Review – L’oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

4 07 2018 | Beauty & Mode

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Daar stond ik dan in de Etos. Een heel schap vol met haarverzorgingsproducten voor me. Welke ga ik kiezen? De dag ervoor had ik het laatste restje haarmasker uit het potje gelepeld en ik had dus dringend behoefte aan een nieuwe variant. Mijn oog viel op de Botanicals-lijn van L’Oréal Paris. ‘Safflower rich infusion mask‘, die naam klinkt al best goed, toch? Gauw scande ik de ingrediëntenlijst en het item belandde voor € 9,99 in mijn winkelmandje en vervolgens in de douche. Zou hij daar nu nog staan, of heb ik hem na 1 keer gebruiken linea recta in de prullenbak gekiept? Find out!

Hij staat nog in de douche! Ik heb besloten dat dit haarmasker mag blijven totdat hij helemaal op is en dat vraagt natuurlijk om enige uitleg, dus hier komt het!

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Verpakking

Zoals jullie van me gewend zijn, begin ik altijd eerst met de verpakking bij een review. Deze verpakking is vrij simpel vind ik. Het is een basic bruinkleurige, ronde pot met op de voorkant een sticker met meer informatie. Ik ga het niet mooier maken dan het is. Qua vormgeving scoort hij niet heel hoog, maar praktisch gezien – denk aan het opbergen van het haarmasker – is ‘ie weer wel heel slim vormgegeven. Hij neemt niet onnodig ruimte in (lekker compact dus!) en je kunt er zelfs een extra product bovenop zetten.

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

De zwarte draaideksel van plastic heeft aan de bovenkant een ingeslepen rand waardoor je eenzelfde potje er goed op zou kunnen plaatsen. Hij ‘locked’ dan als het ware in de deksel, zodat het niet kan gaan schuiven. Daarnaast zit er nog een logica achter. Als ik namelijk het haarmasker gebruik, draai ik de deksel van het potje af en dan weet ik vaak niet zo goed wat ik nou moet met de deksel en het potje terwijl ik het haarmasker in mijn handen heb. Ik kan het er niet even snel opdraaien, maar moet eerst het product in mijn haar verdelen. Pas daarna doe ik het potje dicht. Wat ik dus doe, is de deksel eerst neerleggen en vervolgens het potje daar bovenop zetten. Scheelt ruimte én hij kan niet gaan schuiven.

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Wat voor ingrediënten zitten erin?

Met een inhoud van 200 ml scoort dit haarmasker qua hoeveelheid product toch wel iets onder het gemiddelde. Persoonlijk ben ik gewend om zo’n 300 ml product aan haarmasker in een dergelijke verpakking te hebben. Dat betekent dus dat je voor deze hoeveelheid meer betaalt dan voor een ander haarmasker met meer inhoud. Dat zegt op dit moment nog niets over de kwaliteit van het product, maar ik wil het wel vermeld hebben. Goed, en wat zit er dan in? Laten we ingaan op de details door de eerste 10 ingrediënten na aqua (water) te verduidelijken, met behulp van de Nederlandse Cosmetica Vereniging:

 1. Cetearyl alcohol = emulgator, emulsiestabilisator, vermindert doorzichtigheid, maakt de huid zacht en glad, vicositeitregelaar (+) (vettige alcohol)
 2. Glycine Soja Oil/Soybean Oil = emulgator, verzacht en beschermt de huid en het haar (+)
 3. Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate = antistatisch, haarconditioner (+)
 4. Cetyl Esters = huidbeschermer (+)
 5. Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil = huidverzachter, haarconditioner (+)
 6. Sodium Benzoate = conserveringsmiddel, geurstof (+)
 7. Salicylic Acid = antiroos, geurstof, haarconditioner, verwijderd dode huidcellen, vochtinbrengend middel (+)
 8. Pentaerythrityl Tetra Di T Butyl Hydroxyhydrocinnamate = antioxidant (+)
 9. Linalool = (bloemige) geurstof ()
 10. Linum Usitatissimum Seed Oil/Linseed Oil = huidbeschermer, huidvezachter, haarconditioner (+)

Een score van 9/10, dikke prima dus! Toch zit hier een klein minpuntje in de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt ‘linalool’ is puur een geurstof, maar wel ééntje die mogelijk tot irritatie kan leiden als je een gevoelige huid hebt. Verder dan alleen geur voegt dit ingrediënt (helaas) niets toe en daarom vind ik het toch wel zonde dat ze hiervoor gekozen hebben. Aan de andere kant, de geur van dit product is wel ontzettend prettig! Soms is het kiezen of delen…

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Bijzondere ingrediënten, of toch niet?

Wat dan wel weer bijzonder is, is dat dit haarmasker vrij is van siliconen, parabenen en kunstmatige kleurstoffen. Dat vind ik persoonlijk een groot pluspunt! Als jij ook geen fan bent van deze stoffen/toevoegingen, dan zit je met dit haarmasker dus goed. Verder wil ik ook nog even ingaan op wat er op het etiket van dit haarmasker staat. Daar staat namelijk op dat het haarmasker ‘infused with safflower oil’ is, oftewel doordrenkt met saffloerolie. En nu denk je misschien, huh wat is safflierolie eigenlijk? Terecht, dat had ik – eerlijk is eerlijk – ook. Dus, ik heb het uitgezocht. Op de website van BERIVITA.com vond ik het volgende:

Koudgeperste Saffloerolie, Safflower of Distelolie, wordt gewonnen uit de zaden van de Saffloer, een distelachtige plant. Deze planten worden ongeveer 100 cm tot 120 cm hoog. In iedere bloem zitten zo’n 15-25 zaden waaruit, met koude persing, de olie wordt gehaald. De olie bevat een hoog percentage linolzuur, zo’n 75-78%, en vitamine A en E. Saffloerolie is een dunne, lichtgele natuurlijke olie met een neutrale geur.

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Maar dat is nog niet alles. Via Sulla-Salute.com kwam ik te weten dat saffloerolie rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder linolzuur) welke het haar beschermen, voeden, hydrateren en verstevigen. Klinkt als muziek in je oren? Toch zou ik het stukje tekst ‘infused with safflower oil’ niet te serieus nemen, omdat het ingrediënt als één van de laatste ingrediënten wordt vermeld op de lijst. Het aanwezige percentage is daardoor zeer klein en mogelijk zelfs verwaarloosbaar. Wel zitten er andere oliën in die heel goed zijn voor het (droge) haar, zoals Glycine Soja Oil/Soybean Oil en Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil.

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

De belofte

Soja- en kokosolie staan in de top 5 van de ingrediëntenlijst en zijn daarmee qua percentage rijkelijk aanwezig. Daarmee maakt L’Oréal de belofte, zoals hieronder omschreven, voor het merendeel waar. Alleen die rijke infusie van Saffloer klopt niet helemaal. Toch mag dat de pret niet drukken, want hey, dit haarmasker staat niet voor niets nog steeds in onze douche!

Botanicals Rich Infusion Mask combineert ons botanisch complex van soja en kokosolie met een rijke infusie van Saffloer. Een verfijnde geur met oriëntaalse accenten. We combineerden Saffloer met Oosterse basisnoten van amber, vanille en kasjmierhout. Neem je haar mee op een aromatische reis!

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Structuur en geur van het haarmasker

Je kunt dit haarmasker in eerste instantie vergelijken met een body butter, de structuur is wat steviger en vaster dan je misschien zou verwachten. Kijk maar naar de afbeelding hierboven waarbij het product als het ware aan mijn vinger gekleefd zit. Waar sommige haarmaskers heel crèmeachtig zijn en door de vloeibaarheid bijna van je hand afvallen, heb je dat bij dit haarmasker absoluut niet. Het wordt zachter en vloeibaarder van substantie zodra je het in je handen verdeeld. De geur die direct vrijkomt bij het openen van de verpakking doet toch wel direct denken aan iets oriëntaals. Bij mij viel direct de vanille en een mysterieuze frisheid op. Heerlijk, alsof je je in een ware spa waant!

Bevindingen

Ondanks dat dit haarmasker in een verpakking komt van ‘maar’ 200 ml, heb ik daar eigenlijk niets van gemerkt. Het product is zuinig in gebruik, omdat je niet veel nodig hebt. Ik houd de topjes van mijn vingers als leidraad voor de hoeveelheid die ik nodig heb (let op, mijn handen zijn klein). Grappig detail is dat ik onder de douche wel even heb staan zoeken naar hoe lang ik dit haarmasker het beste kon laten intrekken, maar dat kon ik dus niet vinden. Op de website van L’Oréal vond ik wel terug dat je het beste zo’n 3 minuten kunt aanhouden. Eigenlijk dus best kort! Na 3 minuten spoel je het masker grondig uit en zul je net als ik merken dat je haar heel zacht aanvoelt. Je kunt er met je vingers zo doorheen glijden. En ik heb mijn haar daarna aan nóg een test onderworpen. Ik ben namelijk met de föhn aan de gang gegaan om te kijken of en hoe erg mijn haar (nog) zou pluizen. Het resultaat? Het pluist nog wel iets, maar wel een stukje minder. Het is wat stijler doordat het zwaarder is gemaakt door de oliën. Ik ben dus zeker wel de spreken over dit haarmasker, maar wil er wel graag bij opmerken dat het met name geschikt is voor droog haar. Mocht je bijvoorbeeld snel last hebben van vet haar, dan zou ik dit masker niet voor jouw haar aanbevelen, omdat het daardoor mogelijk nog vetter wordt. Ik gebruik het haarmasker nu 1 keer in week inmiddels zo’n 1,5 maand voor mijn lange haar en de verpakking is voor de helft nog gevuld. De hoeveelheid gaat dus echt wel een poosje mee. En elke keer als ik het masker heb gebruikt, zegt manlief weer ‘mmm, wat ruikt je haar lekker!’. Nou, dat telt als extra bonuspunten voor mij 🙂

MindandBeauty.nl Review L'oréal Botanicals Fresh Care Safflower Haarmasker

Meer Botanicals

De Botanicals-lijn van L’Oréal is uitgebreid. Naast dit haarmasker uit de lijn Botanicals Safflower, bestaat er ook een bijpassende shampoo, conditioner en een Softness Salve Leave-in crème. Je kunt er dus voor kiezen om de complete Safflower-lijn aan te schaffen als je met name droog haar hebt. Ook als je geen droog haar hebt, heb je nog keuze uit 4 andere Botanicals-lijnen die elk specifiek voor een bepaalde haarsoort ontwikkeld zijn, namelijk:

 • Botanicals Geranium: voor gekleurd of dof haar
 • Botanicals Camelina: voor pluizig haar
 • Botanicals Koriander: voor kwetsbaar haar
 • Botanicals Lavendel: voor de gevoelige hoofdhuid

Hebben jullie al eens één of meer producten uit de Botanicals-lijn geprobeerd, of willen jullie dat juist nog graag?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

13 Reacties

 1. Jouvence

  Fijne review en wat heb je er prachtige foto’s bij gemaakt! Zelf gebruik ik de complete koriander lijn al een tijd, ben er erg tevreden over.

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel voor je mooie compliment! De koriander-lijn lijkt me ook heel bijzonder. Misschien dat ik die binnenkort eens aanschaf.

   Antwoord
 2. priscilla

  Ik ben zelf momenteel de Lavendel lijn aan het testen. Deze ken ik niet!

  Antwoord
 3. Marsha

  Wat super interessant dat je die ingrediënten zo goed heb uitgelegd zeg! Eerlijk normaal kijk ik niet eens naar de ingrediënten. Maar misschien moet ik dat toch maar gaan doen. Top review!

  Antwoord
  • Amanda

   Ik herken het. Voorheen keek ik er ook niet naar, maar tegenwoordig door alle marketingtrucs ben ik er altijd wel nieuwsgierig naar. Net een echte Sherlock, haha!

   Antwoord
 4. Blog & Beauty

  Het lijkt mij een heerlijk masker. Ik hou ook wel van die Oriëntaalse geuren.

  Antwoord
 5. Amy

  Dit lijkt me wel een prettig product! Zelf gebruik ik op dit moment de Vitamino Color lijn van L’Oréal Professionnel dus ik denk dat ik de Botanicals Geranium eens ga proberen.

  Antwoord
 6. Linda

  Ik kan er een beetje slecht tegen dat deze producten als een hele groene lijn worden gepresenteerd en ondertussen nog steeds op dieren worden getest.. En gebruik daarom ook geen producten van L’Orėal 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Dat kan ik ook heel goed begrijpen!

   Antwoord
 7. Fleur

  Ik denk dat de Botanicals Camelina wel iets voor mijn pluizig haar zal zijn! Ik ben benieuwd

  Antwoord
 8. Mieke | mieksmind

  Ik heb hier de groene lijn van, deze lijkt me ook wel fijn, goede uitgebreide review

  Antwoord
  • Amanda

   Die lijkt me ook erg lekker!

   Antwoord
 9. Mei Qi

  Wat een mooie lichte foto’s! Het ziet er erg fijn uit!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers