Sportmotivatie | Dit werkt voor mij

6 07 2023 | Lifestyle, Persoonlijk

sportmotivatie tips

Voordat je dit artikel leest, moet je weten dat ik helemaal niet sportief ben. Ik heb zelfs een hele tijd een hekel aan sporten gehad, maar inmiddels heb ik een manier gevonden om sportmotivatie te vinden én te houden. Gewoon door van alles te proberen totdat ik merkte dat ik ineens zin had om te gaan sporten. Loop jij tegen datzelfde aan? Dan hoop ik dat mijn tips jou ook helpen aan die extra sportmotivatie.

Ontdek wat voor jou werkt

Als je aan sport denkt, dan denk je misschien aan de sportschool of een vereniging waarbij je je kunt aansluiten. Toch is er veel meer mogelijk op sportgebied dan je in eerste instantie denkt. Ik heb mezelf afgevraagd welke manier van bewegen mij aansprak. Daarbij kwam ik uit bij een combinatie tussen dansen en bewegen op een opzwepend muziekje. Ik heb toen geprobeerd om via YouTube Zumba- en danswork-outs te volgen, maar ik vond het vreselijk. Ik vond het zo’n opgave om dit telkens weer te doen dat ik er al gauw mee stopte.

Uiteindelijk ging bij ons het idee leven van een crosstrainer. Een fitnessapparaat waar je onwijs veel verschillende work-outs mee kunt doen. Je ziet ze niet voor niets in elke sportschool staan. Het is een apparaat wat heel veel spiergroepen tegelijk aanspreekt en bovendien veel variatie biedt in intensiteit, helling en complete programma’s die je kunt volgen. Wij hebben dus een crosstrainer aangeschaft!

De eerste keren dat ik daarop stond vond ik het vreselijk, maar het was gewoon wennen. Mijn conditie was ook belabberd, dus dat hielp niet echt mee haha. Uiteindelijk vond ik er mijn draai op en merkte ik dat ik het fijn begon te vinden. Een aparte sensatie voor iemand die a-sportief is, maar het was zo! Omdat ik er allerlei kanten mee opkan, verveelt het nog steeds niet. Maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet zo te zijn. Misschien ga jij heel goed op elastieken die je gebruikt om work-outs te doen, of zijn gewichten juist jouw ding. Probeer het uit en kom erachter en hou niet vast aan een bepaald beeld. Zoek iets wat voor je werkt, maar dan ook écht voor je werkt.

Jouw oog wil ook wat

Iets wat mij oprecht een boost aan motivatie geeft, is een lekkere sportpakkie. Een sportoutfit waar ik me lekker in voel maakt echt verschil. In plaats van een oud en wijd t-shirt aantrekken, kies ik er bewust voor om sportkleding te kopen die ik graag draag. Daarbij stel ik wel een paar eisen. Zo wil ik dat het een beetje sexy is, het een zachte stof is die niet schuurt, het niet te strak, maar wel ‘vast’ aan mijn lijf zit en het de juiste aspecten van mijn lichaam accentueert. Eigenlijk vind ik het belangrijk dat mijn figuur er lekker in uitkomt en als ik in de spiegel kijk het gevoel krijg van: ‘Damn, vrouw, you look goooood! Let’s work that ass!“. Met mijn sportoutfit aan wil ik gewoon sporten. Als dat geen boost aan sportmotivatie is, dan weet ik het niet hoor!

Ik heb graag sportkleding aan die alle curves goed vasthoudt. Mijn rondingen mogen er zijn, maar ik vind het wel fijn als mijn borsten en kont niet alle kanten opvliegen, zullen we maar zeggen. Vertaal je dit naar een outfit, dan kom ik uit bij een naadloze en high waist sportlegging en een ondersteunende en naadloze sporttop. Deze kledingstukken knellen niet en houden de boel goed op z’n plek. You know what I mean 😉

Enneh, sportkleding voor dames hoeft echt niet veel geld te kosten hoor! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ikzelf draag graag outfits van STRONGER en MKBM, maar de TikTok-legging is één van mijn favorieten en die kost nog geen €25! Voor mijn gevoel heb ik daar Beyonce-billen in (maar echt!) en hij is heelijk high waist. En mocht je geen fijne top kunnen vinden maar wel een oude zwangerschaps-/voedingsbh hebben liggen, dat werkt ook dikke prima (weet ik uit ervaring). Nog een extra tip: als je zwarte tops koopt, kun je die met elke kleur sportlegging combineren. Ideaal!

De foutste muziek werkt het beste

Op Spotify vind je ontelbaar veel playlist met titels als ‘Top Hits Workout’ en ‘GYM BEATS’, maar die werken bij mij allemaal niet. Ik heb gewoon beukende muziek in mijn oren nodig. Muziek met een lekker uptempo beat en een vleugje humor. Wat ik ook probeer – en je gaat nu vast heel hard lachen – ik kom altijd uit bij Snollebollekes. Je weet wel van die foute carnavalsmuziek waarop iedereen ladderzat heen en weer host. Maar hey, als het werkt? Waarom niet!

Soms wijk ik wel eens af, dan ga ik voor Nederlandse Hardstyle waarbij ze hardstyle mixen met Nederlandse meezingers of Kroegenhits. Ik weet het, het klinkt vast absurd, maar boeiend. Probeer lekker uit wat voor jou werkt, jij bent immers ook de enige die het hoort. Sommige nummers maken gewoon iets in je los waarop je een boost aan sportmotivatie krijgt en net dat stapje harder zet. De beuk erin! Je kunt natuurlijk ook lekker zelf een fijn playlistje maken.

Moeten bestaat niet in mijn woordenboek

Je ‘moet’ sporten, want het is goed voor je. Of, je ‘moet’ elke week minstens 1 uur sporten. Al die uitspraken blijven bij mij lekker buiten de deur. Ik moet al zoveel. Met een druk gezinsleven als twee ondernemers hebben we meer dan genoeg moetjes. Sporten is voor mij geen moetje. Ik heb er geen moetje van gemaakt. Ik heb er tijd voor mezelf van gemaakt. Tijd om stoom af te blazen, mijn hoofd leeg te maken en op een ander vlak intensief bezig te zijn. Niet omdat de maatschappij dat van mij verwacht of omdat het de norm is. Ik moet niet sporten, is ‘ik WIL sporten’ geworden. Ik kan hier een heel verhaal over mindset neerzetten, maar waar het op neerkomt: als jij iets wil waardoor je je beter voelt, dan kun je dan gewoon doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan als jij daarvoor kiest.

15 minuten bewegen is ook sporten

Iets waarvan ik heb ondervonden dat ik er niet lekker op ga, is het gevoel dat ik lang moet sporten. Een Zumba-les van een uur, dat is gewoon niets voor mij. Niet alleen ben ik dan compleet gesloopt, ik word er ook niet blij van. Ik wil zelf bepalen of, wanneer en hoelang ik sport.

Inmiddels heb ik een modus gevonden die voor mij werkt en die ik ook volhou. Voor mij is 15 minuten op de crosstrainer voldoende. Dit doe ik 2 á 3 keer in de week, maar niet altijd op dezelfde dagen. Soms schuif ik ook wel eens in mijn schema. En als het een keer niet lukt om 3 keer per week op de crosstrainer te klimmen, dan is dat ook prima. Het gaat er niet om hoelang je sport, maar dat je beweegt. In plaats van 15 minuten op de crosstrainer kies ik er ook wel eens voor om een Zumba-les van 20 à 30 minuten te doen of een langere wandeling met Lindey en Bollie te maken.

Deze modus heeft er in 6 weken tijd voor gezorgd dat ik niet alleen meer beweeg, maar ook strakker en sterker word. En nog een bonus: ik verlies er gewicht door! Zo zie je maar, met 15 minuten kun je ook geweldige resultaten bereiken. Laat die anderen maar uren buffelen in de sportschool, ik voel me helemaal lekker met die 15 minuten per dag. Het zorgt ervoor dat ik qua energie ook voldoende power overhoud om mijn andere rollen als moeder en echtgenote te vervullen.

Mocht je trouwens benieuwd zijn naar wat ik tot nu toe ben afgevallen door 15 minuten op de crosstrainer te staan, dan kun je de blog ‘Afvallen na zwangerschap | Bij mij ging het niet vanzelf‘ eens lezen. Daarin vind je ook heel veel tips die bij mij werken om gewicht te verliezen.

Lekker thuis en in mijn uppie sporten

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik een ultieme huismus ben. Ja, ik kan ook heel sociaal zijn, maar in mijn eigen thuisdomein laad ik op en kan ik helemaal mezelf zijn. Alhoewel ik vroeger zeker wel in de sportschool heb gesport en daar ook aan groepslessen deelnam, zul je me er nu echt niet meer vinden. Ik ga er gewoon niet goed op. Teveel prikkels. Teveel mensen. Teveel zweetlucht. Teveel perfecte lijven. Het gevoel dat je constant bekeken wordt. Ik heb daar gewoon helemaal niets mee. Nee hoor, ik vind het fijn om thuis te sporten. Daar heb ik geen bekijks, ben ik zelf in control over de airco, kan ik puffen en hijgen zonder gehoord te worden en kan ik na afsloop heerlijk douchen in mijn eigen douche zonder bang te zijn voor ongewenste voetschimmels. En nog een voordeel: het kost me geen abonnementsgeld.

Een vleugje humor doet zoveel meer

Ik denk dat het komt omdat ik het nog steeds hilarisch vind dat ik nu mijn sportmodus hebt gevonden, maar ik benader het hele sporten altijd met humor. Misschien merk je dat ook wel als je dit artikel leest. Ik neem het gewoon allemaal niet zo serieus.

Op mijn Instagram steek ik dat ook graag de draak met mezelf als ik weer 15 minuten op de crosstrainer heb ‘gebeuld’. Zo deelde ik laatst nog hoe goed mijn Beyonce-kont-to-be uitkwam in mijn nieuwe TikTok-legging. Het meest hilarische? Ik ontving allemaal DM’s met vragen of ik een linkje wilde sturen waar ze de legging ook konden kopen. Is toch geweldig! Mocht jij nu ook denken: welke legging heb je dan? Je vindt ‘m hier op rechts. Ook zeg ik graag dat ik zweet in de vorm van glitters of na afloop even lekker een wijntje ga drinken met een tompouce van de bakker.

TikTok Legging rood (deze heb ik in maat M).

Door het niet zo serieus te nemen, normaliseren we niet alleen dat sporten er niet altijd mega sexy uitziet en dat je er altijd een strak lichaam voor moet hebben, maar maken we de drempel om te gaan bewegen ook een stuk lager. Ik schaam me niet dat ik in de ogen van anderen slechts 15 minuten per keer sport, ik schaam me niet dat ik gewoon een lekker sportpakkie aantrek waar ik me sexy in voel en ik schaam me al helemaal niet dat ik make-uploos sta te zweten en hijgen. Ik heb er LOL in en dat is iets wat ik iedereen gun. Lol hebben is de grootste vorm van sportmotivatie. MAKE IT FUN!

Liefs,
Amanda

Dit artikel bevat affiliate links.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers