Tips tegen een stinkende beautyblender

27 07 2016 | Beauty & Mode

MindandBeauty.nl Tips tegen een stinkende beautyblender

Ik gebruik mijn geliefde Beautyblender erg graag. Sinds ik het handige roze sponsje gebruik, wil ik eigenlijk niets anders meer. Dat heb je ook kunnen lezen in het artikel ‘Review – The Original Beautyblender‘. Om er zo lang mogelijk mee te doen, reinigde ik mijn beautyblender twee keer per week grondig met babyshampoo en liet ik het aan de lucht opdrogen. Precies zoals ze op de gebruiksaanwijzing aangeven. Toch begon het sponsje na een aantal weken muf te ruiken. Jakkes! Herkenbaar? Gooi je beautyblender nog niet weg, want hier zijn tips die daartegen werken.

Ervaring reinigen stinkende beautyblender

Laat ik voorop stellen dat ik (persoonlijke) hygiëne erg belangrijk vind en het wekelijks reinigen van mijn kwasten is daar een goed voorbeeld van. Toch is een spons net even anders dan een kwast. Ik besloot om de Beautyblender daarom twee keer in de week grondig te reinigen met babyshampoo. Daarvoor gebruik ik lauwwarm water en een flinke hoeveelheid babyshampoo en ging net zo lang door totdat het water na het wassen niet meer verkleurd was (van sop en opgenomen product). Ik nam de spons echt flink onderhanden, kneep hem uit totdat er bijna geen druppel water meer uitkwam en zette de Beautyblender op zijn originele verpakking om te drogen. Dat ging een tijd goed, maar bleek op de lange termijn niet effectief. Moest ik hem dan maar weggooien en een nieuwe kopen, of was er iets anders dat ik kon doen?

Oorzaak stinkende beautyblender

De muffe geur van de beautyblender wordt veroorzaakt door bacteriën die op en in de spons terecht komen zodra je deze op je huid gebruikt. Gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid en een warmere omgeving (kamertemperatuur is al voldoende) gaan deze bacteriën een heerlijk feestje vieren. Ze vermenigvuldigen zich en nestelen zich meer en meer in de spons. En dát gebruiken wij dan op ons gezicht, bah!

Zoektocht naar de oplossing

Het klinkt wellicht logisch, maar om van de stinkende muffe geur af te komen, moeten we de bacteriën in de Beautyblender ‘uitschakelen’ en zo de Beautyblender desinfecteren. Babyshampoo heeft wel een mild reinigend effect, maar niet voldoende om al de bacteriën onschadelijk te maken.

MindandBeauty.nl Tips tegen een stinkende beautyblender

Handzeep

In mijn zoektocht naar een oplossing dacht ik aan anti-bacteriële handzeep. Het woord zegt het zelf al: ANTI bacterieel. Dat zou toch moeten werken, zou je denken. Ik moet hier toch wel een kleine kanttekening bij maken, want uit onderzoek (lees dit artikel uit de Guardian) is gebleken dat anti-bacteriële handzeep met het specifieke bacteriedodende ingrediënt triclosan geen verschil maakt met gewone handzeep. Er is geen significant verschil, het aantal bacteriën dat wordt gedood is vrijwel gelijk. Toen ik meer informatie zocht over de stof ‘triclosan’, schrok ik toch wel even. Het blijkt namelijk dat deze stof omstreden is, omdat het nadelige effecten heeft voor de gezondheid (o.a. spierverzwakking en ontregelen van de hormoonhuishouding). Het wordt zelfs in verband gebracht met (lever)kanker. Daar schrok ik toch wel even van, aangezien ik anti-bacteriële handzeep in huis heb. Dus ik als een idioot de ingrediëntenlijst van de handzeep erbij gepakt. Pfiew! Daar zat het gelukkig niet in. Maar, als dat spul niet goed is voor je gezondheid mag je toch aannemen dat het verboden is? Dat bracht mij bij de website van EUR-lex, waar onder andere EU-wetgeving en internationale overeenkomsten op vermeld staan. Op 28 januari 2016 heeft men daar het “UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2016/110 VAN DE COMMISSIE van 27 januari 2016 tot niet-goedkeuring van triclosan als bestaande werkzame stof voor gebruik in biociden voor productsoort 1 (biociden voor menselijke hygiëne)” gepubliceerd. Het hele besluit kun je hier lezen, mocht je geïnteresseerd zijn. In dit besluit staat het volgende:

“Triclosan (EG-nr. 222-182-2, CAS-nr. 3380-34-5) wordt niet goedgekeurd als werkzame stof voor gebruik in biociden voor productsoort 1.”

En dat betekent dus dat het niet meer is goedgekeurd in producten die dienen voor de menselijke hygiëne. Mooi zo! Maar grondig als ik ben, heb ik voor de zekerheid ook nog een e-mail gestuurd naar de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Al snel kreeg ik een reactie terug met meer informatie. Wat blijkt? Een stukje uit de e-mail:

De ingrediënten triclosan en triclocarban zijn beide toegestaan voor gebruik in cosmetica. Triclosan mag als conserveermiddel worden gebruikt in een (wettelijke vastgestelde) beperkte concentratie. Triclocarban mag als conserveermiddel ook in een beperkte concentratie worden gebruikt. Hoewel het gebruik van triclosan is toegestaan, wordt het nauwelijks meer gebruikt in cosmetica.

Het is dus verboden om te dienen voor de menselijke hygiëne, maar het komt nog wel (weliswaar nauwelijks) voor in cosmetica. Ik ga hier nu verder niet op in, maar mocht je willen weten of triclosan in een product voorkomt dat jij gebruikt, kijk dan op de ingrediëntenlijst en zoek naar benamingen als:

  • 5-chloor-2-(2,4-dichloorfenoxy)fenol
  • 2,4,4′-trichloor-2′-hydroxydifenylether
  • Irgasan DP 300

Even terug naar de handzeep, want er zijn nog meer anti-bacteriële handzepen te koop. De meest bekende is toch wel Dettol. Sommige bloggers hebben al geschreven over het reinigen van kwasten met Dettol met het argument dat het bacteriën doodt. Maar wat ik dan juist wil weten is: waarom? Welk ingrediënt of welke ingrediënten zorgen hiervoor? En hoe kom je daar beter achter dan wederom op onderzoek uit te gaan en de vraag neer te leggen bij de producent. Jep, ik heb een e-mail gestuurd naar Dettol. En ik heb voor dit artikel zelfs ‘Dettol Soft on Skin Wasgel voor de gevoelige huid met glycerine (anti-bacterieel)’ gekocht, zodat ik de ingrediëntenlijst kon bestuderen. De stof triclosan komt hierop niet voor, maar daarentegen kwam ik wel de volgende ingrediënten tegen met dezelfde bacterie- en schimmeldodende werking, namelijk:

  • Benzalkonium Chloride
  • Methychlorolisothiazolinone
  • Methylisothiazolione

MindandBeauty.nl Tips tegen een stinkende beautyblender

Van Reckitt Benckiser (Dettol) ontving ik een reactie per e-mail terug. Hier stond in:

Dettol helpt bij het voorkomen voedselvergiftiging en doodt 99,9% van de bacteriën, waaronder Salmonella en E-coli, en is veilig is om te gebruiken op voedselbereiding gebieden, waaronder: snijplanken, keukenaanrechten etc. Doodt verkoudheid en griep virussen inc H1N1 (A), griep stam welke verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep. U hoeft hier niet uren uw handen voor te wassen gewoon wassen zoals u dat normaal ook doet. Verder is dit product alleen geschikt voor uw handen niet voor andere doeleinden.

Met andere woorden je zou Dettol handzeep – veilig – kunnen gebruiken om de bacteriën in de beautyblender voor 99,9% te doden. Dettol zelf geeft natuurlijk als soort van disclaimer aan dat het product alleen bedoeld is voor de handen en niet om te gebruiken voor andere items. Uiteraard kun je ook een ander merk handzeep gebruiken, zolang het ingrediënt triclosan er maar niet in zit (wat ook verboden is)!

Verhitting

Nog een manier om bacteriën te doden, is door gebruik te maken van de temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan het uitkoken van babyflesjes. Bacteriën leggen het loodje bij verhitting. Op de website Oudersvannu.nl vond ik dit artikel over hoe je een babyflesje schoonmaakt. In het artikel wordt uitgelegd dat je het flesje 10 minuten in kokend water moet leggen. Water kookt bij 100 graden Celcius. Is dat voldoende om ALLE bacteriën te doden? Nee, maar wel héél veel. Ter vergelijking: ook ziekenhuizen desinfecteren medische instrumenten met behulp van verhitting. In dit artikel las ik dat ziekenhuizen hiervoor een zogenaamde autoclaaf (cabine) gebruiken waarin de temperatuur tot 134 graden Celcius wordt verhoogd. Wow, dat is heet! Helaas hebben we thuis geen autoclaaf ter beschikking, maar wel een pan met water die we kunnen laten koken. En dát heb ik dus geprobeerd!

Ik heb een pan met koud water gevuld, daarin een zeef gelegd met de beautyblender erin, deksel erop en het water aan de kook gebracht. Toen het water eenmaal kookte, heb ik het 10 minuten lang laten koken. Net als het advies met betrekking tot de babyflesjes. Ik postte hier een tijdje terug al een kort filmpje van op mijn Instagram wat veel views kreeg. Maar de vraag is natuurlijk: werkte het? Ik zal je zeggen: onwijs goed! Na 10 minuten heb ik de Beautyblender er met een lepel uitgehaald (te heet om met je handen aan te raken) en op een schone handdoek laten afkoelen. Toen de Beautyblender was afgekoeld, kon ik het natuurlijk niet laten om aan de spons te ruiken. En wat denk je? Dat muffe geurtje was helemaal verdwenen! Ik deed letterlijk een vreugdedansje 😉 Na deze conclusie heb ik de Beautyblender nog gewassen met een zeep (Dettol handzeep) zodat ook (bijna) alle productresten uit de spons waren én de spons lekker rook. Ik zal in een HOW-TO welke nog volgt laten zien hoe ik precies de Beautyblender reinig door middel van deze techniek. Op internet kwam ik ook de tip tegen om de Beautyblender in een bakje met water in de magnetron te doen. Dit heb ik niet geprobeerd, omdat ik het gewoon te gevaarlijk vind! Ik raad het je dan ook absoluut af. Het materiaal van de Beautyblender kan in de brand vliegen! Ja maar, hij ligt toch in een bakje met water? Water verdampt, ook in de magnetron. Mijn advies: niet doen! Tenzij je met een strak gezicht aan een brandweerman (of de verzekering) wilt uitleggen wat je aan het doen was, toen ineens alles in de hens vloog… 😉

https://www.instagram.com/p/BGJjguiH0_e/?taken-by=mindandbeauty.nl/

Het is aan jou om te kiezen met welke methode je (bijna) alle bacteriën wilt doden om zo je geliefde Beautyblender te reinigen. Welke je ook kiest, ze werken! En nu weet je ook waarom en hoe. Nogmaals, ik ben géén specialist of deskundige. Ik gebruik gewoon mijn gezond verstand en raadpleeg betrouwbare bronnen, én vermeld die ook altijd! Zo houd ik mijn blog eerlijk en oprecht. Mocht er iets niet kloppen, óf zet je ergens je vraagtekens bij, laat het me dan zeker weten via een reactie. Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen 😉 Ik ben altijd erg blij met feedback! Welke manier van reinigen ga jij eens proberen? Of heb je het geprobeerd en was het (inderdaad) een succes, laat het dan zeker weten via een reactie 🙂

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

4 Reacties

  1. Denise

    Ik moet de mijne ook gaan schoonmaken, ik ga je tip zeker proberen!!

    Antwoord
    • Amanda

      Dit artikel komt dus precies op tijd! 😉 Succes met reinigen. Gaat vast lukken!

      Antwoord
  2. Sido

    Hoi Amanda,

    Leuk om te lezen dat je zoveel research hebt gedaan voor het schoonmaken van een sponsje, en het is je toch maar mooi gelukt! Wat een lastpakken kunnen het zijn hè, die bacteriën? Bedankt voor je linkje naar ons artikel!

    Groet,
    Sido

    Antwoord
    • Amanda

      Hi Sido, bedankt voor je leuke reactie! Ik heb een heuse Sherlock pet opgezet en met resultaat zoals je hebt kunnen lezen. Ben er een hoop wijzer van geworden in elk geval, mede door jullie artikel 😉

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. fuck boy 2024 - ... [Trackback] [...] Read More to that Topic: mindandbeauty.nl/tips-tegen-een-stinkende-beautyblender-reinigen/ [...]
  2. พูลวิลล่า - ... [Trackback] [...] Find More here to that Topic: mindandbeauty.nl/tips-tegen-een-stinkende-beautyblender-reinigen/ [...]
  3. SEO Affiliate Domination - ... [Trackback] [...] Read More here to that Topic: mindandbeauty.nl/tips-tegen-een-stinkende-beautyblender-reinigen/ [...]
  4. ผลิตภัณฑ์ของ evoplay gaming มีอะไรบ้าง - ... [Trackback] [...] Here you can find 49343 additional Information to that Topic: mindandbeauty.nl/tips-tegen-een-stinkende-beautyblender-reinigen/ [...]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers