Een moestuinierder is het gelukkigst in de moestuin. Lekker met de handen in de aarde, plantjes water geven, zaailingen vertroetelen en fantaseren over hoe de oogst gaat zijn. Wij hebben inmiddels al een aantal jaar een eigen moestuin. En ja, een echte moestuinierder maak je blij met – hoe kan het ook anders? – een moestuin cadeau! Laat ik nou net een hele verzameling hebben aangelegd in deze blog met allemaal leuke tips.
Moestuinboeken die elke moestuinierder wil hebben
Het meeste (moes)tuinieren leer je door het gewoon te doen, maar dat wil niet zegen dat er onwijs leuke moestuinboeken te koop zijn waar je mega veel inspiratie uit kunt halen. Onderstaande boeken zou elke moestuinierder dan ook zeker in z’n kast willen. Lekker bladeren, inspiratie opdoen, plannen maken en lezen over hoe anderen in hun moestuin te werk gaan.
Een moestuin cadeau voor kids
Er zijn moestuinboeken speciaal voor kinderen. Hoe leuk is het als je de passie voor moestuinieren kunt overbrengen op de nieuwe generatie? Waar het vroeger heel normaal was dat kinderen hielpen in de tuin om hun eigen eten te verbouwen, denkt de huidige generatie al vaak dat alles alleen maar te koop is in de winkel. Niets is minder waar natuurlijk! Er is heel wat tijd, liefde en aandacht nodig om iets te kweken. Maar als het oogstmoment is aangebroken en die kleintjes kunnen hun eigen gekweekte groentes of fruit eten, nou, dan is dat extra bijzonder. Een super leuk en educatief moestuin cadeau dus!
Planners & Kalenders voor de moestuin
Plannen maken voor de moestuin kan het hele jaar door. Alle opgedane kennis en ervaring slaan we op in het koppie, maar er zijn ook praktische hulpmiddelen die je als moestuinierder extra goed kunt gebruiken. Denk maar eens aan fijne planners die speciaal gericht zijn op de moestuin of een overzichtelijke moestuinkalender waarin je kunt zien wat je wanneer kunt zaaien en oogsten. Heel leuk om neer te zetten of op te hangen!
Plantenlabels
Plantenlabels kun je als moestuinierder nooit genoeg hebben. Ze zijn handig bij het voorzaaien, maar zeker ook bij het uitplanten/overpotten. En dan heb ik het natuurlijk niet over die saaie plantenlabels, ook daarin is heel veel keus. Van duurzame houten labels, labels waarop je met krijt kunt schrijven tot labels in vlinder-vorm!
Kweeksets
Kweeksetjes zijn gewoon altijd een goed idee voor een moestuinieder. Zelf iets laten groeien dat is wat ze graag doen. Er zijn allerlei kweeksetjes te verkrijgen. Van een (gerecyclede) kweekset voor oesterzwammen (met behulp van eigen koffiedik) tot hangtuintjes voor in de moestuin met verschillende groente- en fruitsoorten. Ook kleine potjes met kruiden in de keuken zijn altijd welkom. Ideaal voor tijdens het koken.
Kiemset
Een andere gemakkelijke kweekset is die voor kiemgroenten (= jonge plantjes). Denk bijvoorbeeld aan alfalfa, mosterdzaadjes. Kiemgroentes zijn hele jonge groentes die je na het ontkiemen al gelijk kunt eten. Veel mensen eten ze op een boterham of gebruiken het in een salade. Het leuke van een kweekset voor kiemgroenten is dat je in een mum van tijd al ontkiemde zaadjes hebt. Je kunt er dus in korte tijd al lekker van smullen.
Tuinschort
De moestuin in zonder een tuinschort? Dat kan natuurlijk niet! Oké, niets moet en alles maar. Maar… het is veel leuker, fijner en handiger om een tuinschort te hebben. Laten er daar nou genoeg van te vinden zijn, voor zowel mannen als vrouwen. Van een volledig schort tot alleen een handige riem met een tasje eraan. Hieronder heb ik een aantal tuinschorten neergezet die erg fijn én leuk zijn.
Potjesmaker
Als je wilt zaaien heb je potjes nodig. Nu kun je als moestuinierder natuurlijk kiezen voor plastic potjes, maar er is ook een duurzamere manier om potjes te maken. Met behulp van een oude krant en een houten potjesmaker. In een paar simpele stappen heb je zo een ecologisch en duurzaam potje gemaakt.
Handige emmertjes en stoeltjes
Een tof moestuin cadeau kan ook een handige emmer of een stoeltje zijn. Al helemaal als deze items ontzettend functioneel zijn doordat je er gereedschap in kwijt kunt. Multifunctioneel dus!
Oogstschaar
En wat dacht je van een vlijmscherpe oogstschaar als moestuin cadeau? Onderschat de kracht van een fijne schaar niet. Bij het snoeien en oogsten is een scherpe schaar heel fijn. Bovendien zijn er verschillende scharen voor verschillende doelen. Zo heb je natuurlijk de klassieke snoeischaar, maar ook een design snoeischaar die qua vormgeving net wat spectaculairder is.
Oogstmandjes
Oogsten is een bijzonder moment in elke moestuin. Ik kan het gevoel niet omschrijven, maar het geeft een enorme voldoening om je eigen groentes, fruit en kruiden te oogsten. Dat is het moment waar je naartoe hebt gewerkt. En het gekke is – of nouja, eigenlijk is het heel logisch – je eigen oogst smaakt ook véél lekkerder. Dat komt vast door alle liefde die we er als moestuinierders instoppen. Oogsten is dus een geweldig moment. En dat wordt nog leuker met een moestuin cadeau zoals een bijpassende oogstmand. Super leuk en onwijs functioneel! Ik heb een aantal oogstmanden voor je geselecteerd.
Handige tassen en zakjes
De oogst wil je natuurlijk goed opbergen, want dan blijft het lekker lang vers. Handige herbruikbare zakken en tassen zijn daarom ook echt een leuk moestuin cadeau. Ze gaan jaren lang mee.
Insectenhotels
Voor een goede oogst zijn insecten heel belangrijk. In elke moestuin zou je minstens 1 insectenhotel moeten hebben. Elk insect heeft namelijk een eigen functie, maar die van bijen en hommels is natuurlijk het bestuiven van de bloemen zodat er later vruchten aan groeien. Met een insectenhotel trek je nuttige insecten naar de moestuin.
Vogelhuisjes
Een vogelhuisje in een moestuin? Zeker wel! Alhoewel je een beetje moet oppassen dat ze de oogst niet opeten (vogels zijn gek op fruit), zijn ook vogels heel fijn om in de moestuin te hebben. Zo eten ze onder andere slakken en andere insecten op die een moestuinierder echt tot wankoop kunnen drijven. En hey, het mooie gefluit krijg je er gratis bij!
Kaartjes
Krijg je na het lezen van deze blog en het zien van al die leuke moestuin cadeaus ook de kriebels om zelf een moestuin te starten? Doen! Je kunt op elk moment beginnen. Daarover vertel ik je graag meer in mijn blog ‘Moestuin beginnen? Dat kan op elk moment!‘.
Liefs,
Amanda
Foto 1 door DaKo Fotografie
Dit artikel bevat affiliate links.
0 reacties