Slapen met een zwangerschapskussen | Mijn ervaring

16 10 2021 | Mama & Kind

slapen met zwangerschapskussen MindandBeauty.nl

Ben je zwanger en denk je erover na om een zwangerschapskussen te kopen, dan is het fijn om ervaringen van andere zwangeren te lezen. Toen ik 9 weken zwanger was heb ik een zwangerschapskussen aangeschaft. Dat was in het begin best even wennen met slapen kan ik je vertellen, maar inmiddels heb ik ervaren wat de positieve kanten van zo’n kussen zijn. Welk zwangerschapskussen ik heb en hoevaak ik ermee slaap, deel ik in deze blog.

Welke zwangerschapskussen zijn er?

Als je zwanger bent is het geen must om met een zwangerschapskussen te slapen, maar het kan wel heel fijn zijn. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt. Een zwangerschapskussen kan daarbij helpen, omdat het extra steun en dus comfort biedt terwijl je buik steeds een beetje groter groeit. Ik merkte vanaf week 9 dat op mijn zij slapen niet meer zo prettig was. Het voelde alsof mijn buikje (er was toen amper nog wat te zien) heel zwaar aanvoelde. Alsof iemand er lood aan had gehangen. Dat bleken dus ‘groeipijnen’ te zijn. Ik heb van mezelf een platte buik en alle huid werd dus langzaam maar zeker opgerekt. Om dat ongemakkelijke gevoel wat comfortabeler te maken, merkte ik dat tegendruk goed werkte.

Ik begon dus met een gewoon kussen en een warme kruik tegen mijn buik om de pijn te verzachten. Toch merkte ik dat ik in bed daarmee mijn draai niet echt kon vinden. Dus besloot ik om op zoek te gaan naar een zwangerschapskussen. Nou, er ging een wereld voor me open! De wereld van zwangerschapskussens is groot. Zo zijn er C-, U-, L-, V- en J-vormige kussens, maar ook I-vormige kussens (die ook wel zijligkussens voor volwassenen worden genoemd). Kortom: er zijn gewoon onwijs veel verschillende. Oh, en dan heb je nog de termen ‘zwangerschapskussen’ en ‘voedingskussen’ die door elkaar worden gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Schrik dus niet als je op zoek gaat naar een kussen dat bij jou past.

Omdat ik niet direct een groot kussen in bed wilde, heb ik gekozen om een zijligkussen als zwangerschapskussen te kopen (de welbekende I-vorm). Dit is een langgerekt kussen waarover je verder in deze blog meer leest.

De voordelen van een zwangerschapskussen

Elke vorm heeft andere voordelen, maar de belangrijkste voordelen van een zwangerschapskussen zijn:

  • het bieden van ondersteuning (als je last hebt van bijvoorbeeld maagzuur, opgezwollen enkels of pijn in je rug, heupen, benen, knieën, etc.)
  • het bieden van verlichting op drukpunten
  • het helpt bij het vinden van een prettige lighouding die goed is voor het gehele lichaam
  • het bevordert het (door)slapen
  • het voorkomt andere lichamelijke problemen (denk aan nek- en rugklachten)
  • het is voor en na de bevalling inzetbaar
  • het is multifunctioneel: je kunt het gebruiken om mee te slapen, maar ook als ondersteuning als je je baby voedt

Per vorm zijn er nog extra voordelen en uiteraard ook nadelen te benoemen. Bovendien gebruik je elk kussen op een andere manier. Ik zal daar nog even dieper op ingaan.

Zwangerschapskussen C vorm

Een zwangerschapskussen met een C-vorm heeft als het ware 3 zijden. De twee uiteindes (boven en onder) en het middenstuk. Het bovenste uiteinde leg je onder je hoofd, het middenstuk gebruik je voor je rug of buik en het onderste uiteinde leg je tussen je knieën. De C vorm lijkt als het ware op een halve maan. Vanwege de grootte neemt een C-vormig zwangerschapskussen wel veel ruimte in in bed.

Ella Zwangerschapskussen XXL in C-vorm

Zwangerschapskussen U vorm

Het U-vormige model zwangerschapskussen biedt ondersteuning onder je hoofd, aan je buik, knieën en rug tegelijk. Eigenlijk je hele lichaam dus! En of je nu op je linker- of rechterkant gaat liggen (en tussendoor omdraait) je hoeft het kussen niet te verplaatsen. Houdt wel rekening met de grootte van dit kussen, want je partner kan niet gemakkelijk achter je komen liggen.

Ella Zwangerschapskussen XXL in U-vorm

Zwangerschapskussen L vorm

Er bestaat ook een zwangerschapskussen in de vorm van een L. Dit kussen biedt ondersteuning aan je hoofd, je buik en je knieën, maar het heeft als ‘nadeel’ dat het niet echt de contouren van je lichaam volgt zoals een C- en U-vorm wel doen. Daarnaast als je omdraait, moet je het kussen met je meebewegen anders mis je steun.

Zwangerschapskussen L-vorm

Zwangerschapskussen V vorm

Het zwangerschapskussen in V vorm lijkt als het ware een beetje op een boemerang waarbij de hoek ongeveer 45 graden is. Dit kussen is erop gericht om ondersteuning te bieden aan de nek en het hoofd. Ook is het handig om te gebruiken als voedingskussen, of zelfs als babynestje.

Snoozz voedingskussen

Zwangerschapskussen J vorm

Dan bestaat er ook nog een zwangerschapskussen in een J vorm. Deze lijkt erg op de I vorm, maar heeft aan de onderkant een klein boogje naar binnen. Dat is handig om hem zo tussen je knieën te leggen.

Litollo zwangerschapskussen in J-vorm

Zwangerschapskussen I vorm

De I-vorm als zwangerschapskussen wordt ook wel een zijligkussen voor volwassen genoemd. En ja, ik zeg bewust ‘voor volwassenen’, want ze bestaan ook voor baby’s (om te voorkomen dat ze omrollen). Het I-vormig zwangerschapskussen neemt het minste ruimte in beslag en is het meest handzaam, maar het volgt niet de ergonomische lijnen van je lichaam. Ik heb gekozen voor dit kussen. Extra voordeel: je kunt dit kussen ook gebruiken om bijvoorbeeld onder je benen neer te leggen, zonder dat het in bed veel ruimte in beslag neemt.

Lucovitaal Zij-lig kussen Bamboe XXL

Vanaf wanneer slaap je met een zwangerschapskussen?

Of en wanneer je met een zwangerschapskussen slaapt, is geheel aan jou. Het is zeker geen verplichting. Sommige zwangere vrouwen vinden het bijvoorbeeld helemaal niets om met zo’n kussen te slapen. Anderen zweren er daarentegen weer bij. Het is een kwestie van proberen. Zoals ik al aangaf: toen ik merkte dat een gewoon kussen en een warme kruik niet meer hielpen, besloot ik een zwangerschapskussen te kopen. Ervaar jij een soortgelijke situatie en merk je dat je geen lekkere slaaphouding meer kunt vinden, dan kan een zwangerschapskussen uitkomst bieden. Of dit nu met 9 weken is, met 20 of zelfs later, dat maakt helemaal niets uit. Luister naar je lichaam, je merkt vanzelf wanneer je de behoefte voelt om een zwangerschapskussen aan te schaffen.

Zwangerschapskussen gebruiken

Het gebruik van een zwangerschapskussen is multifunctioneel. Je kunt ‘m zowel tijdens je zwangerschaps als na je zwangerschap gebruiken. Of het nu is voor extra ondersteuning bij het slapen, of omdat je het prettig vindt bij het voeden, het kan allemaal. Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt het kopen van een zwangerschapskussen ook een duurzame aanschaf.

Zodra jouw zwangerschapskussen wordt bezorgt, is het belangrijk dat je deze uit de verpakking haalt. Meestal heeft een zwangerschapskussen even nodig om de goede vorm aan te nemen. Je kunt je voorstellen dat zo’n kussen strak zit ingepakt in folie of in een gekke hoek heeft gezeten in een doos. Een zwangerschapskussen heeft even tijd nodig om ‘op vorm’ te komen. Uiteraard vind je de instructies voor elk specifiek kussen bij je bestelling. In mijn geval zat het I vormig kussen strak opgerold in een tasje. Ik moest het kussen dus uit het tasje halen, uitrollen en deze zelfs even flink opschudden. Vervolgens moest ik het kussen op een gladde ondergrond leggen zodat het voldoende kon uitzetten. Zodra het kussen eenmaal de juiste vorm heeft aangenomen, kun je het gebruiken.

Slapen met een zwangerschapskussen

Het slapen met een zwangerschapskussen vond ik oprecht even wennen. Het I vormige kussen neemt niet veel ruimte in beslag in, wat heel fijn is, maar door de rechte vorm was het even zoeken naar een lekkere lighouding in bed. Nu is het niet zo dat een I vormige kussen helemaal niet flexibel is hoor. Dat ligt ook deels aan de vulling. Mijn zwangerschapskussen kan ik prima buigen, maar omdat je het niet gewend bent, ben je gewoon even zoekende. Althans, dat is mijn ervaring natuurlijk.

Ik slaap graag op mijn linkerzij en klem het kussen tussen mijn benen (zodat mijn rechterknie op het kussen ligt) en mijn armen sla ik om het kussen heen. Het lijkt er eigenlijk op dat ik het kussen aan het knuffelen ben, haha! Mijn hoofd leg ik niet op het zwangerschapskussen, daarvoor heb ik een apart hoofdkussen. Als ik naar mijn rechterzij draai, dan draai ik het kussen gewoon mee.

Toch heb ik – zeker de eerste nachten – het zwangerschapskussen meerdere keren uit bed gegooid. Eigenlijk geheel onbewust. Mijn lichaam was het niet gewend om met een extra kussen te slapen en in mijn slaap belandde het kussen dan op de grond. Als ik dan ‘s nachts wakker werd – want ja, een zwangere vrouw moet vaak plassen – dan miste ik het kussen toch wel, dus viste ik het van de vloer en viel opnieuw snel in slaap.

Zeker voor het in slaap vallen, vind ik een zwangerschapskussen een uitkomst. Door de ondersteuning van het kussen lig ik heel comfortabel, zonder dat ik het ergens voel trekken of doorhangen. Nu mijn buik steeds een beetje verder groeit en mijn heupen ruimte maken voor de kleine, vind ik de ondersteuning heel prettig. En ja, het gebeurt nog wel eens dat ik het kussen naast mijn kant van het vind, maar dat vind ik niet erg. Zoals ik al aangaf, is het voor mij een ideaal hulpmiddel om lekker in slaap te vallen. Nog een voordeel van mijn I vormig zwangerschapskussen is dat Wouter achter me kan komen liggen. Bij een ander, groter kussen is dat lastiger of zelfs niet mogelijk.

Wat kost een zwangerschapskussen?

Naast dat je allerlei soorten kussen hebt waaruit je kunt kiezen, vind je ze ook in verschillende prijsklassen. De prijzen beginnen bij €30 en kunnen oplopen tot meer dan €100. De kussens die ik in deze blog heb opgenomen kosten zo rond de €50. En als ik je een tip mag geven: let even op de acties, want regelmatig zijn de zwangerschapskussens in de aanbieding. Dan profiteer je toch weer van een lekkere korting!

Is het kopen van een zwangerschapskussen de moeite waard?

Daar kan ik direct “JA!” op antwoorden. Ik ben zelf heel blij met mijn zwangerschapskussen en het helpt mij bij het comfortabel in slaap vallen. Zeker als ik merk dat mijn lichaam vermoeid is en hier en daar wat zeurende pijnklachtjes heeft. Bovendien is het kussen na mijn zwangerschap ook nog inzetbaar als voedingskussen of om onder je benen neer te leggen. Kortom: ik ben een fan van zwangerschapskussens en hoop dat ik je met deze blog een hoop informatie heb gegeven om zelf ook tot een fijne conclusie te komen. Je verdient een comfortabele zwangerschap en daar kant een zwangerschapskussen je heel fijn bij helpen.

Liefs,
Amanda

Foto 1 door Studio Annemarije.

Dit artikel bevat affiliate links.

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers