Wijnadvies van De Westlandse wijn- en bierboutique biedt uitkomst voor kerstdiner

19 12 2019 | Culinair, Wijn

Wijnadvies kerstdiner GrapeWine

Kerstmis en wijn, voor mij de perfecte combinatie. Iedereen in mijn omgeving weet het: ik ben een wijnfreak en een kerstnerd. Dat laatste mag van mij altijd heerlijk over de top met overal lichtjes (binnen én buiten), zoveel mogelijk kerstballen in de kerstboom en bovenal overheerlijk eten en drinken tijdens de kerstdagen. Dit jaar pakken we extra uit met een uitgebreid kerstdiner en daarom heb ik voor bijpassende wijnen de hulp ingeschakeld van Arjan van De Westlandse wijn- en bierboutique. Ik vertel je graag over de wijnkeuzes die we hebben gemaakt én waar Arjan zoal op let bij het uitbrengen van zijn wijnadvies.

Kerstdiner met bijpassende wijnen

Ik denk – nouja, ik weet het eigenlijk wel zeker – dat veel mensen het lastig vinden om een goede bijpassende wijn te kiezen bij een gerecht. Niet zo gek, de keuze is enorm en daarnaast, smaken verschillen. Tijdens de kerstdagen gaat het niet alleen om de wijn, maar om de combinatie van eten met wijn. Die twee componenten vullen elkaar aan en dat heeft (grote) invloed op de smaak. Zo kun je met wijn de smaak van een gerecht nog eens extra versterken, of de smaak juist meer balanceren (bijvoorbeeld bij pittig eten). Ik vind het effect dat wijn heeft op een gerecht super leuk om mee bezig te zijn. Hier thuis proberen we dus regelmatig iets uit.

Ons kerstdiner: wat staat er op het menu?

Geen kerst zonder eten. Moet je net bij ons zijn: onze families slaan daar een beetje in door. Na de kerst eten we vaak nog kerststol, kerstkransjes en de kliekjes van het kerstdiner, haha! Dit jaar hebben Wout en ik gekozen voor een kerstbuffet met verschillende gerechten, voorbereid en gemaakt door een heuse chef-kok. Het volgende staat op het menu (voor de mensen die tijdens Kerstmis bij ons zijn uitgenodigd: spoiler alert!):

 • Bourgondisch breekbrood met tapenade
 • Frisse salade
 • Hele gebraden dorade met citrus
 • Wildstoof
 • Violetta aardappel met tijm en rozemarijn
 • Erwtensoep met roggebrood en katenspek
 • Gekonfijte eendenbout
 • Winterse groenten, gesmoord in roomboter
 • Een assortiment aan toetjes

Trek gekregen? Je snapt: wij verheugen ons hier al ontzettend op! Vooral bij de gedachte aan gebraden dorade met citrus loopt het water bij mij al in de mond… nomnomnom.

Wijnadvies kerstdiner GrapeWine

Wijnadvies voor kerstdiner

Vooral zo’n heerlijk kerstdiner leent zich voor mooie wijnen die passen bij de verschillende gerechten. Als ik aan kerst denk, dan zie ik een lange mooi gedekte tafel voor me met daaraan familie en vrienden die lachend en smullend genieten van al het lekkers. De wijn, die vloeit rijkelijk en de tijd gaat te snel voorbij. Voel je het sfeertje wat ik probeer te schetsen? Mooi!

Toen het kerstmenu bekend was, zocht ik contact met Arjan van De Westlandse wijn- en bierboutique. Ik ken Arjan sinds de ‘Westlandse boottocht met verrukkelijke wijnproeverij‘ (ook een aanradertje hoor!) en ben inmiddels goed bekend met zijn passie voor wijn en zijn webshop (ik bestel wel eens wat ;-)). Als ik goed wijnadvies wil of nodig heb, dan weet ik Arjan wel te vinden. Ik stuurde hem per e-mail het kerstmenu door en al snel ontving ik zijn reactie met – jawel hoor – 4 bijpassende wijnen waarvan ik direct enthousiast werd. Hij gaf ook aan dat hij niet alle gerechtjes die op het menu staan direct zou combineren met een wijn, zoals de erwtensoep met katenspek. Met andere woorden: een (h)eerlijk wijnadvies!

Om mee te beginnen… het aperitief!

Naast het wijnadvies voor het kerstdiner vroeg ik Arjan ook om een mooi aperitief aan te bevelen. Wij vinden het namelijk leuk om onze gasten extra te verwennen en daar hoort een aperitief zeker bij. Het ontvangst begint dus met een drankje (of twee). Arjan raadde ons de ‘Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut’ (Italië) aan. De aanduiding ‘brut’ staat voor droog, oftewel de prosecco heeft en droge (fruitige) afdronk. Het fijne van de aanbevolen prosecco is dat hij heel toegankelijk is door de zuivere smaak van fruit. Denk aan peer, perzik en citrus. Hier kunnen we dan ook heel lekker het breekbrood met tapenade bij serveren om alvast een bodempje te leggen.

Dorade combineren met Franse witte wijn

Een logisch vervolg, na het aperitief, is om onze tanden te zetten in de dorade met citrus. Daarbij dacht ik gelijk aan een witte wijn, en Arjan ook! Bij de dorade serveren we dus een glas (of meer) ‘Sancerre Chavignol blanc 2017’ (Frankrijk). Een dorade is een witvis en smaakt licht en fris (door de citrus). Om dat goed te kunnen balanceren, is een witte wijn met frisse zuren erg lekker die net even een tikkeltje steviger is of meer body heeft (vooral als de dorade gegrild is). Arjans advies om deze wijn te serveren, snap ik dan ook helemaal.

Deze witte wijn ruikt naar bloemetjes, groene appel en citrusfruit. Dat laatste sluit aan op de bereiding van de dorade met citrus. De lange afdronk belooft intens te zijn. Volgens mij heb ik aan één glas niet genoeg, dus ik heb gelijk 3 flessen besteld.

Robijnrode wijn met gekonfijte eendenbout

We verrassen onze smaakpapillen vervolgens met een gekonfijte eendenbout in combinatie met een robijnrode wijn. We schakelen dus over van wit naar rood! De eendenbout is op zeer lage temperatuur langzaam gegaard in olie of (dierlijk) vet, waardoor het de term ‘gekonfijt’ krijgt. Eendenbout is trouwens van zichzelf vol van smaak. Je kunt het vergelijken met wild gevogelte. Daar hoort een rode wijn bij!

Voor dit gerecht hebben we op advies van Arjan gekozen voor de ‘Freestyle Rouge – Grenache – Syrah’ (Frankrijk). Deze wijn is een mix (in de wijnwereld een ‘blend’ genoemd) van 2 druivensoorten: de Grenache en de Syrah druif. Deze laatste is een behoorlijke krachtpatser als het op smaak aankomt en zorgt ervoor dat de wijn de robijnrode kleur krijgt. Prachtig en smaakvol dus! En, een prima combinatie voor de eendenbout die anders behoorlijk in het niet zou vallen.

De ‘2 kilo wijnfles’ voor de wildstoof

Voor deze blog sluiten we af met de wildstoof. Ik zeg alvast ‘sorry’ als je trek hebt gekregen, haha! Wild is zeer sterk en vol van smaak. Een gemiddeld soepel wijntje past niet bij dit gerecht, omdat dit geen stand houdt bij de smaak van wild. Daarom ben ik ook heel blij met het advies van Arjan. Hij adviseert om bij de wildstoof de ‘Stilio, Primitivo di Manduria 2017’ (Italië) te serveren. Leuk weetje: één fles wijn hiervan, weegt 2 kilo. Goed dus voor je spierballen.

Met die 2 kilo schept hij natuurlijk wel een behoorlijke verwachting! Deze rode wijn is stevig van smaak en zit als we de kenner mogen geloven bombol met donker fruit, zoals bramen en kersen. Ook heeft hij een tikkeltje kruiden in de smaak. Een stevige wijn passend bij een stevig gerecht zoals de wildstoof. Kom maar door met deze wijn als je het mij vraagt.

Wijnspecialist op afroep

Wij verheugen ons natuurlijk onwijs op Kerstmis. Zeker met deze gerechten en bijpassende wijnen in het verschiet! We zijn dan ook heel blij met het advies van Arjan van De Westlandse wijn- en bierboutique. Hij kijkt toch net even iets verder dan je zelf zou doen. Plus, het scheelt ook gewoon een hoop stress. En het fijne? Het wijnadvies is gratis! Je bepaalt zelf of je overgaat tot het aanschaffen van de mooie en verrassende wijnen. Ik zal hieronder nog even de wijnen neerzetten met directe link en de bijbehorende prijzen. Zo kun je – als je dat wilt – ook even een kijkje nemen!

 • Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut | € 12,95
 • Sancerre Chavignol blanc 2017 | € 19,35
 • Freestyle Rouge – Grenache – Syrah | € 12,75
 • Stilio, Primitivo di Manduria 2017 | €15,95

Vinden jullie het ook tof om bij verschillende gerechten bijpassende wijnen te schenken?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto 1 en 2 door Terri Cnudd (Pixabay).

Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers