Ondernemerstips: 5 waardevolle lessen (deel 2)

16 08 2021 | Ondernemerschap

Ondernemerstips 5 waardevolle lessen MindandBeauty.nl

Ondernemen is een levenslange leerschool. Je bent nooit uitgeleerd! Het is daarom extra waardevol om ondernemerstips van andere ondernemers te horen. Inmiddels ben ik zo’n 6 jaar fulltime onderneemster en alhoewel ik heel wat leuke en minder leuke lessen heb geleerd, lees ik ook nog altijd graag de waardevolle lessen van anderen. In deze blog deel ik daarom graag weer 5 ondernemerslessen die ik heb geleerd. Ik hoop dat ze je inspireren en je er misschien je voordeel mee kunt doen. En heb je deel 1 gemist? Lees dan zeker ook Ondernemerstips: 5 waardevolle lessen (deel 1).

Gedaan is beter dan goed

Ik noem mezelf altijd een enorme detailfucker. Alles moet goed zijn, pas dan ben ik tevreden. Maar in het ondernemen is perfectionisme een ENORME valkuil. Het belemmert je letterlijk om te groeien. Zolang jij op die details zit, kom je geen millimeter vooruit. Een beetje perfectionisme is perfect. Sterker nog, dat kan ik je van harte aanbevelen. Maar de wereld draait echt gewoon door terwijl jij…

  • je businessplan ontelbaar keer herschrijft
  • je e-mail 100 keer naleest op spelfouten (en niets vindt)
  • uren en uren tijd besteedt aan het verbeteren van je logo
  • niets durft te communiceren over een product of dienst, totdat je alles tot in de puntjes hebt geregeld

Ondernemen betekent eigenlijk gewoon beginnen. Het is een proces. Geen einddoel. Je verbetert, optimaliseert en stuurt continu bij. Het is NOOIT – ik herhaal – NOOIT perfect. Daarom is vanaf heden het motto: gedaan is beter dan goed. Zet gewoon die stap! Aanpassen kan altijd.

Ondernemerstips gedaan is beter dan goed MindandBeauty.nl

Zonder passie is het niets, met passie is het alles

Iedereen heeft een drive die spontaan in de zesde versnelling schiet als je daar passie aan toevoegt. Passie is als olie op het vuur, iets waarvan je hart sneller gaat kloppen. Ik kan je in alle eerlijkheid vertellen dat ik heel lang heb gedaan over het vinden van mijn passie. Sterker nog, eigenlijk heb ik ‘m pas dit jaar gevonden…

Op het moment dat ik mijn blog een transformatie liet ondergaan, was mijn passie oersterk. Ik kon het gewoon niet onderdrukken, zó vurig was (en is) die passie aanwezig. Women empowerment is mijn passie! Dat wil ik van de daken schreeuwen, dat wil ik delen en dat wil ik uitdragen. Ik wil er de wereld mee veranderen, per blog, per webshopbestelling en per social media post. Ik wil jou aanmoedigen te doen wat jou gelukkig maakt. Omdat ik weet en heb ervaren dat kiezen voor jezelf – in welk opzicht dan ook – zo verdomde moeilijk is soms. Maar: HET KAN, en HET MAG!

Met passie ga je verder, kom je verder, wil je verder. Door te (durven) luisteren naar je passie kom je in een soort flow. Je voelt dat de weg die je volgt klopt. Dat klinkt misschien ontzettend zweverig, maar jouw passie maakt je blij. En als jij blij en gelukkig bent, dan ervaar je dat de wereld er net even wat mooier uitziet. De lucht lijkt blauwer, de zon lijkt warmer, de vogels zingen mooier. Met passie is het ALLES, en nog zoveel meer!

Ondernemerstips zonder passie is het niets met passie is het alles MindandBeauty.nl

Geen keuze maakt geen keuzes

Een lekker diepzinnige les. Misschien dat je hem twee keer hebt moeten lezen om ‘m goed te vatten. Maar eigenlijk kun je na het lezen niet anders denken dan: ja inderdaad! Als ik geen keuze maak, dan creëer ik daar ook niet spontaan extra keuzeopties mee.

Geen keuze maken of een keuze uitstellen, zorgt er niet voor dat je meer alternatieven hebt. Het zorgt er alleen maar voor dat je jezelf saboteert. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je over sommige keuzes niet een nachtje mag slapen, want natuurlijk mag dat (slim juist!). Maar een keuze uitstellen vanwege twijfel of angst, maakt eigenlijk alleen maar dat je meer twijfel en meer angst gaat voelen. Soms zo erg, dat je jezelf compleet lam legt.

Tijdens de bouw van de webshop heb ik veel keuzes moeten maken. Sommige simpel (welke kleur krijgt de shopbutton?), andere lastig (welke vervoerder kies ik?). Al die keuzes zijn relatief. Wat ik makkelijk vind, hoef jij niet makkelijk te vinden, en andersom. Maar één ding is zeker: als je geen keuzes maakt, kom je niet vooruit. Dan blijf je ergens hangen in het luchtledige. En ja, soms is die keuze een slechte keuze. Dan herzie je ‘m. Heb ik bijvoorbeeld ook gedaan toen bleek dat de koppeling met een automatisch voorraadsysteem niet werkte. Ja, ik heb gevloekt, maar goed: een foute keuze is nog altijd beter dan geen keuze.

Ondernemerstips geen keuze maken maakt geen keuzes MindandBeauty.nl

5 keuzes die je hebt tijdens ondernemen

Deze les staat helemaal in het teken van zelf saboterende gedachten. Want ja, al deze toch wel negatieve gedachten heb ik als ondernemer wel eens gehad. Zo blijkt… ik ben ook maar een mens, hè?

Vaak zien we bij een ondernemer alleen het succes, het eindresultaat. Dat is ook super leuk natuurlijk, maar het hele proces vooraf is minstens zo belangrijk. Het succes was er niet ineens en het komt niemand aanwaaien. We hebben ALLEMAAL onze struggles en uitdagingen…

Het hebben van belemmerende gedachten is menselijk, maar hoe je ermee omgaat is een keuze die je bewust maakt. Soms kan een andere gedachten een wereld van verschil maken. Bij mij in elk geval wel!

Ondernemerstips 5 keuzes die je hebt tijdens ondernemen MindandBeauty.nl

Confronteer jezelf altijd liefdevol

Ondernemen gaat niet altijd van een leien dakje. Ik kan de momenten dat ik balend, vloekend en soms zelfs huilend achter mijn laptop heb gezeten niet eens meer tellen. Wat ik wel weet, is dat ik heb geleerd om mezelf liefdevol te confronteren. Dus niet:

  • het is mijn eigen, stomme fout
  • had ik maar…
  • waarom heb ik dit niet zien aankomen?

Maar veel meer vanuit het gevoel dat ik ook fouten mag maken, dat ik daarvan mag leren en dat ik in de toekomst nog steeds fouten zal maken en ook daarvan weer mag leren. Mezelf voor m’n koppie slaan is er niet meer bij. Dat hoeft ook niet. Die stap met frustratie en boosheid mag je echt overslaan. Je kunt het toch niet meer veranderen. Geef jezelf altijd de ruimte om fouten te maken en om daarvan te leren. Zelfs als je meerdere keren dezelfde fout maakt. Wees een beetje lief voor jezelf.

Ondernemerstips confronteer jezelf altijd liefdevol MindandBeauty.nl

Liefs,
Amanda

Foto 1 door Mimi Roos

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers