Volg en ontvolg trend op Instagram & Handige app tip ‘Volgers+’

28 03 2017 | Ondernemerschap

MindandBeauty.nl Volg en ontvolg trend op Instagram & Handige app tip 'Volgers+'

Dagelijks word ik op Instagram gevolgd en even later weer ontvolgd door bedrijven, bloggers, vloggers (en andere bekende en onbekende personen/merken). Bloedirritant vind ik het op zijn zachts gezegd. En ik ben niet alleen. De ‘volg en ontvolg’-trend is een doorn in het oog van velen. Een trend die moet stoppen. Ben jij deze trend ook beu? Samen kunnen we er iets aan doen!

Veel volgers = populair = waardevol?

Het hebben van veel volgers zegt natuurlijk iets over de mate waarin jij ‘populair’ bent. Kijk maar eens naar bedrijven als H&M en Rituals, maar ook personen als Humberto Tan en Cynthia Schultz (van Cynthia.nl). Ik heb deze voorbeelden even random gekozen, want er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Wat zeg ik, dan zou deze blog oneindig lang zijn! Het aantal volgers zegt daarnaast iets over jouw bereik. Hoe meer volgers, hoe groter jouw bereik is en in het verlengde daarvan hoe interessanter jij als het ware bent voor bedrijven. Bedrijven kunnen hun producten of diensten onder de aandacht brengen door met jou een samenwerking aan te gaan. In ruil voor een vergoeding – in welke vorm dan ook – geef jij het bedrijf exposure (bekendheid) door de dienst of het product via jouw social media account onder de aandacht te brengen. De ‘volg en ontvolg’-trend is hier (grotendeels) op gebaseerd. De volg en ontvolgers denken: hoe meer volgers ik heb, hoe populairder ik lijk, hoe interessanter ik ben voor bedrijven’. Uhm… NEE!

Lees ook ‘De volg & ontvolgtrend op Instagram – Deel 2 (met app-tip!)’

Waardevolle volgers

Volgers zijn waardevol, maar veel belangrijker is om dat nog een stapje verder uit te diepen. Het gaat absoluut niet alleen om de aantallen, maar ook om de interactie die je hebt met je volgers. Oftewel, de relatie! En dat is waar écht oprechte bloggers, vloggers, bedrijven, personen etc. ontzettend veel tijd, liefde en energie in steken. Ze bouwen het op door leuke, interessante, mooie artikelen te schrijven, video’s op te nemen of afbeeldingen te plaatsen. Een groot aantal volgers bouw je niet even snel op. Dat kost gewoon tijd en daar is helemaal niets mis mee. Maar op de één of andere manier gaat dat voor sommige personen/bedrijven niet snel genoeg en die passen de volg en ontvolg-methode toe.

Volg en ontvolg-trend

En wat is dat dan precies? Men volgt allerlei accounts in de hoop dat zij hen gaan terugvolgen. En zodra die accounts daadwerkelijk terugvolgen, dan ontvolgen ze dat account direct weer. Want: missie geslaagd, ze hebben er een volger bij en verder interesseert dat account ze niet, dus ontvolgen maar. Met andere woorden, zodra je hen volgt worden alleen zij er beter van. Je wordt dus als het ware gebruikt. Veel mensen volgen ook daadwerkelijk terug, dus de groei van het volg en ontvolg account gaat lekker door en LIJKT daarmee ontzettend populair. Beter worden over de rug van een ander. Ik walg daarvan.

Dit moet stoppen!

En dat is ook precies de reden dat ik deze blog schrijf. Het frustreert me. Elke dag opnieuw. En dat moet stoppen! Hoe? Door ze, deze zogenaamde ‘volgers en ontvolgers’, op dezelfde manier te behandelen als zij ons doen. We ontvolgen ze kei hard terug, want we trappen er niet (meer) in. Genoeg is genoeg. En ja, het kost wel wat moeite, maar als het werkt dan is ons doel bereikt. En dat is dat de ‘volg en ontvolg’-trend stopt. Sommige bloggers zijn al zover gegaan dat ze de ‘volgers en ontvolgers’ bekendmaken via social media. Zo ver wil ik (nog) niet gaan (al vind ik het hun verdiende loon!), maar ik heb wel een hele handige app gevonden waarmee je in één oogopslag kunt zien wie jou heeft ontvolgd. En dan kun je direct actie ondernemen!

Volgers+ (voor Instagram)

De app die uitkomst biedt om deze ‘volg en ontvolg’-trend te stoppen, is ‘Volgers+‘. En het fijne is: hij is gratis én in het Nederlands! Win-win dus 🙂 Na het downloaden van de app kun je één social media account toevoegen waarvan je wilt bijhouden wie je volgt en ontvolgt. Ik heb mijn Instagram account toegevoegd. Vanaf het moment dat je je account hebt toegevoegd, houdt Volgers+ onder andere het volgende bij:

 1. Het (totaal) aantal nieuwe volgers + wie dit zijn
 2. Het (totaal) aantal verloren volgers + wie dit zijn
 3. Het (totaal) aantal nieuwe gevolgden + wie dit zijn
 4. Het (totaal) aantal wederzijds gevolgden + wie dit zijn
 5. Het (totaal) aantal volgers dat jou niet terugvolgt + wie dit zijn
 6. Het (totaal) aantal volgers dat jij niet terugvolgt + wie dit zijn

Bij elk bezoek aan de app werkt Volgers+ deze gegevens bij. Zo heb je altijd de meest recente gegevens voor je. Een extraatje is dat je er ook nog mooie statistieken bij krijgt over onder andere de betrokkenheid van volgers bij je berichten, maar dat geheel terzijde. Met Volgers+ kun je accounts ontvolgen, direct vanuit de app. Je hoeft dus niet eerst weer naar de Instagram-app te gaan. Handig, want dat bespaart tijd en moeite. Je kunt ook een abonnement afsluiten van Volgers+ zodat je meer social media accounts kunt toevoegen en meer mogelijkheden krijgt, maar de gratis versie is echt al heel uitgebreid.

Updates

[Toevoeging 28-03-2017 om 13:00 uur]: Voor iPhone gebruikers is ‘Volgers+ voor Instagram’ gratis te gebruiken, maar voor Android-gebruikers helaas niet. De app is wel gratis te downlanden in de PlayStore, maar om de ontvolgmogelijkheid te gebruiken moet een abonnement worden aangeschaft (voor € 12,- per jaar). Beetje jammer! Dus, wie heeft de tip voor Android gebruikers? Laat het zeker weten in de comments, dan voeg ik de app tips hier toe!

[Toevoeging 28-03-2017 om 16:30 uur]: Voor Android gebruikers is de (gratis) app ‘Unfollowers’ een goed alternatief.

[Toevoeging 07-01-2018 om 15:30 uur]: De gratis ‘Volgers+’ app is helaas niet meer beschikbaar in de AppStore. Wel is er voor iPhone gebruikers een vergelijkbare, betaalde variant beschikbaar genaamd ‘Volgers + EA voor Instagram’ voor € 1,09.

[Toevoeging 20-06-2018 om 06:00 uur]: In het nieuwe artikel De volg & ontvolgtrend op Instagram – Deel 2 (met app-tip!) vind je een update over de volg- en ontvolgtrend op Instagram en deel ik een nieuwe, beschikbare, gratis app die je kunt downlanden (voor iPhone en Android).

Koekje van eigen (ontvolg)deeg

Ik gebruik deze app nu een tijdje en kan ‘m echt van harte aanbevelen. Eén keer per dag open ik Volgers+, klik op ‘Verloren Volgers’ en zie direct wie mij heeft ontvolgd. Daarnaast zie ik ook welke afbeeldingen ik van dat account een hartje heb gegeven. Door op het account te klikken zie je de complete Instagramfeed. Afbeeldingen die je een hartje hebt gegeven zijn donkerder gekleurd. Misschien heel slecht van mij, maar ik haal dus ook alle hartjes weg als iemand mij ontvolgt en daarna ontvolg ik het account pas. Je hoeft natuurlijk niet zover te gaan als ik ;-), maar het is eigenlijk zo gedaan. Zo profiteert dat account helemaal niet. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat een account jou ontvolgt wat jij niet volgde. Ook dat zie je in één oogopslag, want per account staat erbij of je het account volgt. Als je het account volgt, dan komt er ‘Volg Je ->’ bij te staan.

Veel functionaliteiten

Naast het zien wie je heeft ontvolgt, biedt Volgers+ ook nog vele andere handige tools. Een mooie aanvulling dus voor je social media statistieken en een handig middel om de ‘volgers en ontvolgers’ in beeld te brengen. Die trend heeft eigenlijk al te lang geduurd. Ik hoop dat bedrijven deze trend ook (meer) gaan herkennen en juist verder kijken dan alleen maar naar het totaal aantal volgers, want zulke accounts lijken interessant, maar inhoudelijk zijn ze dat niet. Ik wil er overigens nog wel graag bij vermelden dat ik geen mensen tegen het hoofd wil stoten die daadwerkelijk volgen en ontvolgen, maar hen juist wil laten inzien dat dit niet de manier is. Schrijf, zwoeg, deel, creëer en bouw een volgersgroep op die betrokken is en dan pluk je daar vanzelf de vruchten van! Doe je dat niet, nou ja dan is er altijd nog… #karma 😉

Mochten jullie overigens nog andere goede app-tips hebben, deel ze vooral in de comments. Zo helpen we elkaar samen deze stomme trend tegen te gaan, want van die trend wordt niemand beter uiteindelijk. Let’s do this!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

37 Reacties

 1. nicoleswereld

  Ik ben het echt met je artikel eens, dit kan niet. Wij doen ontzettend ons best om volgers te ‘verdienen’ omdat ze ons leuk vinden. En de mensen die een spelletje spelen om zo in een keer veel volgers te krijgen, krijgen dan ook nog eens uitnodigingen voor events en perspakketen. Helaas gebeuren deze dingen veel te veel!

  Antwoord
  • Amanda

   Het opbouwen van volgers kan gewoon niet goed zijn op de volg en ontvolg manier. Zoals je aangeeft, wij doen ons best om ze écht te verdienen en daar gaat onwijs veel tijd, liefde en energie in zitten. Maar dat maakt op zich niet uit, want we vinden het oprecht leuk om te doen 🙂 Eens moeten alle bedrijven dat ook gaan inzien (hoop ik)!

   Antwoord
  • Joke

   Dit is ook mijn frustratie! Sommigen die ik zie posten maar om de bepaalde tijd eens iets en hebben 4 keer zo veel volgers dan mij… en dan worden die wel uitgenodigt voor events en krijgen ze pakketjes toegestuurd. Super oneerlijk, maar jammeg genoeg de realiteit.

   Antwoord
   • Amanda

    Het is soms enorm frustrerend, maar uiteindelijk gaan bedrijven steeds meer de kwaliteit zien van blogs die veel meer interactie hebben met hun volgers. Dat kost alleen even tijd. In mijn ogen blijft het maar een cijfertje en zegt het niets over de kwaliteit van de blog en de volgers. Sommige blogs hebben inderdaad veel meer volgers, maar als je gaat kijken naar de output, dan is die vaak om te huilen. Het is de vraag of je daar als bedrijf mee geassocieerd wilt worden. Lijkt mij niet 🙂

    Antwoord
 2. MamaPlaneet

  Het is gratis maar na een update niet meer helaas. Daarna crasht dr app regelmatig. Dat is wel jammer.

  Antwoord
 3. Christophe

  Ik ga de app eens testen, hier kruipt inderdaad veel werk in.

  Antwoord
 4. Bonsje Kraaij-van den Berg

  Vreselijk! Zo ben ik zeker 10 keer gevolgd en ontvolgd door @sterkindekeuken…. Leuke jongens hoor maar als je me voor de 10e keer gaat volgen blokkeer ik je gewoon! Ik werk er inderdaad hard voor en probeer ook echt interactie te hebben met mijn volgers. Ik zelf volg alleen de accounts die voor mij interessant zijn en niet omdat iemand mij gaat volgen 😉

  Antwoord
  • Amanda

   Ja, na 10 keer is de maat wel behoorlijk vol! Blokkeren is inderdaad ook nog een optie. Ik geef je groot gelijk. Het is alleen jammer dat er zoveel tijd in gaat zitten. Die energie kun je veel beter in iets anders steken, maar het is helaas een noodzakelijk kwaad geworden. Ik ben je inmiddels gaan volgen 🙂 Vind ik leuk!

   Antwoord
 5. Marit

  Niet om vervelend te doen… Maar dit zal je toch nooit kunnen veranderen, en je stopt er nu wel heel veel negatieve energie in. Kun je die tijd niet beter op een positieve manier gebruiken door lekker met je eigen Instagram bezig te zijn 🙂 Uiteindelijk geloof ik ook wel dat echte Instagram-volgers krijgen langer duurt, maar dat zullen merken en bedrijven ook vanzelf gaan zien (jij krijgt vast gemiddeld meer reacties dan de volg-ontvolg-Instagrammers). Ik denk dat jij veel meer engagement zult hebben op je social media, en volgens mij gaan adverteerders dat ook steeds meer inzien. Dus het komt vast vanzelf goed 🙂 Er komt een moment dat adverteerders meer waarde gaan zien in kwaliteit dan in kwantiteit!

  Antwoord
  • Amanda

   Ik ben juist blij met je reactie, Marit! Je maakt een hele terechte opmerking en dat geeft mij de mogelijkheid om mijn reden achter de blog wat meer uit te leggen. Ik geloof niet dat ik dit in mijn ééntje kan veranderen, maar samen zetten we wel een stap in de juiste richting. De ‘rotte appels’ moeten eruit, want die zijn voor niemand van toegevoegde waarde. Natuurlijk kost het opbouwen van volgers tijd. Ik vind dat juist goed. Op dat moment steek je heel bewust tijd, liefde en energie in je content. Dát is zoveel meer waard en dát is ook wat (nieuwe) volgers oppikken waardoor ze je gaan volgen en er interactie ontstaat. Door dit ‘out in the open’ te belichten, ontstaat er (heel) misschien een anti-geluid wat net luid genoeg is om wat mensen/bedrijven wakker te schudden. Alleen dat al bereiken met het schrijven van deze blog, vind ik het waard!

   Antwoord
 6. Linda | travellersoftheworld

  Handige app, helaas is mijn telefoon vol en kan ik niks meer downloaden, want als ik iets irritant vind is het dat volgen en ontvolgen wel. Zodra ik een laptop heb deel ik je artikel!

  Antwoord
  • Amanda

   Dat zou ik tof vinden, dankjewel! Het is ook gewoon onwijs irritant.. bah.

   Antwoord
 7. Alice

  Ik ben wel nieuwsgierig om de app eens te downloaden. Ik erger me ook mateloos aan de volgers/ontvolgers. Uit het niets komen ze, ze liken vaak helemaal niks! En een dag of twee later zijn ze weer weg. Ik volg pas mensen als ik meerdere foto’s zie die ik leuk vind én die like ik dan ook eerst. Ontvolgen doe ik pas als ik echt merk dat de inhoud me niet meer aanspreekt.
  In ieder geval, liever tien echte volgers dan duizenden nepperds!

  Antwoord
  • Amanda

   Daar sluit ik me helemaal bij aan! Dat volgen en ontvolgen is ook gewoon zo nutteloos. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een account waarvan we op een gegeven moment denken nou dat past niet echt meer bij me, maar dat account ontvolg je pas na een hele tijd. Dat doe ik ook hoor en daar is ook niets mis mee 🙂

   Antwoord
 8. Sarah

  Heel vervelend dat volgen en ontvolgen. Ik gebruik ook volgers+ om dat in het oog te houden en niet in hun val te lopen.

  Antwoord
 9. Sanne

  Ja, dat vind ik ook vervelend inderdaad. Het gaat gewoon om het opbouwen van je eigen volgers/kring omdat zij waarderen en het leuk vinden wat je doet.

  Antwoord
 10. Fallon

  Ik heb voor Android de app Unfollowers. Die is tot nu toe gratis. Ik vind het zelf namelijk ook uitermate irritant!

  Antwoord
  • Amanda

   Ik zet ‘m er gelijk bij, dankjewel voor de tip!

   Antwoord
 11. Marjolein

  Ik haat dit! Vanaf dat het teveel wordt, blokkeer ik de persoon in kwestie gewoon. Anderen zouden er nog op spreken, maar daar heb ik geen behoefte aan. Alleen jammer dat velen dit doen en zo ook groot worden..

  Antwoord
 12. Kiran

  Heel irritant inderdaad. Ik herken ze gelijk want ze hebben vaak niks te maken met mijn niche. Een paar dagen wachten en ja hoor, ze hebben je ontvolgd ;-). Ik gebruik zelf overigens de app Followers.

  Ben het trouwens met je eens dat mensen en bedrijven zich niet moeten focussen op zoveel mogelijk volgers. Het gaat juist om de engagement. Ik merk zelf dat mijn engagement op instagram sneller groeit dan het totale aantal volgers en dat is veel meer waard!

  Antwoord
 13. Jenny

  Wat een super goede tip. Heb ter motivatie voor mezelf in januari een Instagram aangemaakt om mijn afvalstrijd vast te leggen en heb inmiddels al wat volgers. Denk dat de app voor Android in mijn geval perfect is. Daarnaast moet ik denk ik maar mijn eigen foto’s gaan watermerken, aangezien velen voor & na foto’s van Instagram plukken en hergebruiken op andere pagina’s.

  Antwoord
  • Amanda

   Gaaf zeg dat je de afvalstrijd via Instagram laat zien. Denk dat veel mensen dat best interessant vinden, of zelfs motiverend om zelf af te vallen. Ik heb ook wel eens nagedacht over het watermerken van mijn foto’s, maar vind het zonde van de foto’s. En als ze echt kwaad willen, snijden ze dat watermerk er op de één of andere manier wel af… niet fair natuurlijk!

   Antwoord
 14. Ester

  Het is inderdaad al geruime tijd een bekend ‘fenomeen’ op Instagram dat veel mensen je puur volgen om terug gevolgd te worden. Zelf hecht ik eigenlijk niet zo’n waarde aan getalletjes en ik volg iemand alleen als diens foto’s me aanspreken of ik de persoon op een andere manier waardevol vind als toevoeging aan mijn ‘timeline’.

  De follow-for-follow mensen pik je er trouwens vaak zo al uit. Vaak is het getal van het aantal mensen wat ze zelf volgen, vele malen hoger dan hun aantal volgers, plus dat het aantal foto’s in verhouding juist weer heel weinig is. Ik lig er niet bepaald wakker van als mensen me volgen en weer ontvolgen (zulke ben ik liever kwijt dan rijk), maar ik ben sowieso zelf ook best selectief in wie of wat ik volg.

  Antwoord
 15. Joyce

  Na aanleiding van dit artikel het geïnstalleerd, goede tip! 🙂

  Antwoord
 16. Tania

  Ik snap niet dat mensen zich met zoiets bezig houden. Als zoiets opvalt dan ontvolg ik die persoon ook gewoon terug.

  Antwoord
  • Amanda

   Ik snap het ook niet, maar blijkbaar werkt de methode wel en dát is juist het frustrerende en oneerlijke eraan. Ik ontvolg ze nu ook gewoon terug, en zo te lezen gaan meer mensen dat doen. Een mooi begin!

   Antwoord
 17. Amber

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb zelf ook het gevoel dat ik weinig volgers heb, maar ik krijg (opzich) wel veel likes… Het wisselt bij mij dus ook zo erg met volgers, ineens gaan er dan weer 10 af en dan twijfel ik eigenlijk aan mijzelf. Bedankt voor dit artikel! Het heeft mij veel laten inzien en ik heb de app gelijk gedownload 🙂 Hopelijk gaan bedrijven de realiteit ook meer inzien!

  Antwoord
  • Amber

   Ik heb het artikel gedeeld op mijn Facebookpagina!

   Antwoord
 18. Lonneke

  vreselijk dit en zielig dat mensen zo te werk gaan. Ik merk ook dit op mijn eigen account.

  Antwoord
 19. Diana

  Echt zeer irritant. Van de week weer een aantal volgers gelijk kwijt op het moment dat ik hun ging volgen. Doe er niks mee omdat ik hun feed wel interessant genoeg vond om te volgen. Gelukkig blijven de mensen die mijn feed echt leuk vinden ook echt! Heb liever echte volgers dan neppe

  Antwoord
 20. Lil

  Zooo naar, een knappe man ging mij volgen, ik heel blij, ik volg hem en ik ben ontvolgd, ergens is dit steeds zo slecht voor mijn zelfvertrouwen…?

  Antwoord
  • Amanda

   Oh jeej, dat is inderdaad niet zo leuk 🙁 Knap stom van hem! 😉

   Antwoord
 21. Marit

  Klopt het dat de app niet meer bestaat :(? Goeie alternatieven (iPhone) zijn welkom!

  Antwoord
  • Amanda

   Hi Marit, ik heb gelijk even gekeken in de App Store en kan de gratis variant ook niet meer vinden. Jammer! Er is wel een vergelijkbare betaalde variant. Je vindt deze als je zoekt op ‘Volgers+ EA voor Instagram’. De kosten zijn € 1,09. Ik zal binnenkort eens kijken welke gratis alternatieven ook aan te raden zijn. Dat wordt een nieuw artikel 🙂

   Antwoord
 22. Truus

  Goed artikel
  Helaas kan ik ook de gratis en de betaalde variant nuet vinden. Welk icoontje moet ik op zoeken?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. pop over here - ... [Trackback] [...] Information to that Topic: mindandbeauty.nl/volg-en-ontvolg-trend-op-instagram-handige-app-tip-volgers-plus/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers