Bezoek aan Harry Potter The Exhibition in Utrecht

4 04 2017 | Reizen & Uitjes

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

De eerste boeken over Harry Potter las ik als klein meisje voordat ik ging slapen. En als het héél spannend was… dan pakte ik mijn verstopte zaklamp en las onder de dekens stiekem nog even door. Een magische wereld vol bijzondere wezens. Als kind fantaseerde ik daar graag over. Bijna elk jaar, meestal rond kerst, kwam er een Harry Potter film uit en stonden we te popelen om naar de bioscoop te gaan. Die goede, oude tijden… Ik heb alle films al meer dan 20348203482934 keer gezien en ben ze nog lang niet beu. Mijn ‘jeugdsentiment’ kwam dan ook weer helemaal bovendrijven toen ik hoorde dat er een expo kwam in Nederland. Daar wilde ik heen en natuurlijk heb ik tijdens het bezoek lekker veel foto’s gemaakt. Kijk maar mee!

Harry Potter Expo in Utrecht

De expo was eigenlijk een verrassing van vriendlief. Ik had een keer laten vallen dat ik er stiekem best naartoe wilde, maar niet wist of hij het ook leuk zou vinden. Toen hij vertelde dat hij tickets had gekocht voor zondag 19 maart 2017 vond ik dat natuurlijk helemaal leuk. De Harry Potter Expo is te bezoeken naast Cinemec in Utrecht. Ik zeg ‘naast’, maar feitelijk gezien is het gewoon in hetzelfde gebouw. Je kunt dan ook handig gebruikmaken van de grote (betaalde) parkeerplaats als je met de auto gaat.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Tickets

Wij hebben de tickets online besteld voor € 20,50 per persoon (weekendtarief) aangevuld met een audiotour. Ja, als je er dan toch naartoe gaat… dan maar meteen goed dachten wij 😉 De audiotour kost overigens € 5,- per persoon en is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en zelfs Japans én Chinees.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Tijdslot

Bij het bestellen van de tickets moet je een tijdslot aangeven. Dit is een tijdrange waarbij je naar binnen mag. Ons tijdslot wat tussen 13:00 uur en 13:30 uur. Wat ik heerlijk vond, want ik kon dus eerst laaaang uitslapen voordat we naar Utrecht reden. En of het druk was? Dat viel eigenlijk best mee. Ik had het drukker verwacht. Zodra het 13:00 uur was konden we in de rij gaan staan om te wachten totdat we echt naar binnen mochten. En dan begin je al in het sfeertje te komen!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Om het wachten wat leuker te maken, kun je namelijk op de foto gaan met toverstokken in een opgezet decor. Maar, als je daar niet zo van bent (zoals wij) kun je dat ook gewoon overslaan. Na ongeveer 15 tot 20 minuten wachten, konden we naar binnen!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Je mag trouwens geen rugzakken en grote tassen meenemen als je de expo bezoekt. Ik had een klein schoudertas bij me, maar als je een grotere tas hebt moet je er dus rekening mee houden dat je die moet opbergen in een locker. Die kun je bij de expo ook huren voor slechts € 0,50.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Welkom op Zweinstein

De expo begint uiteraard helemaal in stijl! Je wordt samen met een aantal anderen een ruimte ingeleid waar in het midden tegen de wand een decor is opgebouwd van Zweinstein. Je hoort dan direct al de eerste bekende muziektonen die worden gebruik in de films. Het is een beetje alsof je Zweinstein inloopt en daar tegen de wand staat in de spotlight de sorteerhoed (die het ook echt doet!). Ik heb de sorteerhoed niet op mijn bol gehad hoor, maar het grappige was dus dat een aantal volwassen echt stond te springen om de sorteerhoed op hun hoofd te krijgen. Gelukkig werden met name kinderen gekozen en die hadden ook echt de grootste lol om te weten te komen bij wie ze werden ingedeeld.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Toen zo’n 3 of 4 personen waren geweest, was het tijd om Zweinstein nog verder binnen te treden. Het decor is in het begin best donker, dus ik hield me soms aan vriendlief vast omdat ik niet zag waar ik liep. Iets met nachtblindheid, haha!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Toen we nog 2 ruimtes hadden gehad waar we een video te zien kregen en de Zweinsteinexpres, startte de tentoonstelling. Het eerste wat ik zag waren bewegende schilderijen!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Je krijg je ogen uit

Er is vanaf dat moment zoveel te zien, te lezen en te horen dat wij daadwerkelijk opgingen in het geheel. Op verschillende plaatsen stonden vitrines met items uit de films. Elke vitrine is anders! De ene keer zie je items van een specifiek persoon, een schoolvak of items van een scène uit één van de films. Maar ook zijn er complete filmdecors aanwezig!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Ik vond de audiotour trouwens echt een leuke toevoeging! Op verschillende plekken op de expo staan bordjes met een nummer. Dit nummer kan je vervolgens indrukken op een soort ‘telefoon’ en dan krijg je meer informatie. Maar het is niet alleen zo’n saaie stem die je hoort, vaak hoor je ook de ontwerpers en acteurs. Er wordt echt ingegaan op hoe items tot stand zijn gekomen, hoe ze het hebben verzonnen en uiteindelijk hebben gemaakt. Ik stond echt versteld hoeveel tijd sommige stukken hebben gekost en welke gedachten erachter zitten. Wat een vakmanschap.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

De echtheid van het decor

Kijk maar eens naar Griffioen hier! Hij was wat lastig op de foto te zetten, maar elk veertje is er dus met de hand opgeplakt en ze kunnen ook allemaal afzonderlijk van elkaar bewegen. In de films maken ze veel gebruik van de special effects, maar daarvoor hebben ze dus eerst een echt exemplaar op schaal ontworpen. Zo gaaf! En wat me daarnaast opviel in deze ruimte (of een stukje verder dat weet ik niet meer zo goed) was dat je ook echt aarde rook. Het decor is natuurlijk een bos en de geur van aarde maakte het wel af.

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Terwijl we daar zo rondliepen op de expo deden we elke keer een andere locatie aan. Zo is Hagrids hut, waar ik het monsterboek op de foto zette, ook aanwezig, inclusief mega gigantische stoel!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

En deze prachtige tiara dan, hoe leuk!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Je denkt misschien dat sommige rekwisieten nep zijn, maar niets is minder waar. Veel stukken zijn daadwerkelijk gebruikt in de films en sommige zijn eigenlijk best wel eng. Toen ik tussen het decor ineens een dementor zag, kreeg ik toch wel de rillingen hoor. Brrrr! Er zijn trouwens ook een aantal interactieve elementen te vinden op de expo. De leukste en tegelijk ook meest irritantste vond ik toch wel in het klaslokaal Kruidenkunde waar je een gillende Mandragora uit een pot kunt trekken. Dat geluid gaat door merg en been joh!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Bijzondere Harry Potter items

Na een goed uur rond te hebben gelopen op de expo besloten we om naar huis te gaan. Net voor de uitgang spotte ik nog dit prachtige kunstwerk én de jurk van Hermelien. De gemiddelde tijd dat mensen rondlopen over de expo is 1,5 uur. Het ligt er maar net aan hoe lang je natuurlijk stilstaat bij sommige items en met jongere kinderen gaat het wellicht ook wat langzamer. Er is dan ook behoorlijk wat te zien!

MindandBeauty.nl Review Bezoek Harry Potter The Exhibition Utrecht

Als je in het begin op de foto bent geweest (terwijl je nog in de wachtrij stond), dan kun je aan het einde van de expo je foto bekijken en tegen betaling mee naar huis nemen. De foto-rij was wel behoorlijk lang en ook in de souvenirshop was het behoorlijk druk. Wij hebben naar de prijzen gekeken en zijn toen direct doorgelopen. Voor een pakje ‘smekkies’ betaal je gemakkelijk € 10,- en dat vond ik toch wel iets teveel van het goede. Van zwerkbalkleding, echte toverstokken tot drinkbekers ze hebben het allemaal, dus als ‘die hard Harry Potter fan’ kun je hier helemaal losgaan. De souvenirs zagen er wel allemaal erg leuk uit, maar wij hebben uiteindelijk niets gekocht. We hebben een hele leuke middag gehad en die wilde ik niet afsluiten met een smekkie wat smaakt naar oorsmeer, haha! :p

Mocht je nog meer foto’s willen zien van de expo, kijk dan ook nog even op mijn Instagram. Daar ga ik nog een aantal foto’s plaatsen die niet in dit artikel staan. Bonusmateriaal dus! 😉

Ben jij al naar de Harry Potter Expo geweest, of staat het misschien wel (of niet) op je must see-lijstje?

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

11 Reacties

 1. Eva

  Zag er super leuk uit

  Antwoord
 2. Mariska van Heel

  Allereerst wat zijn jouw foto’s mooi geworden en wat een leuke expositie! Al heb ik genoten van de films ik voel niet de behoefte om ernaar toe te gaan. Maar kan me goed voorstellen dat fans dit heel gaaf vinden. Als het nou van Lord of the rings zou zijn…….;-)

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel voor het lieve compliment! Het maken van de foto’s was soms nog best lastig, omdat het op veel plekken best donker was. Trouwens daar noem je er wel één zeg, Lord of the Rings. Als daar ooit een expo van komt, ga ik ook!

   Antwoord
 3. irma

  Ik heb ook alle boeken gelezen / films gezien, geweldig! Dit ziet er ook echt wel heel tof uit zeg….

  Antwoord
 4. Femke

  Wat leuk om dit te zien en te lezen! Ik ben destijds zelf in het openingsweekend gegaan en toen was het echt bizar druk. Ook omdat Fred & George Weasley er waren, waarvan ik overigens slechts een kruin van heb opgevangen 😉 Echt fijn dat het bij jou een stuk rustiger was, want dan kun je inderdaad meer genieten van de tentoonstelling! En inderdaad súperinteressant dat er zoveel werk in ieder kostuum en attribuut zat. Het is ook allemaal prachtig! Die souvenirshop was ik ook snel doorheen – zó duur…

  Antwoord
  • Amanda

   Wow ja, in het openingsweekend zal het zeker druk zijn geweest! Maar het is natuurlijk wel een heel tof moment om te gaan. Die kruin had je vast niet willen missen 😉 Gelukkig was het nu ‘rustiger’, anders had ik er heel hard weer uit gerend ben ik bang. Vond het overigens wel echt jammer van die dure souvenirs. Dat kan volgens mij echt wel goedkoper.

   Antwoord
 5. Sofie Katelijne

  Mooie foto’s heb je gemaakt, lijkt me een hele leuke ervaring! zelf ben ik niet zo’n harry potter fan 😀

  Antwoord
 6. Danielle

  Ik houd niet zo van Harry Potter, maar je hebt prachtige foto’s gemaakt ! Het is toch wel iets waar je geweest moet zijn denk ik.

  Antwoord
 7. elke

  Zoooo gaaf om te zien & lezen! Ik ben een Harry Potter fan en wil zeker eens naar de exhibition gaan!

  Antwoord
 8. Rachel

  Hier heb ik al heel veel over gehoord, ik heb alleen nog nooit de films gekeken!

  Antwoord
  • Amanda

   Ongelooflijk, maar je bent niet de enige hoor die de films nog nooit heeft gezien, haha! 😉 Ik was echt in de veronderstelling dat iedereen de films wel had gezien maar zelf familieleden gaven aan geen idee te hebben. Ik heb ze nu verplicht tot avondjes Harry Potter-films kijken. Maar ook al heb je de film nog nooit gezien, dan nog is de expo leuk!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fake site and will take your money! Beware of uplinke.com Spam and make your site go down. Too good to be true SCAM - ... [Trackback] [...] Here you can find 79178 additional Information to that Topic: mindandbeauty.nl/review-bezoek-aan-harry-potter-the-exhibition-in-utrecht/ [...]
 2. anti stress - ... [Trackback] [...] Find More on to that Topic: mindandbeauty.nl/review-bezoek-aan-harry-potter-the-exhibition-in-utrecht/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers