Er zijn maar weinig mensen die strijken als hobby hebben. Ik in elk geval niet, haha! Toch hebben we het allemaal een keer moeten leren. Ik begon als klein meisje met het strijken van theedoeken. Uiteraard hield mijn moeder een oogje in het zeil terwijl ik mijn uiterste best deed om het lapje stof zo glad mogelijk te strijken. Jaren later wil ik mezelf geen strijkgoeroe noemen, maar ik heb wel wat tips als het aankomt op strijken voor beginners!
Tips voor een goede strijkuitrusting
We beginnen bij de basics. Dat wat je nodig hebt: een strijkplank, een strijkijzer én een strijkhoes. Als deze benodigdheden goed zijn uitgezocht, dan is de basis voor gemakkelijk strijken al lekker op orde. Investeer dus in goede en degelijke materialen. Waarop je moet letten? Dat ga ik je vertellen! En als je alles al hebt gekocht of gekregen, ook dan is het nog steeds de moeite waard om de uitleg over de basics door te nemen. Ik deel namelijk verschillende handige gadgets die voor jou een groot verschil kunnen maken.
Een degelijke strijkplank kies je zo
Als je gaat zoeken naar een strijkplank, dan zul je al gauw door de vele strijkplanken niet meer weten welke je nu het beste kunt kiezen. En de prijzen? Die zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van een strijkplank.
Bepaal op welke hoogte je wilt strijken
Het beeld van strijken is dat we dat altijd staand doen, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het ook zittend doen als je een strijkplank kiest die je in hoogte kunt verstellen. Heb je snel last van je rug of is er iets anders aan de hand waardoor je niet goed (lang) staand kunt strijken? Ga dan voor een strijkplank die je laag kunt stellen (vanaf 60 cm). Ben je juist langer dan gemiddeld (met name mannen), let dan goed op dat je je strijkplank hoger kunt stellen dan normaal. De meeste strijkplanken gaan vanaf 90 tot 100 cm qua verstelhoogte, maar er bestaan ook zeker strijkplanken die meer dan 120 cm zijn in verstelhoogte.
TIP: er bestaan ook zogenaamde strijkkrukken die je in hoogte kunt verstellen. Erg fijn als je veel te strijken hebt en lang moet staan.
De breedte van je strijkplank
Heb je de juiste hoogte bepaald, dan kom je bij het punt van hoe breed de strijkplank moet zijn. Heel simpel: breed of smal, de keuze maak je op basis van je persoonlijke situatie en wat je fijn vindt/lijkt:
- smalle strijkplank: neemt minder ruimte in beslag, maar je moet wel wat vaker je wasgoed verschuiven. Sommigen vinden een smalle strijkplank extra fijn voor overhemden omdat er vaak een punt aan het uiteinde van de plank zit
- brede strijkplank: neemt meer ruimte in beslag, je hoeft minder vaak je wasgoed te verschuiven en het is handig als je veel wasgoed hebt met grote oppervlakten (denk aan beddengoed of tafelkleden).
Zelf heb ik een brede strijkplank, omdat ik het fijn vind om in één keer door te strijken in plaats van dat ik vaker het kledingstuk moet verleggen. Maar heb je bijvoorbeeld niet zoveel ruimte om je strijkplank neer te zetten of op te bergen, dan is een smalle strijkplank handig.
TIP: strijk je veel overhemden en wil je de mouwen ook kreukvrij krijgen? Kijk dan eens naar een zogenaamde mouwplank. Dit is een handig hulpmiddel om de gehele mouw kreukvrij te strijken.
Je trekt de mouw over dit plankje heen waardoor de stof niet dubbel ligt en kunt dus de gehele mouw goed strijken. Zo komt er in elk geval geen lelijke streep in het midden van de mouw!
Het kiezen van een fijn (stroom)strijkijzer
Strijkplank, check! Nu de keuze voor een fijn strijkijzer. Ik hou het graag simpel, dus platgeslagen bestaan er 3 soorten strijkijzers:
- een stoomstrijkijzer: hierbij doe je water in het strijkijzer zelf. Het strijkijzer is hierdoor wat zwaarder tijdens het strijken. Een stoomstrijkijzer is handig voor kleine hoeveelheden strijkgoed, neemt het minste ruimte in beslag, maar je moet het bij wat meer strijk wel wat vaker bijvullen met water.
- een stoomgenerator (+ strijkijzer): hierbij zit het water in een apart reservoir waardoor je stroomkracht groter is en je strijkijzer zelf minder zwaar is (en dus meer comfort biedt), handig voor grotere hoeveelheden strijkgoed en minder vaak bijvullen met water, maar neemt wat meer ruimte in beslag. Let op: je moet het reservoir wel kwijt kunnen op je strijkplank. Vaak zit hiervoor een apart gedeelte aan je strijkplank (zie de foto hieronder).
- een compleet strijksysteem: hierbij is alles ingebouwd in de strijkplank zelf en dit zie je vooral bij de professionals. Dit complete systeem is (vaak) erg zwaar en neemt ook nog eens veel ruimte in beslag.
Welke heb ik? Ik heb een stroomgenerator! Ik vind het prettig om met grote stoomkracht te kunnen strijken terwijl het strijkijzer zelf niet zwaar is. Ook het telkens bijvullen van water vind ik een irritante onderbreking. Met een goed gevuld reservoir in de generator kan ik gemakkelijk doorstrijken. Ideaal. Ik zal hieronder nog even drie afbeeldingen neerzetten waarbij je kunt zien wat de verschillen tussen de drie soorten strijkijzers zijn.
Zijn er verder nog punten waarop je kunt letten bij strijken voor beginners? Jazeker! Zo kun je een strijkijzer onder andere selecteren op basis van:
- De inhoud van een waterreservoir.
- De programma’s die een strijkijzer bevat.
- Stoomkracht: dit drukken ze uit in grammen per minuut. Hoe hoger het aantal grammen, hoe krachtiger de stroomkracht.
- Of een strijkijzer geschikt is voor kraanwater.
Koop een toffe strijkhoes
Ik weet het – met een strijkhoes moet je nog steeds strijken – maar het ziet er wel een heel stuk ‘uitnodigender’ uit. Het is een klein detail, maar het maakt het strijken wel net even wat leuker om te doen. En vergeet ook zeker niet: een goede strijkhoes bevordert ook het strijkgemak en het strijkresultaat.
Let bij het kopen van een strijkhoes bijvoorbeeld op de dikte van de hoes. Hoe dikker de hoes hoe fijner het strijken over het algemeen gaat. Dit komt door een betere warmtecirculatie. Ook mag de stof lekker stevig zijn, anders gaat deze al gauw rullen en strijk je je wasgoed niet mooi kreukvrij. Let ook even op of de hoes geschikt is voor stoom. Hoe beter de hoes stoom doorlaat en circuleert hoe mooier jouw strijkresultaat.
Strijksymbolen
Als je de basis op orde hebt, is het tijd om even te kijken naar de strijksymbolen. Het advies of en hoe je een kledingstuk mag strijken vind je terug op het labeltje van je kledingstuk of ander strijkgoed. Op dit labeltje staan verschillende symbolen. Zo vind je er terug op hoeveel graden je een item mag wassen, of het in de droger mag en uiteraard of je het mag strijken. Zoek op het labeltje naar het strijkicoon, zoals je hieronder ziet.
Staat er een kruis door het strijkijzer, dan weet je dat je het niet mag strijken. Staat er een kruis door de stoom, dan mag je het wel strijken, maar is het advies om geen stroom te gebruiken. Het aantal puntjes in het strijkijzer geeft aan op welke temperatuur je kunt strijken (laag, medium of hoog). Eigenlijk heel simpel, maar je moet het nèt even weten. Eigenlijk zoals met alles als het gaat over strijken voor beginners.
Kraan-, gedemineraliseerd- of strijkwater gebruiken?
Als je gaat strijken, dan heb je water nodig. Nogal logisch natuurijk, maar in de wondere wereld van het strijken bestaan er verschillende soorten watertjes waaruit je kunt kiezen, namelijk:
- Kraanwater
- Gedemineraliseerd- of ook wel gedestilleerd water
- Strijkwater
Nu denk je misschien ‘is water niet gewoon water?’. In dit geval niet. Met welk water je gaat strijken is deels afhankelijk van je strijkijzer. Controleer van tevoren of je strijkijzer geschikt is voor kraanwater in de handleiding. Niet alle strijkijzers zijn daar namelijk voor gemaakt. Is jouw strijkijzer geschikt voor kraanwater, dan kun je gewoon met water uit de kraan strijken. Simpel!
Toch is er een belangrijk punt waarop je even moet letten, namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. In sommige gemeentes zit er veel kalk in het water. Het water is dan – zoals ze zeggen – hard. Kalk zet zich af in de leidingen en in de stoomgaatjes van je strijkijzer waardoor uiteindelijk – als je je strijkijzer niet op tijd ontkalkt – je strijkijzer verstopt raakt. Dat wil je natuurlijk niet. Op de meeste strijkijzer zit daarom ook een reinigings-/antikalk-programma wat je kunt gebruiken. Je strijkijzer reinigt zichzelf dan.
Wil je niet om de haverklap ontkalken of is het kraanwater in jouw gemeente vrij hard, dan kun je ervoor kiezen om gedemineraliseerd- of ook wel gedestilleerd water te gebruiken. Dit water is bacterie- en kalkvrij. Je kunt het ook mengen door 50% kraanwater en 50% gedemineraliseerd in je strijkijzer te doen.
En dan bestaat er nog strijkwater! Alhoewel veel fabrikanten van strijkijzers dit afraden (vanwege de toevoeging van bijvoorbeeld parfum en anti-kalkmiddel in het strijkwater), ben ikzelf wel fan van Robijn Morgenfris Strijkwater.
Waarom ik fan ben? Verschillende redenen eigenlijk. Al is de belangrijkste wel de lekkere frisse geur die dit strijkwater heeft én geeft aan je wasgoed. Eigenlijk is dit gedestilleerd water met een aantal toevoegingen, zoals parfum, maar ook anti-kalkstoffen. Als we Robijn mogen geloven zorgt dit strijkwater ervoor dat:
- je kleding wordt verzorgd
- het strijken makkelijker gaat
- je wasgoed langer lekker fris ruikt (dat heb ikzelf ook ondervonden)
- je strijkijzer wordt beschermd tegen kalkaanslag
Gebruik absoluut geen regenwater of condenswater, want dit is ‘verontreinigd’ water. Alhoewel er geen kalk in zit, zitten er in regen- en condenswater nog allerlei andere deeltjes die je strijkijzer kunnen verstoppen.
Tip voor het strijken zelf
Goed, je weet nu welke materialen je nodig hebt en welke symbolen relevant zijn om op te letten als je gaat strijken, dus nu is het echte werk aan de beurt. Ook daarvoor kan ik je een aantal fijne tips geven die strijken voor beginners net even wat gemakkelijker én leuker maken.
De juiste volgorde van strijken voor beginners
Heb je een bergje met wasgoed? Maak dan aparte stapeltjes op basis van hoe warm de items gestreken mogen worden. Je strijk van laag naar hoog in temperatuur.
Dan de volgorde van het strijken zelf. Het makkelijke is om eerst de kleine stukken van een kledingstuk te strijken, denk aan mouwen en kraagjes en dan pas de grotere stukken. Doe je het andersom, dan is de kans groot dat de grotere oppervlakten opnieuw kreuken. Zonde van je werk dus!
Gebruik je de vorm van het strijkijzer en de strijkplank
Als je naar je strijkijzer kijkt, dan zie je dat deze aan de voorkant een puntje heeft en vervolgens breed uitloopt. Dat puntje kun je heel goed gebruiken om lastige hoekjes mee te strijken. Ook je strijkplank is heel nuttig. Om je strijkplank kun je namelijk overhemden en t-shirt spannen. Trek het kledingstuk – voorzichtig – over de punt van je strijkplank strak en strijken maar.
Strijk kwetsbaar strijkgoed binnenstebuiten
Opdrukken, pailletten en stoffen als nylon en viscose zijn (erg) gevoelig voor hitte. Strijk deze items daarom voorzichtig binnenstebuiten (op lage temperatuur). Doe je dat niet, dan zit de opdruk van een tof t-shirt straks aan je strijkijzer vast of smelten de pailletten van je favoriete rok. Ook donkere items kun je beter binnenstebuiten strijken. Je ziet vaak met donkere kledingstukken dat ze sneller gaan glanzen, maar ook dat de kleur terugloopt en doffer wordt als je deze aan de buitenkant strijkt. Strijk ook deze kleuren bij voorkeur binnenstebuiten zodat de items langer meegaan.
Strijk je wasgoed als het nog een beetje vochtig is
Strijken gaat het makkelijkst als het wasgoed nog een beetje vochtig is. Het is dan net wat soepeler en eventuele kreukels gaan er gemakkelijker uit. Daarbij heb ik twee tips! Tip nummer 1: koop een waterverstuiver of een plantenspuit die je kunt vullen met kraanwater. Is je kledingstuk te droog? Dan spray je er gewoon een beetje water overheen. Tip 2: kies op je droger altijd voor het strijkdroog-programma. Hierdoor blijft je wasgoed een beetje vochtig en is het ideaal om uit de droger direct te strijken.
Alternatieven voor (minder) strijken
Kledingstomer
Ben je écht geen fan van strijken? Dan is er ook een alternatief: een kledingstomer! Je koopt er ééntje voor rond de €50 en kunt direct aan de slag. Je hangt je kleding op aan een hangertje, gaat erbij staan als een stoere agent(e) en stomen maar. Geen gedoe met kleding netjes neerleggen vanwege mogelijke kreukels, maar gewoon zoals in de film: handen omhoog of ik… STOOM!
Zelf heb ik ook een kledingstomer (de roze Daewoo via Bol.com zoals je hier op het plaatje ziet). Biedt het echt uitkomst? Ik vind van wel. Soms heb ik écht geen zin om te strijken en is een kledingstomer sneller. Het resultaat is niet zo strak als met een strijkijzer, maar het doet er ook zeker niet veel voor onder. Je stoomt er alle kreukels mee uit je wasgoed en hoeft daar minimale moeite voor te doen.
Als je ook een kledingstomer overweegt, kijk dan goed naar de stoomkracht. De stoomafgifte moet echt boven de 40 gram water per minuut zijn, anders is het niet krachtig genoeg (vind ik). Die van Daewoo heeft een stoomkracht van 60 g/min. Een prima beginmodel, maar mijn volgende zal wel iets luxer zijn.
Mocht de kledingstomer bij Bol.com uitverkocht zijn (dat gebeurt nogal eens), dan is de Topshop Kledingstomer een goed – zelfs nog iets beter – alternatief. Deze is uiteraard net zo roze, maar heeft een behoorlijk sterkere stoomafgifte. De stoomdruk is namelijk 200 g/min. Love it! De watertank is wel iets kleiner, maar dat zorgt er ook weer voor dat het totale product lichter in de hand is. Hij weegt een kleine halve kilo en dat is erg prettig. Nog een pluspunt is dat de snoeplengte langer is, namelijk 2 meter. Dat maakt je wat flexibeler in het gebruik. Je betaalt er wel een paar tientjes meer voor.
En als bovenstaande beide zijn uitverkocht (ja, ook dat gebeurt haha), dan tip ik je graag de SubCombines Kledingstomer. Deze heeft ook een stoomdruk van 200 g/min, warmt binnen 20 seconden op, heeft een reservoir van 250 ml, weegt iets meer dan een halve kilo en heeft een snoerlengte van 1,5 meter. Je kunt hem bovendien aan de muur bevestigen, want er wordt een wandhaakje meegeleverd.
In het kledingstomer-assortiment van Bol.com vind je onwijs veel kledingstomers. Uit ervaring weet ik nu waar je op moet letten. Neem dus zeker een kledingstomer met een stoomafgifte boven de 40 g/min, let op de snoeplengte (min. 1,5 m) en het gewicht. Zoond de halve kilo is ideaal. Zwaarder is absoluut niet fijn voor je armen (of handig voor op reis).
De kledingstomers zijn in trek! Ik kreeg namelijk al berichtjes over dat de bovenstaande drie kledingstomers zijn uitverkocht en of ik een nieuwe tip had. Die heb ik! Ik zeg er alleen wel bij: deze is minder krachtig, maar nog altijd een meer dan prima (instap)model. De Tefal Access Steam Force (what’s in a name, haha!) heet een stoomafgifte van 90 g/min, en heeft een snoeplengte van meer dan 2 meter. Deze kledingstomer is wel wat zwaarder met zijn 2 kilo, maar dat kun je ook zien als een extra win voor je dagelijkse work-out 😉
Strijkspray
Er bestaat nog een zogenaamde shortcut wat strijken betreft, namelijk: strijkspray! Die van Robijn (Robijn Dry Wash Spray Original) is een aanradertje als je geen zin hebt om te strijken, maar wel gauw je kreukels uit je was wilt hebben. Je schudt met de flacon, sprayt het op de plekken waar je kreukels ziet, wrijft er vervolgens met je hand overheen en voilà, bye bye kreukels. Deze spray is ook heel handig voor op reis.
Direct uit de wasmachine halen
Hoe langer je was in de machine blijft zitten, hoe meer kreukels, dus work that ass en sprinten maar! Zodra je het zoemertje hoort van je wasmachine, ren je ernaartoe om de was eruit te halen, goed uit te slaan en direct op te hangen. Zo voorkom je een hoopje compleet gekreukeld wasgoed.
Bonustip: op de sommige wasmachines (en drogers overigens ook) zit een antikreuk-programma. Als je dit programma instelt, gaat je wasmachine na het wassen door met draaien maar op een lagere snelheid. Je was blijft hierdoor in beweging en kreukt daardoor een stuk minder. Dit programma blijft niet non-stop aanstaan. Meestal is dit 60 minuten. Daardoor heb jij net even iets langer de tijd om je was er op tijd uit te halen.
Ophangen in de wind
Heb je wat meer tijd? Dan kun je je was vanuit de wasmachine ook buiten ophangen in de wind. De wind slaat als het waren de kreukels uit je wasgoed. Het wapperen door de wind zorgt er ook voor dat je was lekker zacht wordt. Denk maar aan handdoeken. Als je die binnen ophangt om te drogen, dan worden ze vrij hard. In de droger zijn de handdoeken constant in beweging en worden daardoor heerlijk zacht. Buiten in de wind kun je dat een beetje nabootsen, en het is nog voordeliger ook!
In de blog ‘De was drogen in de winter: met deze tips lukt het wel!‘ geef ik trouwens nog meer tips over het drogen van je was, specifiek in de winter. In het najaar is het namelijk een stukje lastiger om je wasgoed goed droog te krijgen zonder muffe luchtjes. Met de tips in die blog weet ik zeker dat het jou gaat lukken.
Strijken voor beginners is echt niet moeilijk. Met de juiste weetjes en door het gewoon te doen en te oefenen, kan iedereen leren strijken. En ja, er gaat soms ook wel eens iets mis en soms krijg je een kledingstuk simpelweg niet 100% kreukvrij. So be it! Ik hoop in elk geval dat je met deze tips het strijken inderdaad net wat leuker en makkelijk vindt.
Liefs,
Amanda
Foto 1 door DaKo Fotografie
Dit artikel bevat affiliate links.
0 reacties