadwerkelijk naar werk zou gaan? Trek dat aan en je zult merken dat je er zowel fysiek als mentaal klaar voor bent. Maar hey, eens in de zoveel tijd mag en kun je natuurlijk prima in dat foute huispak werken en die eenhoorn pantoffels aantrekken. Op kantoor hebben ze toch ook casual friday? 😉

Tip 3. Goed eten & drinken

‘s Ochtends kan ik niet zonder een goed ontbijt. Zou ik het ontbijt overslaan, dan stort ik na 2 uur helemaal in en komt er niets meer uit mijn handen. Daarom neem ik altijd even de tijd om twee boterhammen en een kopje thee naar binnen te werken. Krijg jij ‘s ochtends niet zoveel weg, probeer dan iets kleins of lichts te eten. Denk aan een klein bakje yoghurt of wat fruit. Genoeg om die motor aan de gang te krijgen. Ook ‘s middags en tussendoor maak ik tijd om goed te eten. Je lichaam heeft nou eenmaal energie nodig om productief te zijn. Wanneer ik te weinig of niet eet, merk ik dat ik sneller overprikkeld ben en moeite heb om mezelf te concentreren. Vergeet ook zeker niet om goed te drinken! Als je te weinig drinkt, kun je hoofdpijn krijgen en dat werkt niet bepaald bevorderlijk. Sommigen grijpen standaard naar de koffie of energiedrankjes, maar die werken altijd maar tijdelijk gevolgd door een flinke dip. Een kop koffie op z’n tijd (of in mijn geval overheerlijke zelfgemaakte cappuccino) moet absoluut kunnen, maar sla vooral niet door. De cafeïne in koffie kan je productiviteit wel degelijk verhogen volgens dit artikel van Projectsucces.nl, maar bij teveel koffie krijg je het tegenovergestelde effect.

Tip 4. Maak een to-do list en houd je daaraan

Voordat ik daadwerkelijk begin met het verzetten van werk, maak ik standaard een to-do list. Ik doe dit aan de hand van mijn mailbox en de lopende projecten. Zo’n to-do list geeft overzicht en rust. Zo weet ik precies op welke punten ik actie moet ondernemen. Gedurende de dag komen daar misschien actiepunten bij, maar dat is helemaal niet erg. Ik schat in welke items prioriteit zijn en begin daarmee, daarna werk ik de lijst verder door. Schiet me een idee te binnen, dan schrijf ik ook dat op mijn lijstje. Op een later moment ga ik daarmee pas aan de slag als alle andere belangrijke punten zijn afgerond. Na mijn pauze tussen de middag check is mijn to-do list opnieuw. Het voordeel van zo’n to-do list is dat je alles op 1 plek hebt en je gestructureerd kunt werken. Ik werk overigens altijd met pen en papier (onder het mom van wie schrijft, die blijft), maar er zijn ook genoeg handige online apps waarmee je to-do lijstjes kunt maken.

Tip 5. Vaste pauzemomenten

Onderschat de waarde van een pauze niet! In het begin van mijn thuiswerkperiode merkte ik dat ik non-stop doorwerkte. Ik at en dronk terwijl ik nog bergen met mailtjes wegwerkte. Aan het einde van de dag kwam de man met de hamer. Ik had totaal geen puf meer om creatief aan de slag te gaan voor bijvoorbeeld mijn blog. Gelukkig leer ik van mijn fouten, dus nu werk ik met vaste pauzemomenten. Ik stel zelfs wekkers in op mijn telefoon voor elke pauze, want anders zou ik ze nog glad vergeten. Even een break is goed voor de ontspanning en het geeft mij ook weer nieuwe energie. Tijdens een pauze maak ik bijvoorbeeld een cappuccino voor mezelf, een smakelijke lunch of haal ik even een frisse neus in de achtertuin.

Tip 6. Laat je niet afleiden

Wanneer je thuiswerkt ligt afleiding op de loer. Afleiding in de vorm van huishoudelijke taken, maar misschien ook het zoeken naar entertainment via tv of telefoon. Je hebt immers geen werkgever die over je schouder meekijkt. Als je voor jezelf werkt ben je natuurlijk eigen baas, maar ben je werknemer dan heb je te maken met een vertrouwen wat in je wordt gesteld. Afleiding is dus not done. Ga maar na, als jij een werknemer hebt die thuiswerkt en ondertussen de kantjes er vanaf loopt. Daar wordt je toch ook niet blij van? Precies! Elimineer dus al die afleidingen en get to work! Weg met de leuke tijdschriften, die berg was zal even moeten wachten en die telefoon is puur voor zakelijk gebruik. Word jij snel afgeleid door bijvoorbeeld inkomende e-mail pop-ups of berichtgeluiden van je telefoon? Zet dan je pop-up meldingen uit en je privé telefoon op stil. Zo kun je beter focussen en word je niet elke keer uit je werk gehaald.

Tip 7. Creëer een fijne (werk)omgeving

Waar in huis kun jij prettig en ongestoord werken? Voor mij is dat aan de eettafel in de woonkamer. Ik tover de eettafel in een paar simpele stappen om in mijn eigen kantoorbureau én het ziet er nog leuk uit ook! Naast de bos bloemen (waar ik heel blij van word) kan ik niet zonder de volgende items:

 • Laptop
 • iPhone
 • Kladblok met pen
 • Kopje thee

Meer items heb ik niet nodig en zul je dan ook niet vinden op mijn professionele thuiswerkplek. Hoe minder spullen, hoe overzichtelijker het voor jezelf is. Heel soms wil ik nog wel eens een lekkere geurkaars aansteken, gewoon omdat het kan. Ik ben er overigens wel van overtuigd dat er wel degelijk iets op tafel mag staan wat je bijvoorbeeld inspireert. Dit kan van alles zijn, als jij er maar blij van wordt!

Tip 8. Beloon jezelf

Dit is de leukste tip die ik je kan geven. Heb je bijvoorbeeld net een mooie opdracht binnengehaald, beloon jezelf dan met iets kleins. Bij mij is de beloning eigenlijk altijd food gerelateerd, maar het kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Als ik een project goed heb afgerond of een steengoed marketingplan heb geschreven, dan trakteer ik mezelf. Als je het zelf niet doet, doet niemand, toch? Kom maar door met die Engelse drop of speciale thee, ik heb hem dik verdiend!

Tip 9. Werk niet te lang door na werktijd

Het lijkt een logisch gegeven, maar ik betrap mezelf er nog steeds regelmatig op. Doorwerken na werktijd. Doordat werk en privé eigenlijk door elkaar lopen, ben ik sneller geneigd om nog gauw even iets uit te werken of nog snel even dat mailtje te sturen. Die laptop heb ik toch direct bij de hand. Zo af en toe is dat ook helemaal niet erg, maar het moet geen standaard worden. Extra inzet is in mijn ogen altijd positief, maar doorslaan hoeft nou ook weer niet. Waak daar dus goed voor! Je verdient namelijk ook gewoon vrije tijd 😉

Wat vinden jullie eigenlijk de grootste voor- en nadelen van thuiswerken?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

13 Reacties

 1. MC Kleuver

  Tijdens mijn eigen gecreerde werktijd vind ik mijn telefoon vaak interessanter. Eigenlijk zou ik mijn internet eraf moeten halen, maar vaak toch te nieuwsgierig wat er gezegd wordt. Een to-dolijstje maak ik trouw.

  Antwoord
  • Amanda

   Haha, ja die telefoon hè. Dat blijft een dingetje 😉

   Antwoord
 2. Amylia

  Vooral die to do – list heb ik echt nodig als ik thuis werk! Goeie tips!

  Antwoord
 3. Sabine

  Goede tips, vooral het op tijd op staan kan echt een heel groot verschil maken!

  Antwoord
  • Amanda

   Klopt, al voelt het soms behoorlijk pittig als die wekker weer gaat. Na 5 minuten is dat ook wel weer weg, maar dat opsta-momentje… pfff :p

   Antwoord
 4. Nicole Orriëns

  Het grootste nadeel vind ik het gebrek aan afstand tot je werk.

  Antwoord
  • Amanda

   Daar heb je een punt, Nicole. Al vind ik wel dat het afhankelijk is van het soort werk dat je doet. Ik werk als marketing- en communicatiemedewerker voor verschillende organisaties, dus voor mij en hen is het alleen maar een groot voordeel dat ik niet plaatsgebonden ben.

   Antwoord
 5. Maddy- Meer Met Mama

  Goed lijstje zeg! Ze kunnen zeker verschillen maken! Een aantal tips hiervan kon ik nog wel gebruiken

  Antwoord
 6. Maaike

  De flexibiliteit lijkt me aan de ene kant heerlijk, maar aan de andere kant precies de valkuil. De discipline lijkt me eigenlijk het moeilijkst op te brengen. Fijne tips heb je!

  Antwoord
 7. Jeffrey

  Wat leuk dat je een foto van mij op tafel hebt als je aan het werk bent thuis! #inspiratie

  Antwoord
  • Amanda

   Uiteraard. Wat zou ik zonder jou moeten? 😉

   Antwoord
 8. Zakelijk glasvezel

  Hele goede tips! Ik vind het zelf vooral moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Daarnaast werkt mijn internetverbinding ook niet altijd mee.

  Gr.
  Carla

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel, Carla! Het is soms ook best lastig om de twee gescheiden te houden, het loopt toch regelmatig in elkaar over.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers