Westlandse boottocht met verrukkelijke wijnproeverij: #Proefhetverhaal met de Westlandse wijn- en bierboutique

14 05 2018 | Culinair, Wijn

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Dat ik dol ben op wijn, dat staat als een paal boven water. Máár… dat ik nog nooit een wijnproeverij heb beleefd, zal je misschien verrassen. Laat staan op het water! Tot nu dan, want dankzij de leuke uitnodiging van De Westlandse wijn- en bierboutique kan ik het van mijn speciale winebucketlist afstrepen. Deze wijnliefhebber heeft met volle teugen (en glazen, hihi) genoten van een zomerse wijnproeverij op een boot. Zie je het al voor je? Een strak blauwe lucht, de ene verrukkelijke wijn (met uitleg en bijpassend gerechtje) na de andere en ondertussen genieten van het mooie Westlandse landschap… het was zo leuk! Denk je dat ik te diep in het glaasje gekeken heb, of ben je stiekem toch wel heel nieuwsgierig naar mijn ervaring? Pak er een glaasje fris of wijn bij en stap aan boord van dit artikel 😉

Aan de Westlandse wal

Een paar dagen na het leuke contact met de eigenaren van De Westlandse wijn- en bierboutique, de newly weds Arjan en Yvonne, ontving ik per e-mail uitgebreide informatie over de geplande boottocht met wijnproeverij. Naast de handige informatie zoals de opstapplaats, de tijden en wat huishoudelijke mededelingen weten ze de spanning via e-mail al leuk op te voeren. We worden verwacht aan de Naaldwijkseweg 233A in ‘s-Gravenzande. Een ritje van Brielle (onze woonplaats) naar het echte Westland dus, ik heb er zin in! En zo te lezen Arjan en Yvonne ook, want hun enthousiasme voor het mooie weer steken ze niet onder stoelen of banken. En terecht!

Op zaterdag 5 mei 2018 rijden we dan ook met een open dak richting de opstapplaats. Het Westland is mooi en we worden omringd door de vele kassen vol bloemen. Als bloemenfan werd ik daar natuurlijk heel blij van. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen we iets voor 14:00 uur arriveerden bij de Star Orchids kwekerij, de verzamel- en opstapplaats voor de boottocht met voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen. Na een warm ontvangst door Arjan en Yvonne zelf liepen we met de gehele groep door de kas vol met bloeiende orchideeën. Oké, het heeft dan misschien niets met een boottocht of wijnproeverij te maken, maar hey, het is wel tof om door een kas te lopen waar je in een oase van orchideeën waant. Love!

De innerlijke verzorging: om te watertanden!

Onderdeel van het ontvangst is een envelop met daarin de bekendmaking van de wijnen die we gaan proeven én een beoordelingsformulier. Ze weten het ons wel lekker te maken, want bij het lezen van de te verwachten wijnen en gerechtjes liep bij zowel mij als manlief het water in de mond. Ik zal jullie een indruk geven, let op! 🙂

De 6 wijnen die we gingen proeven waren:

 • Michel Fonné crémant d’Alsace (mousserend)
 • Vale da Poupa Branco (wit)
 • Pinot Grigio Neis (wit)
 • Domaine Horgelus Gascogne (rosé)
 • Dominio de Berzal Rioja Crianza (rood)
 • Vieira de Sousa Reserva 2015 (rood)

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

En als dat je smaakpapillen niet aan het dansen krijgt, dan doet dat het menu wel. Kenneth van der Sar (een heuse chef-kok!) en Sabine de Heer (gespecialiseerd in diëtetiek en evenwicht) stelden voor ons het volgende menu samen met zoveel mogelijk producten uit het Westland.

Op stafel stond:
Crudité van gele en groene courgette, wortel en paprika met truffelmayonaise

Eerste gerechtje:
Een frisse salade van quinoa, komkommer, avocado, limoen en koriander

Tweede gerechtje:
Toast met mangochutney en gekarameliseerde geitenkaas

Derde gerechtje:
Zacht gegaarde gans (door Kenneth zelf gejaagd) met knolselderijsalade en bietencrème

Schip(pers) ahoy!

Van de verrukkelijke hapjes en drankjes even naar het serieuze gedeelte. De Westlandse wijn- en bierboutique dus, uit het Westland. Opgezet in 2017 door het enthousiaste stel Arjan (hieronder op de foto te zien) en Yvonne. Beiden absolute ‘wijngekken’, want als ze eenmaal beginnen te vertellen over wijn, dan is het hek van de dam of zal ik zeggen de kurk van de fles? 😉 Op hun website Westlandsewijnbierboutique.nl met uitgebreide wijnwebshop kun je hun persoonlijke verhaal lezen. Neus dan gelijk even door het wijnassortiment, want lekkere wijn hoeft – zoals je zult zien – helemaal niet duur te zijn. In de webshop vind je wijnen uit verschillende prijsklassen. Zo heb je al een frisse witte wijn vanaf € 4,95 tot een smaakvolle rode wijn van € 42,95 en alles daar tussenin.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Eenmaal aan boort van de boot, een soort sloep waar we met 16 personen opzaten (exclusief de schipper en zijn vrouw), kon het proeven beginnen! Met een 3 uur durende boottocht beloofde dat een hoop verwennerij. Op comfortabele kussentjes op de bank namen we plaats met een glaasje bubbels (Michel Fonné crémant d’Alsace). Deze mousserende wijn is afkomstig uit de Elzas (Frankrijk), waar onze wijnreis begint. Arjan begint te vertellen over de herkomst, de samenstelling, de persing van de pinot noir drijf en heel even, met onze ogen dicht, waanden we ons daadwerkelijk in Frankrijk. Wanneer we onze ogen openden, zagen we de bloemenkassen aan ons voorbijgaan gevolgd door charmante woonstroken. Hoe idyllisch!

Tijd voor een bodempje

Waar gedronken wordt, moet ook gegeten worden. Het eerste gerechtje werd aan ons gepresenteerd: een frisse salade van quinoa, komkommer, avocado, limoen en koriander (zie foto hieronder). De gerechtjes werden op de boot klaargemaakt waardoor je het idee krijgt van een luxe verzorgde picknick, maar dan op een boot! Alle ingrediënten (en wijnen) werden bewaard in goed gekoelde koelboxen, zodat alles precies goed op temperatuur bleef. Ik heb zitten smullen. Door al dat gesmul, was ik ook bijna het beoordelingsformulier wat ging onder de naam ‘Proef notities’ vergeten in te vullen, oeps! Gelukkig herinnerde Yvonne me er nog aan en kon ik samen met manlief de wijnen voorzien van mijn bevindingen over smaak en geur. Het is soms heel grappig om te ervaren dat ik heel andere geur- of smaakelementen uit een wijn haal dan iemand anders.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Een zomerse rosé toost!

Op een zomerse dag smaakt een glas rosé altijd extra lekker vind ik. Had ik even geluk dat de vierde wijn een rosé was, en wat voor één!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

De Domaine Gorgels Gascogne is er één die qua geur een ware sensatie is, dat viel me gelijk op. Afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk neemt hij een bijzondere frisheid met zich mee. Als je benieuwd bent hoe dat komt, lees dan de uitgebreide wijninformatie over deze wijn op westlandsewijnbierboutique.nl. Ze vertellen je ook bij elke wijn bij welke gerechten deze mooi aansluit. Laat je dus zeker inspireren!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Kijk trouwens eens even naar de wijnfles zelf, een plaatje!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Proef de sfeer

De sfeer zat er tijdens de wijnproeverij al snel in. Niet alleen vanwege de bijzondere wijnen zelf en het verrukkelijke eten, maar ook omdat er zoveel wijnfanaten op de boot aanwezig waren. Wij hadden een gevarieerd gezelschap van een meidengroep in de 20 tot liefhebbers in de 50/60. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent eigenlijk (natuurlijk wel boven de 18 jaar!), want de liefde of passie voor wijn brengt iedereen samen.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Eten is iets wat iedereen aan boord graag deed, dus het tweede gerechtje toast met mangochutney en gekarameliseerde geitenkaas werd tot de laatste kruimel opgegeten.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Ja hoor, hier ben ik! Zie je hoe zwaar ik het heb? 😉

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Omgeving

In 3 uur tijd kom je langs behoorlijk wat plekken! De variatie vond ik persoonlijk het leukste. Van kassen vol bloemen tot complete natuurgebieden. Regelmatig kwamen wij ook andere bootjes tegen die het net als wij een top dag vonden om te gaan varen.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Om onderstaande ganzen heb ik toch wel heel hard moeten lachen. Alsof ze in formatie achter elkaar aanzwommen, waarbij er precies ééntje duidelijk geen zin had. We zagen trouwens ook super schattig nestjes met meerkoetkuikens van heel dichtbij!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Een ode aan de rode wijn

Onze wijnreis brengt ons uiteindelijk in Douro (Portugal) waar de rode wijn Vieira de Sousa Reserve 2015 zijn oorsprong vindt. Het Douro wijngebied is gelegen rondom de vallei waar de Douro rivier doorheen stroomt. Om je een indruk van het wijngebied te geven, raad ik je aan om de video op de website van De Westlandse wijn- en bierboutique te bekijken. Je weet niet wat je ziet!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Bij de eerst slok van deze rode wijn, werd ik direct heel blij. Het is zeker geen licht rood wijntje, maar een zwaardere variant. Je drinkt hem als het ware niet zomaar even weg. Dat zou ook onwijs zonde zijn, want van deze wijn moet je gewoon genieten. Hij smaakt naar rood fruit en is een beetje kruidig. Deze gaat zeker op mijn bestellijstje!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Je zou denken dat je na 6 verschillende wijntjes toch wel een beetje wat gaat voelen, maar dat viel echt wel mee. Vanuit Arjan en Yvonne kreeg iedereen wel het advies om op 1 glas wijn ook 1 glas water te drinken, zo hielden we het vochtgehalte goed op peil. Het warme zonnetje en de alcohol die vocht afdrijft, zorgen er beide voor dat je daar toch wel goed op moet letten. Net als op het bijhouden van het ‘etensbodempje’!

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

Het slotakkoord

Het afsluitende gerechtje was zacht gegaarde gans (door Kenneth zelf gejaagd) met knolselderijsalade en bietencrème. Weer een heerlijke combinatie, dus mijn glaasje ging ook hier weer helemaal leeg.

Wijnproeverij op een boot in het Westland met GrapeWine | MindandBeauty.nl

#Proefhetverhaal zelf

Degene die nu denkt ‘die wijnproeverij op een boot, die wil ik ook!’, kan ik geen ongelijk geven. Samen met je lief (zoals ik), met een grote groep vrienden (voor een vrijgezellenfeest), of met je familie of collega’s. Het is echt een aanrader! Je hebt niet veel meer nodig voor een geheel verzorgde, culinaire middag dan alleen een ‘BOB’ 😉 De wijnproeverij kost per persoon € 39,- en voor dat geld wordt je geheel in de watten gelegd en doe je ook nog eens leuke knowhow op over wijnen en hun oorsprong. Van hoe een kurk gemaakt wordt tot hoe je kunt ruiken welke aroma’s er in een wijn zitten, er komen veel interessante weetjes voorbij. Sit back, relax and enjoy!

En wist je dat ze ook wijnproeverijen aan huis organiseren! In het najaar, wanneer het weer wat druileriger is, is dat natuurlijk een perfect en super gezellig alternatief.

Kortingscode!

Speciaal voor alle wijnliefhebbers die deze blog vol enthousiasme hebben gelezen, heb ik een leuke en smakelijke verrassing! Met de kortingscode WijnBoot2019Mind (deze kortingscode is verlopen) krijg je 15% korting op de wijnproeverij op het water die normaal € 39,- per persoon kost. Met een PM via het Instagram-account van De Westlandse wijn- en bierboutique kun je een boeking plaatsen. Doe dus zeker je voordeel met deze kortingscode en wees er snel bij (de data voor de wijnproeverij op het water zitten snel vol!), want voor afgerond € 33,- per persoon kun je niet tobben en zit je een halve dag met volop wijn en hapjes op het water. Een heerlijk vooruitzicht en wie weet kom je mij ook nog wel tegen haha, proost!?

Helaas is de kortingsode verlopen, maar als je vermeld dat je via mij komt, weet ik zeker dat Arjan en Yvonne er iets extra speciaals van maken. Wij hebben in de tussentijd al een reservering gemaakt voor een tweede en zelfs derde wijnproeverij op de boot, maar dan samen met familie. Juist omdat het zo goed bevallen is!

Wie heeft er wel eens een wijnproeverij gedaan, of wil dat nog graag doen?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Westlandse wijn- en bierboutique.
Volg op Bloglovin
Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Pilav recept met kip, perzik en rijst

Amanda, wil je jouw pilav recept delen, want het ziet er zo lekker uit?! Nou, hier is 'ie hoor! Laat ik voorop stellen dat ik geen foodblogger ben, maar 'gewoon' een huis, tuin en keukenprinses die in de...

Lees meer

Let me know wat je denkt!

14 Reacties

 1. Mariëlle | Me-licious

  Klinkt als een heerlijke wijnproeverij en wat fijn dat het lekker weer was! Lijkt me ideaal zo op een boot en dan nog lekkere hapjes erbij 😉 bofkont!

  Antwoord
  • Amanda

   Haha, ik was zeker een grote bofkont op die dag!

   Antwoord
 2. Yvonne van der Pot

  Wat een ontzettend leuke blog, mét geweldige foto’s!
  Dankjewel voor de mooie woorden en tot de 16de! 😀
  Groetjes Arjan en Yvonne

  Antwoord
  • Amanda

   Heel graag gedaan! We hebben nu al onwijs veel zin in de 16e. Tot snel! 😉

   Antwoord
 3. Pauline Böckling

  Wow, het is duidelijk dat je genoten hebt. Zeldzaam strakblauwe lucht en dan op het water met lekker eten en heerlijke wijnen – paradijselijk gewoon! Nederlandse wijnen worden steeds populairder – kan het zijn dat ik hier iets van gezien heb in het wijnmuseum in Arnhem…?

  Leuke blog met blije, heldere en zeer smaakvolle foto’s!

  Antwoord
  • Amanda

   Precies zoals je zegt: heel paradijselijk! Dat dekt de lading helemaal. Ik durf het niet te zeggen van het wijnmuseum in Arnhem, maar ik ga die zeker wel op mijn lijstje zetten om te bezoeken. Dankjewel!

   Antwoord
 4. Nicole Orriëns

  Wat een prachtige sfeerbeelden heb je gemaakt. Het ziet er heel mooi uit allemaal.

  Antwoord
 5. Bianca

  Wat een mooie omgeving en dan tussendoor ook nog eens genieten van een lekkere glas wijn 🙂

  Antwoord
 6. MC Kleuver

  Wat leuk dat jullie zoiets hebben kunnen doen! De foto’s zijn heel erg sprekend. Heb je deze zelf gemaakt? De wijn tolt mooi in het glas.

  Antwoord
  • Amanda

   Onwijs leuk en natuurlijk helemaal in mijn (wijn)straatje 🙂 Ik heb de foto’s inderdaad helemaal zelf gemaakt. Bedankt voor je mooie compliment!

   Antwoord
 7. tamara

  Wat een leuke ervaring het ziet er wel allemaal super lekker uit en ook nog eens top weer gehad

  Antwoord
 8. Sylvahna.nl

  Oh wat heeeerlijk! Ik heb het weleens eerder gedaan, maar het verveelt nooit hoor. Hahaha

  Antwoord
 9. Dhini

  Wat leuk zeg! Ik zou wel ook graag wijn proeven. Het ziet er lekker uit en gezellig

  Antwoord
 10. Natalie

  Ljkt me een heerlijke uitstap om met vriendinnen te doen als het lekker weer is!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste blogposts!

Bestsellers