Review – Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer et Tropiques Soin Brozant Lait Corps

21 04 2016 | Beauty & Mode

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Eindelijk hebben we de eerste officiële zonnestralen van dit jaar mogen voelen op onze huid. Heerlijk! Een paar dagen later regende het weer ontzettend, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Het is echt lente en dat vraagt om (alvast) wat fijne verzorgingsproducten voor onze huid. Om onze geliefde huidjes te beschermen, maar natuurlijk ook om het mooie bruine kleurtje zo lang mogelijk vast te houden. De beauty webshop VIVA PURA selecteert heel zorgvuldig (beauty)producten die bijdragen aan mens, dier en milieu. Daar horen ook zonneproducten van het Franse merk Institut Esthederm bij! Uit deze bijzondere zonneproducten ontving ik Institut Esthederm Adaptasun Mer et Tropiques Soin Bronzant Lait Corps, een hoog beschermende body lotion die helpt bij het natuurlijke bruiningsproces. Met mijn gevoelige huid ben ik altijd erg voorzichtig, want ik verbrand snel. Biedt dit merk en dit product uitkomst? Ik vertel het je in deze zonovergoten review 😉

UVA- en UVB-straling

UVA- en UVB-straling hebben effect op de huid. Toch vermeld het ik het nog even kort: UVA-straling zorgt voor veroudering van de huid (de A staat dan ook voor ‘Aging’) en UVB-straling zorgt voor het bruin worden en verbranden van de huid (de B staat dan ook voor ‘Burning’). Beide soorten stralingen zijn gedurende het jaar aanwezig, maar wel in meer of mindere mate. UVA-straling is het gehele jaar aanwezig, terwijl UVB-straling met name in de lente en zomer aanwezig is. Nu het lentezonnetje zich dus weer laat zien, is er dus meer kans op huidverbranding. Ik denk dat we allemaal wel weten hoe een verbrande huid voelt: au, au, au…! Precies wat we niet willen, toch? Juist, dat dacht ik ook. Dus sta me toe om je kennis te laten maken met de Institut Esthederm zonneproducten uit de Adaptasun-lijn.

Institut Esthederm

Webshop VIVA PURA over het merk Institut Esthederm:

Institut Esthederm is een exclusief, onafhankelijk Frans schoonheidsmerk. Institut Esterderm is gebaseerd op meer dan 35 jaar onderzoek en meer dan 80 bewezen gepatenteerde formules. Institut Esthederm produceert natuurlijke en langdurige schoonheidsresultaten die worden gewaarborgd doordat de producten werken in totale harmonie met de biologie van uw huid. In plaats van te zoeken naar externe, tijdelijke oplossingen activeert Institut Esthederm de huid, zodat deze zichzelf kan herstellen.

Dat klinkt best goed, maar we blijven uiteraard kritisch. Wat maakt de zonneproducten van Institut Esthederm zo bijzonder? Op de website van VIVA PURA lees ik het volgende:

De producten in de Institut Esthederm Adaptasun lijn zorgen ervoor dat de huid sneller een mooie diepe bruine teint krijgt. Naast dat de huid bescherming van de slechte stralingen van de zon ervaart, zal de huid zijdezacht aan gaan voelen.

Dat wil ik proberen! Je las het net ook al: ik heb een zeer lichte huid en verband daarnaast erg snel (story of my life…). Zelfs met factor 50! Dus ik ga graag de uitdaging aan.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Gericht op de huid

Uit de Adaptasun-lijn ontving ik Institut Esthederm Adaptasun Mer et Tropiques Soin Bronzant Lait Corps. Een stijlvolle opvallende oranje met gouden flacon met maar liefst 200 ml hoog beschermende body lotion. De webshop VIVA PURA had hier duidelijk haar huiswerk gedaan, want vooraf ontving ik een vragenlijst waarin ik aangaf wat voor huid ik heb en hoe mijn huid op de zon reageert. Aan de hand daarvan kozen zij voor mijn huid de hoogst beschermende variant met drie sterren *** voor de sterke tot extreme zon (96% van de UVB-straling wordt gefilterd). Mocht je na het lezen van deze review enthousiast zijn over de Adaptasun-lijn, maar heb je niet zo’n gevoelige huid als ik? Geen nood. De zonneproducten uit de Adaptasun-lijn zijn verkrijgbaar voor verschillende huidtypes:

 • Anti-Rimpel
 • Normale huid
 • Gevoelige huid
 • Extra (verzorging)

In combinatie met verschillende zonsterktes:

 • * = Gematigde zon, UV-index 1 a 4, lentezon, terrasje, zon buiten middaguren
 • ** = Normale tot sterke zon, UV-index 5 a 8, Middelandse zee, zomerzon aan het strand
 • *** = Extreme zon, UV-index +8, Tropen, boot, langdurige blootstelling

Afhankelijk van je huid en de zonsterkte kun je dus altijd precies een product kiezen wat bij jou past. In onderstaande afbeelding uit de informatiebrochure die ik ontving staat het duidelijk schematisch weergegeven (klik op de afbeelding om te vergroten).

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Stijlvolle flacon

Met 200 ml is de body lotion flacon op een positieve manier goed aan de maat. Door de gekozen kleuren (oranje en gouden accenten) valt hij ook behoorlijk op. Persoonlijk vind ik de kleuren erg goed gekozen. Het straalt warmte en zonnigheid uit, maar op een stijlvolle manier. Het kleine glittertje in de oranje kleur is ook nog een leuk accentje! Door de ovaalvormige vormgeving ligt de flacon ook prettig in de hand en is daarnaast ook erg stevig door het plastic/kunststof materiaal. Leuk detail is dat de flacon van smal (bovenaan) naar iets breder (onderaan) loopt. Geen rechttoe rechtaan toestand, maar net even iets meer aandacht aan besteed. Vind ik leuk!

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Makkelijk in gebruik

De body lotion kun je aanbrengen door gebruik te maken van een pompje wat heel makkelijk in te duwen is. Ik ben fan van producten met een pompje. Het werkt hygiënischer, het is beter voor het product (langer houdbaar doordat het onder andere niet met zuurstof in aanraking komt) en je kunt heel gedoseerd werken. In tegenstelling tot een tube waarbij je jezelf soms in allerlei bochten moet wringen om er product uit te krijgen. Gemak dient de mens, toch!? 😉 Het pompje kan worden afgesloten met de oranje dop. Weer ben ik enthousiast, want ik kan dit product zonder bang te zijn dat het gaat lekken in mijn strandtas meenemen.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

De bijzondere werking

De beschermende body lotion verbetert de bruiningscapaciteit van de huid door de aanmaak van melanine te versnellen, te verhogen en daarnaast beter te verdelen. Nu hoor ik je denken, wat is melanine? Dat heb ik dus gelijk even uitgezocht, want we weten allemaal dat we bruin worden van de zon maar niet precies hoe dat nu in je huid te werk gaat. Melanine is heel simpel gezegd een ‘kleurstof’, oftewel pigment. Fysiek zijn het gepigmenteerde korreltjes. Het zorgt ervoor dat onze huid bruin kleurt. Iemand die lijdt aan ‘albinisme’ heeft in feite helemaal geen of te weinig melanine-aanmaak. Melanine wordt in de huid aangemaakt. Op de website dokterdokter.nl vond ik een simpele uitleg over het natuurlijke bruiningsproces van de huid door melanine:

De normale kleur van de huid wordt voornamelijk bepaald door het pigment melanine, dat door bepaalde huidcellen (melanocyten of pigmentcellen) wordt geproduceerd. Het pigment verspreidt zich tussen de andere cellen en bevindt zich in de bovenste huidlaag. Het pigment is donkerbruin van kleur. Zonder pigment zou de huid er vaalwit uitzien met paarse verkleuringen, veroorzaakt door het bloed dat door de huid stroomt.

Huidcellen en huidlagen

Wat hierbij nog wel interessant is om te weten, is dat die bepaalde huidcellen (melanocyten of pigmentcellen) zich in de diepste huidlagen bevinden en extra worden gestimuleerd om melanine aan te maken zodra de zon schijnt. De gepigmenteerde korreltjes (melanine) worden dus in de diepste huidlagen aangemaakt. Die korreltjes bewegen zich naar de bovenste huidlaag waar ze een beschermend laagje vormen tegen UV-straling. Hoe gaaf is dat?! Ik sta wederom versteld van de menselijke verdedigingsmechanismen. De body lotion van Institut Esthederm helpt dus extra bij de bescherming van de huid en zorgt er ook nog voor dat je een mooi bruin tintje krijgt waar je langer van kunt genieten.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Op de zijkant van de verpakking staat dit ook nog eens duidelijk omschreven.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Ingrediënten onder de loep

Laten we dan eens naar de ingrediënten kijken. Jullie weten dat ik daarop heel kritisch ben en elk ingrediënt check via de website van de Nationale Cosmetica Vereniging. Dat heb ik bij deze lange lijst aan bestanddelen dus ook gedaan. Ik ga niet in op alle ingrediënten, maar noem de eerste 10 ingrediënten na aqua (water).

 1. Ethylhexyl Methoxycinnamate = UV-absorbeerder / UV-filter (+)
 2. Dicaprylyl Carbonate = Maakt de huid zacht en glad (+)
 3. Butyloctyl Salicylate = Houdt de huid in goede conditie / oplosmiddel (+)
 4. Glycerin = Houdt vocht vast (+)
 5. Homosalate = Houdt de huid in goede conditie / UV-absorbeerder / UV-filter (+)
 6. Tribehenin PEG-20 Esters = Houdt de huid in goede conditie / Maakt de huid zacht en glad (+)
 7. Cyclopentasiloxane = Oplosmiddel / Maakt de huid zacht en glad (+)
 8. Butyl Methoxydibenzoylmethane = UV-absorbeerder / UV-filter (+)
 9. Dimethicone (siliconen) = Anti-schuim / Maakt de huid zacht en glad (+)
 10. Pongamia Glabra Seed Oil = Maakt de huid zacht en glad (+)

De score

En dan kan ik toch niet anders dan concluderen dat de ingrediënten die zich in deze body lotion bevinden erg positief zijn. Buiten deze ingrediënten heb ik de andere bestanddelen ook nog even gecontroleerd. Er zitten naast deze 10 ingrediënten voornamelijk conserveermiddelen (houdbaarheid), oplosmiddelen, vochtinbrengende en huidverzorgende bestanddelen in. Heb je dan echt totaal geen kritische noot, Amanda? Jawel. Er zit parfum in, maar dat ingrediënt staat halverwege de ingrediëntenlijst. Persoonlijk vind ik dat niet erg, maar ik wilde het toch even vermelden voor het geval je gevoelig bent voor parfum.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

En dan nu naar het leukste gedeelte van de review. Het testen van het product!

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Volgens de verpakking breng je de body lotion 20 minuten voordat je de zon ingaat rijkelijk aan en herhaal je dit om de twee uur. Overigens is de body lotion na het eerste gebruik 9 maanden houdbaar.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Mijn eerste indruk had gelijk te maken met de geur. Mmmm! Wat ruikt deze body lotion lekker. Fris en verzorgend. De structuur is romig. Als je een druppel op je hand aanbrengt blijft het daar liggen en loopt het niet van je huid af. Zelfs niet als je deze ondersteboven houdt. De body lotion is absoluut niet waterig, maar zeker ook niet heel dik van structuur. Wat mij betreft, precies goed!

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Op de foto hierboven kun je de structuur goed zien. Romig en makkelijk uit te smeren. Dat is het tweede wat me opvalt. Het smeert prettig en is gemakkelijk te verdelen over de huid. De beschrijving geeft aan dat je het rijkelijk moet aanbrengen, maar met één druppel kon ik gemakkelijk mijn hele hand insmeren. Oh, en die geur. Die is op een subtiele manier lang aanwezig en dat vind ik wel erg lekker.

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Wat ik ervaar

Zodra ik de body lotion goed uitsmeer en laat intrekken, merk ik dat er een subtiele glans over mijn huid ontstaat. De foto hierboven heb ik dan ook bewust met de flits genomen. Je ziet hier heel duidelijk dat er een laagje over mijn huid ligt wat die glans veroorzaakt. Door dat laagje ziet mijn hand er direct gehydrateerd en verzorgd uit. En zo voelt het ook. Ik voel dat mijn huid meer ‘gevoed’ is. Mijn andere hand (die ik niet had ingesmeerd) voelde droger aan en zag er ook minder goed uit. De wat fijnere lijntjes lijken zelfs iets vervaagd te zijn als je goed naar de foto kijkt. Nog twee positief punten zijn dat de body lotion snel intrekt en absoluut niet plakkerig is. Niet dat gedoe met een zonnebrandcrème die al heel stroef smeert en daarna ook nog een super plakkerig is, blegh! Ik ben echt heel positief verrast.

Werkt het echt?

Maar de ‘million dollar question’ is natuurlijk: ‘Werd ik er ook echt mooier bruin van, zonder te verbanden?’. Mijn persoonlijke ervaring is erg positief. Ik heb één arm (links) volledig ingesmeerd en mijn andere arm (rechts) niet en ben toen vol in de zon gaan zitten (ja, het leven van een beautyblogger is zwaar… ;)). Na 20 minuten voelde ik mijn rechterarm gaan branden en toen gingen bij mij de alarmbellen rinkelen, want links voelde ik helemaal niets. Dat was voor mij het teken dat de body lotion mijn linkerarm beschermde. Toen ik uit de zon kwam was mijn rechterarm ook iets rood gekleurd terwijl mijn linkerarm er gewoon normaal uitzag. Heel bruin ben ik nog niet geworden hoor, maar ik zag en voelde wel degelijk verschil. Komt dat doordat ik dit product heb kregen? Nee, als ik niet oprecht enthousiast had geweest dan had ik dat ook heel eerlijk gezegd, maar deze body lotion verdient gewoon credits!

MindandBeauty.nl Review Institut Esthederm Paris Adaptasun Mer Et Tropiques Protective Body Lotion

Institut Esthederm Adaptasun Mer et Tropiques Soin Bronzant Lait Corps is online verkrijgbaar bij de beauty webshop VIVA PURA. Voor 200 ml betaal je op dit moment € 44,80 en daar kun je echt wel even mee vooruit! Naast deze body lotion zijn er ook nog andere Institut Esthederm zonneproducten, dus wil je geen body lotion maar iets anders, dan kun je ook even neuzen 😉

Hoe beschermen jullie je huid tegen de invloeden van de zon? Met bijvoorbeeld een gezichtscrème inclusief SPF, een zonnebrandcrème of op een andere manier?

Liefs,
Amanda

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd.
Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers