Recept – Overnight oats

3 07 2015 | Culinair

Recept-overnight-oats-MindandBeauty.nl

Ik begin mijn dag altijd met een goed ontbijt. Laatst heb ik iets nieuws ontdekt. Overnight oats! Heel makkelijk te maken en daarnaast ook nog eens gezond. Nomnomnom!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik kan dan ook eigenlijk niet zonder. Als ik ‘s ochtends niet eet, voel ik me echt naar. Mijn lichaam vraagt gewoon om voedingsstoffen om te kunnen functioneren. Vroeger at ik ‘s ochtends standaard twee volkoren boterhammen met pure chocoladehagelslag. Heerlijk! Het verveelde me nooit. Ik heb ook een tijd gehad dat ik helemaal weg was van pure vlokken, vruchtenhagelslag en gestampte muisjes. Eigenlijk één en al zoetigheid. Ondanks dat ik gedurende dag geen snoeper ben, was mijn ontbijt wel altijd zoet. Totdat ik me bedacht dat elke dag zoetigheid op brood misschien toch niet zo goed is.

Daarom ging ik op zoek naar alternatieven. Crackers, cruesli (met chocolade natuurlijk), drinkontbijt en ga zo maar door. Ik heb het allemaal geprobeerd, maar het was het gewoon niet. Ik had toch veel liever die twee boterhammen met hagelslag met een vertrouwd kopje rooibosthee. Maar, daar is sinds kort verandering in gekomen. Ik heb mijn ideale ontbijt gevonden: overnight oats! Toen ik een tijdje terug op de blog GoodToBeYou van Fabiënne & Sharona terechtkwam, zag ik een daar een recept voor overnight oats staan. Het zag er echt verrukkelijk uit, dus ik scrolde naar hoe ik het kon maken. En wat bleek? Het is een fluitje van een cent! Inmiddels heb ik al verschillende varianten geprobeerd en ik blijf enthousiast. Vandaag deel ik dit gezonde en frisse ontbijtje dan ook graag met jullie.

Wat zijn overnight oats?

Ik hoor het je denken: wat is dat dan precies, die overnight oats? Het is eigenlijk koude havermoutpap, maar dan veel lekkerder! Je kunt er namelijk helemaal je eigen draai aan geven. Er zijn zoveel combinaties mogelijk!

Hoe maak je overnight oats?

Het heet natuurlijk niet voor niets OVERNIGHT oats. Je maakt het namelijk de avond van tevoren. Ik vind dit echt super handig, want het scheelt me echt veel tijd. Nu trek ik simpelweg de koelkast open, pak mijn kommetje overheerlijke overnight oats, een lepel en ik plof op de bank om lekker te smullen. En met dit warme weer is dit ontbijt ook lekker fris. 

Recept-overnight-oats-MindandBeauty.nl

Wat heb je nodig voor overnight oats?

Er zijn een aantal standaard ingrediënten, namelijk:

 • Havermout (25 gram)
 • Melk (magere-, amandel, haver- of plantaardige melk)
 • (Griekse) Yoghurt (ik gebruik altijd Griekse yoghurt)

En dan zijn er nog de ingrediënten die je zelf kunt toevoegen, bijvoorbeeld:

 • Honing
 • Jam
 • Kaneel
 • Kokosrasp
 • Rozijnen
 • Fruit (bevroren of vers)
 • Noten
 • Zaden
 • Etc.

Qua fruit kun je zelf variëren. Ik vind aardbeien, frambozen, rode bessen en banaan erg lekker! Wat ook erg handig is, is dat je gebruik kunt maken van bevroren fruit. Overnight ontdooit het fruit en is het ‘s ochtends lekker om te eten. Voor noten kun je bijvoorbeeld kiezen uit amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten, etc. Met andere woorden de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe maak je overnight oats?

Pak een kommetje en schep daar 25 gram havermout in. Schenk er wat melk bij zodat de havermout precies onder de melk staat. Vervolgens voeg je naar wens een aantal eetlepels met (Griekse) yoghurt toe. Misschien nog een beetje honing om het wat zoeter te maken. En dan kun je twee dingen doen. Je roert deze ingrediënten door elkaar en zet het (afgedekt) in de koelkast, of je roert de ingrediënten door elkaar en voegt daarna nog bevroren fruit toe. Ik voeg als ik de ingrediënten door elkaar heb geroerd bevroren frambozen en rode bessen toe. Vervolgens zet ik het in de koelkast en de volgende morgen doe ik er nog een handje walnoten bij. Als je deze de avond van tevoren al zou toevoegen zijn deze de volgende ochtend niet meer knapperig. Ik vind het juist lekker als ze nog een bite hebben. Een lepel erbij en smullen maar! Je kunt ook de volgende ochtend vers fruit en eventueel nog andere ingrediënten toevoegen. Het is echt super lekker en ook nog eens gezond. Ik zou zeggen, ga het eens proberen en varieer tot je een samenstelling hebt gevonden die jij lekker vindt. Dan geniet je ‘s ochtends, net als ik, optimaal van je ontbijt. Nomnomnom!

Recept-overnight-oats-MindandBeauty.nl
Wat vind jij van overnight oats? Ga je het een keer proberen, of ben je al fan?

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Amanda, wil je jouw pilav recept delen, want het ziet er zo lekker uit?! Nou, hier is 'ie hoor! Laat ik voorop stellen dat ik geen foodblogger ben, maar 'gewoon' een huis, tuin en keukenprinses die in de...

Lees meer

Let me know wat je denkt!

2 Reacties

 1. Sharona

  Hi Amanda! Wat leuk dat je ons noemt en dat ons een receptje zo bevallen is. Ik ben zelf echt dol op overnight oats. Vooral met dit warme weer. Lekker fris en zomers. Leuke blog heb je trouwens! X

  Antwoord
  • amanda

   Hi Sharona! Dankjewel voor je lieve reactie. Met dit warme weer zijn de overnight oats echt heerlijk. Ik geniet keer op keer. Absoluut een terechte aanrader dus! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers