Vaccineren tijdens zwangerschap? | Mijn keuze en waarom

7 06 2023 | Mama & Kind

vaccineren tijdens zwangerschap

Ik weet nog goed dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had. Er gingen zoveel emoties door me heen! Toen het nieuws eindelijk een beetje geland was, kwamen ook de vragen over hoe ik om wilde gaan met vaccineren (tegen corona en kinkhoest) tijdens mijn zwangerschap. Mijn zoektocht om hierin een keuze te maken begon en ik kan je vertellen dat ik niet over één nacht ijs ging. Omdat ik me goed kan voorstellen dat er meer aanstaande moeders zijn die eenzelfde zoektocht ervaren, heb ik besloten om mijn verhaal te delen.

Belangrijk woord vooraf

Voordat ik inga op mijn zoektocht naar de beslissing van wel of niet vaccineren, wil ik graag even heel duidelijk vermelden dat er geen goede of foute keuze is op dit gebied. Ik geloof dat elke aanstaande moeder een keuze maakt vanuit liefde voor haar ongeboren kindje. Of je nu wel of niet besluit om je te vaccineren tijdens je zwangerschap, het maakt je geen betere of slechtere moeder. In de basis zijn we allemaal moeder en dat bindt ons. Ik ga er dan ook vanuit dat eventuele reacties die worden geplaatst onder deze blog respectvol zijn. Zo niet, dan zal ik niet aarzelen om de reactie te verwijderen. MindandBeauty.nl is een platform voor ALLE vrouwen. Remember, empowered women, empower women!

Hoe mijn zoektocht begon

Een kleine tijdlijn…

  • Op 28 april 2021 veranderde het RIVM het vaccinatie-advies voor zwangeren: alle zwangeren werd geadviseerd zich te laten vaccineren
  • In mei 2021 had ik een positieve zwangerschapstest in handen.
  • In juni 2020 werd ik uitgenodigd om mijn eerste COVID-vaccinatie te gaan halen.

Voordat ik zwanger raakte, had ik besloten om me te laten vaccineren zodra ik de uitnodiging binnen had. Maar de snelle opeenvolging van deze gebeurtenissen, gooiden mijn zogenaamde plan compleet door de war. Ik was in verwachting en kort daarna ontving ik de uitnodiging. Ik was nog maar net gewend aan het feit dat we in verwachting waren of ik moest al een belangrijke beslissing maken als aanstaande moeder: ga ik me wel of niet laten vaccineren tijdens mijn zwangerschap?

Luisteren naar mijn gevoel

Mijn gevoel gaf me direct in dat ik me niet wilde laten vaccineren in het eerste trimester van de zwangerschap. De eerste 12 weken wilden we de ontwikkeling afwachten en de zwangerschap (nog) even geheim houden. Er kon van alles gebeuren. Ik wilde alle energie naar de ontwikkeling van ons kindje laten gaan. In die eerste periode gebeuren er qua ontwikkeling al zoveel belangrijke dingen dat ik daar niets aan wilde toevoegen. Een vaccinatie zou betekenen dat mijn lichaam naast het laten groeien van onze kleine ook energie moest gaan besteden aan het laten ‘strijden’ van mijn immuunsysteem. Dat voelde voor mij niet goed. Ik wilde onze kleine een optimale start geven in mijn buik. Dat ik daarvoor extra streng de maatregelen moest opvolgen, vond ik een klein offer. Ik ben al een enorme huismus, dus die sociale contacten en uitjes kon ik prima missen. Plus, toen ik hoorde dat er zwangere vrouwen werden opgenomen op de IC had ik maar één doel: niet besmet raken.

Zwangerschapsmisselijkheid

Alhoewel het RIVM aangaf dat een zwangere prima een vaccinatie kan laten zetten in de eerste 12 weken, besloot ik dus mijn vaccinatie nog even uit te stellen. Volgens het RIVM zou een vaccinatie niet leiden tot complicaties, maar ik wilde eerst maar eens die 12 weken aantikken. Daarbij kwam ook nog dat ik ontzettend last had van zwangerschapsmisselijkheid vanaf 6 weken. Mijn lichaam had het zwaar te verduren. Ik kon daar de eventuele bijwerkingen van het vaccin echt niet bij hebben. Ik was 24 uur per dag en 7 dagen per week misselijk, gaf over en raakte onwijs vermoeid.

Uiteindelijk trok ik aan de bel bij mijn huisarts toen ik ook geen slokje water meer binnen kon houden en kreeg ik medicijnen. Deze medicijnen zorgden ervoor dat ik niet meer hoefde te braken, maar het onwijs ellendige gevoel van misselijkheid bleef aanwezig. Heb jij op dit moment ook erg last van zwangerschapsmisselijkheid, lees dan mijn blog ‘Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid eerste trimester‘. In die blog heb ik al mijn persoonlijke tips neergezet die mij door die toch wel vervelende eerste periode hebben geholpen.

zwangere buik met handen eromheen

Start tweede trimester

Het tweede trimester wordt als veel vrouwen als de prettigste periode omschreven. Ik keek dan ook enorm uit naar deze periode, maar helaas voor mij duurde de zwangerschapsmisselijkheid nog een behoorlijke tijd voort. Gaandeweg begon ik me steeds wat beter te voelen, maar ik heb nooit echt ‘super fit’ in deze zwangerschap gezeten. Ik accepteerde het allemaal en volgde mijn lichaam.

Op 16 augustus 2021 – ik was toen een goede 3 maanden zwanger – heb ik mijn eerste corona-vaccinatie laten zetten. Ik werd heel fijn begeleid op de vaccinatielocatie en er werden ook extra vragen gesteld vanwege mijn zwangerschap (naast dat iedere medewerker me ook nog eens heel lief feliciteerde). Die extra checks vond ik geruststellend. Nadat ik de vaccinatie had gehaald en netjes even op een stoeltje had zitten wachten (voor het geval ik zou flauwvallen), mocht ik naar huis.

Op de dag zelf kreeg ik last van spierpijn in mijn arm en ik merkte ook dat ik me wat meer moe voelde, dan andere dagen. Na 2 dagen was de spierpijn in mijn arm weg, maar de extra moeiheid bleef nog wel een week. Ik zag het zelf als een teken dat mijn lichaam meer moeite deed om antistoffen te maken tegen het coronavirus. Best wel een prestatie natuurlijk, omdat mijn lichaam ook een compleet nieuw leven aan het maken was.

Op 15 september 2021 volgde de tweede vaccinatie. Deze kon ik bij mijn verloskundigenpraktijk laten zetten. Heel fijn natuurlijk want deze lieve dames waren voor mij al bekend en het zetten was zo gedaan natuurlijk. Van de tweede vaccinatie had ik weinig last. Dat viel me alles mee. Ik voelde alleen een klein beetje beursheid in mijn arm op de plek van het prikken, maar verder had ik geen noemenswaardige klachten.

Kinkhoest vaccinatie

Door mijn zwangerschap werd ik me des te meer bewust van wat ik in mijn lichaam stopte. Niet alleen had dat wat ik erin stopte een effect op mij, maar ook direct op ons kleine meisje in mijn buik. Zowel qua eten als qua vaccinaties maakte ik daarom nog bewustere afwegingen om iets wel of niet te doen. Over de 22 wekenprik (kinkhoest) heb ik geen twijfels gehad. Wel werd er toen nog geadviseerd om minstens 2 weken tussen de corona-vaccinatie en de 22-wekenprik te houden. Daar heb ik me netjes aan gehouden. Twee weken na de tweede corona-vaccinatie heb ik dan ook de 22-wekenprik laten zetten. Tegenwoordig (2023) hoeft er geen periode meer tussen te zitten, las ik op de website van de GGD. Maar, ik zou zeggen: luister wel goed naar je lichaam. Als je merkt dat je erg moe bent door de covid-vaccinatie, dan zou ik er wel wat ruimte tussenlaten zodat je lichaam wat kan herstellen. Je voelt je dan ook weer wat fitter.

Maar waarom heb ik dan de kinkhoest vaccinatie laten zetten? Eigenlijk was dat voor mij heel simpel: omdat het veel voorkomt en ik zelf als kind kinkhoest heb gehad. Niet als baby hoor, maar wel een aantal jaren later. Ik herinner me nog dat ik constant aan het kuchen was. Gek werd ik van die vervelende kriebel in mijn keel die er heel de tijd was. Soms voelde ik me zelf bezwaard om te hoesten of kuchen en probeerde ik het niet te doen, maarja, zoiets hou je niet lang vol. Ik werd er gek van, maar de mensen om mij heen ook. Gelukkig ging het uiteindelijk weer over. Maar ik zou niet willen dat ons meisje als babytje kinkhoest zou krijgen.

Door mezelf te laten vaccineren tegen kinkhoest kon ik haar een prikje besparen en beschermen tegen deze vervelende ziekte. Voor baby’s is kinkhoest namelijk heel gevaarlijk. Kinkhoest is namelijk een bacterie die ervoor kan zorgen dat je kindje het heel benauwd krijgt. Zo erg zelfs dat ze op een gegeven moment niet goed meer lucht kunnen halen met alle gevolgen van dien. Op zo’n klein lichaampje is dat natuurlijk een enorme impact. In plaats van dat de energie gaat naar groeien, vecht het babytje tegen een bacterie. Zo’n start wens je geen enkel kind!

Bovendien is het vaccin tegen kinkhoest heel goed onderzocht. Er zijn zelfs meerdere onderzoeken gedaan, specifiek over vaccineren tijdens de zwangerschap. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kun je meer lezen over de onderzoeken naar het kinkhoest-vaccin.

Mijn gevoel over vaccineren tijdens de zwangerschap

Zoals je eerder al in deze blog las, luister ik goed naar mijn innerlijke gevoel. Wat zegt dat stemmetje? Hoe voel ik me daarbij? Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Toch kan dat best lastig zijn. Zeker toen de corona-gekte net begon en veel mensen uitingen deden vanuit onwetendheid en angst. We wisten toen nog helemaal niet wat het uiteindelijke effect zou zijn, dus ja, het is een risico dat je neemt. Voor mij een weloverwogen beslissing waarbij ik altijd heb gehandeld vanuit liefde en met de informatie die toen bekend was.

Liefs,
Amanda

Foto 1 & 2 door DaKo Fotografie

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. ที่พักพัทยา - ... [Trackback] [...] Read More on that Topic: mindandbeauty.nl/vaccineren-zwangerschap-mijn-keuze/ [...]
  2. Blackberry Dream for sale - ... [Trackback] [...] Here you can find 63270 more Information to that Topic: mindandbeauty.nl/vaccineren-zwangerschap-mijn-keuze/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers