Wat ik heb geleerd van mijn eigen webshop

19 05 2017 | Ondernemerschap, Persoonlijk

MindandBeauty.nl Wat ik heb geleerd van mijn eigen webshop QueenoftheSea.nl

Een eigen bedrijfje, dat leek me vroeger al leuk! Ik had geen idee dat ik het ook daadwerkelijk zou realiseren. En ik had al helemaal niet verwacht dat het een webshop zou worden met schelpensieraden en -woondecoratie. Het begon als een hobby, maar groeide uit tot een heuse ‘onderneming’ zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen. Wat heb ik eigenlijk geleerd van het hebben van mijn webshop Queen of the Sea, heb ik het onderschat of was het zo makkelijk dat iedereen het zou kunnen? Ik zou zeggen, druk gauw even op ‘lees meer…’!

Onderzoek

Zoals ik al aangaf, mijn hobby groeide uit tot een webshop. Ik had helemaal geen concrete plannen om daadwerkelijk een bedrijf te starten. Wat ik deed vond ik gewoon leuk om te doen. Creatief bezig zijn met schelpen of heel simpel gezegd ermee knutselen. Ik maakte er van alles mee! Van chokers tot complete waxinelichthouders. De veelzijdigheid van schelpen zal je nog verbazen 😉 Ik gaf het cadeau aan familie of vrienden, maar droeg de sieraden ook zelf of verwerkte de gemaakte items in ons interieur. Dat viel anderen op en ik kreeg dan ook ontzettend veel positieve feedback. Dat zette me aan het denken! Ik ging op onderzoek uit op het internet en kwam tot mijn verbazing heel weinig webshops tegen die verkochten wat ik kon maken. En toen begon het dus te kriebelen.

Inschrijven bij de KvK

Oh man, wat heb ik lang getwijfeld of ik dé stap zou zetten. Maandenlang heeft vriendlief mijn vragen, twijfels en ideeën aangehoord. Hij was er overigens van overtuigd dat ik de stap gewoon moest zetten, anders zou ik er spijt van krijgen. En als het niet lukt, dan kon ik er toch gewoon mee stoppen? Daar zat natuurlijk wel een kern van waarheid in, maar ik had niet eens een ondernemersplan (iets wat ik mijn hoofd wel hoorde). Uiteindelijk heb ik gewoon de stap gezet en mezelf in het diepe gegooid. Nu of nooit. Beslissing genomen en nu? Inschrijven bij de KvK! Dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Even op internet een afspraak inplannen en klaar. Nou, dat bleek dus even anders te zijn. Ik moest een complete vragenlijst invullen met vragen als ‘Wat is uw verwachte omzet?’. Een goede vraag en ik had geen idee. Hoeveel zou ik in hemelsnaam omzetten met het verkopen van wat sieraden en woonaccessoires? En de vragen gingen door en door. Ik heb mezelf er doorheen geworsteld en bleef realistisch. Even een afspraakje inplannen was ‘t dus niet. Achteraf denk ik juist dat het heel goed is dat de KvK je als ondernemer hierover na laat denken. In feite helpen zij je met een plan, maar is het uiteraard ook voor hen om een inschatting te maken van jou als ondernemer.

Plan de campagne

Toen ik eenmaal was ingeschreven bij de KvK was ik best trots op mezelf. Ik was zojuist ondernemer geworden. De wereld lag aan mijn voeten! Die ‘vreugde’ was van korte duur. Ik raakte in paniek. Zoveel vragen dat ik had. Zoveel dingen die ik nog moest regelen. En ik moest het helemaal zelf uitzoeken (met hulp van vriendlief hoor). Ik had een plan de campagne nodig, een to-do-list. En het internet staat bomvol met checklists! Waarom had ik daar niet eerder aan gedacht? Na wat zoekwerk vond ik een handige checklist waarop ik in één overzicht kon zien wat je allemaal nodig hebt en moet doen als je een webshop wilt beginnen. Denk aan een bankrekening, een factuursjabloon, een administratiepakket, een domeinnaam, koppelingen met betaalsystemen en ga zo maar door. Mocht je op zoek zijn naar zo’n checklist, dan verwijs ik je graag naar het Ondernemersplein. Ik heb er veel aan gehad!

MindandBeauty.nl Wat ik heb geleerd van mijn eigen webshop QueenoftheSea.nl

Wet- en regelgeving

Ik werkte alle punten 1 voor 1 af, maar struikelde wel even over de wet- en regelgeving waar je als ondernemer met een webshop mee te maken krijgt. Zo wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat je als ondernemer specifieke informatie op je website moet vermelden. Denk maar aan de algemene voorwaarden en informatie over het ruil- en retourbeleid. Om heel eerlijk te zijn, ik heb me verkeken in de tijd die ik hiermee kwijt zou zijn. Inmiddels weet ik tot in details (als het goed is) hoe het precies moet, maar het is best wel een lastig onderwerp. Veel webshops worden dan ook op de vingers getikt en krijgen forse boetes omdat ze zich niet aan de wet- en regelgeving houden. De belangrijkste is wel dat je als ondernemer/verkoper actief een modelformulier voor herroeping moet aanbieden. Een wat? Dat is een (digitaal) formulier waarmee je de koper in staat stelt om van de koop af te zien binnen een bepaald (wettelijk) termijn. En het feit dat je dit formulier dus actief moet aanbieden is wel even een dingetje. Hoe ga je dat doen? Ik doe het op verschillende manieren. Ik zend het per e-mail mee bij de orderbevestiging en voeg het daarnaast ook uitgeprint toe aan de bestelling voor het verzenden. En als kopers het formulier kwijt zijn, dan staat het ook nog eens op mijn website als een download. En zo zijn er nog tal van aspecten om rekening mee te houden. Wat handige adresjes zijn:

 • Thuiswinkel.org – Voor neutrale algemene voorwaarden en een modelformulier voor herroeping (gratis te downloaden)
 • ACM.nl – Voor een checklist voor verkoop via internet

Administratie

Het moment dat ik mijn eerste bestelling binnen had, sprong ik een gat in de lucht! Een echt euforisch moment. Ik ben wel een dag in de wolken geweest. Het moment waarop je al je harde werken samen ziet komen en het resultaat daarvan een daadwerkelijke order is, dat is echt zo gaaf! Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Hallo administratie! Inkoop- en verkooporders, btw-aangifte… mijn nekharen gingen daar dus van overeind staan. Ik vind administratie om zich niet vervelend (ik heb zelfs bij een administratiekantoor gewerkt), maar het is véél leuker om met het maken van nieuwe producten bezig te zijn. Geld voor een boekhoudster had ik niet, dus ik moest het echt zelf doen. Waar begin je dan? Ik heb ervoor gekozen om te werken met een online boekhoudprogramma waar ik maandelijks een klein bedrag voor betaal. Wel zo makkelijk, alles op één plek en verder geen gedoe. Nou, ook dat was even wennen! Je moet toch grootboekrekeningen aanmaken, btw-tarieven instellen, weten hoe het programma werkt, etc. Dat kost gewoon even tijd, tenzij je een natuurtalent bent 😉 Mocht je trouwens op zoek zijn naar een prima boekhoudprogramma wat absoluut niet duur is, ik kan je Acumulus van harte aanbevelen. Deze gebruik ik zelf ook.

Al doende leert men

En dat zeggen ze natuurlijk niet voor niets. Ik heb het zelf meegemaakt! Waarschijnlijk heb ik net als de zoveelste ondernemer op sommige momenten het wiel meerdere keren opnieuw uitgevonden, maar dat geeft helemaal niets. Ook daar word je wijzer van, maar wellicht dat deze blog juist andere (potentiële) webshophouders een beetje kan helpen. De website-adressen die ik heb genoemd in dit artikel, daar heb ik veel aan gehad en ik hoop dat anderen daar ook zeker de vruchten van plukken. Maar ik kan me voorstellen dat jullie je nu wel afvragen ‘kan ze ervan leven?’. Daar kan ik heel eerlijk over zijn. Nee, ik kan niet leven van mijn webshop maar ik kan daardoor wel mijn hobby blijven bekostigen. Het geld dat ik ermee verdien, investeer ik in nieuwe materialen om mee aan de slag te gaan of ik plaats een betaalde advertentie op Facebook (want ook dat hoort erbij!). Het is zeker geen vetpot, maar het is wel super leuk om te doen! En achteraf is het het meer dan waard geweest. De kennis en ervaring die ik erdoor heb opgedaan zijn onbetaalbaar en voor mij heel waardevol. Ook in mijn vakgebied als marketing- en communicatiemedewerker. Ik snap als geen ander hoe andere webshophouders kunnen stoeien en dan help ik ze graag waar ik kan.

Als je een vraag voor me hebt omdat je ook een webshop wilt beginnen óf misschien omdat je al een webshop hebt en graag wat tips wilt, laat zeker een reactie achter. Ik reageer zo snel mogelijk!

[Update]: Ondanks dat ik super veel plezier had in het hebben van een eigen webshop, heb ik ervoor gekozen om te stoppen met mijn online onderneming en al mijn liefde en energie te stoppen in mijn blog www.mindandbeauty.nl/.

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

16 Reacties

 1. Rosita

  Interessant! Goed om te weten, waar je allemaal aan moet denken als je een webshop begint. Maar je hebt een prachtig bedrijf! Geen bedrijfje, wees trots op wat je hebt bereikt. Maak jezelf niet klein, maar groot. Succes met je webwinkel en je blog!

  Antwoord
  • Amanda

   Wat lief, dankjewel! Je hebt helemaal gelijk wat de woordkeuze betreft. Ik ben héél trots op mijn eigen onderneming!

   Antwoord
 2. Dewi

  Goede tips en er komt heel wat bij kijken om wat op te starten. Stoer dat je het hebt gedaan. Ik heb even een kijkje genomen in je winkeltje, prachtig! Heel leuk! Heel veel succes en plezier met je webwinkel & blog

  Antwoord
  • Amanda

   Leuk dat je een kijkje hebt genomen! 🙂 Heb er onwijs mijn best op gedaan, dus vind het heel fijn om te horen dat je het mooi vindt. Dankjewel!

   Antwoord
 3. nicole

  Wat heerlijk dat je van je hobby je werk kon maken. Dat is altijd het meest ideaal vind ik. Zelf heb ik van bloggen mijn werk kunnen maken en dat vind ik ook heerlijk.

  Ik ben het helemaal met je eens wat betreft: ‘Al doende leert men’.

  Antwoord
  • Amanda

   Precies! We moeten alleen niet ‘bang’ zijn om de stap te zetten, daarmee heb ik eigenlijk tijd verspilt wat achteraf gezien niet nodig had geweest. Maar hey, beter laat dan nooit en ook dit valt helemaal onder de noemer ‘al doende leert men’, toch? 😉 Wat heerlijk dat jij ook van je hobby je werkt hebt kunnen maken. Daar werk ik ook aan!

   Antwoord
 4. Karen - Dressing in Labels

  Ik zou ook graag zulke initiatieven nemen maar ik twijfel altijd te fel over de gevolgen. Hoe loopt je webshop nu?

  x Karen
  http://www.dressinginlabels.com

  Antwoord
  • Amanda

   Waar twijfel je precies over? Misschien kan ik je helpen met mijn ervaring. Stel je vragen gerust! Ik heb ook lang getwijfeld en achteraf gezien had dat niet nodig geweest. Mijn webshop loopt nu best leuk! Ik kan er niet van leven, maar wel is er steeds vaker ruimte voor uitbreiding van het assortiment. En dat is elke keer weer een nieuw geluksmomentje! Ondernemen is risico’s nemen, maar je kunt ook zeker kleine stapjes zetten.

   Antwoord
 5. Annemarel

  Ontzettend interessant. Hier ga ik zeker een paar puntjes uit gebruiken. Bedankt voor de tips

  Antwoord
 6. alexa

  ah wat interessant en tof om te lezen dat je vaak gaandeweg dingen leert, denk dat voor veel mensen best een eye-opener is. Thanks for the tips en tof dat je de stap toch hebt genomen!

  Antwoord
 7. Dalicia van Osch | Administratiekantoor Den Haag

  Allereerst prachtige sieraden zeg, erg mooi (heb jouw webshop meteen bekeken haha)! De administratie-tips die je hebt gegeven zijn zeker bruikbaar en het is zeker zo dat je het meest leert van het ‘gewoon doen’. Tijdens mijn eerste stage zag ik ook even door alle bomen het bos niet meer, maar gaandeweg leerde ik steeds meer. In elk geval veel plezier met de bruiloft-voorbereidingen ^. ^

  Antwoord
  • Amanda

   Dankjewel voor je mooie compliment! De administratie is zeker niet mijn favoriete klusje, maar het hoort er gewoon bij. Op een gegeven moment heb je de slag te pakken en gaat het vanzelf. Het helpt wel dat ik mezelf altijd beloon met een stukje chocolade als ik klaar ben, haha! 😉

   Antwoord
 8. Madelon

  Erg interessant artikel. Denk dat het voor velen een oogopener is. Hier zullen vele mensen wat aan hebben die er over denken om voor zichzelf te beginnen

  Antwoord
 9. Lonneke

  Intressant en wat komt er veel bij kijken.

  Antwoord
 10. layla

  Wat fijn dat je van een hobby je werk heb gemaakt. Leuk artikel

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers