Wietwijn: wijn met een groene twist

29 03 2021 | Culinair, Wijn

Wietwijn walsen in glas

Je leest het goed: wietwijn! De combinatie van wiet en wijn, wie had dat ooit gedacht, maar het bestaat. Een enthousiaste wijnboer en een ijverige wietkweker sloegen de handen in één om deze nieuwe all time high wijn te maken. Een uniek brouwsel, dat kunnen we wel stellen, waar ik jullie de ins and outs van vertel!

Is wietwijn nieuw?

Toen ik voor het eerst hoorde van wietwijn was ik er volledig van overtuigd dat dit compleet nieuw was, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Na een klein onderzoekje van mijn kant, kwam ik erachter dat wietwijn al eerder is gemaakt. Namelijk twee eeuwen voor Christus in Frankrijk al! Dat was toen Gallië. Archeologen ontdekten daar een graf met wijnvaten waarin resten van cannabis werden gevonden.

Zijn deze wijnboer en wietkweker dan een beetje late to the party? Nee hoor. Het is onzeker of die vroegere Galliërs bewust of juist per ongeluk wijn met cannabis mengden om een high-effect te creëren. Volgens geleerden in antieke wijn werd cannabis aan wijn toegevoegd om het houdbaarder te maken, waardoor de smaak niet in azijn veranderde. Maar goed, we kunnen niet even time hoppen om aan die inventieve Galliërs te vragen wat hun reden was. Feit is in elk geval dat het al bestond, dus het is meer een soort van herontdekking. Een oud recept wat ze nieuw leven in blazen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht dat is gedeeld door @burdi.w.officiel

De mensen achter de wietwijn

Dan weer even terug naar het nu. Maak kennis met de 28-jarige Raphael De Pablo, de biologische wietkweker, en ‘Papi’, de wijnexpert en compagnon van Raphael. Met hun vriendschap al basis besloten ze ook zakelijk met elkaar in zee te gaan. Vind ik gedurfd! Afijn, toen Raphael een artikel over de Galliërs en hun wietwijn onder ogen kreeg, was hij gelijk geïnteresseerd. Logisch ook, aangezien hij zelf een biologisch wietkwekerij runt. 1 + 1 = wijn dacht hij vast 😉 Hij de wiet en Papi de wijn. Dat was de verdeling. Iedereen doet waar hij goed in is.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Raphael De Pablo (@raph337)

Wijn nieuw leven inblazen

Die ‘Papi’ is dus een soort wijnmagiër, althans dat vind ik. Ga er maar aan staan. De zoektocht naar de druif voor een blend met wiet. Uiteindelijk kwam hij na vele tests uit bij de klassieke blauwe druif petit verdot. Deze druivensoort is heel krachtig en kruidig en geeft de wijn een prachtige dieprode kleur. Ook bleek deze druif uitstekend te combineren met de sterke en overheersende smaak van cannabis.

Word je echt high van wietwijn?

Dan nu natuurlijk de vraag der vragen: kun je echt high worden als je wietwijn drinkt? Het antwoord is heel simpel: nee. Cannabis bevat het stofje THC, wat de afkorting is voor tetrahydrocannabinol (leuk woord voor galgje). THC heeft een effect op het lichaam, oftewel je wordt er high van. Tenminste, als je er voldoende van binnenkrijgt. In de wietwijn van Raphael zit maar 0,2%, echt peanuts dus. Normaal zit er in wiet gemiddeld zo’n 14% THC, als ik Trimbos mag geloven in hun artikel ‘THC-monitor: hoe sterk zijn wiet en hasj?‘. Van een fles wietwijn word je dus niet high. Het enige wat je ervan zult merken is smaak.

De nieuwe naam van wietwijn

Het wijntje heeft trouwens een toepasseljke naam gekregen, namelijk ‘Burdi W’. Burdi staat voor Bordeaux en W staat – volgens de makers – voor wijn, maar ik denk dat het stiekem toch op wiet slaat hoor. Afijn, mocht je interesse hebben: je betaalt zo’n €34,- per flesje. Niet goedkoop, i know. Maar zeg eens eerlijk: eigenlijk zou je toch best wel even willen proeven? Ik wel hoor!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto 1 door: Studio Annemarije

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Amanda, wil je jouw pilav recept delen, want het ziet er zo lekker uit?! Nou, hier is 'ie hoor! Laat ik voorop stellen dat ik geen foodblogger ben, maar 'gewoon' een huis, tuin en keukenprinses die in de...

Lees meer

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers