Een moestuin beginnen kan echt het hele jaar door. Dat wist ik tot vorig jaar ook niet om heel eerlijk te zijn. Begin juli (2022) zijn wij een moestuin begonnen via het concept Makkelijke Moestuin. Ik liep al een tijdje met het idee om zelf lekker te moestuinieren, maar dacht eigenlijk dat ik de laat zou zijn om te beginnen. Niets bleek minder waar! Ik praat je in deze blog bij over hoe ons moestuin-avontuur is begonnen en vertel je alles over het Makkelijke Moestuin-concept.
Wanneer een moestuin beginnen?
Een moestuin beginnen kan op elk moment in het jaar. Zelfs in de winter? Ja, zelf in de winter! Kijk, je moet niet verwachten dat je in december aardbeien kunt zaaien, maar er is veel meer mogelijk dan je wellicht denkt. Op dit moment is het tropisch warm in ons landje en ik dacht begin deze maand nog oprecht dat ik te laat was met het beginnen aan een moestuin. Omdat ik best wel nieuwsgierig ben ingesteld, ging ik op onderzoek uit. En wat bleek? Je bent nooit te laat!
Je kunt alle seizoenen beginnen met een moestuin. Welk seizoen je start hangt samen met wat je kunt zaaien en oogsten. Om je een paar voorbeelden te geven: in april (lente) kun je onder andere aardappels, koriander en radijs zaaien en in november (winter) kun je weer rode winterui en knoflook zaaien. Feitelijk gezien kun je het jaarrond bezig zijn met je moestuin. Vraag je dus niet af wanneer je begint, maar begin gewoon. Is het niet met feitelijk zaaien en oogsten, dan is het wel met het treffen van voorbereidingen. Een moestuin beginnen kan echt op elk moment.
Het Makkelijke Moestuin-concept
Met de komst van onze dochter hebben we het een stuk drukker gekregen. Niet zo gek ook, want tussen de luiers, flesjes en speelmomenten door hebben we ook nog twee bedrijven te runnen, een lieve Berner Sennenhond uit te laten, te koken, etc. We hebben een druk en vol schema, maar willen ook graag tijd vrij blijven maken voor ontspanning en onze hobby’s. Moestuinieren is er daar zeker één van. Even met je handen in de aarde aan het werk zijn en ontspannen. En het leuke is: je krijgt er nog wat voor terug ook in de vorm van heerlijke kruiden of groentes (of zelfs bloemen).
Heb jij ook een druk schema of ben een beginnend moestuinierder? Dan is het Makkelijke Moestuin-concept wellicht ook iets voor jou. In mijn zoektocht kwam ik dit concept tegen en het idee erachter sprak me direct aan. Het concept gaat uit van het principe dat iedereen een moestuin moet kunnen hebben die altijd lukt. Het werkt dan ook heel simpel: je shopt de benodigdheden voor een moestuin en met behulp van de gratis Makkelijke Moestuin-app kun je direct aan de slag. De app werkt eigenlijk als een soort Moestuin-coach. Hij vertelt je precies wanneer je wat moet doen. Jij kiest wat je wilt zaaien en de app houdt precies bij wanneer er actie nodig is. Je krijgt zelfs een notificatie als er weer to-do’s voor je klaarstaan. Eigenlijk hoef je zelf niet meer na te denken, maar gewoon de stappen via de app te volgen. Hoe makkelijk wil je het hebben? Het heet natuurlijk niet voor niets ‘Makkelijke Moestuin’ 😉
De moestuin benodigdheden die ik kocht
Je kunt met het MM(= Makkelijke Moestuin)-concept dan ook overal een moestuin beginnen. Zelfs op een balkon! Uit het mooie assortiment hebben wij de Bamboo-tafel met klimrek gekocht en samen in een halfuurtje opgezet. We vulden de bak met 4 zakken Makkelijke Moestuin-mix en zaaiden diezelfde avond al onze eerste zaadjes rucola, paksoi, veldsla en wortel. Hieronder zal ik even linken wat wij exact kochten:
- MM Bamboo kweektafel (60 x 120 cm) –> gaat 20 jaar mee
- Klimrek (120 x 180 cm)
- 4 zakken Makkelijke Moestuin-mix (40 L per zak) –> deze hoef je nooit te vervangen
- Makkelijke Moestuin-voeding (1 L per pak)
- Een totaal zadenpakket met daarin 43 soorten zaden
- Plantenlabels (20 stuks) met stift
Andere moestuinbenodigdheden, zoals een schepje en en wat ontkiembakjes hadden we nog in de schuur liggen. Al met al – ik zeg het eerlijk – een behoorlijke aanschaf. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een moestuinbak in elkaar te zetten of in plaats van de Bamboo kweektafel een andere Makkelijke Moestuin-kweektafel te kopen (ze hebben meerdere varianten!). De Bamboo-variant is de duurste, omdat hij op hoogte is en omdat deze bak is gemaakt van massief duurzaam bamboo. Hij gaat daarentegen wel het langste mee, zo’n 20 jaar.
Moestuinplannen 2022
Wij begonnen dus (pas) in juli met onze moestuin en dan is het moestuinseizoen al lang en breed begonnen. De meeste moestuinierders beginnen in februari/maart met het voorzaaien en laten ontkiemen van de eerste zaadjes. Dat doen ze vaak aan de hand van plannen die ze in de maanden daarvoor hebben gemaakt. Wij hadden eigenlijk helemaal geen plan dus toen we begonnen. En dat was prima. Flexibiliteit en vooral plezier hebben in moestuinieren is het belangrijkste. Plus, we zouden dit seizoen lekker kunnen experimenteren en ervaring kunnen opdoen. Naast ontspannen in de tuin bezig zijn, was dat voor ons het belangrijkste.
We besloten om te kijken in de app en aan de hand daarvan de eerste zaadjes te zaaien. We startten met rucola, wortel, paksoi en veldsla. De helft van de bak zou dan ‘gevuld’ zijn. Later zouden we ook de andere 4 overgebleven vakken vullen met basilicum, peultjes en nog een paar weken later spinazie en knoflook toevoegen. Althans, dat was het plan. Want we kwamen er al snel achter dat het eigenlijk zonde is om de vakken niet te vullen en te wachten totdat het moment daar is om een bepaalde groente te zaaien. Knoflook zaai je bijvoorbeeld pas laat in het jaar.
De moestuin middenin de zomer
Het was in juli (2022) ontzettend warm! De eerste zaailingen lieten zich al binnen 3 dagen zien. Ik vond het fantastisch om die eerste groene blaadjes van de rucola boven de grond te zien. Trots dat je dan bent! Ik denk dat de meeste moestuinierders dat wel herkennen. Zodra je teken van leven ziet, word je gelijk blij. Je laat gewoon zelf iets groeien! Omdat het zo warm was en de bak behoorlijk wat zonuren kreeg, moesten we de zaailingen beschermen tegen de warme zon. Ik improviseerde en bouwde een soort van tipi, zoals je hieronder kunt zien. Het is misschien niet mooi en ook zeker niet perfect, maar als het werkt, dan werkt het. Mijn kleine groene baby’s (ja zo noem ik ze) waren veilig.
Het voordeel van al die warmte was dan wel weer dat ook de paksoi, wortel en veldsla zich snel lieten zien. We hadden wat dat betreft binnen enkele dagen al een vliegende start te pakken in onze moestuin. Onwijs leuk om zo succesvol te zijn in die eerste dagen.
Moestuin onderhouden met de MM-app
Ga je aan een moestuin beginnen, dan wil je hem ook onderhouden. Die kleine groene baby’s hebben elke dag een beetje liefde en aandacht nodig. Met de MM-methode is dat echt super simpel. Je bent per dag maximaal 5 minuten bezig om de moestuin bij te houden met behulp van de MM-app. Ik zal je kort uitleggen hoe de MM-app werkt. Op de MM-website staat een uitgebreide uitleg over de MM-app.
De Makkelijk Moestuin-app is gratis te downloaden en het allergrootste voordeel – vind ik – is dat de app al het nadenkwerk voor je doet. Kort uitgelegd werkt het zo:
- Je kiest de MM-bak die je hebt
- Je geeft per vak in de bak aan wat je wilt zaaien
- Je volgt de instructies die de MM-app je geeft voor o.a. zaaien, verzorgen, oogsten, etc.
Kortom: je hoeft niets op te zoeken, uit te zoeken of überhaupt van moestuinieren te weten. De app vertelt het je allemaal. Van hoeveel gaatjes je moet maken in de aarde tot wanneer het tijd is om de voortgang te updaten naar een nieuw level en waarbij je dan om moet letten. En heb je een probleem? Bijvoorbeeld omdat een plantje niet zo hard is gegroeid, dan weet de app ook raad. En al zou de app het niet weten (komt vrijwel niet voor), dan kun je ook nog terecht in de zeer actieve en leuke community.
Via de app krijg je dagelijks een seintje als het tijd is om wat acties te ondernemen. Elke dag is dat bijvoorbeeld water geven en kijken of je onkruid moet verwijderen. Maar het kan ook zo zijn dat er wat extra taken op je wachten, zoals het uitdunnen van je groene baby’s (ja, ook dat hoort erbij). Ondanks dat je misschien zelf niet hoeft na te denken, leer je van de app wel ontzettend veel. Gewoon door het te doen.
Ongedierte in de moestuin
Na een paar weekjes was onze moestuinbak helemaal groen. De rucola spande de kroon. Die groeide ontzettend hard, zoals je hier op de foto wel kunt zien. Ik vond het heerlijk om elke dag even 5 minuutjes in onze moestuin bezig te zijn. Het leek wel een soort therapie. Ik ontspande er helemaal van. Alle gedachtes en to do’s in mijn hoofd verdwenen naar de achtergrond.
Natuurlijk kregen in onze moestuin ook te maken met ‘ongedierte’. Eigenlijk wil ik het geen ongedierte noemen, want uiteindelijk dient elk dier een doel. Zo zag ik op een dag bij onze paksoi wat kleine gaatjes in de bladeren zitten. Ik tilde een paar bladeren op en jawel hoor, eitjes! Het bleken eitjes van het koolwitje te zijn. Ik vind vlinders prachtig, maar niet als het ten koste van mijn groentes gaat. Als de eitjes uitkomen, eten de rupsen de bladeren compleet op. Tijd voor actie dus.
Het verwijderen van de eitjes is simpel. Met je vinger wrijf je de eitjes van het blad af. En de rupsen? Die pluk je gewoon van de bladeren af. Ze hebben een voorkeur voor de binnenste bladeren, dus het was wel even een zoekwerkje.
Elke dag controleerde ik de paksoi en vrijwel dagelijks was ik eitjes aan het verwijderen. Telkens als ik koolwitjes leuk zag fladderen bij de moestuin was ik alert, want dat zou betekenen dat er weer nieuwe eitjes werden gelegd. Ik nam me wel voor om het volgende moestuinjaar een gaasje over de koolsoorten te zetten. Dan is het voor de koolwitjes een stuk lastiger om eitjes te leggen.
Oogsten
Ik kan echt uren kletsen over onze moestuin. Ik haal er ontspanning, plezier en voldoening uit. Maar de bonus is toch wel echt het oogstmoment. Wanneer je dan eindelijk je zelfgekweekte wortel, peultjes, rucola of paksoi gaat oogsten… dát is fantastisch.
En je wordt er ook nog eens heel creatief van op culinair gebied. Zo maakte ik van de enorme hoeveelheid rucola die we hadden een zelfgemaakte rucola-pesto die ik in porties heb ingevroren. Ideaal voor als ik een keertje pasta-pesto wil maken. En ik bespaar er ook nog eens geld mee! Een moestuin helpt echt om te besparen op de boodschappen. Wil je nog meer besparen op je boodschappen? Lees dan ook mijn blog ‘Besparen op boodschappen? Zo doe je dat!‘.
Voor het oogsten had ik een handig oogstmandje aangeschaft en een fijne oogstschaar. Dit zijn overigens geen musthaves hoor, maar ze maken het oogsten wel extra leuk! Ik denk dat elke moestuinierder dat zal beamen. En als je nog leuke moestuincadeaus zoekt (voor jezelf of iemand ander), kijk dan eens in mijn blog ‘Moestuin cadeau overzicht: 50+ cadeautips‘.
Een moestuin beginnen? Gewoon doen!
Jeuken je handen al om te beginnen met het maken van plannen voor je eigen moestuin? Ik zou zeggen: start gewoon. Het hoeft niet perfect, als je er maar lol in hebt. En ja soms zal iets mislukken, maar dan maakt niets uit. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Een eigen moestuin kan heel klein zijn met een paar bakjes (of potten) en zo langzaam maar zeker uitgroeien tot een grote imposante moestuin. Ons moestuinavontuur gaat in elk geval gewoon lekker door. Voor het volgende moestuinjaar (2023) staat de aanschaf van een tweede moestuinbak op de planning. Daar heb ik nu al onwijs veel zin in.
Liefs,
Amanda
Foto 1 door DaKo Fotografie
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks