Wijncursus via Instagram bij Lekker Wijnig

6 03 2019 | Culinair, Wijn

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Een wijncursus via Instagram, bestaat dat? Jazeker! Tot een aantal maanden geleden had ik er zelf ook nog nooit van gehoord, maar inmiddels ben ik een fanatieke deelnemer. Toen Amanda (ja, een naamgenoot!) van Lekker Wijnig mij vroeg of ik wilde deelnemen, zei ik dan ook direct ‘ja!’. Aan de ene kant omdat ik gewoon heel benieuwd was of een wijncursus via Instagram überhaupt kon werken en aan de andere kant omdat ik natuurlijk een echte wijnliefhebber ben. Wie weet wat ik er allemaal van zou opsteken! Ik riep eigenlijk al een hele tijd dat ik meer wilde weten van wijn, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen. Deze wijncursus via Instagram kon ik volgen wanneer ik wilde én waar ik maar wilde. Gewapend met een flinke dosis enthousiasme ging ik ervoor. Het werd tijd om mijn wijnkennis eens bij te spijkeren en dat leidde tot een hele positieve ervaring!

LET OP: deze wijncursus via instagram bestaat helaas niet meer.

Wijncursus via Instagram

Zelf ben ik dol op social media. Mijn dagelijkse portie Instagram is bovengemiddeld, vanwege mijn werk maar ook omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind. Heerlijk scrollen door die tijdlijn, fotootjes kijken, stories bekijken, voor mij werkt dat ontspannend. De combinatie wijncursus en Instagram sprak mij dan ook direct aan. Ik kon het gewoon elke dag lekker combineren!

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Starten met wijncursus

Goed, zo gezegd, zo gedaan. Meedoen is eigenlijk super simpel. Je koopt een ticket via de website van Lekker Wijnig en stuurt een volgverzoek naar het afgeschermde Instagram-account @lekkerwijnig.ig.cursus. Als de ticketbetaling is gelukt, word je binnen een paar uur geaccepteerd en kan het wijnplezier beginnen. Overigens als je het Instagram-account opzoekt, vind je daar ook een handige link waarmee je direct een ticket kunt aanschaffen. Je hebt dus twee opties, via de website of direct via Instagram de link volgen. Ze hebben het je makkelijk gemaakt. Een ticket kost €25, maar als je er vroeg bij bent zelfs maar €20 met de code WIJNVRIEND (early bird-ticket). Als je het vergelijkt met een wijncursus die je extern op een locatie volgt, is dat natuurlijk een heel fijn prijsje!

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Wat houdt de wijncursus via Instagram in?

De wijncursus duurt in totaal 6 weken waarbij er elke week op een vaste dag een nieuw thema wordt geïntroduceerd. Ik vond die periode van een week eigenlijk heel fijn, omdat je niet vastzit aan een bepaalde dag of tijd dat je het ‘moet’ volgen. Aangezien ik een hele week de tijd had, kon ik echt wel een momentje vinden. ‘s Avonds op de bank met een kopje thee (of wijn ;-)) of ‘s middags tijdens de lunchpauze. Momentjes genoeg! De 6 vaste thema’s die aan de orde komen, zijn:

 1. wijn proeven
 2. de wijnwereld in kaart
 3. een wijn kiezen
 4. champagne en andere bubbels
 5. jouw brein en wijn
 6. wijn bij eten (mijn favoriete thema!)

Nu moet je niet denken dat je met elk thema uren bezig bent. Welnee! Mijn naamgenoot Amanda weet precies hoe ze de wijncursus luchtig en toch interessant kan houden. Ik was per thema ongeveer een kwartiertje bezig en vond dat heel behapbaar.

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

De cursus volgen

Instagram is natuurlijk een perfect platform voor het delen van informatie in de vorm van foto’s in de tijdlijn of videos in de stories. Bij de wijncursus worden beide vormen gebruikt. Op de dag dat er een nieuw thema online komt, plaatst Lekker Wijnig een foto ter introductie. Gevolgd door een hele reeks stories (korte videos) waarin Amanda zelf heel veel vertelt over het thema. Wat ik daarbij heel leuk vond is dat de setting waarin de stories zijn opgenomen, niet heel de tijd hetzelfde is. De ene keer stond Amanda in de keuken met een fles wijn, de andere keer in de woonkamer om uiteindelijk bij een wijnrek te eindigen. Op de achtergrond gebeurt er dus ook wat! Leuk voor de afwisseling en dus zeker niet saai.

Tussen de videos in de stories door worden ook leuke afbeeldingen gedeeld. Denk hierbij aan onder andere toffe wijnboeken die aansluiten bij het thema en foto’s van wijnglazen gevuld met rode wijn die qua kleur verschilt. Voor mij werden bepaalde aspecten van wijn heel visueel en daardoor kon ik de informatie veel beter begrijpen. Zo nu en dan gooit Amanda er ook een poll tussendoor trouwens met verassende uitkomsten. Genoeg variatie dus!

Alle thema’s worden opgeslagen in de zogenaamde highlights. Zo kun je elk thema wanneer je maar wilt terugkijken. Elke week komt er een nieuw thema online en wordt ook een nieuwe highlight aangemaakt waaronder deze stories (videos) komen te staan. Ook na 6 weken heb je nog ruim de tijd om alles te bekijken, mocht je in die 6 weken even geen tijd hebben om een thema te volgen. De deadline wordt goed en duidelijk gecommuniceerd door Amanda. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Proeftips

Mijn favoriete onderdeel aan het eind van elk thema was toch wel het gedeelte met proeftips. En dat is niet alleen omdat ik dan wijn kon drinken hoor, haha! Elk thema wordt afgesloten met een proeftip of soms zelfs meerdere proeftips. Van probeer eens twee soorten bubbels, proef eens een savignon blanc in combinatie met geitenkaas tot proef eens een zoete witte wijn met een pikant gerecht. Je kunt denk ik wel raden waar ik in mijn weekenden mee bezig was. Dat soort proefmomenten vind ik echt onwijs leuk om te doen. Op de een of andere manier is het zoveel leuker als je concrete opdrachten krijgt.

Natuurlijk blijft zelf proberen en proeven ook leuk, maar met de proeftips uit de wijncursus haalde ik direct resultaat. Via de website van Lekker Wijnig kon ik ook gratis een proefformulier downloaden waarop ik al mijn proefbevindingen kon schrijven. Al die proefnotities bij elkaar vormen een heel fijn naslagwerk, kan ik je vertellen. Ze komen goed van pas als Wouter en ik uitgebreid koken en daar een bijpassende wijn bij willen schenken. Mijn favoriete theme was dan ook ‘wijn bij eten’. Die twee onderwerpen bij elkaar, zijn voor mij een perfecte match 😉

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Ruimte voor vragen en ervaringen

Natuurlijk volgde ik de wijncursus via Instagram niet alleen. We waren met een groep van ongeveer 35 wijnliefhebbers. Je kunt ervoor kiezen om actief deel te nemen door bijvoorbeeld te reageren op geplaatste foto’s ter introductie van een thema, maar je kunt ook gewoon lekker je eigen ding doen. Ikzelf zat er een beetje tussenin. Soms reageerde ik uitgebreid onder een foto met een vraag of ervaring en andere keren keek ik lekker de kat uit de boom. Niets moet en alles mag. Heb je een vraag, dan mag je ‘m stellen! Deze vraag nam Amanda dan mee om te beantwoorden bij de start van het nieuwe thema.

MindandBeauty.nl Wijncursus via Instagram Lekker Wijnig

Wijnliefhebbers in de dop

Ik denk dat je wel kunt raden dat ik deze laagdrempelige cursus zou aanraden aan anderen, voor jezelf of voor iemand anders in de vorm van een cadeau. Zeker als je meer wilt leren over wijn, als je wilt ontdekken welke wijn je lekker vindt en daarbij geen zin hebt om naar een externe locatie te gaan. In de 6 thema’s worden zoveel leuke en interessante weetjes gedeeld! Van hoe de bubbels in de champagne komen tot waar wijn nou oorspronkelijk vandaan komt. Van mij mag mijn naamgenoot Amanda van Lekker Wijnig echt met een deel 2 van de Instagram Wijncursus komen, want daar zou ik mezelf gelijk voor inschrijven!

Zou jij een wijncursus via Instagram overwegen?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Volg op Bloglovin
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lekker Wijnig.
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

17 Reacties

 1. Lodi

  haha dit is toch wel echt van deze tijd he! Wat ontzettend leuk en leerzaam, ik ben bang dat mijn voorkeur ook uit zou gaan naar het proeven. Ik ben dol op wijn 🙂 maar een cursus volgen dat doe ik dan weer niet.

  Antwoord
  • Amanda

   Je ziet cursussen via Instagram inderdaad steeds meer. Ik ben er blij mee. Lekker vanaf de bank jezelf ontwikkelen. Proeven kun je dus ook vanaf de bank doen. Groot voordeel, want je hoeft niet meer te rijden 😉

   Antwoord
 2. Fleur

  Wat grappig om dat te doen via Instagram. Nooit over nagedacht, maar zo te lezen wel een hele leuke en ontspannen manier

  Antwoord
  • Amanda

   Klopt! Er zit geen druk achter, dat scheelt wel veel. Bij een cursus op locatie heb je toch vaak dat gevoel van het ‘moeten’. Dat heb je nu niet.

   Antwoord
 3. Linda

  Wat leuk zeg, dit is ook écht iets voor mijn vriend. Hij is een grote wijnliefhebber en zo zal hij vanuit zijn luie stoel (of bank) nog eens wat bij kunnen leren. Super leuk!

  Antwoord
  • Amanda

   Kijk, dat is zeker leuk! Misschien een leuk idee om hem de wijncursus een keer cadeau te doen?

   Antwoord
 4. kiki hasselton

  wat grappig dat het online zo kan. Ik denk dat ik hier niet snel voor zou kiezen, wil het toch met “eigen ogen” zien

  Antwoord
 5. alexa

  ah interessant, al denk ik dat ondanks dat het een optie is. Ik veel liever een echte workshop zou volgen! Wel heel leuk dat het kan!

  Antwoord
  • Amanda

   Het is een beetje een instapmodel wijncursus. Eigenlijk kun je door deze cursus heel goed bepalen of je er verder mee zou willen en dan kan een echte wijncursus op locatie een mooi vervolg zijn.

   Antwoord
 6. MamaTassel

  Wat leuk! Nooit geweten dat zoiets bestaat! Ik ben niet bepaald een wijn kenner maar dit is wel een leuke manier om de kennis op te schroeven!

  Antwoord
  • Amanda

   Het is de eerste wijncursus via Instagram, dus helemaal nieuw en super leuk om wat extra kennis op te doen over wijn.

   Antwoord
 7. Jenn

  Wat leuk! En een fijne prijs idd 🙂

  Antwoord
 8. Frederique

  Ik drink zelf niet meer maar los van het thema, vind ik het zo mooi om te zien hoe dankzij social media kennis steeds meer wordt gedeeld met anderen. Iemand met verstand van wijn geeft even een wijncursus op Insta, iemand met kennis over Insta geeft een webinar online, etc etc. Dat vindt ik iets heel positiefs. Al kan de kwaliteit dan ook wel weer erg tegenvallen maar dat was bij jouw cursus gelukkig niet zo 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Daar sluit ik me helemaal bij aan! Het delen en vergaren van nieuwe kennis wordt op deze manier heel gemakkelijk en laagdrempelig. Het is voor iedereen die wil binnen handbereik.

   Antwoord
 9. Marion

  Wat een leuk idee. Als de cursus een beetje bij mij in de buurt zou zijn dan zou ik dit zeker overwegen.

  Antwoord
 10. Nadia

  Wat leuk! Ik werk zelf in de slijterij en heb al heel wat kennis, ik zou hem dus overslaan, maar wel leuk dat het via Instagram is! Zie ik steeds vaker voorbij komen 🙂

  Antwoord
  • Amanda

   Gaaf dat je in een slijterij werkt! Dan heb je best al wel wat kennis van wijn denk ik zo. Klanten in de winkel hangen aan je lippen waarschijnlijk 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers