Mijn zakelijke dromen/wensen voor 2020

15 01 2020 | Ondernemerschap

Werken achter laptop in kantoor

Je zou het misschien niet verwachten, maar voor jezelf beginnen was altijd iets waar ik een soort weerstand tegen had. Ik zag de bergen administratie, het gezeur omtrent personeelsbeleid en nog meer negatieve aspecten al voor me. Voor jezelf beginnen? Welnee, dat is niets voor mij, zei ik altijd. Het tegendeel is inmiddels waar gebleken: ik ben een ondernemer met een eigen marketing- en communicatiebureau (MAB Media) én echte dromen en wensen waarvan ik er graag een paar met je deel.

Een bloemenwinkel aan mijn klantenbestand toevoegen

Vroeger hadden mijn ouders een eigen bloemenzaak. Op de momenten dat ik als klein meisje meeging met mijn ouders naar de winkel, zag ik mijn kans schoon om zelf boeketjes te maken van de takjes en bloemetjes die op de grond waren gevallen achter de toonbank. Daar vond ik – in mijn beleving – de mooiste materialen. Van een rozenknop op een kort steeltje tot een variantie aan mooie bladeren. Je snapt: ik heb me daar als kind kostelijk kunnen vermaken.

Ook nu ben ik nog gek op bloemen en planten, waarvan de mooie orchidee Ravello en duurzame Croton Petra prima voorbeelden zijn. Ik heb zelfs wel eens geroepen: “Als ik voor mezelf ga beginnen, dan wil ik een bloemenzaak”. Grappig he! Het is dan wel geen bloemenzaak geworden, maar ik zou het zo tof vinden om een bloemenwinkel aan mijn portfolio toe te voegen. Van het bijhouden van de website, het uitdenken van leuke acties, het plaatsen van fleurige berichten op social media tot het maken van foto’s in de winkel. Om dan vervolgens naar huis te rijden met een big smile op mijn gezicht en een auto vol nieuwe (groene) aanwinsten. Dat lijkt me echt heel tof! Nu alleen die droomklant nog even vinden…

Orchideeën in bloemenwinkel MindandBeauty.nl

Mijn administratie uitbesteden

Ik vind het belangrijk om financieel goed op de hoogte te zijn van hoe mijn onderneming draait. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Afgelopen jaar (2019) heb ik gemerkt dat het bijhouden van mijn administratie best veel tijd koste. Vaak moest het ook gebeuren op momenten dat ik het razend druk had en het eigenlijk gewoon niet uitkwam. Daar werd ik niet heel blij van, maar uitbesteden vond ik nog geen optie. Om meerdere redenen.

Om te beginnen vanwege de kosten. Werkzaamheden uitbesteden kost geld. Geld wat ik veel liever in mijn eigen zak wilde houden. Daarnaast leerde ik ook veel van het bijhouden van mijn eigen administratie. Van wettelijke regels over relatiegeschenken tot verschillende btw-tarieven. Bovendien ben ik nogal een perfectionist en vind ik het lastig om erop te vertrouwen dat iemand anders mijn administratie net zo nauwkeurig uitvoert als ikzelf. Toch gaat het ervan komen: ik wil mijn administratie gaan uitbesteden.

Een simpele rekensom leerde me namelijk dat het duurder is als ikzelf mijn administratie blijf doen, dan wanneer ik het uitbesteed. De tijd die ik terugkrijg voor het uitbesteden, kan ik beter gebruiken. Bijvoorbeeld met werkzaamheden voor een bloemenwinkel 😉 of gewoon door lekker wat rust te pakken.

Maximaal 4 uur per dag werken

De reden dat ik voor mezelf ben begonnen, is ook omdat ik meer vrijheid wilde. Het ‘keurslijf’ van 9 tot 5 werkte achteraf gezien voor mij niet. Ik had het gevoel altijd maar te ‘moeten’ en vond het soms ook oprecht heel lastig als er vanaf bovenaf beslissingen werden genomen waar ik het totaal niet mee eens was. Die tijd ligt nu achter me, maar als ondernemer kun je blijven werken. Er is altijd wel wat te doen. Voor mijn gevoel is het werk dan ook nooit helemaal af. Mijn laptop dichtklappen vind ik dan op sommige momenten lastig om te doen, maar ik word er steeds beter in!

Inmiddels heb ik ook gemerkt dat ik geen 8 uur lang ‘aan’ kan staan. Een ochtend of een middag werken, voelt qua balans heel prettig. Maximaal 4 uurtjes per dag is helemaal prima. Dan ben ik 1. heel productief en 2. geestelijk niet oververmoeid geraakt en is er nog ruimte voor andere dingen. Dus maximaal 4 uur per dag werken, is voor mij een streven!

Zakelijke laptop in laptoptas stoppen MindandBeauty.nl

Meer ‘nee’ verkopen

Net gaf ik al aan dat ik als ondernemer altijd kan werken, maar er is meer in het leven dan alleen werken (hoe leuk ik het soms ook vind). In het aard van mijn ‘beestje’ zit namelijk de eigenschap dat ik mensen wil ontzorgen. Ik help mijn opdrachtgevers graag en sta eigenlijk altijd paraat. Een spoedje tussendoor? Geen probleem, regel ik! Een appje op de zondag? Die beantwoord ik! Doordat ik zo beschikbaar en welwillend ben, vervagen de grenzen wel eens van wat realistisch gezien haalbaar is en wat je mag verwachten. Daarom is het nodig dat ik vaker ‘nee’ ga zeggen.

Ik probeer het steeds vaker zo te zien: mijn grenzen aangeven is niet alleen in mijn belang, maar ook in het belang van de klant. Als ik alleen maar brandjes aan het blussen ben, blijven andere werkzaamheden liggen. Daar wordt niemand blij van. Klanttevredenheid is belangrijk, maar mezelf pushen en in onmogelijke bochten wringen, is het niet waard en gaat bovendien ten koste van de kwaliteit. Ik word al steeds beter in het ‘nee’ verkopen, maar wil er de komende tijd nog meer in groeien.

Er is altijd wat te wensen…

Met deze vier zakelijke dromen/wensen ga ik in 2020 aan de slag. Misschien had je verwacht dat ik dromen zou delen over hoge omzetten of het aannemen van werknemers. Die dromen heb ik eerlijk gezegd niet, want wat is een hoge omzet? Voor de één is dan €100.000, voor de ander is dat minstens 1 miljoen.

Op dit moment ben ik heel blij met de omzet die ik in 2019 heb behaald. Meer verdienen is altijd lekker en mooi meegenomen, maar voor nu is het goed zo. Doen wat je leuk vindt, vrijheid hebben en ook nog de rekeningen kunnen betalen, is voor mij het belangrijkste. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden. Een werknemer in dienst nemen, is natuurlijk heel leuk en mooi voor de groei, maar het brengt ook een hoop zorgen en risico’s met zich mee. Dat laat ik voorlopig nog lekker aan me voorbijgaan. Zelf bouw ik graag verder aan MAB Media in 2020 en ik heb er zin in!

Welke zakelijke of persoonlijke dromen/wensen hebben jullie voor 2020?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto’s in dit artikel door Mimi Roos.

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

3 Reacties

 1. Romy

  Wauw, wat een mooi en inspirerend artikel en prachtige doelen ook! Ik weet haast wel zeker dat die bloemenwinkel in je klantenbestand ervan gaat komen. Iemand met kennis van marketing én met ervaring in de bloemen, is voor zo’n winkel toch de ideale persoon om in te huren, zou je zeggen 🙂
  Slim trouwens dat je je administratie wilt uitbesteden! Het is niet makkelijk, maar soms wel hard nodig om dingen aan anderen over te laten als het hen minder tijd kost en jij daardoor tijd overhoudt voor dingen waar je wél heel enthousiast over bent.

  Ik herken trouwens heel goed wat je zegt over werken in loondienst. Ik heb het een paar jaar geprobeerd om fulltime voor een baas te werken, maar merkte dat ik steeds vastliep. Vijf dagen verplicht van ‘s ochtends tot eind van de middag werken en daarbij zelf weinig keuzes kunnen maken, voelde voor mij ook gewoon niet heel fijn. Parttime werken in combinatie met het ondernemen dat me wél de vrijheid en afwisseling geeft voelt dan al zó veel fijner.

  Ik wens je een geweldig mooi en succesvol nieuw jaar toe als ondernemer. Maar volgens mij gaat dat helemaal goed komen!

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel voor je lieve en leuke reactie, Romy! Ik duim heel hard dat het in 2020 mag gebeuren dat ik een bloemenwinkel aan mijn klantenbestand mag toevoegen. Zou het super leuk vinden. Én, het zorgt ook nog voor wat extra fleurigheid (en kleur) op social media 😉 Ik zeg: win-win!

   Vastlopen voor een baas is echt niet leuk. Op een gegeven moment gaat alles je tegenstaan, althans dat had ik. Dan kon (en kan) ik echt niet begrijpen hoe anderen dat doen. Geef maar mij de vrijheid van het ondernemerschap met veel afwisseling. Heerlijk! Dat we in 2020 maar mogen knallen met onze bedrijven!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers