Waarom ik moestuinieren zo leuk en fijn vind

5 07 2023 | Lifestyle

Moestuinieren en bloemen

Mijn ouders hadden toen ik nog piepjong was een eigen bloemenzaak. Ik kan me herinneren dat ik daar kwam en achter de toonbank zocht naar mooie takken en bloementjes die waren gevallen tijdens het maken van boeketten en bloemstukken. Elk bloemetje voelde als een kleine schat. Een beetje zoals ik dat nu ervaar in onze moestuin als ik een zaailing zie opkomen, of als het eerste tomaatje aan de plant komt. Het leek me daarom leuk om eens te delen waarom ik zo dol ben op moestuinieren.

Ik schreef al eerder de blog ‘Moestuin beginnen: dat kan op elk moment’ waarin je kunt lezen dat ik dacht dat ik te laat was met het starten van een moestuin, maar niets bleek minder waar. Je kunt op elk moment starten met je eigen moestuin en zelf ervaren waarom het zo leuk is om te doen. In dit artikel deel ik mijn meest belangrijke redenen waarom ik dol ben op moestunieren.

Moestuinieren brengt ontspanning

Het graven in de aarde, het bepalen waar ik wat ga zaaien, het wegplukken van onkruid of het dieven van de tomaten. Ik vergeet door al de klusjes in de moestuin compleet de tijd. In mijn hoofd is geen ruimte voor zorgen, ik bevind me volledig in het hier en nu. Als ik ‘s avonds in ‘de moes’ aan de slag ga, zeg ik altijd dat ik van mijn zen-momentje ga genieten. Gewoon even helemaal tot mezelf komen met niets meer dan simpele klusjes die me onwijs veel voldoening geven. Als Wouter (mijn man) me soms niet zou zeggen dat het tijd is voor een bakje koffie, dan zou hij me ‘s avonds laat nog uit de tuin moeten plukken, haha!

Eigenlijk is moestuinieren een hele fijne manier om mindfull bezig te zijn. Het brengt je gedachtes tot rust, je lichaam wordt rustiger en je voelt de onrust uit je vloeien. Dat is de beste manier waarop ik het kan omschrijven. Ik heb in de moestuin ook nooit muziek of een luisterboek in mijn oren. Ik geniet van de geluiden van de vogels, de wind en het ritselen van de bladeren. In de moestuin is gewoon geen ruimte voor stress.

Goed voor je gezondheid

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een (moes)tuin bijdraagt aan je gezondheid. Zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Verwacht geen wonderen, maar er zijn wel degelijk voordelen. Wageningen University & Research en het Nivel concludeerden uit onderzoek dat er minder gezondheidsklachten zijn bij mensen met een groene tuin. Super interessant en waardevol om te weten! Met een moestuin ben je meer lichamelijk bezig en je spreekt allerlei spiergroepen aan omdat je verschillende klusjes doet. Door die extra beweging word je sterker, maar verband je ook calorieën (handig als je wat extra kilo’s kwijt wilt) en tegelijkertijd kom je in aanraking met allerlei goede bacteriën waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.

Je bent nooit uitgeleerd in de moestuin

Elk seizoen in de moestuin leer ik onwijs veel nieuwe dingen. Van nieuwe soorten groentes die bestaan tot hoe je ze moet verzorgen, welke verschillende soorten plantenziektes er zijn en hoe je ze moet bestrijden, welke insecten juist heel goed zijn voor de moestuin en welke minder, en ga zo maar door. Ook vind ik het heerlijk om te experimenteren. Je kunt gewoon niet falen in de moestuin. Je haalt er altijd iets uit. Is het geen echte oogst, dan is het wel ontspanning of een leerervaring. Je kunt altijd opnieuw beginnen als iets niet lukt zoals je had gehoopt. Als je begint met moestuinieren zul je onder andere leren over:

  • Welke groentes/kruiden/fruitsoorten per seizoen gezaaid kunnen worden
  • Wat elke plant nodig heeft qua water en voeding (mest)
  • Op welke plek een plant het het beste doet
  • Omgaan met insectenplagen en bladziekten

En nog veel meer natuurlijk! De lessen zijn eindeloos, want elke plant en elk seizoen brengen weer nieuwe dingen met zich mee. Ook leuk om te leren: een insectenhotel zelf maken, zo doe je dat!

Amanda leest een magazine in de kas over moestuinieren

Verbondenheid met Moeder Natuur

Moeder Natuur trekt altijd haar eigen plan. Je kunt je er tegen verzetten, je kunt ertegen vechten, maar je zal het altijd verliezen. Zij bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt. Ook in de moestuin. Door met haar samen te werken, voel ik me verbonden met alles wat wij als mensen niet op een hoger niveau kunnen begrijpen. Dat klinkt een beetje zweverig misschien, maar laat ik het uitleggen met een paar vragen. Hoe weet een zaadje dat het kan ontkiemen? Hoe is het mogelijk dat beschadigde planten (bijv. door storm) toch blijven groeien en bloeien? Hoe kan het dat de combinatie van sommige bloemen en groentes versterkend werkt? Begin je een beetje snappen wat ik bedoel?

Doordat ik zo lekker bezig ben in de moestuin, de zaadjes plant, de plantjes verzorg, de kruiden, bloemen en groentes oogst, waardeer ik heel erg waar Moeder Natuur in voorziet. Dat ik daarbij een klein beetje kan helpen geeft me veel voldoening, maar het is zij die uiteindelijk alle touwtjes in handen heeft.

Ik laat mijn eigen eten groeien!

Als ‘huis-moes-mus’ (die term heb ikzelf verzonnen, haha) kweek ik vrijwel alles op vanaf een klein zaadje. Na veel tijd, aandacht en een hoop liefde komt het moment dat ik iets mag oogsten. Ik vind dat elke keer weer een speciaal moment. Zo’n moment gaat ook nooit vervelend! Dit is iets waar je naartoe werkt en het geeft dan zo’n boost dat het gelukt is. Diezelfde dag eet ik mijn eigen oogst gewoon op!

Een tomaat, komkommer en een paar blaadjes basilicum uit mijn eigen moestuin smaken ook veel beter dan uit de supermarkt. Bovendien weet ik precies wat ik gebruikt heb om het allemaal te laten groeien, dus ik hoef niet bang te zijn voor bestrijdingsmiddelen of andere toevoegingen. Als ik dan zo met mijn bordje voor me zit, voel ik me echt zelfvoorzienend. Met je moestuin kun je dan ook best wat geld besparen. Niet voor niets heb ik het starten van een moestuin opgenomen in mijn blog ‘Hoe besparen op boodschappen? Nou, zo!‘.

Je kunt doen waar je zin in hebt

Het fijne van een moestuin vind ik ook dat ik complete (creatieve) vrijheid heb. Als ik besluit om in een vak bloemen op te kweken in plaats van kruiden of groentes, dan kan dat. Niemand die me tegenhoudt of er iets van zegt. Het is mijn domein en ik bepaal. Heb ik juist zin in veel augurken of allerlei verschillende tomatensoorten, dan doe ik dat gewoon. Er is geen boek met spelregels waaraan ik me hoef te houden. Die vrijheid vind ik heerlijk!

Zo heb ik dit jaar besloten om mijn moestuin uit te breiden met dahlia’s die ik in potten heb opgekweekt. Ik hou daarbij 1 dahliaknol per pot aan. De dahlia is een prachtige bloemsoort en ik wilde wel eens van dichtbij ervaren hoe dit bij de grote kwekers in zijn werk gaat. Inmiddels heb ik in 3 van de 6 dahliaplanten al bloemen! En die andere 3 planten zitten vol met knoppen. Daar komen dus ook heel veel bloemen in. Iets waar ik nu al naar uit kijk.

Moestuinieren en bloemen

Nog zoiets leuk waarin je helemaal los kunt gaan met creativiteit zijn moestuingadgets! In mijn blog Moestuin cadeau overzicht met 50+ cadeautips heb ik een compleet overzicht gemaakt met te gekke items die elke moestuinierder wel wil hebben.

Het gaat niet om de grootte

Op dit moment heb ik 2 grote moestuinbakken met elk 8 vakken en daarnaast hier en daar een losse pot met dahlia’s, tomaten en Marokkaanse munt. Ik begon ooit met 1 moestuinbak en ben het langzaam maar zeker gaan uitbreiden. Of je het nu steeds groter maakt of juist lekker klein houdt, het maakt niet uit. Je kunt net zoveel lol, plezier, voldoening en enthousiasme met 1 bakje hebben als met een complete kas. Oké, ik zeg eerlijk: ik droom nog wel van een eigen kas. Ooit zie ik dat wel voor me! Compleet met koffiehoekje en een fijne ligplek voor onze hond Bollie die dan stiekem de tomaatjes van de plant pikt, terwijl ik een oogje dichtknijp.

Geen tuin? Geen probleem!

Moestuinieren kun je ook doen zonder een tuin. Met enkel een raam waardoor veel licht valt, kom je al een heel eind. Maar je kunt ook meer out of the box denken. Woon je bijvoorbeeld in een appartement en heb je een gezamenlijke binnentuin, dan kun je de VVE (= Vereniging van Eigenaren) vragen om een moestuin aan te leggen. Al is het maar 1 bak! Het is goed voor de natuur, voor de verbinding tussen de bewoners en het is goed voor de ontspanning. Tegenwoordig zie je ook steeds meer buurtmoestuinen, maar ook particulieren moestuinen. Sterker nog er worden allerlei groene buurtprojecten gestart om meer moestuinen te realiseren.

Via verschillende fondsen (zoals Het Oranjefonds) en crowdfundingswebsites worden veel groene projecten (deels) gefinancierd. Wil je daarover meer weten? Op de website van IVN Natuureducatie vind je veel bruikbare informatie over hoe je een buurttuin of particuliere tuin kunt opzetten.

Moestuinieren werkt heel aanstekelijk

Nog een heel leuk detail van moestuinieren is dat het heel aanstekelijk werkt. Zo heeft mijn vader het moestuinieren ook weer helemaal opgepakt nadat wij hem een moestuinbak cadeau gaven voor Vaderdag. Hij is op sommige gebieden nog fanatieker dan ik! We sturen elkaar foto’s en updates van bepaalde planten en ruilen zelfs zaailingen of oogst die we zelf niet opkrijgen.

Ook als ik anderen spreek, vragen ze vaak naar de moestuin. Het is toch iets wat veel mensen leuk en interessant vinden. Vaak zeg ik dan ook: “Waarom begin je zelf niet ook? Gewoon met één bakje! Ik leen je wel wat zaadjes”. En hopla, zo is er weer iemand ‘verslaafd’ gemaakt 😉

Eigenlijk zijn er nog heel veel andere redenen waarom ik zo happy word van mijn moestuintje, maar dit zijn wel de belangrijkste. Mocht je het leuk vinden om mijn moestuin te zien, volg me dan op mijn Instagram! Daar deel ik regelmatig updates over de moestuin.

Liefs
Amanda

Foto’s door DaKo Fotografie.

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers