Ondernemerstips: 5 waardevolle lessen (deel 1)

7 05 2021 | Ondernemerschap

Ondernemerstips

Ondernemen vind ik oprecht fantastisch, omdat ik er ontzettend veel van leer. De lessen die het ondernemerschap biedt, geven levenservaring. Soms ben je on top of the world en soms ben je de weg kwijt in een bodemloze put. Als je denkt dat je hebt leren zwemmen, dan zoek je als ondernemer naar nieuw onbekend water. Om vervolgens weer in het diepe te springen! Daarom deel ik in deze blog 5 waardevolle ondernemerstips die ik heb geleerd of gebruik in mijn ondernemerschap. Haal eruit wat jou inspireert of verder helpt!

Hire slow, fire fast

Kennen jullie die uitspraak? In essentie betekent het dat je de tijd moet nemen voordat je iemand toelaat in je organisatie en als blijkt dat het niet werkt, dat je die persoon snel moet laten gaan. Adios. Salut. Ciao. Maarja, je moet (en wilt) iemand natuurlijk wel een eerlijke kans geven. Maar hoeveel kansen zijn genoeg? Waar trek je die lijn?

Vanuit eigen ervaring weet ik inmiddels dat zo’n lijn trekken echt helemaal ruk is, maar wel noodzakelijk. Het lucht op om ergens een definitieve punt achter te zetten, al is het nog zo vervelend om te doen. Ik weet nu dat de frustratie die ik ervaar als ik die lijn niet trek het me niet waard is. Sterker nog: ik doe het nu ook veel sneller. Tot hier, en niet verder.

Dus boss babe, de volgende keer dat je een frustratie op voelt borrelen bij een samenwerking geven deze wijze woorden jou de benodigde schop onder je parmantige derrière om in actie te komen. Einde bericht, ik trek de lijn.

Ondernemerstip hire slow fire fast

Delen maakt je rijker

Als je 1 appel hebt en je hebt 3 kinderen, hoeveel appel krijgt ieder kindje dan? Ken je dat nog uit je schoolperiode? Eerlijk zullen we alles delen. We hoorden het als kind maar wat vaak. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar, er gebeurt iets geks zodra we opgroeien. Velen krijgen het gevoel dat ze alles wat ze hebben, moeten beschermen. “Dat zoeken ze zelf maar uit, dat moest ik ook!”, of “Ik ga het echt niet gratis weggeven”.

Van delen is nog nooit iemand armer geworden, zegt mijn moeder altijd. Waar er vier eten kan ook nog een vijfde en zesde eten. Dat is de spirit van mijn mams. Powervrouw hoor en zo vol wijsheden. Het delen van die simpele appel of het delen van kennis waarmee je iemand verder kunt helpen. Het delen van een compliment of het delen van een rekening. Het brengt je verder. ECHT. Zo werkt dat voor ondernemers ook.

Deel jouw kennis, ervaringen, tips en life hacks. Je zal erom gewaardeerd worden in een passende vorm. In geld, in vriendschap, in liefde of misschien wel in de erkenning die je (onbewust) zocht of wilde. Maar let op, de beloning kan totaal anders zijn dan je had verwacht. Maar is misschien wel precies wat je nodig hebt op dat moment.

Ondernemerstip delen maakt je rijker

Een striptease is altijd een goed idee

Strippen maar! Bedoel je écht strippen Amanda, als in: ‘mijn kleding uitdoen?’. Haha! Nee, natuurlijk niet. Je mag je outfitje lekker aanhouden voor deze waardevolle ondernemersles. Maar je website daarentegen… die gaan we wel even compleet uitkleden. Let’s get naked!

Want, hoe leesbaar is jouw website eigenlijk? Toen ik begon met ondernemen wilde ik zoveel mogelijk op mijn website zetten. Teksten, foto’s, producten, nieuwsbriefopties, you name it. Ik ging echt los, want er is zoveel mogelijk. Goed idee? Nou, niet dus. De kunst is juist om alle overbodige elementen te elimineren. Verwijder alles wat afleidt van het allerbelangrijkste wat een potentiële klant op jouw website moet doen. Weg dus met onhandige pop-ups, delete bewegende elementen én schrap ook die ellenlange teksten. Strip it down to the basics.

Zo ontstaat er een website zonder ruis, zonder afleiding. Wat overblijft is de essentie. Oftewel, waardevolle informatie die voor jouw (potentiële) klant gemakkelijk te consumeren is en hem/haar zo naar de ‘boek direct een afspraak’-button leidt. Strippen is niet makkelijk, maar bij mij loonde het direct. Hoe meer overbodige elementen ik verwijderde, hoe langer de bezoeker op mijn website bleef en hoe meer aanvragen ik kreeg.

Eigenlijk is het net zoals met sieraden en make-up. Het gaat niet om de buitenkant. Het gaat om de inhoud. Je bent al perfect zonder opsmuk. Die opsmuk is leuk, maar niet noodzakelijk. Au naturel wint altijd.

Ondernemerstip een striptease is altijd een goed idee

Reken jouw tijd om naar geld

Als (startende) ondernemer ben je vaak op jezelf aangewezen. Je bent een manusje-van-alles. Marketeer, boekhouder, klantenservicemedewerkster en ga zo maar door. Je bent alles in één. En alhoewel het goed is om alle facetten van jouw business goed te kennen, is alles zelf doen niet de beste keuze. Je bespaart niet door alles zelf te doen, al lijkt dat soms wel zo.

Jouw tijd = geld waard, girl! Twee uur zelf je administratie doen, bespaart je geld, maar kost je omzet. Hoe precies? Die twee uurtjes had je in plaats van aan boekhouding ook aan klantenwerving kunnen besteden. Of, aan het bijwerken van je portfolio bijvoorbeeld. 

Begrijp me niet verkeerd: bezuinigen is goed, maar dan wel op de juiste dingen. Jouw tijd is kostbaar, die mag dan ook wat opleveren. De truc om te kijken of je op de verkeerde manier aan het bezuinigen bent, is door jouw tijd om te rekenen naar geld.  Stel, jouw uurtarief is €40 en je besteedt 2 uur aan administratie, dan bespaar je €80. Mooi voordeeltje, maar wat als je die €80 had gebruikt om dat vervelende klusje als administratie uit te besteden en die 2 uur ‘vrije’ tijd steekt in het werven van nieuwe klanten. Dan heb je die €80 misschien al in 30 minuten terugverdiend + extra toekomstige omzet gerealiseerd. 

Conclusie: besparen is goed, maar niet als het ten kosten gaat van het verder uitbouwen van jouw bedrijf. Iets om over na te denken, denk ik.

Ondernemerstips reken jouw tijd om naar geld

Ben een cheerleader voor jezelf

Pak die pompoms uit de kast, babe! Let’s shake things up. Want als jij het niet doet, doet niemand het. Moedig jezelf aan, geef jezelf dat schouderklopje en geniet van jouw successen, hoe groot of klein ook. Cheer, cheer, cheer!

Jij WEET dat je geweldig werk hebt geleverd. Jij WEET dat je waarde hebt toegevoegd. Laat jezelf dat dan ook echt even voelen. Leg die cheerleaderfunctie bewust niet neer bij jouw klant(en). Als een enthousiaste reactie van de klant uitblijft, dan ligt dat niet aan jou. Sommige klanten zijn dolblij met je, maar vergeten het te delen. Andere klanten missen simpelweg het vermogen om een compliment te geven. Erg? Welnee!

Ben dus een cheerleader voor jezelf. Shake those pompoms en maak die driedubbele salto. Doe dat voor jezelf en weet dat de community van powervrouwen als squad achter je staat!

Ondernemerstip ben een cheerleader voor jezelf

Liefs,
Amanda

Foto 1 door: Studio Annemarije

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers