Tips – Wanneer je (voor het eerst) trouwjurken gaat passen

20 02 2023 | Trouwen & Relatie

MindandBeauty.nl Tips Wanneer je voor het eerst trouwjurken gaat passen

Trouwjurken passen… stiekem droomde ik er als klein meisje al van. Een échte prinsessenjurk! Zo ééntje die alleen in sprookjes bestaat. Die een spoor van sprankelingen achterlaat in de lucht als ik voorbij zou lopen. De jurk van mijn dromen… die werkelijkheid werd! Tijdens mijn zoektocht naar dé droomjurk heb ik een aantal handige tips opgedaan die ik graag met je deel! Van wat je kunt verwachten tot praktische adviezen, lees maar mee…

Ontspan

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is: relax and enjoy the ride! Natuurlijk brengt het vinden van jouw droomjurk enige spanning met zich mee, dat is – gelukkig – heel normaal. Maar laat die spanning lekker van je afglijden, geniet van het feit dat je jurken gaat passen. Hoe leuk is dat! Laat het gewoon allemaal op je afkomen en heb onwijs veel plezier. Zit jouw jurk er niet tussen, no stress! Maak een nieuwe afspraak bij een andere winkel en geniet er gewoon nog een keer van. Je MOET de jurk niet vinden, hij vindt jou vanzelf. Je hebt de liefde van je leven toch ook gevonden? 😉 Heb vertrouwen en lach!

Wie neem je mee?

Hoe leuk het ook is om al je vriendinnen, (schoon)familie en kennissen mee te nemen… wees kieskeurig in wie je meevraagt. Elke persoon heeft een mening, maar de belangrijkste mening die telt is die van jou! Denk en overweeg dus even goed wie je deel laat zijn van het jurken passen. Je kunt namelijk niet iedereen tevreden stellen en het naar de zin maken. Het is jouw dag! Er zullen wellicht personen zijn die het jou kwalijk nemen als je ze niet uitnodigt, maar het feit dat ze dat doen geeft al aan dat ze jouw geluk niet op nummer 1 hebben staan. Voel je niet schuldig. Het uitkiezen van dé trouwjurk doe je als het goed is maar 1 keer in je leven, dus kies één of meer personen die écht veel voor je betekenen. Er zijn geen regels die bepalen wie wel of niet mee mag. Dat bepaal jij helemaal zelf, dus doe wat voor jou goed voelt!

Ik heb bijvoorbeeld alleen mijn moeder meegenomen. Waarom? Omdat we altijd hebben gezegd dat als het ooit zover is, we samen trouwjurken gaan passen. Dat beeld is nooit veranderd. En toen het moment daar was hebben we het ook samen gedaan. Iets waar ik nu (en later) als een mooie herinnering op terug kan kijken. Dat was een momentje van ons samen. En we hebben er een feestje van gemaakt! Uiteraard heb ik ook nog even aan de geweldige verkoopster die mij hielp gevraagd wat zij adviseert. Zij gaf aan dat je het beste één of twee personen mee kunt nemen. Het komt namelijk best veel voor dat bruidjes niet meer weten wat ze nou zelf mooi vinden, omdat de mensen die mee zijn alleen hún eigen visie delen. Dus verzint, eer je begint!

Ondergoed

Het passen van kleding doe je gewoonlijk met je eigen ondergoed of lingerie aan. Bij het passen van een trouwjurk is dat even anders. Vanuit de bruidszaak zul je waarschijnlijk de vraag krijgen welke cupmaat je hebt. Waarom? Grote kans dat je een bruidstorselet aan krijgt waardoor de pasvorm van de jurk beter uitkomt én het ziet er ook nog eens mooier uit. Eigenlijk zoals het er straks op de grote dag ook zal uitzien, want je koopt immers zelf ook nog bruidslingerie voor onder je trouwjurk (indien van toepassing natuurlijk). Het is daarom wel prettig – voor jezelf – om een gemakkelijk en bij elkaar passend setje aan te doen (het liefst in de kleur van de jurk die je in gedachte hebt). Dat brengt me gelijk bij het volgende punt…

Leestip: Tips – Wat trek je aan onder je trouwjurk?

Uitkleden

Om een trouwjurk te passen, zul je je moeten uitkleden. Zoals ik al aangaf krijg je vanuit de bruidszaak een mooi torselet (niet altijd) met de juiste cupmaat. Dat betekent dat je je dus uitkleedt tot aan je broekje/string/boxer etc. Voor sommigen is dit misschien een ongemakkelijk moment, want bij het ontkleden is vaak ook de verkoopster met jou samen in het pashokje aanwezig. Voel je niet gegeneerd, want dat is echt niet nodig. De verkoopsters zijn zeer professioneel en hebben al veel bruidjes geholpen bij het vinden van hun droomjurk. Ze zijn daar om jou te helpen! Mocht je je echt heel onzeker voelen over je lichaam of het absoluut niet prettig vinden dat de verkoopster jou ‘bloot’ ziet, vraag dan of één van jouw gasten die mee is om de droomjurk te vinden je mag helpen.

Nog een tip die ik je zou willen meegeven in het verlengde van het uitkleden, is ontharen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is super belangrijk dat je jezelf comfortabel voelt in het bijzijn van een ‘vreemde’ maar professionele verkoopster. Zij helpt je in en uit alle trouwjurken die je wilt passen. Voor jezelf is het daarom wellicht prettig om de dag van tevoren of de ochtend van tevoren je oksels, benen etc. te scheren of te harsen. Niets moet natuurlijk (ik zal de laatste zijn die dat zegt), maar misschien had je hier nog niet aan gedacht 😉 Naast ontharen kun je ook nog denken aan het lakken van je (teen)nagels bijvoorbeeld, als je jezelf daar prettiger door voelt. Want nogmaals, niets moet en niemand verplicht je iets.

Budget

Gemiddeld is het budget voor een trouwjurk in Nederland tussen de €1500 en €1600, dat blijkt uit onderzoek van ThePefectWedding.nl. Hoeveel geld je aan een trouwjurk wil én kan uitgeven is per persoon anders. Het is daarom ook een onderwerp wat gevoelig kan liggen. Toch wil ik dit onderwerp graag bespreekbaar maken op mijn blog. Hoeveel geld je wil en kan uitgeven zegt niets over jou als persoon. Het definieert je absoluut niet! Met dat in het achterhoofd is het wel verstandig om voor jezelf een budget te bepalen. In de bruidszaak zal de verkoopster dan ook vragen welk budget je in gedachte hebt. Dat kun je als ‘brutaal’ beschouwen, máár de reden dat ze het vraagt is natuurlijk niet voor niets. Ze wil jou met een big smile, een fantastische ervaring én natuurlijk jouw droomjurk de deur uit laten gaan.

Stel jij hebt een budget in gedachte en de verkoopster komt met een trouwjurk aan welke qua prijsklasse ver boven jouw budget ligt, dan is het natuurlijk ontzettend zuur als je precies op die jurk helemaal verliefd wordt. Dat wil jij niet, maar de verkoopster ook niet! Wees dus transparant over het budget dat je in gedachte hebt. Zeg er ook gelijk bij of dat alleen het budget is voor de trouwjurk of dat het inclusief alle eventuele accessoires is. Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar hey als jij straks de trouwjurk van je dromen vindt denk je daar écht niet meer aan 😉

Kun je korting vragen bij de aankoop van een bruidsjurk?

Alhoewel de meeste bruidswinkels zullen aangeven dat een korting niet mogelijk is, kan er vaak toch wel wat van de prijs af als je meerdere items tegelijk koopt. Het is niet heel gebruikelijk, maar je kunt er natuurlijk altijd om vragen. Doe dit natuurlijk alleen als je je daar comfortabel genoeg voor voelt.

Haar

Toen ik trouwjurken ging passen, had ik voor het gemak mijn haar in een staart gedaan. Tijden het passen merkte ik dat ik eigenlijk wel benieuwd was hoe het eruit zou zien als ik mijn haar helemaal los of half los en half vast zou doen. Een staart was dus eigenlijk helemaal niet handig, merkte ik. Daarom, doe je haar in een klip! Dan kun je er alle kanten mee op. Mocht je de trouwjurk van je dromen vinden, dan kun je gelijk even experimenteren met je toekomstige bruidskapsel 🙂

Verschillende stijlen

Veel bruidjes – inclusief ikzelf – oriënteren zich via internet of magazines al op trouwjurken die ze mooi vinden. Erg goed, maar blijf altijd openstaan voor verschillende stijlen. Wat ik al regelmatig heb gehoord is dat brides-to-be met een bepaald beeld van hun droomjurk voor een trouwjurk gingen kijken, maar uiteindelijk voor iets totaal anders hebben gekozen. Begin bijvoorbeeld met een stijl waar je helemaal weg van bent, maar probeer ook andere stijlen. De verkoopsters zullen je hier maar al te graag bij helpen. Zij zien vaak precies, mede door hun ervaring, welke stijl jouw figuur het mooist laat uitkomen. Hou dus een open mind!

Foto’s maken tijdens het trouwjurken passen

Tijdens het passen van trouwjurken wil je wellicht wat foto’s maken zodat je later kunt zien hoe de jurk stond. Dit is (helaas) niet in alle bruidszaken toegestaan, en dat is ergens ook wel begrijpelijk in verband met het namaken van trouwjurken. Sommige bruidszaken stellen daarom bijvoorbeeld een iPad ter beschikking waarmee foto’s gemaakt kunnen worden van de verschillende trouwjurken. Super handig voor als je twijfelt tussen 2 of meer jurken. Deze foto’s kun je daar bekijken, maar mag je niet meenemen naar huis. Vaak (maar ook niet altijd) mag je wel een foto maken van de trouwjurk die het uiteindelijk geworden is. Vraag daarom bij het maken van de pasafspraak wat de voorwaarden zijn voor het maken van foto’s, dan kom je niet voor een verrassing te staan.

Bubbels

YOU SAID YES TO THE DRESS! Wooohooo, fantastisch! Tijd om samen te proosten met champagne, toch?! Dat is het beeld wat ik had als ik mijn droomjurk zou vinden. Maar dat bleek toch even anders te zijn. Natuurlijk gilden we het uit toen ik daadwerkelijk ‘YES to my dress’ zei, maar champagne hebben we niet gedronken bij de bruidszaak. Het is dan ook zeker niet bij alle bruidszaken gebruikelijk. Wel hebben we genoten van een heerlijke cappuccino, maar de bubbels kwamen pas thuis. Daarom een hele leuke tip: neem een (klein) flesje bubbels mee als je gaat passen! Mocht je geen champagne krijgen, dan trek je gewoon zelf een flesje open om het moment te vieren. Uiteraard wel even overleggen met de verkoopster, maar ik denk dat ze het alleen maar leuk vinden dat je er zo’n feestje van maakt.

Planning is alles!

Je hoort dat de meeste bruidsparen een jaar uittrekken voor het plannen van hun droombruiloft. Uiteraard is dat een gemiddelde. Het kan in minder en het kan in meer tijd. Toch zul je merken dat je wel ruim een halfjaar nodig hebt om alles voor te bereiden. Veel huwelijkslocaties worden namelijk ruim van tevoren gereserveerd. Soms wel een jaar voordat de bruiloft plaatsvindt. Begin dus zeker op tijd met de voorbereidingen!

Speciaal voor alle brides-to-be die van plannen houden heb ik een toffe stationery box samengesteld. Deze box bevat 5 items die je helpen om het plannen overzichtelijk te houden, maar ook om het een stuk leuker te maken. Je shopt de Stationery box | Powervrouw in de webshop!

Ik hoop dat je iets aan deze tips en ervaringen hebt. Heb je zelf nog goede tips of vragen, laat het zeker weten en reageer via een reactie!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

7 Reacties

 1. Jill

  Super handig voor als mijn grote dag er aan komt!! Bedankt voor de tips..

  Antwoord
  • Amanda

   Heel graag gedaan! 🙂

   Antwoord
 2. irma

  Goede tips hoor!
  Mijn jurk is alweer bijna 3 jaar geleden, maar nog geen spijt van gehad 😀

  Antwoord
  • Amanda

   Dankje. Wat goed, dan heb je écht de jurk van je dromen uitgekozen! Super om op terug te kijken.

   Antwoord
   • Kitty

    Kost het geld om trouwjurken te gaan passen?

    Antwoord
    • Amanda

     Hi Kitty, het passen van trouwjurken is vrijblijvend en kost geen geld. Het is eigenlijk hetzelfde als in een gewone kledingwinkel.

     Antwoord
 3. Neverdullmoments

  Leuk, ik ga binnenkort op pad voor een jurk! Hele handige tips, dankjewel!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers